Na zachód od Wisły II
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 lip 2011, o 12:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Na zachód od Wisły II
Jagodę Goji hoduję drugi rok.Rośnie szybko,w tamtym roku kwitła, ale nie zawiązała owocu.W tym kwiatów nie widzę jeszcze.Nie wiem,może potrzebuje drugiego krzaczka?Wiesz coś o jej wymaganiach?
Każdy człowiek potrzebuje stale nawet pewnej ilości trosk,cierpień lub biedy,tak jak okręt potrzebuje balastu,by płynąć prosto i równo.(Arthur Schopenhauer) Pozdrawiam Mirka
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
- maryla-56_56
- Od: 16 kwie 2009, o 19:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Olu jakie śliczne zdjęcie sikorki. Udało Ci się.
Chciałam podpowiedzieć "Miriam", że jagoda goii nie potrzebuje zapylacza.
Ale jeśli jest więcej krzewów posadzonych to wpływa na lepsze owocowanie.
Mogę pokazać jeden z największych swoich krzewów kolcowoju.
Rosną w słabej ziemi i nie lubią przelewania.

Olu krzyknij lub
to usunę zdjęcie.
Pozdrawiam, miłego wieczoru.

Chciałam podpowiedzieć "Miriam", że jagoda goii nie potrzebuje zapylacza.
Ale jeśli jest więcej krzewów posadzonych to wpływa na lepsze owocowanie.
Mogę pokazać jeden z największych swoich krzewów kolcowoju.
Rosną w słabej ziemi i nie lubią przelewania.

Olu krzyknij lub

Pozdrawiam, miłego wieczoru.

- sweety
- Od: 20 mar 2012, o 09:37
Ależ ten ptasi maluch słodziutki 

- Bufo-bufo
- Od: 26 lip 2009, o 20:31
Mirabelko to tak jak ja z tym różowym, tylko fioletowy zakwitł rok po posadzeniu, różowy dwa lata później, a sadzone były w tym samym czasie, do tego różowy ma lepszą wystawę na słońce. Warto było poczekać i tego Tobie też życzę
No Ewa czytelniczka - super. Ja w tej chwili mam książkę o ziołach, wcześniej miałam o odżywianiu autorstwa Romanan Pawlaka -- byłam pod dużym wrażeniem tej książki. Autor jest naukowcem na amerykańskiej uczelni. Przestawił odżywianie w kontekście chorób i poszczególnych grup produktów poparte zawsze przytoczonymi badaniami. I co? Zawsze wychodziło jedno: menu powinno się składać z warzyw, owoców, nasion, ziaren , produktów pełnoziarnistych i orzechów. A zioła no cóż mają potężną moc
Mam nadzieję że Twoja książka jest z obrazkami bo bez tego to raczej byłoby kiepsko
Na pewno Twoje dzieci też do niej zaglądają
Akadiusie zapraszam
Winnik u mnie to wielka rzadkość, one wolą chyba bardziej mokrą ziemię i taką.. gładką
Ostatnio widziałam brązowawą młodą żabkę i ropuszkę (bufo-bufo)
Bardzo lubię ropuszki, jakoś tak rozczula mnie ich widok, poza tym w dotyku są miękkie i delikatne
Marylko fotki sikorki to dzieło M.
Twój kolcowój wygląda na Lycium barbatum, ten mój najnowszy to raczej Lycium chinese.
Lycium chinese, gdy dorośnie wygląda jak płaczące drzewko.
Barbatum jest podejrzany o właściwości trujące (a na pewno mają takie owoce niedojrzałe). Czytałam że w Azji (skąd pochodzi) są one przed spożyciem gotowane.
Miriam, tak czytałam że czasem trzeba poczekać na owoce. Pewnie ja też trochę na nie zaczekam gdyż mój krzewik jest młody. Jeśli chodzi o wymagania to potrzebują tylko słońca. Marylka odpowiedziała Ci. Ponoć wolą też bardziej suchą glebę.
Aniu tak
nawet gdy dorośnie. Ale charakterek to ona ma
Mimo że to mała sikora zimą przy karmiku daje radę gromadce większych bogatek (które przegania..) oczywiście tamte też nie są słabeuszkami 

