Ogród Helen,Cz 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Helen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2010, o 19:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród Helen,Cz 2

Post »

Gosia, miło to słyszeć. ;:168
Sonia, nie ma za co :D Jasnotę plamistą przez 2 lata sadziłam do kompozycji doniczkowych podobała mi się ze względu na jasne liście,ale zauważałam że pod koniec lata zaczyna marnieć, gdzie przy niej inne kwiaty jeszcze pięknie kwitły np sangwinalia czy bakopa ona wygladała jak zaschnięty badyl. W pierwszym roku pózną jesienią jej korzenie wsadziłam pod ogrodzenie między cyprysy gdzie nic nie chce rosnąć tam zimuje i w lecie byle jak,ale rośnie .
Pozdrawiam :D
Tereniu, dzięki za piękne słowa :D
Pozdrawiam.
Jutro to niespodzianka, wczoraj to już historia, a dzisiaj to wielki dar.

Ogród Helen cz.1,cz.2.
alinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2010, o 19:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Helen witaj po długiej przerwie .czas mi przez palce ucieka ...sama nie wierzę że to piszą ,bo zawsze o to dbałam żeby na wszystko znaleźć czas .czytam że też już planujesz powiększenie kolekcji na wiosnę ...ja w tym roku stawiam na dalie ...mam nadzieję że starym dobrym zwyczajem znajdziemy czas żeby się spotkać na kawce ....a może jeszcze teraz ...
Awatar użytkownika
Helen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No Alinko coś zaniedbałaś mój wątek :wink: , nie mówiąc o realu .....musimy nadrobić zaległości.
Z czasem jest ciężko........ale na kawkę z tobą zawsze się znajdzie ;:304
Ja o daliach swego czasu marzyłam, ale żeby marzenie się spełniło należy je posiać...tak też zrobiłam ale powyrastały takie karzełki.
Jestem nastawiona na powiększenie bylin oraz krzewów typu hortensje, róże .

Ogród Helen cz.1,cz.2.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Uprasza się o fotki rozjaśniające wszechobecną szarość. ;:180 Pozdrawiam ;:3
alinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2010, o 19:11

Post »

Tak Tereniu .ja jakoś do wysianych dalii nie mam szczęścia . naoglądałam się w angielskich ogrodach i mnie kusi ,ale tam ceny dla mnie zaporowe ..4 funty .to ponad 20 zł jedna a mnie się podoba z jakieś 40 odmian .
Awatar użytkownika
ewa w
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2012, o 14:01

Post »

Helenko siane dalie miałam w zeszłym roku z zagranicznych przecen po 1 funcie ale po co siać jak w ofercie na forum maja takie piękne dalie. W kolekcji dalii ze Śląska lub dalie p.Stanisława wybierzesz sobie najpiękniejsze dla Ciebie. Problem tylko z przechowywaniem ale jak latem i jesienią kwitną to cały ten ambaras jest mały w porównaniu z kolorowym spektaklem w ogrodzie :wink:
Awatar użytkownika
Helen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Przyprowadzona do obowiązków które powinniśmy czynić ......w celu rozjaśnienia szarości wątkowej jak i szarej nudnej zimy,
wspomnień ciąg dalszy. Dziękuję Soniu że mnie mobilizujesz .......to jest potrzebne :D

Obrazek

Obrazek

Alinko, ja kiedyś siałam i to chyba była przyczyna ze takie kikuty wyrosły. Wówczas miałam słabe doświadczenie w sprawach ogrodniczych ,ale teraz już wiem ze dalie sadzi się w postaci bulw.
U nas chyba też można kupić ładne odmiany nie płacąc aż tyle :D

Obrazek

Ewcia, nie będę wprowadzać dali bo miała bym problem z przechowaniem, to musi być odpowiednia temperatura aby przetrwały w garażu czy kotłowni jest za ciepło , piwniczkę mam malutką bez okna i też tam jest ciepło .
Najlepsze to są te wieloroczne, zimujące w glebie.

