Moja działka 5
- slila1
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 maja 2009, o 19:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Moja działka 5
Irminko witaj. Cykorie dopiero u Ciebie rozkwitły? U mnie już niedługo zakończą kwitnienie.
Kropelki na roślinach wyglądają bardzo malowniczo, ale chlupocząca pod nogami woda, już znacznie mniej. Długo była susza, a jak wreszcie lunęło, to tak że do niektórych miejsc na działce nie mogłam dzisiaj dojść nawet w gumiakach.
Marysiu Masko u mnie przylało wczoraj bardzo mocno i w wielu miejscach na działce woda jeszcze nie wsiąkła. Irysy wsadzone na zrobionej w środę nowej rabacie popłynęły razem z ziemią i znacznikami. Trzeba sadzić od nowa.
Kleszcze wprost szaleją. Tylko w ciągu tego tygodnia wyjęłam kociakowi 7 sztuk. Tego ze zdjęcia wyciągnęłam spomiędzy pazurków na łapce.
Halinko powojnik barszczolistny rośnie u mnie już ponad dwa lata. Dostałam sporą kępę i zakwitł w tym samym roku. Rośnie na mojej glinie w lekkim półcieniu, kwitnie i pięknie pachnie. Myślę, że Twój jest jeszcze mało rozrośnięty i zakwitnie w przyszłym sezonie, czego Ci serdecznie życzę.
Kropelki na roślinach wyglądają bardzo malowniczo, ale chlupocząca pod nogami woda, już znacznie mniej. Długo była susza, a jak wreszcie lunęło, to tak że do niektórych miejsc na działce nie mogłam dzisiaj dojść nawet w gumiakach.
Marysiu Masko u mnie przylało wczoraj bardzo mocno i w wielu miejscach na działce woda jeszcze nie wsiąkła. Irysy wsadzone na zrobionej w środę nowej rabacie popłynęły razem z ziemią i znacznikami. Trzeba sadzić od nowa.
Kleszcze wprost szaleją. Tylko w ciągu tego tygodnia wyjęłam kociakowi 7 sztuk. Tego ze zdjęcia wyciągnęłam spomiędzy pazurków na łapce.
Halinko powojnik barszczolistny rośnie u mnie już ponad dwa lata. Dostałam sporą kępę i zakwitł w tym samym roku. Rośnie na mojej glinie w lekkim półcieniu, kwitnie i pięknie pachnie. Myślę, że Twój jest jeszcze mało rozrośnięty i zakwitnie w przyszłym sezonie, czego Ci serdecznie życzę.
- Maska
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Kontakt:
No tak Lidziu ale Ty nie masz takiego półcienia jak u mnie, bo mam wokół wysokie zabudowania i drzewa kilkunastometrowe 

- UlaL
- Od: 27 cze 2013, o 23:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lidziu, dziękuję za wyjaśnienia o wrbenie hastata, mam w tym roku z nasionek, więc się cieszę, nasionka dostałam od Tereni. Kolejne ciekawe zdjęcia roślin, ale kleszcz mi się nie podoba, chociaż taki biały, inny niż u nas, bo nasze to takie ciemne są.
- semper
- Od: 27 lis 2011, o 10:12
Lidziu witaj
Kwiaty piękne.Tylko po co ten kleszcz?

Kwiaty piękne.Tylko po co ten kleszcz?

- slila1
Marysiu Masko chciałabym mieć trochę takiego półcienia jak u Ciebie, u mnie prawie wszędzie patelnia.
Uleńko mnie ten kleszcz też się nie podoba, ale w tym roku jest ich na działce wyjątkowo dużo. Najczęściej atakują koty i jeże.
Witaj Jurku dziękuję za pochwałę kwiatów. Kleszcz znalazł się na zdjęciu, bo ładnie pozował. Zawsze po wyłuskaniu takiego osobnika z kociego ogona, albo innej części ciała sprawdzam, czy wyszedł w całości, a potem trach...i po kleszczu.
Zapraszam na spacerek.

Uleńko mnie ten kleszcz też się nie podoba, ale w tym roku jest ich na działce wyjątkowo dużo. Najczęściej atakują koty i jeże.
Witaj Jurku dziękuję za pochwałę kwiatów. Kleszcz znalazł się na zdjęciu, bo ładnie pozował. Zawsze po wyłuskaniu takiego osobnika z kociego ogona, albo innej części ciała sprawdzam, czy wyszedł w całości, a potem trach...i po kleszczu.
Zapraszam na spacerek.

- UlaL
- Od: 27 cze 2013, o 23:30
Lidziu, nasze koty też czasami mają kleszcza, wyciąga zawsze mąż, a ja trzymam kotka, a u jeża też wyciągasz sama, jak Ty to robisz. U nas nadal upał i już wszystko schnie, z utęsknieniem czekam deszczu.
- adamiec
- Od: 4 mar 2010, o 19:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Lidziu kochana dziękuje za rozpoznanie sadźca to sadzonka z Twojego ogródka.Wielką radość sprawia mi każdy Twój wpis i przypomina mi pierwszą roślinkę którą otrzymałam od Ciebie a jest to "Cieszynianka". Chodziłam po ogródku i śpiewałam "Aniołem jesteś", nie mogłam uwierzyć że KTOŚ nieznany może mi coś podarować . Przepraszam ale mnie wzięło, chyba to to mój znak zodiaku tak działa (RAK) lubię wracać do przeszłości
.Miłej niedzieli,
podziwiam piękne ujęcia Twoich roślinek

