Moja działka 4
- adamiec
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 mar 2010, o 19:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Moja działka 4
Lidziu jak zabezpieczasz aukubę na zimę , mam ją od wiosny i boję się żeby przez zimę nie przemarzła. 

- Jagodka
- Od: 24 sty 2011, o 22:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witaj Lideczko
...no , nie mów proszę , że nie masz u siebie ciekawych - pożądanych roślin ...niczym w OB
. Nazwy poniektórych słyszę po raz pierwszy ..np.sesleria skalna .
Ten rozchodnik okazały ...to zapewne Matrona ...mam od naszej Tereni / Teniak /...
Serdecznie , słonecznie pozdrawiam

Ten rozchodnik okazały ...to zapewne Matrona ...mam od naszej Tereni / Teniak /...
Serdecznie , słonecznie pozdrawiam

Pozdrawiam i zapraszam serdecznie na wirtualny spacer - Jagódka
Spis moich wątków Wątek aktualny- część 6
Wątek sprzedażowy Moje tęsknoty ...malowane czesanką , pisane piórem ...
Spis moich wątków Wątek aktualny- część 6
Wątek sprzedażowy Moje tęsknoty ...malowane czesanką , pisane piórem ...
- stasia_ogrod
- Od: 13 mar 2011, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Lideczko, jeszcze tyle kwiatów u Ciebie kwitnie
piękne jesienne kolorki.Rozchodnik czerwony śliczny. 

- sosna1
- 500p
- Od: 23 mar 2010, o 22:03
Zawilec japoński przecudnej urody! Ale przykrywać go na zimę trzeba prawda?
- Maska
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Kontakt:
Lidziu niezmiennie u Ciebie same delikatesy roślinne!
Świetna ta rudbekia owłosiona, zawilec czy rozchodnik bardzo ładne. Nie wiem dlaczego moja Cassandra tak późno kwitnie jeszcze nie zakwitła. Pączki ma
Cykorii podróżnik niestety nie mam mimo że wysiałam i jesienią i wiosną, ale może w przyszłym roku wyjdzie. Bardzo mnie urzekł onętek siarkowy jest dużo zwiewniejszy od innych onętków i ten ostry kolorek
Babki też weszły na listę zakupów i dąbrówki - polubiłam te roślinki. Pozdrawiam!
Świetna ta rudbekia owłosiona, zawilec czy rozchodnik bardzo ładne. Nie wiem dlaczego moja Cassandra tak późno kwitnie jeszcze nie zakwitła. Pączki ma

- Teniak
- 200p
- Od: 13 sty 2013, o 14:09
Witaj Lidziu.
Jaka jesień kiedy u Ciebie dalej kolorowo i pięknie.Oj masz Ty tych cudeniek sporo i to jakich.
Kilka zdjęć z naszej posesji wstawiła również Urszulka/Ulal/,jeżeli masz ochotę pooglądaj.
Pozdrawiamy.Teresa
Jaka jesień kiedy u Ciebie dalej kolorowo i pięknie.Oj masz Ty tych cudeniek sporo i to jakich.
Kilka zdjęć z naszej posesji wstawiła również Urszulka/Ulal/,jeżeli masz ochotę pooglądaj.
Pozdrawiamy.Teresa
- mar33
- Od: 13 mar 2012, o 16:35
Lidziu same rarytasiki
piękna paprotka 