No Ewa czytelniczka - super. Ja w tej chwili mam książkę o ziołach, wcześniej miałam o odżywianiu autorstwa Romanan Pawlaka -- byłam pod dużym wrażeniem tej książki. Autor jest naukowcem na amerykańskiej uczelni. Przestawił odżywianie w kontekście chorób i poszczególnych grup produktów poparte zawsze przytoczonymi badaniami. I co? Zawsze wychodziło jedno: menu powinno się składać z warzyw, owoców, nasion, ziaren , produktów pełnoziarnistych i orzechów. A zioła no cóż mają potężną moc

Akadiusie zapraszam

Marylko fotki sikorki to dzieło M.
Twój kolcowój wygląda na Lycium barbatum, ten mój najnowszy to raczej Lycium chinese.
Lycium chinese, gdy dorośnie wygląda jak płaczące drzewko.
Barbatum jest podejrzany o właściwości trujące (a na pewno mają takie owoce niedojrzałe). Czytałam że w Azji (skąd pochodzi) są one przed spożyciem gotowane.
Miriam, tak czytałam że czasem trzeba poczekać na owoce. Pewnie ja też trochę na nie zaczekam gdyż mój krzewik jest młody. Jeśli chodzi o wymagania to potrzebują tylko słońca. Marylka odpowiedziała Ci. Ponoć wolą też bardziej suchą glebę.
Aniu tak

- Madziagos
- -Moderator Forum-.
- Od: 10 kwie 2012, o 21:44
Jak ja lubię zaglądać do Ciebie. Roślinki masz piękne, ale zdjęcia braci mniejszych wszelakich to jest to 

- zwkwiat
- Od: 12 lut 2011, o 09:30
Olu Twój ogród pachnie ziołami, cechuje go też mnogość zdjęć fauny, szczególnie ptaków. Czy to maleństwo już fruwało? czy wypadło z gniazdka?
Rośliny dwuletnie winny zakwitać w 2 roku uprawy, ale czasem robią psikusa, jak np. u mnie dzwonek ogrodowy, na jednych rabatach zakwitł w zeszłym roku a na kilku będzie kwitł w tym. Dobrze że nie wyplewiłam jesienią powodowana ciekawością co z tego będzie.
Rośliny dwuletnie winny zakwitać w 2 roku uprawy, ale czasem robią psikusa, jak np. u mnie dzwonek ogrodowy, na jednych rabatach zakwitł w zeszłym roku a na kilku będzie kwitł w tym. Dobrze że nie wyplewiłam jesienią powodowana ciekawością co z tego będzie.
- Bufo-bufo
- Bufo-bufo
Cd.
Kwitną wiciokrzewy

Pierwsze kwiaty serduszki zniszczył przymrozek, jednak po pewnej przerwie pojawiły się nowe
Żuraweczka

Ptak przypominający mi makologwę, ale nie jestem pewna na 100%

Cieszyłam się nim jeden dzień,na drugi przyszła burza z wiatrem i po kwiecie.
Ma jeszcze jeden młody pąk ale czy coś z niego będzie?

Ognik oblepiony kwiatami jak nigdy (a już chciałam się go pozbyć wiosną, na szczęście podmarzły mu nieco zimozielone liście, ale nie pędy
). Jałowiec Arnold otoczony przez mydlnicę
Żurawka drżączkowa i bób

Kwitną wiciokrzewy

Pierwsze kwiaty serduszki zniszczył przymrozek, jednak po pewnej przerwie pojawiły się nowe

Żuraweczka

Ptak przypominający mi makologwę, ale nie jestem pewna na 100%

Cieszyłam się nim jeden dzień,na drugi przyszła burza z wiatrem i po kwiecie.
Ma jeszcze jeden młody pąk ale czy coś z niego będzie?