podziwiam piękne ujęcia Twoich roślinek

Lidziu!
Zapytaj w sklepie zoologicznym o preparat FIPREX. Wcieram parę kropelek w kark zwierzaka i jest spokój na 2 miesiące. Kleszcze, które już są odpadają. Środek ten chroni również przed pchłami. U weterynarza jast dwa razy droższy natomiast w sklepie zoologicznym koszt.ok 14,00 zl. Jest to spora tubka ( dla psów) ale jest to jedyny preparat , który może być stosowany u kotów.
Natarłam tym wszystko co dało się natrzeć a ogród opryskałam preparatem na kleszcze i komary. Moja sąsiadka w maju złapała boreliozę więc postawiłam na profilaktykę.
Zapytaj w sklepie zoologicznym o preparat FIPREX. Wcieram parę kropelek w kark zwierzaka i jest spokój na 2 miesiące. Kleszcze, które już są odpadają. Środek ten chroni również przed pchłami. U weterynarza jast dwa razy droższy natomiast w sklepie zoologicznym koszt.ok 14,00 zl. Jest to spora tubka ( dla psów) ale jest to jedyny preparat , który może być stosowany u kotów.
Natarłam tym wszystko co dało się natrzeć a ogród opryskałam preparatem na kleszcze i komary. Moja sąsiadka w maju złapała boreliozę więc postawiłam na profilaktykę.

- slila1
Uleńko kotom wyciągam kleszcze sama, doszłam już do wprawy, bo prawie codziennie jakieś znajduję. Jeżom niestety nie jestem w stanie pomóc. Trzeba je podobno wykąpać w specjalnym preparacie i wtedy kleszcze same odpadają.
Irenko dziękuję. Nie widziałam powodu, dla którego nie miałbym obdarować Cię cieszynianką, skoro tak pięknie u mnie kwitnie i sama się wysiewa.
Aniu dziękuję za poradę. Pytałam już w naszym osiedlowym sklepie zoologicznym, ale nie ma tego preparatu. Jak znajdę wolną chwilę to pojadę do miasta i tam poszukam.
Zapraszam teraz na spacer.
Zdjęcia nie są najnowsze, bo na działkę wpadam wcześnie rano i to tylko na kilkanaście minut.
cyklamen bluszczolistny 'Alba'
cymbalaria
sadziec konopiasty
dziewięćsił
kokorycz bladożółta
penstemon bródkowy
rudbekia naga 'Golden Glow'
róża nn
czosnek bulwiasty
sadziec purpurowy
powojnik bylinowy 'Arabella'

Irenko dziękuję. Nie widziałam powodu, dla którego nie miałbym obdarować Cię cieszynianką, skoro tak pięknie u mnie kwitnie i sama się wysiewa.
Aniu dziękuję za poradę. Pytałam już w naszym osiedlowym sklepie zoologicznym, ale nie ma tego preparatu. Jak znajdę wolną chwilę to pojadę do miasta i tam poszukam.
Zapraszam teraz na spacer.
Zdjęcia nie są najnowsze, bo na działkę wpadam wcześnie rano i to tylko na kilkanaście minut.

- Maska
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Kontakt:
Lidziu u mnie leje i większość kwiatów leży, już nie mam czym podpierać
Czy cyklamen nie za wcześnie kwitnie? a krokosmie nie wiem gdzie posadziłam i jeszcze ich nie widzę, Twoje śliczne

Czy cyklamen nie za wcześnie kwitnie? a krokosmie nie wiem gdzie posadziłam i jeszcze ich nie widzę, Twoje śliczne

Lidziu u mnie nadal skwar nie miłosierny .
Mam nadziej że po niedzieli choć o kilka stopni spadnie .
Dostała w tym tygodniu przesyłkę sama zobacz jak roślinka wygląda
i nie mogę powiedzieć że była złe zabezpieczona ale bo że osoba , która ja wysyłała to laik ogrodowy
Paczka szła 2 dni a roślina wygląda tak

Mam nadziej że po niedzieli choć o kilka stopni spadnie .
Dostała w tym tygodniu przesyłkę sama zobacz jak roślinka wygląda
i nie mogę powiedzieć że była złe zabezpieczona ale bo że osoba , która ja wysyłała to laik ogrodowy
Paczka szła 2 dni a roślina wygląda tak

Mędrzec potrafi uczyć się nawet od Głupca. Głupiec nie uczy się nigdy.
- slila1
Marysiu Masko u mnie też prawie codziennie pada, w tej chwili też, a najgorsze że znów zapowiadają burze. Działka na razie leży odłogiem, bo opiekuję się wnukiem. Jest przeziębiony i od jutra ja będę jeździć do niego, a nie on do mnie.
Krokosmie miałam posadzone w kilku miejscach, ale w tym roku pokazały się tylko w dwóch.
Wszystkie roślinny przyśpieszyły kwitnienie co najmniej o miesiąc, a więc cyklamen zamiast we wrześniu zakwitł już teraz.
Reniu u mnie upały trochę odpuściły, ale ostatnio dały nam się we znaki ulewy, wichury i nawet trochę grad postraszył.
Biedna ta Twoja roślinka. po prostu się ugotowała.
Krokosmie miałam posadzone w kilku miejscach, ale w tym roku pokazały się tylko w dwóch.
Wszystkie roślinny przyśpieszyły kwitnienie co najmniej o miesiąc, a więc cyklamen zamiast we wrześniu zakwitł już teraz.
Reniu u mnie upały trochę odpuściły, ale ostatnio dały nam się we znaki ulewy, wichury i nawet trochę grad postraszył.
Biedna ta Twoja roślinka. po prostu się ugotowała.
Podeślijcie mi trochę tego deszczu 

- slila1
Bardzo chętnie, tylko jak to zrobić?
Lidziu no nie ma na to rady ale u nas w tej chwili deszcz bardziej potrzebny niż pieniążek