Meksyk, Afryka, Madagaskar i inne, czyli moje sucholuby

Zablokowany
bebos
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2011, o 15:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Meksyk, Afryka, Madagaskar i inne, czyli moje sucholuby

Post »

A jednak :)
Czekam na eksplozję Twojej stapelii!
...ja aż wstrzymuję oddech, bo mimo przenosin - moja Stapelia gigantea rozwija nadal dwa pąki :shock: - to byłoby jej pierwsze kwitnienie u mnie - a jest na co czekać!
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

hen_s pisze:Do depresji jesiennej jeśli chodzi o kaktusy i sukulenty jeszcze daleko. Wciąż przecież (u mnie) stoją na stanowiskach letnich, coś rosną i cieszą oko. :)
U Ciebie Henryku, to poezja jeśli chodzi o kwiaty - zarówno kaktusów, jak i hoje. Bardzo lubię je oglądać.
hen_s pisze:Twoje dzisiaj pokazane Stapelia grandiflora i Sansevierie (z odrostami! - dziękuję za dedykację :) ) naprawdę robią wrażenie. Aż miło popatrzeć. ;:333
Dziękuję jak zawsze :D Już kiedyś mówiłam, ze jesteś dobrym duszkiem mojego wątku i za każde ciepłe słowo bardzo dziękuję :D
mataan pisze:Fajny włochacz :D Moja nie dała rady w tym roku. Twoja, jak widzę, jest bardziej zawzięta :wink:
Aż ją sama podziwiam. Do nich w ogóle niemal nie dociera słońce, mają chłód, a mimo to pękła. Byłoby fajnie, gdyby się rozwinęła całkowicie, ale na to nie będzie miała sił. Ale jej kibicuję mocno!
bebos pisze:A jednak :)
Czekam na eksplozję Twojej stapelii!
...ja aż wstrzymuję oddech, bo mimo przenosin - moja Stapelia gigantea rozwija nadal dwa pąki :shock: - to byłoby jej pierwsze kwitnienie u mnie - a jest na co czekać!
Dziękuję w imieniu stapelii i swoim, i kibicuję Twojej równie mocno. To jednak twarde sztuki! :D
Nieustannie dziękuję Wam za wizyty!
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
marta_lara
500p
500p
Od: 12 mar 2012, o 22:28

Post »

Wow nawet nie wiedziałam że jest tak wiele odmian sansevierii, jak dla mnie najładniejsza: Sansevieria robusta. Robi wrażenie ;:108
Gratulacje odrościków i kwitnącej stapelii ;:138 Powinno jej się udać rozwinąć w całości :wink:
Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

piasek pustyni pisze:Ze specjalną dedykacją dla Przemka i Lucynki:
O!! Strasznie dziękuję!! ;:oj
Jest mi bardzo miło stać do dedykacji - a choćby i z Przemkiem, chociaż on to się trochę rozpycha ;:306
Jest mi tym bardziej miło, że 'dostałam' kwiatka, który mi się bardzo podoba :D
Nie wiem, jak u Was z pogodą, ale jeżeli podobnie, jak u nas, to jeszcze ma szansę pokazać się w pełnej krasie! (oczywiście kwiat stapelii, nie Przemek!! ;:306 )
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Fraszka_1
1000p
1000p
Od: 16 cze 2013, o 15:41

Post »

Kwiat stapelii zapowiada się ciekawie :D może rozwinie się do końca ;:333
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

