Chińska róża(Hibiscus rosa-sinensis),cz.2-uprawa,pielęgnacja
- crazydaisy
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 27 cze 2013, o 09:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Chińska róża(Hibiscus rosa-sinensis),cz.2-uprawa,pielęgnacja
Trzasnij mu fotke jak sie zupelnie rozwinie. Podobny do Apolla.
Kinga
Fuksjoza, hojoza, ketmioza, czyli komus tu odbija... ;) cz.3 - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 05&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Zgoda bez polskiej czcionki/Adminka
Fuksjoza, hojoza, ketmioza, czyli komus tu odbija... ;) cz.3 - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 05&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
- janek45
- Od: 5 sie 2012, o 07:01
Mój jak zauważyłem pięknie się rozrasta
siedzi jeszcze w tej doniczce w której był gdy go kupiłem z marketu ,korzonki wychodzą z dołu doniczki , pomyślałem żeby go przesadzić lekko do większej doniczki , ale boje się , bo nie raz sie chce roślince pomóc ,a wychodzi na to że zaszkodzi ,a widzę że ma kilka pączków a w doniczce są dwie sadzonki, co o tym sądzicie?

-
- 100p
- Od: 2 cze 2013, o 23:03
karol11 to na 99.99% Apollo.
A poniżej wstawiam zdjęcia, jak kwitł u mnie Apollo przez lato.
Ma bardzo trwałe,duże i ładne kwiaty.
Czerwony rumieniec jest na niektórych kwiatach bardziej intensywny,to chyba zależy od słońca.

A poniżej wstawiam zdjęcia, jak kwitł u mnie Apollo przez lato.
Ma bardzo trwałe,duże i ładne kwiaty.
Czerwony rumieniec jest na niektórych kwiatach bardziej intensywny,to chyba zależy od słońca.

- crazydaisy
Janku, ja przesadzam zaraz po przyniesieniu z marketu, bo zwykle bryla jest juz mocno przerosnieta. Nie ma problemu przy tej okazji z paczkami, tylko nie rozwalam wszystkiego - wyjmuje z doniczki delikatnie i przekladam do wiekszej, z nasypana na dno warstwa ziemi, obsypuje ziemia dookola i delikatnie ja upycham. Pozniej ew. dosypuje jeśli sie po podlewaniu "ulezy". Staram sie nie naruszac korzeni. I nie ma problemu. jeśli korzenie wylazly dolem, to bidulek ma juz ciasne buty.
W temacie Apolla jeszcze jeden drobiazg - moze miec rozne proporcje miedzy zoltym a czerwonym i to sie zmienia w zaleznosci od "widzimisie" rosliny.
Fumikko, nie bylam pewna, dlatego prosilam o fotke rozwinietego kwiatu. Zdarzaja sie czasem ogromne podobienstwa, choc malo prawdopodobne, zeby tak sobie na gieldzie kupic Tahiti Baby Yellow zamiast Boreasa Yellow.
Twoj Apollo jest piekny, zeby bylo smiesznie Graff juz go nie "produkuje" - zastapil go nieco odmiennym New Apollo, pieknym ale innym. Cudenko masz.
W temacie Apolla jeszcze jeden drobiazg - moze miec rozne proporcje miedzy zoltym a czerwonym i to sie zmienia w zaleznosci od "widzimisie" rosliny.
Fumikko, nie bylam pewna, dlatego prosilam o fotke rozwinietego kwiatu. Zdarzaja sie czasem ogromne podobienstwa, choc malo prawdopodobne, zeby tak sobie na gieldzie kupic Tahiti Baby Yellow zamiast Boreasa Yellow.

Kinga
-
- 100p
- Od: 2 cze 2013, o 23:03
Nie jestem pewien na 100%, ale Grupa producentów Proven Vinners, chyba nadal ma w swojej ofercie sadzonki Apollo.
Więc będą jeszcze do zdobycia na rynku.
Więc będą jeszcze do zdobycia na rynku.
- crazydaisy
jeśli pojawia sie w tutejszym zarobaczonym centrum ogrodniczym, to będę rwac jak dojrzale wisnie.
W ub. roku centrum mialo tylko rosliny od Graffa i od Sunny Cities, ale moze cos im sie zmieni, bo widze, ze pod koniec sezonu nie mieli juz czym handlowac, czyli towar schodzi. Zawsze jeszcze jest Forum. 

