Wiejski ogród początki , radości i problemy
- byna
- 500p
- Od: 18 maja 2009, o 19:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Wiejski ogród początki , radości i problemy
Joasiu, Ty chyba mieszkasz w dolinie jakiejś rzeki, że tak płytko wody podskórne. Wierzby osuszaja teren i lubia wodę ale nie maja owoców. 

- kamil888
- 500p
- Od: 26 lip 2012, o 17:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Joasiu piękne róże pokazałaś 

-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 sty 2013, o 21:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
witaj Joasiu,twoje kwiatuchy jak na takie mokre warunki są piękne i róże i cynie i rudbekie pięknie rosną ,powiedz mi czy dają rady malinki ode mnie,pozdrawiam i życzę miłego popołudnia, ja idę do ogrodu bo przestało padać i jest chłodno to coś zrobię pożytecznego,buziaczki 

- jonatanka
- Od: 4 mar 2012, o 12:11
Witajcie odwiedzający.
Reniudeszczu u mnie pod dostatkiem aż za dużo.Jak mocno pada to mam błotko na ogrodzie i wokół domu..Drzewko uformował i przyciął mój M.Czasem też trzeba go pochwalić
.
Gosiu ja mogę oddać troszkę wody u mnie aż za dużo
Aniu dziękuję staram się coś tworzyć na mojej gliniastej i mokrej ziemi.Jak do tej pory tylko Hortensja odmawia mi posłuszeństwa,ale nie poddam się będę o nie walczyć i sadzić do skutku.
Jadziu dziękuję za odwiedziny dawno Ciebie nie było.
Madziu ja deszczu już nie chciałabym bo zobacz na zdjęciu wyżej jak wysoki jest stan wód gruntowych.Jeżeli jeszcze popada to na drugą działkę nie wejdę bo będzie wszystko pływać,Ale kto potrzebuje deszczyku to życzę opadów
Byna nie uwierzysz ale w pobliżu niema żadnej rzeki jest tylko rów melioracyjny.Mam taki wysoki poziom wód.
Kamil dziękuję.
MartusiuRudbekie i inne kwiatuchy ładnie rosną bo są od dobrej ręki
Tak malinki rosną ładnie w drugiej części ogrodu tam jest troszkę moro ale dobrze im tam.
Ja byłam w ogrodzie bo jutro zaczynamy kopać sadzawkę i przygotowaliśmy z M wymiar sadzawki.Może to pomoże w odpływie wody z gruntu do sadzawki i będzie ziemia troszkę mniej mokra.Wiem że, drenaże u sąsiada nie pomogły.Taki teren
Reniudeszczu u mnie pod dostatkiem aż za dużo.Jak mocno pada to mam błotko na ogrodzie i wokół domu..Drzewko uformował i przyciął mój M.Czasem też trzeba go pochwalić

Gosiu ja mogę oddać troszkę wody u mnie aż za dużo

Aniu dziękuję staram się coś tworzyć na mojej gliniastej i mokrej ziemi.Jak do tej pory tylko Hortensja odmawia mi posłuszeństwa,ale nie poddam się będę o nie walczyć i sadzić do skutku.

Jadziu dziękuję za odwiedziny dawno Ciebie nie było.

Madziu ja deszczu już nie chciałabym bo zobacz na zdjęciu wyżej jak wysoki jest stan wód gruntowych.Jeżeli jeszcze popada to na drugą działkę nie wejdę bo będzie wszystko pływać,Ale kto potrzebuje deszczyku to życzę opadów

Byna nie uwierzysz ale w pobliżu niema żadnej rzeki jest tylko rów melioracyjny.Mam taki wysoki poziom wód.
Kamil dziękuję.
MartusiuRudbekie i inne kwiatuchy ładnie rosną bo są od dobrej ręki

Ja byłam w ogrodzie bo jutro zaczynamy kopać sadzawkę i przygotowaliśmy z M wymiar sadzawki.Może to pomoże w odpływie wody z gruntu do sadzawki i będzie ziemia troszkę mniej mokra.Wiem że, drenaże u sąsiada nie pomogły.Taki teren