marta_lara pisze:Wow nawet nie wiedziałam że jest tak wiele odmian sansevierii, jak dla mnie najładniejsza: Sansevieria robusta. Robi wrażenie ;:108
Gratulacje odrościków i kwitnącej stapelii ;:138 Powinno jej się udać rozwinąć w całości :wink:
Bardzo dziękuję w imieniu rosnących roślinek! Co do stapelii, bardzo bym chciała, jak każdy, ale i tak jestem z niej dumna, że pękła i pokazała choć trochę, co potrafi :D
onectica pisze: Jest mi bardzo miło stać do dedykacji - a choćby i z Przemkiem, chociaż on to się trochę rozpycha ;:306
Ostatnio łokciami w stronę "śmierdziuszków" ;:306
onectica pisze: Jest mi tym bardziej miło, że 'dostałam' kwiatka, który mi się bardzo podoba :D
Nie wiem, jak u Was z pogodą, ale jeżeli podobnie, jak u nas, to jeszcze ma szansę pokazać się w pełnej krasie! (oczywiście kwiat stapelii, nie Przemek!! ;:306 )
Przemek też mógłby :;230 A z pogodą to właśnie kiepsko, bardzo i dlatego wątpię, by się rozwinęła w całości. I tak jestem z niej dumna :D
Natalko - mam taką nadzieję, choć jak pisałam - wątpię. :D
Jak zwykle nieustannie dzięki za wizyty ;:138
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
przemek_pc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 mar 2013, o 16:20

Post »

Ależ mnie dzisiaj uszy piekły ;:108
piasek pustyni pisze:Ze specjalną dedykacją dla Przemka i Lucynki (...)
Dziękuję Żanetko ;:196 (mam nadzieję, że Ciebie nie pokłułem, bo "cierni" się nie pozbyłem :wink:)

onectica pisze: Jest mi bardzo miło stać do dedykacji - a choćby i z Przemkiem, chociaż on to się trochę rozpycha (...)
O przepraszam, wprawdzie ostatnio przybyło mi "kilka" kilogramów, ale chyba aż tak źle to nie jest... ;:131 A w pełnej krasie to się pokazałem, na wątku ze zdjęciami Forumowiczów... 8-) Nawet pogoda była ładna (do fotki) ;:170

piasek pustyni pisze:
onectica pisze: Jest mi bardzo miło stać do dedykacji - a choćby i z Przemkiem, chociaż on to się trochę rozpycha ;:306
Ostatnio łokciami w stronę "śmierdziuszków" ;:306 (...)
Jakiś dziwny pociąg ostatnio do nich "czuję" ;:306
Pozdrawiam,
Przemek

Mój wątek: cz.1 cz.2
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

przemek_pc pisze:Ależ mnie dzisiaj uszy piekły ;:108
Dziękuję Żanetko ;:196 (mam nadzieję, że Ciebie nie pokłułem, bo "cierni" się nie pozbyłem :wink:)
Jak nadal są okołotrzydniowe, to nie ;:306
przemek_pc pisze:O przepraszam, wprawdzie ostatnio przybyło mi "kilka" kilogramów, ale chyba aż tak źle to nie jest... ;:131 A w pełnej krasie to się pokazałem, na wątku ze zdjęciami Forumowiczów... 8-) Nawet pogoda była ładna (do fotki) ;:170

Stąd pamiętam o "cierniach" :;230
przemek_pc pisze:Jakiś dziwny pociąg ostatnio do nich "czuję" ;:306
No nie da się ukryć, że są w jakiś sposób wyjątkowe. Różnorodność kwiatów potrafi zachwycić. No cóż - wiosną chyba zacznie się szersze polowanie ;:224
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
przemek_pc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

piasek pustyni pisze:(...) No cóż - wiosną chyba zacznie się szersze polowanie ;:224
Tak się zastanawiam, czy się przypadkiem nie zaopatrzyć w jakieś nasiona - znalazłem kilka ciekawych pozycji na eB ;:108
Pozdrawiam,
Przemek

Awatar użytkownika
onectica
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sie 2012, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Oczywiście!! Potem pokażesz, na co je stać (jak te wszystkie cuda, które serwowałeś w tym roku!), to się okaże, że za mało tych nasion wziąłeś :wink:
Sianie podobno nie jest takie trudne.
Blues w kaktusach cz.aktualna Do części 1-2-3 trafisz tędy,
Zielona bonanza - różne zielone.
Awatar użytkownika
marlenka
500p
500p
Od: 26 lut 2011, o 12:50