Kinga
- janek45
- Od: 5 sie 2012, o 07:01
- Jolek
- Od: 12 maja 2013, o 21:24
Ja bym sie nie zdecydowała na ten ruch bo słoneczko jest zwodnicze. U mnie obecnie też w słoneczku jest przeszło 30 *C a na północnej -3*C. Wystarczy chwile jak się słonko straci aby Ci hibiskus ,,zaziębił się".
-
- 200p
- Od: 13 cze 2012, o 18:22
Mój hibiscus którego kupiłam niedawno przesadziłam do trochę większej doniczki, bo z tamtej wyłaził już dołem i zaczął mi po jednej stronie więdnąć. A także żółkną i opadają mu liście, wie ktoś może dlaczego??? Stoi na półce koło okna wschodniego za firanką, bo na oknie już nie mam miejsca. Czy ziemia do hibiskusów powinna być lekko kwaśna ??? Jak zrobić lekko kwaśną ziemie?? Tak wyczytałam gdzieś na necie. Czy może być taka zwykła, jak sadzę je zazwyczaj do takiej ziemi?
Mój mąż mówi tak , ty jak kupujesz ładne hibiskusy w sklepie to jak przynosisz je do domu to od razu przesadzasz i je zabijasz. No faktycznie tak jest, kupię ładnego, przesadzę i od razu coś z nim jest nie tak , a to ma oklapnięte liście, a to żółknące liście, które opadają. ehhhh.
Tekst poprawiony, po znaku zapytania też używamy dużej litery, po tym "od razu" piszemy osobno, a także poprawiłem inne błędy/norbert76.
Mój mąż mówi tak , ty jak kupujesz ładne hibiskusy w sklepie to jak przynosisz je do domu to od razu przesadzasz i je zabijasz. No faktycznie tak jest, kupię ładnego, przesadzę i od razu coś z nim jest nie tak , a to ma oklapnięte liście, a to żółknące liście, które opadają. ehhhh.
Tekst poprawiony, po znaku zapytania też używamy dużej litery, po tym "od razu" piszemy osobno, a także poprawiłem inne błędy/norbert76.
- crazydaisy
Mysle, ze przede wszystkim ma ciemno - wschodnie okno to juz niebogato, a jeszcze obok... Hibiskusy lubia swiatlo. Duzo swiatla. Moje maja poludniowe parapety i w sumie zawsze mialam je na poludniowej wystawie. Gdybym miala zachodnia, tez by pewnie mogla byc.
Poza tym... Nie ma jakiegos towarzystwa? Wilgotnosc ziemi ok?
Ziemia uniwersalna jest w porzadku, ja tylko dodaje troche perlitu zeby zwiekszyc przepuszczalnosc. jeśli koniecznie chcesz zakwasic ziemie - ja bym tego nie robila - to mozesz uzyc np. fusow od kawy. Sa nawozy do roslin kwasolubnych tez, ale jak pisalam - ja bym z pH ziemi nie kombinowala. Moze odezwie sie ktos, kto modyfikuje podloze dla hibiskusow...
Poza tym... Nie ma jakiegos towarzystwa? Wilgotnosc ziemi ok?
Ziemia uniwersalna jest w porzadku, ja tylko dodaje troche perlitu zeby zwiekszyc przepuszczalnosc. jeśli koniecznie chcesz zakwasic ziemie - ja bym tego nie robila - to mozesz uzyc np. fusow od kawy. Sa nawozy do roslin kwasolubnych tez, ale jak pisalam - ja bym z pH ziemi nie kombinowala. Moze odezwie sie ktos, kto modyfikuje podloze dla hibiskusow...
Kinga
- Miroslawa
- 200p
- Od: 8 sie 2007, o 20:32
Kiedyś po przyniesieniu z marketu też od razu przesadzałam hibiskusy. Potem żółkły im liście, albo więdły, nadawały się tylko na kompost.
Teraz ich nie przesadzam. Rosną w tej ziemi cały sezon i pięknie kwitną i nic im się nie dzieje. Przesadzam dopiero na wiosnę, otrzepuję lekko ziemię i dosypuję świeżej
Teraz ich nie przesadzam. Rosną w tej ziemi cały sezon i pięknie kwitną i nic im się nie dzieje. Przesadzam dopiero na wiosnę, otrzepuję lekko ziemię i dosypuję świeżej

Pozdrawiam, Mirka
- Ania76
- 200p
- Od: 6 sty 2006, o 18:46
Dziś zauważyłam, że mój Hibiskus czerwony pełny ma przędziorka
Doradźcie jaką chemie skuteczną kupić.

Doradźcie jaką chemie skuteczną kupić.
- norbert76
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Mamy już wątek poświęcony walce z przędziorkiem: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... k#p1298194 , czasami wystarczy użyć wyszukiwarki. ;)
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- zjawka
- Od: 28 paź 2010, o 20:12
Polecam dobroczynki .
- janek45