Pozdrawiam Maria "Przyroda jest lekarstwem w każdej chorobie" Hipokrates
Moje wątki- zapraszam. Ogrodowy - aktualny cz.8
Mój wątek personalny
Mój wątek personalny
- slila1
- Od: 18 maja 2009, o 19:05
Irenko przed zimą aukubę obsypuję kopczykiem z kompostu i okrywam gałązkami świerkowymi.
Igusiu ten purpurowy rozchodnik to nie 'Matrona', bo ona ma jasne kwiaty, a mój bordowe. Zastanawiam się czy nie jest to 'Bertram Anderson' lub 'Herbstfreude'.
Stasiu kwiaty, które teraz kwitną będą kwitły już do przymrozków. O dziwo zaczynają u mnie kwitnąć pierwiosnki. Zrobię im dzisiaj zdjęcia, to sama zobaczysz.
Zosiu biały zawilec jest o wiele bardziej wrażliwy od różowego i bardzo wolno przyrasta. Na zimę dotychczas go nie okrywałam, ale chyba zacznę, to może lepiej się rozkrzewi.
Marysiu Masko rudbekie, to u mnie nr 1 wśród letnio jesiennych kwiatów. Szczególnie owłosiona jest piękna, sama się wysiewa, a jej różnorodność jest powalająca. Po raz pierwszy w tym roku zakwitła rudbekia trójklapowa, której sadzonkę dostałam w zeszłym roku od Ciebie. Ona jest prześliczna, a jej kwiatki wyglądają jak małe słoneczka. Mam nadzieję, że wybrałam jej właściwe miejsce i da samosiew. Myślę, że Twoja 'Cassandra' szybko zakwitnie i zdążysz nacieszyć się jeszcze jej cudnym kolorem i zapachem. Poszukam dla Ciebie siewek cykorii podróżnika.
Tereniu dziękuję. Wieczorem na pewno obejrzę u Urszulki zdjęcia Waszej posesji.
Marysiu mar też uważam, że ta paprotka jest bardzo ciekawa, a najważniejsze, że dobrze zimuje. Zaczynają u mnie kwitnąć pierwiosnki, wieczorem będą ich zdjęcia.
A teraz trochę różności.
bulbine krzewiasta
szczawik Depressa
czosnek górski
rudbekia owłosiona
rożnik przerośnięty
róża 'New Dawn'
wiesiołek dziwny
cyklamen bluszczolistny 'Alba'
groszek pachnący
rudbekia naga
rozchodnik okazały 'Star Dust'
galtonia biaława
czosnek bulwkowaty
rudbekia owłosiona
goryczka siedmiodzielna
A to mój wróg nr 1, prawda że na zdjęciu wygląda całkiem ładnie.
szczawik rożkowaty
Igusiu ten purpurowy rozchodnik to nie 'Matrona', bo ona ma jasne kwiaty, a mój bordowe. Zastanawiam się czy nie jest to 'Bertram Anderson' lub 'Herbstfreude'.
Stasiu kwiaty, które teraz kwitną będą kwitły już do przymrozków. O dziwo zaczynają u mnie kwitnąć pierwiosnki. Zrobię im dzisiaj zdjęcia, to sama zobaczysz.
Zosiu biały zawilec jest o wiele bardziej wrażliwy od różowego i bardzo wolno przyrasta. Na zimę dotychczas go nie okrywałam, ale chyba zacznę, to może lepiej się rozkrzewi.
Marysiu Masko rudbekie, to u mnie nr 1 wśród letnio jesiennych kwiatów. Szczególnie owłosiona jest piękna, sama się wysiewa, a jej różnorodność jest powalająca. Po raz pierwszy w tym roku zakwitła rudbekia trójklapowa, której sadzonkę dostałam w zeszłym roku od Ciebie. Ona jest prześliczna, a jej kwiatki wyglądają jak małe słoneczka. Mam nadzieję, że wybrałam jej właściwe miejsce i da samosiew. Myślę, że Twoja 'Cassandra' szybko zakwitnie i zdążysz nacieszyć się jeszcze jej cudnym kolorem i zapachem. Poszukam dla Ciebie siewek cykorii podróżnika.
Tereniu dziękuję. Wieczorem na pewno obejrzę u Urszulki zdjęcia Waszej posesji.
Marysiu mar też uważam, że ta paprotka jest bardzo ciekawa, a najważniejsze, że dobrze zimuje. Zaczynają u mnie kwitnąć pierwiosnki, wieczorem będą ich zdjęcia.
A teraz trochę różności.

A to mój wróg nr 1, prawda że na zdjęciu wygląda całkiem ładnie.

- Maska
- Od: 19 lut 2012, o 19:39
- Kontakt:
Piękna jest R. owłosiona a ile ma płatków ! czy nasionka powtarzają cechy rośliny matecznej? ta rudbekia pajączek tez urokliwa. Ja się chyba wybiorę do Ciebie autobusem tylko muszę się rozeznać jak i co
Miłej niedzieli, bo piękna to jest!

