Majkowy zielony dom i różane szaleństwo.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Majkowy zielony dom i różane szaleństwo.

Post »

ewamaj66 pisze:Jaki porządny kot, położył się tam, gdzie nic nie zgniecie :D Teraz Szkodnik wrócił z podwórka i leży między mną a klawiaturą. Rzadki wypadek, bo ten kot raczej się do mnie nie przytula-pewnie zmarzł. Mokro dzisiaj.
Moje szafirki jeszcze niewidoczne, schowane w liściach. Pokażą się dopiero za kilka dni, może za tydzień.
Ewuś oba tłuste tyłki tak wylegują miejsca pod murami że nic tam nie rośnie ;:306
Patrz jak się wepchnął pod malwę
Obrazek

a tu widać jak goło jest pod samym murem
Obrazek

Edul też chciał się ostatnio wciskać na kolana, ale taki mokry to go wygnałam do wysuszenia i gdzieś się zaszył ;:218
AnaAn pisze:Majeczko, jesteś niepoprawna... Cirkusa zamówiłaś?
Wiosnę masz śliczną :)
Pozdrawiam :wit
Aniu a dlaczego niepoprawna ;:306 tak w doniczce razem z zielonymi różami będzie mu dobrze ;:306
Wiosna powoli przechodzi w kolejny etap rozwoju, zaczynają szaleć pierwiosnki

Obrazek
Tosia1 pisze::wit Majeczko, postaram sie w tym tygodniu podrzucić Ci te doniczki. Zadzwonię dzień wczesniej i nie zabawię długo. Chyba, ze dasz mi jakąś robotę. ;:196
Tosia masz pw ;:196
Dla Ciebie kępka pachnących fiołków
Obrazek
Awatar użytkownika
nena08
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 10:06

Post »

Moje ukochane szafirki mają już listki.
Nie pamiętam gdzie posadziłam różowego ;:223 a cebuli do tanich nie należały.
Jak tniesz miniaturki :?:
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Fiołki, szafirki......kocham te niepozorne kwiatki.
U Ciebie od razu takie wielgachne kępki, poczekam chyba kilka lat na takie u mnie. :uszy
Nadrobiłam trochę zaległości i widzę, że też już wszystko u Ciebie w zaawansowanym stanie.
W przyszłym tygodniu wieszcza nawet ponad 20 stopni......ciekawe czy im się to sprawdzi.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Majeczko, napracowałaś się przy tym donicowaniu róż?ale skoro ta metoda się sprawdza, to lepiej zadbać o różyczki, zwłaszcza cenne souveniry.
Ja zakulkowałam Souv. du President Lincoln bo 2-metrowe baty całe zielone ma po zimie ;:333
St. Anne ścięłam nisko żeby się wzmocniła, mizerniutka jest :roll:
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu nie rzucam się na inne szafirki, te kocham bo są z nami od dawien dawna, jeszcze z babcinego ogródka ;:167
Cięłam różyczki w mniejszym ogródku i jak się zapędziłam to większość jechałam dość nisko ale serce płakało ścinając takie fajne przyrosty i listki ;:145

Obrazek

Grażynko chodzi Ci o fiołki :?: to są chwasty i rozsiewają się bardzo, moje rosną tam dopiero 3 rok a już sporo powierzchni zaanektowały i bardzo się ciesze z tego bo aby chwasty nie będą się rozsiewać ;:138

Obrazek

Kasiek Souvenir du President Lincoln i podobne ścięłam jesienią dość nisko, zresztą miały dość grube pędy i nie nadawały się do przygięcia, ale przyginałam wszystkie te które się dało, zamiast ścinać przygięcie. Zobaczymy którym z nich to będzie odpowiadało. Souvenir de St. Anne's też cięłam dość średnio nisko. Rosnące obok inne będę cięła i wysyłała patyczki do Ewy majowej.
Czy sadzić do gruntu po całym ogrodzie czy sadzić do donic i wkopać je w jednym miejscu :?: wydaje mi się że druga opcja jest praktyczniejsza bo mój ogród musi sobie radzić sam, bez zbytniej mojej pomocy. Te róże które wysadzałam jesienią podrośnięte są bardzo dobrze rozkrzewione i bardzo ładnie ruszyły. Większość z nich to kwitnące raz więc będę je cięła po kwitnieniu bo teraz mi żal tych długich pędów, potem niech się zagęszczają w szerokie krzaki.