Post »

Nie lubię Cię Piasku! ;:219
Nie wiem jak Ty to robisz, ale z babcinej kolekcji roślina (Sansewieria) do której nie pałałam sympatią do tej pory, nagle tak mi się spodobała, że wzięłam sobie liść do ukorzenienia. Jak Ty to robisz?!
Moje roślinki - wątek
Change blows through this house like the jasmine wind, F..head.
Awatar użytkownika
przemek_pc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Żanetko, czytałaś ten tekst u Marka Snowarskiego: http://kaktusy.atlas-roslin.pl/uprawa-stapeliowych.htm ?
Nie napawa optymizmem ;:185
Pozdrawiam,
Przemek

Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

przemek_pc pisze: Tak się zastanawiam, czy się przypadkiem nie zaopatrzyć w jakieś nasiona - znalazłem kilka ciekawych pozycji na eB ;:108
Jak najbardziej, moim skromnym zdaniem. Masz rękę do wysiewów - próbuj. To chyba najłatwiejszy sposób pozyskania ciekawych odmian.
przemek_pc pisze:Żanetko, czytałaś ten tekst u Marka Snowarskiego: http://kaktusy.atlas-roslin.pl/uprawa-stapeliowych.htm ?
Nie napawa optymizmem ;:185

Właśnie nie, dopiero teraz rzuciłam okiem, ale to co przeczytałam na wstępie, nakazuje wręcz przyznać Ci rację. Zagłębię się w to zdecydowanie w wolniejszej chwili. Ale z tego, co już przeczytałam, są to bardzo treściwe informacje, szalenie przydatne - dzięki!
marlenka pisze:Nie lubię Cię Piasku! ;:219
Jeśli tylko za sansewierie, to proszę Cię bardzo, możesz mnie nie lubić, zgadzam się miłosiernie ;:306
marlenka pisze:Nie wiem jak Ty to robisz, ale z babcinej kolekcji roślina (Sansewieria) do której nie pałałam sympatią do tej pory, nagle tak mi się spodobała, że wzięłam sobie liść do ukorzenienia. Jak Ty to robisz?!
Dziękuję za miłe słowa. Od razu jednak uważaj z tym liściem. Pamiętaj, że sansewierie ukorzenione z liścia nie powtarzają cech matczynej rośliny - zawsze będą zielone. Ja podejmowałam kilka prób ukorzenienia z liścia tych roślin, żadna się właściwie nie udała. Widocznie nie pilnowałam wilgotności odpowiedniej, czy doszło parę innych czynników - nie wiem, ale dla mnie to była zbyt uciążliwa sprawa. Tobie jednak życzę powodzenia z całego serduszka!
onectica pisze:Oczywiście!! Potem pokażesz, na co je stać (jak te wszystkie cuda, które serwowałeś w tym roku!), to się okaże, że za mało tych nasion wziąłeś :wink:
Sianie podobno nie jest takie trudne.
No właśnie z tego artykułu może wynikać jednak troszkę kłopotów, ale Przemek da radę, ma rękę, chęci i warunki, to tylko trzymać kciuki, by wyhodował jakieś ciekawostki. Ja będę mocno dopingować :uszy
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
przemek_pc
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tylko jak tak sobie przeglądam oferty nasion na eB, to ceny niektórych (i ciekawych) gatunków są chyba (dla nas) z kosmosu :? Trzeba się dobrze nad tym zastanowić... ;:108
Pozdrawiam,
Przemek

Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
marlenka
500p
500p
Od: 26 lut 2011, o 12:50

Post »

A to ciekawe. Czyli taka z liścia na 100% nie będzie miała wybarwień? Hmm, może mi się taka spodoba ale jednak wolałabym z plamkami.
Dzięki za informację.
Moje roślinki - wątek
Change blows through this house like the jasmine wind, F..head.
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”