Ognik oblepiony kwiatami jak nigdy (a już chciałam się go pozbyć wiosną, na szczęście podmarzły mu nieco zimozielone liście, ale nie pędy

Żurawka drżączkowa i bób

- drewutnia
- 1000p
- Od: 1 gru 2011, o 13:06
Wiesz co marną ja tą książkę wypożyczyłam,brak kolorów w ilustracjach.Po co mi książka Ty masz zdjęcia wszystkich ptaków żyjących u nas na wsi.Potrzebuje do portetów.Na razie narysowałam,ziębę,jemiołuszkę,czyżyka i jerę
Ale na razie ołówkiem i bez koloru

Ale na razie ołówkiem i bez koloru

- Bufo-bufo
O Ewa co najwyżej paru i to takich pospolitych. Książkę wymień na inną - ze zdjęciami. A właśnie, wiesz że zaginął mi i Twój ostrogowiec
Z zielnika: szałwia i ruta

Biała rutewka kwitnie chwilę po różowej, dalej pęcherznica, śnieguliczka i wiciokrzew

Goździk brodaty, jest drugi pączek na maku którego pierwszy kwiat został zdmuchnięty przez burzę.
Dzwonek poszarskiego i pierwszy liliowiec

Zbliżenie liliowca i dereń

Żółwik

Z zielnika: szałwia i ruta

Biała rutewka kwitnie chwilę po różowej, dalej pęcherznica, śnieguliczka i wiciokrzew

Goździk brodaty, jest drugi pączek na maku którego pierwszy kwiat został zdmuchnięty przez burzę.

Dzwonek poszarskiego i pierwszy liliowiec

Zbliżenie liliowca i dereń

Żółwik

- christinkrysia
- Od: 26 maja 2006, o 18:37
U Ciebie zawsze coś się dzieje - taka przeplatanka i pewnie dlatego lubię zaglądać.
Masz dar do fotografowania ptaków, ja słabo widzę i muszę podejść dużo bliżej, a one w tym czasie frrrrrrrrr .... i koniec z fotografowaniem
Lornetka dobrze ściąga a mnie przydałby się lepszy sprzęt.
Czy wcześniej uprawiałaś słodkie ziele azteckie bo tez mam sadzonkę i nie wiem - do gruntu dać czy niech rośnie w doniczce ... a u Ciebie jak planujesz ?
Masz dar do fotografowania ptaków, ja słabo widzę i muszę podejść dużo bliżej, a one w tym czasie frrrrrrrrr .... i koniec z fotografowaniem

Lornetka dobrze ściąga a mnie przydałby się lepszy sprzęt.
Czy wcześniej uprawiałaś słodkie ziele azteckie bo tez mam sadzonkę i nie wiem - do gruntu dać czy niech rośnie w doniczce ... a u Ciebie jak planujesz ?
Bardzo duża kupka żółtego liliowca, ładnie kwitnie.
Goździk super.
Goździk super.

Pozdrawiam, Robert.
- Bufo-bufo
Krysiu fotografowanie ptaków dzielę wraz z M i część zdjęć to jego
Lippia to odkrycie tego roku, latem będzie w donicy na dworze, ale pod koniec lata zabiorę ją na parapet.
Ptaki mają lepszy wzrok niż ludzie
Robercie goździk ma chyba dość cukierkowaty kolor, ale mi też się podoba
Liliowiec ma już parę latek. Za nim jest drugi w innym kolorze, jakby bardziej nowoczesny, niestety jemu podschychają końcówki liści.

Ptaki mają lepszy wzrok niż ludzie

Robercie goździk ma chyba dość cukierkowaty kolor, ale mi też się podoba

Liliowiec ma już parę latek. Za nim jest drugi w innym kolorze, jakby bardziej nowoczesny, niestety jemu podschychają końcówki liści.
- Bufo-bufo
- Bufo-bufo