Obrazek
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Majeczko, ja probowałam ukorzenić z patyczków dwie róże i obie są zielone! tzn. patyczki :lol:
Zobaczymy co z tego wyjdzie. Oczywiście nie pamiętam, które patyki włożyłam do ziemii ;:124
Mój Souv. du Pres. Lincoln dobrze zniósł to gięcie, w sumie jesienią już go tak przygięłam i został.
Mam nadzieję, że mu ten zabieg wyjdzie na zdrowie :roll:
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Kot się elegancko pod malwą zmieścił-a mógł połamać :D Bardzo dobrze wychowane zwierzę :D Uwielbiam takie leniwce, zaraz lecę głaskać.
Fiołki z takim nastawieniem jak Twoje zapragnęłam mieć na rabacie irysowej. Błąd stulecia :evil: Opanowały ją całkowicie w ciągu trzech lat i teraz walczę z wielkim trudem o odzsykanie zawłaszczonej powierzchni. Niełatwe, bo są i kłącza, i rozłogi, i siewki :evil: Dobrze by się sprawdziły fiołki tam, gdzie nie ma wielu bylin-w irysach i piwoniach nie.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Ewiczka52
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2012, o 14:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Majeczko :wit Uwielbiam oglądać takie błogie życie kotka - jeszcze uszanował liście malwy :;230 :;230
Pozdrawiam Ewula
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

robaczek_Poznan pisze:Majeczko, ja probowałam ukorzenić z patyczków dwie róże i obie są zielone! tzn. patyczki :lol:
Zobaczymy co z tego wyjdzie. Oczywiście nie pamiętam, które patyki włożyłam do ziemii ;:124
Mój Souv. du Pres. Lincoln dobrze zniósł to gięcie, w sumie jesienią już go tak przygięłam i został.
Mam nadzieję, że mu ten zabieg wyjdzie na zdrowie :roll:
Kasiek rok temu też miał takie cieńsze gałązki zdatne do przygięcia ale o tym nie pomyślałam ;:223 teraz będzie przycięty.
Fajnie że jakieś patyczki starają się zakorzenić, to bardzo cieszy ;:333 dowiesz się jak zakwitną :lol:
Ja wtykam obok matki to wiem mniej więcej co to za jedna ;:306
ewamaj66 pisze:Kot się elegancko pod malwą zmieścił-a mógł połamać :D Bardzo dobrze wychowane zwierzę :D Uwielbiam takie leniwce, zaraz lecę głaskać.
Fiołki z takim nastawieniem jak Twoje zapragnęłam mieć na rabacie irysowej. Błąd stulecia :evil: Opanowały ją całkowicie w ciągu trzech lat i teraz walczę z wielkim trudem o odzsykanie zawłaszczonej powierzchni. Niełatwe, bo są i kłącza, i rozłogi, i siewki :evil: Dobrze by się sprawdziły fiołki tam, gdzie nie ma wielu bylin-w irysach i piwoniach nie.
Ewuś moje fiołki mają do zaanektowania podnóże hortensji, azalii, bukszpanów, iglaków, chryzantem i trawek oraz gołe o tej porze miejscówki host, niech rozłażą się na zdrowie ;:306
Ewiczka52 pisze:Majeczko :wit Uwielbiam oglądać takie błogie życie kotka - jeszcze uszanował liście malwy :;230 :;230
Ewiczka a ile kocimiętki wyleżane ;:202 wszystkie te gołe placki to miejsca po kocimiętce i nie dlatego że ją uwielbiają ;:185 one uwielbiają wylegiwać się błogo pod ciepłym murem jak jest chłodno, albo pod chłodnym murem jak już zrobi się cień w czasie upałów ;:3 Ze wszystkich stron domu są takie wyleżane gniazda kocie ;:306
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10

Post »

Wniosek prosty - pod murami trzeba zostawić opaskę wolnego miejsca dla kotów.
I tak masz szczęście, że sobie takie miejsca wybrały, a nie środek ulubionej rabatki w środku ogrodu ;:306.