Obrazek

Ten rh w tym roku nie zakwitnie, zrobiłam mu mocne cięcie, ponieważ od pieńka miał puste łodygi,
bałam się że ten zabieg się nie uda, ale jest wszystko w porządku....... póżną jesienią puścił listki.

Obrazek

Ogród Helen cz.1,cz.2.
Awatar użytkownika
TerDob
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:06

Post »

Helen ale śliczny ten rododendron ;:333 cudny kolorek ;:138 ;:138 ;:138
A na pierwszym zdjęciu to Co ??? też piękny kwiatuszek ;:333
Juki ;:oj ;:oj ;:oj
;:196 zostawiam i zdrówka życzę .
Awatar użytkownika
Gosia123A
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2011, o 19:37
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Helenko ! no, śliczna Juka ;:oj ;:63 ;:63 Biały Rododendron ;:303 cudo ;:333 ;:138
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Juki zaszalały, cudne, ;:215 a rododendrony obydwa w moich ulubionych kolorach, jakie dorodne. ;:138
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52

Post »

Witaj Helenko,te wspominki są rewelacyjne,można się napatrzyć ,pomarzyć ,Twoje rhododendrony są cudne,ale hortensje też zachwycają ,u mnie ogrodówki w ogóle nigdy nie zakwitną ,chociaż ,okrywam ,muszę je wyrzucić,trzymam je ,bo zawsze mi się wydaje,że może teraz zakwitną ,ale tylko zajmują miejsce,Twoje wyglądają rewelacyjnie,pozdrawiam ;:168
Awatar użytkownika
ewa w
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2012, o 14:01

Post »

Helenko wiem o kłopocie z przechowywaniem dalii bo co jesień je podrzucam teściowi i obiecuję sobie już nigdy więcej dokupywania a....znowu zamówiłam ;:223
Piękne Rh a ten biały ;:167
Awatar użytkownika
Anuleczka
500p
500p
Od: 25 sty 2015, o 20:27

Post »

Helenko zachwyciły mnie łany liliowców, juk i azalii. Przecudny masz ogród. Troszkę sobie podpatrzyłam i może uda mi się choć maleńki kawałek u siebie też mieć. Pozdrawiam Cię serdecznie.
Awatar użytkownika
Helen
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tereniu dzięki za tak miłe słowa. :D Na pierwszym zdjęciu jest azalia, ta wysoka wiekowa którą często pokazuję na poprzednich stronach.
Pozdrawiam.
Gosiu, dzięki serdeczne. :D
Sonia, juki szaleją od dwóch lat :heja ciekawa jestem co będzie w tym roku. O różowych kwiatach rh w tym sezonie a i w następnych muszę zapomnieć, zanim odbije po tak radykalnym cięciu zejdzie parę lat. :D
Marto, wspomnienia są piękne,fotki z lata oglądane teraz są zupełnie inaczej odbierane- prawda?
Ja też miałam podobny problem z ogrodówkami jak ty. Rosły na innej rabatce i przez 8 lat ani raz nie zakwitły, 2 lata temu przesadziłam je w zupełnie inne miejsce i o dziwo ;:oj zakwitły pięknym kwiatem. Na starym miejscu pozostała jedna i dalej nie kwitnie muszę ją zabrać bidulkę. Tak niewiele trzeba było a tak dużo zyskałam. :D
Pozdrawiam.
Ewcia masz przechowalnie ;:63 to można sobie pozwolić. :D
Witaj Aniu, dziękuję za słowa które wzmacniają. :D Uwielbiam duże połacie jednego gatunku, ale u mnie za mało miejsca więc muszę się co jakiś czas uszczuplać.
na pewno stworzysz u siebie piękny raj czerpiąc inspiracje z innych ogrodów.
Pozdrawiam :D

Ogród Helen cz.1,cz.2.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Helenko czy bluszcz, który masz w kompozycji z hostami i hortensjami, leży na ziemi, czy też pnie się po czymś. Usiłuję zasłonić skrzynkę od gazu, ale u mnie tylko się płoży, nie chce wędrować po bambusach. Pozdrawiam ciepło. ;:196
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”