Pomidorki koktajlowe - 3 cz.
- Dziunia87
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 sty 2013, o 09:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Pomidorki koktajlowe - 3 cz.
W takim razie w ramach eksperymentu pozostawię je bez pikowania dopóki w pełni nie wykształci się pierwsza para liści właściwych 

- Marmarelka
- Od: 29 gru 2013, o 10:19
- Kontakt:
forumowicz sugerujesz, że najlepiej jeszcze przed właściwymi liśćmi pikować? Tylko w tym przypadku - dlaczego?
To już tu tłumaczyłem ale jak zwykle zniknęło w tłumie.
Wiesz chyba jakie są wymagane warunki termiczne i świetlne dla rozsady. Jeśli jesteś je w mieszkaniu w stanie zapewnić to nawet pikować nie musisz. Ale osobiście wątpię byś była w stanie np. utrzymac odpowiednią różnicę temperatury miedzy dniem a nocą. Po rozłożeniu liścieni siewki nadają się już do pikowania a każda zwłoka powoduje wybieganie. Czekanie więc na liście właściwe jest bez sensu.
To co mówię mówię na podstawie własnej praktyki i nie chwaląc się nie narzekam na rozsadę uprawianą na parapecie.

Wiesz chyba jakie są wymagane warunki termiczne i świetlne dla rozsady. Jeśli jesteś je w mieszkaniu w stanie zapewnić to nawet pikować nie musisz. Ale osobiście wątpię byś była w stanie np. utrzymac odpowiednią różnicę temperatury miedzy dniem a nocą. Po rozłożeniu liścieni siewki nadają się już do pikowania a każda zwłoka powoduje wybieganie. Czekanie więc na liście właściwe jest bez sensu.
To co mówię mówię na podstawie własnej praktyki i nie chwaląc się nie narzekam na rozsadę uprawianą na parapecie.

Fajne zestawienie. Gdyby te pomidorki były o czasie przepikowane takiej różnicy by nie było.
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Masz rację ale ja sprawdzam doświetlanie.Pomidorki i papryczki to tylko takie króliczki doświadczalne 

a może by posiać w 200-500ml kubkach zostawiając jakieś 3cm wolnej przestrzeni na zasypanie gdy zaczną się pojawiać liście właściwe?
Doświetlane od góry lampą więc nie powinno im to przeszkadzać.
Doświetlane od góry lampą więc nie powinno im to przeszkadzać.
- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
A po co tak kombinować ?
Ja w zeszłym roku dwa razy pikowałam pomidory bo zima była wyjątkowo pochmurna.
Kiedyś pomidorki pikowałam z 2,5 letnią wnuczką, to naprawdę łatwe.
Ja w zeszłym roku dwa razy pikowałam pomidory bo zima była wyjątkowo pochmurna.
Kiedyś pomidorki pikowałam z 2,5 letnią wnuczką, to naprawdę łatwe.
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Dokładnie. Pomidory To nie dyniowate
nie tak łatwo je zniszczyć 

-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Pikowanie powoduje rozrost korzeni i opóźnia wzrost części nadziemnej a o to chodzi żeby rozsada nie wybiegała.Nawet jak się przesadza z multipalety do doniczek dobrze jest rozbić bryłkę korzeniową to wtedy korzenie rozrastają się we wszystkich kierunkach i nie duszą się w jednym miejscu.
W ogrodniku jest hobbystyczne podłoże do wysiewów i pikowania z ARK POL-u.Z informacji udzielonej telefonicznie przez producenta wynika że podłoże zawiera następujące ilości czystego składnika w mg/dm3: N -71,9 (34,8 NH4+ 37,1 NO3) ; P -61,2 ;K-133 ;Mg -143 ;Ca -1119 ; Na -6,9.W zasadzie pokrywa się to z zapotrzebowaniem pomidora podanym w: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=882 zastanawia mnie tylko tak duża zawartość magnezu i obecność sodu.Czy lepiej jednak poszukać torfu odkwaszonego i zastosować fertygację?
W ogrodniku jest hobbystyczne podłoże do wysiewów i pikowania z ARK POL-u.Z informacji udzielonej telefonicznie przez producenta wynika że podłoże zawiera następujące ilości czystego składnika w mg/dm3: N -71,9 (34,8 NH4+ 37,1 NO3) ; P -61,2 ;K-133 ;Mg -143 ;Ca -1119 ; Na -6,9.W zasadzie pokrywa się to z zapotrzebowaniem pomidora podanym w: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=882 zastanawia mnie tylko tak duża zawartość magnezu i obecność sodu.Czy lepiej jednak poszukać torfu odkwaszonego i zastosować fertygację?
- krynka
- Od: 13 sty 2014, o 19:27
U mnie w tym roku będzie dużo kolorowych koktajlówek
;
Najbardziej cieszę się z czarnych Indigo i P-20 oraz malinowej Perły Małopolski.
Oprócz nich będą jeszcze Black Cherry,Cherry Ildi,Green Grape Cherry, Snow White, doniczkowa Vilma i uprawiane u mnie od lat Złoty Deszcz oraz czereśniowe n/n .
Złoty Deszcz to pomidorki żółte i baardzo plenne- w gronie grubo ponad 100 owoców( zwykle gubiłam sie ,jak doliczyłam do 100
Natomiast czereśniowy,również bardzo plenny ,jest bardzo trwały,ma mało galaretki,nadaje się świetnie do suszenia i do dłuższego przechowywania. Do tej pory leży u mnie w kuchni na miseczce kilka sztuk i choć juz dość mocno pomarszczone,to jeszcze nieźle smakują
, Prawie ich nie ogławiam,obrywam tylko nadmiar liści. Kiedyś jak przepisowo je ogłowiłam,obrywałam boczne pędy,to zamiast czereśniowych,owoce miały wielkosć jajek

Najbardziej cieszę się z czarnych Indigo i P-20 oraz malinowej Perły Małopolski.

Oprócz nich będą jeszcze Black Cherry,Cherry Ildi,Green Grape Cherry, Snow White, doniczkowa Vilma i uprawiane u mnie od lat Złoty Deszcz oraz czereśniowe n/n .
Złoty Deszcz to pomidorki żółte i baardzo plenne- w gronie grubo ponad 100 owoców( zwykle gubiłam sie ,jak doliczyłam do 100

Pozdrawiam serdecznie- Ela
Krynko, zapisuję się na nasionka Złotego Deszczu na za rok! Pięknie wyglądają i ten ogrom owoców robi wrażenie!

- krynka
- Od: 13 sty 2014, o 19:27
Ależ oczywiście Dominiko! Służę nawet w tym roku
Z tych gron na zdjęciu juz było trochę podskubane wcześniej,jak widać,nawet ślimaki w nich gustują 

Pozdrawiam serdecznie- Ela
- Dziunia87
- Od: 8 sty 2013, o 09:02
krynko widzę, że szykuje się kolorowa konkurencja dla Megagroniastego
Zaiste bardzo ciekawy pomidorek.. Powiedz roszę nam nieco więcej na jego temat i warunków uprawy
ps. W weekend szykuje mi się pikowanie Maskotek

ps. W weekend szykuje mi się pikowanie Maskotek

-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
A jaki w smaku jest Złoty Deszcz? Z wyglądu super pomidor z