;:196 Jagoda
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

W takim miejscu mogą się rozłazić :D Tylko w bylinach mi przeszkadzają.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Elwi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2013, o 19:38

Post »

A odwdzięczysz się otwierając swoje podwoje, żebyśmy mogli podziwiać Twoje areały ;:196
Majeczko, aż mi się oczy zaszkliły ze wzruszenia... Dziękuję za miłe słowa ;:196 Pisałam już u Ani, że nie mam żadnych zdjęć ogrodu - jak tylko trochę obfocę, to pomyślę o wątku, obiecuję ;:108
Koty już tak mają, że lubią wylegiwać się w słoneczku. U mnie tymczasowo kotów nie ma. Ktoś w okolicy (nie wiem kto) sypie chyba trutkę na szczury - straciłam przez to dwa ulubione kociaki i sąsiedzi też stracili swoje ;:145 Postanowiłam odczekać jakiś czas. Tymczasem kupiłam sobie kotka z terakoty na pociechę. Siedzi na rabacie i pilnuje hiacyntów :D
Pozdrawiam, Elwi
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Majeczko fiołki urocze..... uwielbiam te maleństwa.... moje najbardziej upodobały sobie trawnik :roll: tam najchętniej się rozrastają :lol:
Kociasty leniwiec super :D dobrze, że nie niszczy roślinek, tylko w puste miejsca się wykłada 8-) :lol:

Majeczko miłego dnia i buziaki ;:196
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Majutek fiołki chwastami......?????......no nie blużnij kobieto. ;:196
Toż to najpiękniejsze maluszki na wiosnę.
Ja cieszę się z każdej kępki i jeszcze nigdy nie wyrwałam ani jednej.
Kocham ich za ten cudowny zapach, za ich niewinność, za ich skromną urodę i wdzięk.
Podobno są jeszcze białe, też tak mocno pachnące, ale jeszcze nie spotkałam się z nimi.
Grażyna.
kogro-linki
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie mili goście :wit
Dzisiaj było zimno i to nawet bardzo ale nawet sporo udało mi się zrobić.
Posadziłam 4 róże do donic bo wczoraj przyszła paczka z donicami, i oczywiście zakopałam je na wspólnej rabacie tymczasowej.
Nakopałam Ewie majowej konwalii przy okazji przesadzając żurawki, bodziszki, poziomki bo we wszystko w koło powrastały gruba baty konwalii.
Ciachnęłam kilkanaście róż pakując patyczki do paczuszki.
Pozbierałam drobno-cebulowe porozsiewane po ogrodzie póki widać resztki kwiatków. Jednak dużo lepiej wyglądają w kępkach lub szpalerkach a nie tak byle gdzie pojedynczo.
JagiS pisze:Wniosek prosty - pod murami trzeba zostawić opaskę wolnego miejsca dla kotów.
I tak masz szczęście, że sobie takie miejsca wybrały, a nie środek ulubionej rabatki w środku ogrodu ;:306.

;:196 Jagoda
Jaguś legają, legają w najfajniejszych miejscach pod pachnącymi różami :twisted:
Zeszłej wiosny ścinałam specjalnie trzmielinę i wtykała wkoło nowo posadzonych róż, żeby mi ich nie przygniatali cielskami. Róże ochroniłam i zyskałam sporo sadzonek trzmieliny przy okazji, choć i tak znajdowałam futra w różach. Teraz nie umiem znaleźć tego zdjęcia ale jak znajdę to pokażę wylegujące się futerko ;:306
Zamiast futerka niebieskie szafirki
Obrazek
ewamaj66 pisze:W takim miejscu mogą się rozłazić :D Tylko w bylinach mi przeszkadzają.
Ewuś jak jest chłodno to wolą leżeć na słoneczku ale w pełni sezonu włażą w środek rabaty byleby kawałeczek cienia dla ochłody ;:306
Dla Ciebie też szafirki bo to z ulubionej miejscówki kociej

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”