-
- Od: 31 paź 2011, o 16:34
Witaj Kochana wpadam co jakiś czas,bo mam gości i jak to w sezonie letnim praca w ogrodzie.
Ale już niedługo jesień,bo zresztą u mnie ją widać wielkimi krokami,więc czasu będziemy miec dla siebie sporo.pa
Ale już niedługo jesień,bo zresztą u mnie ją widać wielkimi krokami,więc czasu będziemy miec dla siebie sporo.pa

- alicjad31
- Od: 28 lip 2013, o 20:38
Joasiu u mnie z powodu podniesienia się wód gruntowych musimy zasypać sporą piwnice w budynku gospodarczym.Ala
Pozdrawiam Alicja
- reniusia20
- 1000p
- Od: 2 kwie 2012, o 15:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witaj Joasiu
i jak tam pogoda u Ciebie? U Mnie wcale tak dużo nie pokropiło sucho,z przekopaniem ogródka muszę poczekać...

- zielonajagoda
- Od: 4 lut 2011, o 10:12
- Kontakt:
- jonatanka
- Od: 4 mar 2012, o 12:11
Witajcie.Bardzo ciężki dzień rąk i nóg chyba już nie czuję,ale jestem zadowolona bo sporo pracy zrobionej.Sadzawka wykopana i jak się okazało na działce były dreny ale chyba jeszcze przed wojenne a teraz do niczego nie przydatne.Woda zapełnia się powoli i jeszcze kilka dni i będzie sadzawka napełniona..Miejsce na warzywnik przygotowane trzeba jeszcze rozbić spore grudy ziemi glebogryzarką
Całą działkę trzeba doprowadzić do porządku a resztki ziemi rozplantować.Dzisiaj nie można już było ,bo koparka się zakopała
.teraz pozostaje cierpliwie czekać aż ziemia się osuszy.
Oto sadzawka powoli zapełnia się woda gruntową. .

Ta ziemia a raczej glina będzie rozplantowana na całej działce.

To jest miejsce na warzywniak tak jest teraz

A tak było przed

A tutaj widać dreny z dawnych czasów.

Boki jeszcze będą wyrównane..Kochani miłego wieczoru jutro odwiedze wasze ogrody dzis brak mi mocy pozdrawiam.
Całą działkę trzeba doprowadzić do porządku a resztki ziemi rozplantować.Dzisiaj nie można już było ,bo koparka się zakopała

Oto sadzawka powoli zapełnia się woda gruntową. .

Ta ziemia a raczej glina będzie rozplantowana na całej działce.

To jest miejsce na warzywniak tak jest teraz

A tak było przed

A tutaj widać dreny z dawnych czasów.

Boki jeszcze będą wyrównane..Kochani miłego wieczoru jutro odwiedze wasze ogrody dzis brak mi mocy pozdrawiam.

- zielonajagoda
- Od: 4 lut 2011, o 10:12
- Kontakt:
Zapowiada się fajny warzywnik
, życzę duuużo siły bo jak patrzę na tą rozorana działkę to aż mam dreszcze, ale też widzę oczami wyobraźni stawek obsadzony roślinami, będzie pięknie, jednak jeszcze dużo pracy przed Wami 

- byna
- 500p
- Od: 18 maja 2009, o 19:18
A więc to glina nie przepuszcza wody w głąb i dlatego jest ona płytko " tuż pod skórą". Miejsce na warzywnik imponujące. Już oczami wyobraźni widzę przyszłoroczne warzywa 

-
- Od: 22 sty 2013, o 21:52
życzę pozbycia się tego trudnego problemu,pozdrawiam
- Mandragora
- Od: 25 maja 2008, o 16:18
Ja mam na 1/3 działki podobnie płytki poziom wód gruntowych jak Ty
Co ciekawe, na pozostałej reszcie jest "normalnie". Zachciało mi się na tej mokrej części posadzić róże
Dwie jak na razie sobie radzą, trzecia coś lichutka, ale może z zupełnie innego powodu - w końcu sierpień jest b. suchy... Zobaczymy - a nuż się uda?
Zdrówka dla M

Zdrówka dla M

- alicjad31
- Od: 28 lip 2013, o 20:38
Joasiu u ciebie też takie ,może być, a co do grządek to u ciebie zdałyby egzamin podwyższane ,a ziemia pod warzywa mogłaby być rozlużniona rosahumusem można go kupić na alegro.
Ala
Ala
Pozdrawiam Alicja