Na końcu wydmy

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Na końcu wydmy

Post »

Jak napisałaś o srokach, które lubią irysy, to zaraz zaczęłam się zastawiać, czy przypadkiem to nie one są powodem zniknięcia moich irysów. Srok mam sporo u siebie.
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

Kawał dobrej roboty wykonaliście, teraz nawóz, woda i czekanie na zieloną murawę ;:138
Awatar użytkownika
nena08
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 10:06
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Majeczko, ten dzięcioł to prawie prywatny......żywi się ostatnio w moim karmniku ;:306 To Dzięcioł duży.
Jest jeszcze pani dzęciołowa, nie ma czerwonej czapeczki. Przylatuje jeszcze Dzięcioł zielony i Dzięcioł czarny.
Porządki mam z grubsza zrobione, został jeszcze oprysk miedzianem i przycięcie wrzosów.......no i róż, ale tu trzymam łapki w kieszeni do sygnału ze strony forsycji :D
Marysiu,mam taką nadzieję :uszy
Iwonko, doszłam do tego samego wniosku. Następne krokusy posadzę na rabatach.
Biała czarnuszka była w mieszance z niebieską i różową. Pewnie nie da się jej rozdzielić, a przydała by Ci się na białej rabacie.
Marysiu Myślałam, że będą się rozrastać, a też znikają. Miałam śliczne białe JEANNE D' ARC po dwóch latach nie mam ani jednego :( Może błędem jest sadzenie pod sosnami i mają za sucho.
Tolinka,miło mi gościć Cię na wydmie.
Irysy żyłkowane kupuję w Biedronce....... może bardziej trafne określenie to poluję :;230
Aniu, mam karmnik blisko okna :uszy
Gosiu, kiedyś nie zgadzałam się z określeniem , że sroki to szkodniki, teraz zgadzam się w stu procentach ;:306
Agnieszko, nawóz już jest. Teraz pozostaje czekanie na cioepełko.

Dziś zakwitł ostatni nabytek.
Hippeastrum Ambiance

Obrazek
Fraszka_1
1000p
1000p
Od: 16 cze 2013, o 15:41

Post »

Piękny ;:167 dzięcioł - rezydent bardzo fajny :D
Awatar użytkownika
Mufka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2009, o 20:02

Post »

:wit

Hippeastrum pięknie zakwitło i widzę jeszcze więcej pąków ;:224
Prawdziwa kobieta potrafi zrobić wszystko, zaś prawdziwy mężczyzna to ten, który jej na to nie pozwoli ;)
Moja Wizytówka Mufka - ogrodowe marzenia...cz.1 cz.2 cz.3 cz.4
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

Ale śliczny hippek. Też się zastanawiam nad zakupem wertykulatora, ale obawiam się czy nie jest jeszcze zamłody trawnik (2 lata). Dzięcioł to rarytas. Ja go czasami słyszę u siebie, niestety nie daje się uchwycić wzrokiem.
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31

Post »

Aniu to Ci zazdroszczę tych dzięciołów bardzo bo u mnie nie ma ani jednego a tyle drzew w koło ;:145 no chyba że w dęby nie stukają ;:218
Miałam kiedyś podobne hippeastrum ale tak nadmiar rozdawałam że mi nic nie zostało ;:145
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ładny kwiat :D Sama nie mam doniczkowców, ale na taki mogłabym się skusić (chyba potrzebuje przesuszenia, a to mi świetnie wychodzi :roll:).
Porządki nadal ledwie rozpoczęte, teraz pogoda mi przeszkadza :wink:
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
nena08
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu sweety, chyba wykopię jedną siewkę i przeniosę ją do domu........... może wcześniej się coś wykluje.
Natalko, też go lubię.
Marysiu, rzuć okiem na moją trawę pampasową.....poniżej....... co o niej sądzisz :?:
Magda, wertykulację robiliśmy już po pierwszej zimie. Grabie nie usuwają takiej ilości filcu jak wertykulator.
Taki nabytek się zwróci.
Majeczko, z ostatnich obserwacji to częściej zaglądają na darmowe jedzenie do karmnika niż w drzewa stukają.
Moja kolekcja hippeastrum dziesiątkowana jest ostatnio przez choroby grzybowe. Nawet nowo zakupione egzemplarze są chore :twisted:
Ewa, zawsze miałam dużo doniczkowców. Najwięcej w czasie studiów. :D
U mnie porządki jeszcze nie zakończone.