Miłej niedzieli, bo piękna to jest!
- ewa w
- Od: 13 sty 2012, o 14:01
Masz rację Lidziu czuje sie już powiew jesieni w powietrzu. Szkoda bo latem się nie nacieszyłam z powodu upałów a teraz juz chłodnawo aby wieczorkiem posiedzieć w ogrodzie no i komarzyska!!
- mar33
- Od: 13 mar 2012, o 16:35
Lidziu co do rudbeki to mam to samo pytanie co Marysia Maska
i moim wrogiem też jast szczawik rożkowy a zwłaszcza jak się wysieje w opuncjach 

Pozdrawiam Maria "Przyroda jest lekarstwem w każdej chorobie" Hipokrates
Mój wątek personalny
Mój wątek personalny
- dorcia7
- Od: 13 lip 2011, o 13:58
ten szczawik ma wiecej wrogów - ja też nim jestem 

- slila1
- Od: 18 maja 2009, o 19:05
Marysiu Masko moje rudbekie rozmnażają się przez wysiew niekontrolowany, ale z tego co zdążyłam zauważyć, to nie powtarzają cech rośliny matecznej.
Jak nie dasz rady inaczej, to wsiadaj w autobus.
Ewuniu poranki i wieczory są coraz chłodniejsze, coraz wcześniej też robi się ciemno. Trzeba skracać czas pobytu w ogrodzie. Komarów na szczęście u mnie w tym roku nie było.
Grażynko usuwanie tego szczawika, to walka z wiatrakami. Jesienią wydawało mi się, że trochę go poskromiłam, ale on znów rośnie dosłownie wszędzie i strzela nasionami we wszystkie strony.
Marysiu mar według moich obserwacji, wysiewająca się rudbekia nie powtarza cech rodziny matecznej.
Dorotko życzę Ci skutecznego wytępienia szczawika rożkowatego.
A teraz kilka zdjęć, na początek zakwitające pierwiosnki.
[img]http://images64.fotosik.pl%20/155/feedfcb530ed165fmed.jpg[/img] zwyczajny 'Miss Indigo'
zarzyczkowaty 'Primadiente'
nn
A teraz inne różności.
cyklamen bluszczolistny 'Alba'
powojnik barszczolistny 'Cassandra'
foks wiechowaty nn
wrzos
skrętnik 'Concord Blue'
świecznica nn
cykoria podróżnik
lobelia szkarłatna 'Queen Victoria'
rudbekia trójklapowa
róża nn
powojnik atragene
goryczka zamknięta ?
koleus Blumego
zimowit jesienny 'Alba'
szarłat wyniosły
eukomis czubaty 'Alba'
dzwonek 'Pink Octopus'
rudbekia naga
Na zakończenie jesienny akcent
borówka amerykańska
Jak nie dasz rady inaczej, to wsiadaj w autobus.
Ewuniu poranki i wieczory są coraz chłodniejsze, coraz wcześniej też robi się ciemno. Trzeba skracać czas pobytu w ogrodzie. Komarów na szczęście u mnie w tym roku nie było.
Grażynko usuwanie tego szczawika, to walka z wiatrakami. Jesienią wydawało mi się, że trochę go poskromiłam, ale on znów rośnie dosłownie wszędzie i strzela nasionami we wszystkie strony.
Marysiu mar według moich obserwacji, wysiewająca się rudbekia nie powtarza cech rodziny matecznej.
Dorotko życzę Ci skutecznego wytępienia szczawika rożkowatego.
A teraz kilka zdjęć, na początek zakwitające pierwiosnki.
[img]http://images64.fotosik.pl%20/155/feedfcb530ed165fmed.jpg[/img] zwyczajny 'Miss Indigo'

A teraz inne różności.

Na zakończenie jesienny akcent

- dorcia7
- Od: 13 lip 2011, o 13:58
W tym roku na kolanach-dosłownie-tępiłam uparciucha i to nie raz ,a już usuwanie ze skalniaków to horror