Borówka amerykańska - 4 cz
-
- 200p
- Od: 26 cze 2012, o 13:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Borówka amerykańska - 4 cz
Nie łap mnie za słówka, chodziło mi o nawóz organiczny ;)
2 lata temu dosypałem torfu kwaśnego na górę około 3 cm i przysypałem korą przekompostowaną drobno mieloną tak z 6 cm bo siadły dołki w których wsadziłem borówki. Jeżeli piszecie o siarce to może coś takiego http://allegro.pl/zakwaszacz-pH-minus-b ... 17597.html ewentualnie podsypie siarką tylko ile ?? Mierzyłem pH wody i u mnie jest 7.5 to czym zbić pH ??
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Nie łapię.Żebyś zakopał w ziemi nie wiem jak szlachetny nawóz organiczny ,to i tak musi zostać rozłożony(zmineralizowany)do prostrzych związków chemiznych :azotu,fosforu, potasu i innych bo tylko w postaci jonowej mogą być pobrane.Już w podstawówce dzieci uczą się ,że roślinka buduje swoje ciało z dwutlenku węgla i soli mineralnych czerpiąc energię ze światła dostarczanego przez słońce.Nagromadzona energia zostaje oddana podczas spalania materii organicznej.
markis80 siarka działa wolno,ale możesz kupić nawóz Wigor S.Dorażnie możesz obniżyć pH.octem albo kwaskiem cytrynowym.Było też na FO o kiszonkach (nie gnojówkach)ze skoszonej trawy lub liści rabarbaru.
markis80 siarka działa wolno,ale możesz kupić nawóz Wigor S.Dorażnie możesz obniżyć pH.octem albo kwaskiem cytrynowym.Było też na FO o kiszonkach (nie gnojówkach)ze skoszonej trawy lub liści rabarbaru.
markis80, a jak tam z nawożeniem u Ciebie ,tak tylko torf i kora?
Używałem nawóz target do borówek ale ostatnio kupiłem Grow Sure Nawóz do Borówek na 6 miesięcy niby jakaś nowość ale zaczynam mieć wątpliwości czy dobrze zrobiłem. Na samym początku wzrostu po zimie zastosowałem magiczną siłę z substrala.
Nawóz działający 6mc to raczej na początku wegetacji . "Kwaśna ziemia ze sklepu ogrodniczego" którą dodałeś do dołka , co to było ? Miało jakieś zalecenia typu :Podłoże do...?
@ Ten kwaśny torf to przypadkiem nie pochodził z wykopu a ta kwaśna ziemia to torf wysoki?
@ Ten kwaśny torf to przypadkiem nie pochodził z wykopu a ta kwaśna ziemia to torf wysoki?
http://www.an-mar.pl/podloza-ogrodnicze
Poz 2 do góry i 2 od dołu.
Brałem od nich bo szwagier mieszka w tej samej miejscowości to mi rabat załatwił.
Poz 2 do góry i 2 od dołu.
Brałem od nich bo szwagier mieszka w tej samej miejscowości to mi rabat załatwił.
Coś musi być nie tak z podłożem . Może przez te torfy brakuje składników pokarmowych .
Ile dać florowitu do borówek na jeden duży krzak ?
To co teraz mam zrobić ??
Jeśli dostaniesz płynny Florovit uniwersalny bez dolomitu to warto spróbować zasilać dodatkowo w zalecanych dawkach . Jeżeli do jesieni nie będzie widać nawet minimalnej poprawy to podłoże do wymiany.
boggi "Dawki: pierwszy rok po posadzeniu - trzy razy po 20 g/m2 łącznie 60 g/rok; dalsze lata uprawy - trzy razy po 30-35 g/m2 łącznie ok. 100 g/rok. " Tak jest bezpiecznie dla rośliny.
boggi "Dawki: pierwszy rok po posadzeniu - trzy razy po 20 g/m2 łącznie 60 g/rok; dalsze lata uprawy - trzy razy po 30-35 g/m2 łącznie ok. 100 g/rok. " Tak jest bezpiecznie dla rośliny.
Czyli możemy przyjąć jeden duży krzak , to średnio 1 m2 ?
Ten pierwszy lepiej odpowiada borówce.
boggi szerzej nie warto sypać
boggi szerzej nie warto sypać
Meteor też tak myślę 
Chodzi mi o to, ze odmierzam sobie dawkę na 1 m2 i sypię pod jeden krzak.

Chodzi mi o to, ze odmierzam sobie dawkę na 1 m2 i sypię pod jeden krzak.