Po przeczytaniu na FO, że niektórzy mają już rozgarnięte kopczyki, zabrałam się za robotę.....oczywiście po pracy.
Do zapadnięcia zmroku uporałam się prawie ze wszystkimi..... jutro muszę zrobić trochę poprawek, bo po ciemku bałam się uszkodzeń.

Odsłoniłam trawę pampasową.
Wygląda tak. Proszę o ocenę i rokowania.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Aniu według mnie trwa wygląda dobrze, w tym roku chyba nie będzie strat (jak na razie ;:215 )
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Pampasową miałam tylko raz-mimo troskliwego okrycia przemarzła i się na nią obraziłam. Na nią trzeba jeszcze poczekać, trawy nie zaczęły jeszcze wegetacji.
Swoich róż nie rozkopcowałam, może w sobotę zdążę. Ale dopiero pojawiły się czerwone noski, mam chwilę czasu.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Mufka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2009, o 20:02

Post »

:wit

Aniu, co do pampasowej, to mam podobne odczucia jak Ewa - więcej mnie nie skusi ;:185
Twoja wygląda jak każda inna np. rozplenica czy miskant po zimie, ale czy przeżyła, to dowiemy się wówczas gdy one zaczną wypuszczać młode listki - wtedy i ona powinna ruszyć - jeżeli nie, to znaczy, że się nie udało...
Trzymam jednak kciuki, żeby odbiła, cudnie się rozrosła i wspaniale zakwitła ! Wtedy może i ja się skuszę na kolejną próbę ;:306
Prawdziwa kobieta potrafi zrobić wszystko, zaś prawdziwy mężczyzna to ten, który jej na to nie pozwoli ;)
Moja Wizytówka Mufka - ogrodowe marzenia...cz.1 cz.2 cz.3 cz.4
Awatar użytkownika
nena08
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu, ;:196
Ewa, wczoraj wydawało mi się, że uporałam się z większością kopców, ale dzisiejsze słonko odsłoniło kilka całkiem ładnych kopczyków. :;230 Dobrze, że wczoraj przerwałam, część ma spore kły i łatwo je uszkodzić. Znów czeka mnie ręczna robota ;:306
Marysiu Mufko,to moja pierwsza trawa, dlatego jestem tak rozemocjonowana :oops:
Czekam z niecierpliwością na oznaki życia.
Gdybym miała w zeszłym roku taką wiedzę jak teraz, skusiłabym się na coś mniej wymagającego.
Wysieję trawę, którą mam od Ciebie,jak zwykle zapomniałam nazwę ;:223 Pewnie gdzieś zapisałam, tylko gdzie :;230

Czekam na taki widok. A jak bym doczekała się kwitnienia ;:224

Obrazek

Z drugiej paczki nasion kobei fioletowej wyrosły trzy siewki. ;:138 Białą cały czas próbuję sadzonkować,ale skutek jest mizerny......może potrzebują więcej czasu.

Obrazek

Irys Danforda
Obrazek

Moje obawy, przed słabym zimowaniem irysów żyłkowanych, poskutkowały kolejną odsłoną :D A to nie koniec.Na kolejnej rabacie wschodzą.
Katherine Hodgkins
Obrazek
Fraszka_1
1000p
1000p
Od: 16 cze 2013, o 15:41

Post »

Ale u Ciebie pięknie :D sasanka i przylaszczki ;:167
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

U mnie kobea zaszczyciła mnie 3 wschodami. 2 fioletowe i jedna biała. W sumie może być, szczególnie że myślałam już o wywaleniu pojemniczków :;230
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”