Podłoże do nasion,sadzonek cz.1

Nie wiesz gdzie rozpocząć przygodę z Naszym Forum ? Zacznij właśnie od tej sekcji !
Zablokowany
ganio4
1000p
1000p
Od: 11 maja 2009, o 09:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Podłoże do wysiewów

Post »

Tydzień temu wysiewałam dla koleżanki cukinię w ,,biedronkową" ziemię wymieszaną pół na pół z perlitem. Doniczki trzymałam w piekarniku przy zapalonym w ciągu dnia świetle (było im cieplutko). Kiełki pojawiły się po czterech dniach. Przeniosłam je na południowy parapet. Od wczoraj są na dworze i czekają na posadzenie;:3
Kasia
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

tysonka pisze:W tym roku bardzo dobre opinie zbierała ziemia z Biedronki Gardenia - jakieś 3,50 zł za 20 l. W "mojej" kilka dni temu jeszcze była
Ale w niej są..tfu..tfu... nawozy, a tu potrzeba bez.
ganio4
1000p
1000p

Post »

Dlatego pół na poł z perlitem wydawało mi się dobrym pomysłem i nie myliłam się. Cukinie i dynie (bo je również wysiałam) rosną szybko :)
Kasia
Awatar użytkownika
GunnarSK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2009, o 17:10

Post »

Jedne i drugie można od jakiegoś czasu siać prosto do gruntu.
pozdrawiam, Gunnar
ganio4
1000p
1000p

Post »

Oczywiście, tylko ja przygotowywałam sadzonki dla koleżanki, która dopiero zaczyna i wolała w takiej formie ;:3
Kasia
Kalla_repkowa
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 26 maja 2013, o 20:13

Post »

Bardzo dziękuję za odpowiedzi :) Rzeczywiście chodzi o ziemię bez nawozów sztucznych (o dobrze wiedzieć że w Biedronkowej są). A co to jest ten perlit? A jak myślicie w taką ziemię zwykłą z ogrodu można czy nie można..? Bo w sumie skoro można do gruntu...to może i w doniczkę też by można było? U nas leje,ogródek jedno podmokłe bagno,dlatego chciałam sprobować skiełkować najpierw w domu (druga rzecz że jestem akurat chora i tak mi słabo że nie mam na razie sił zajść na działkę :(
Więc póki co,mogłyby coś tu już zacząć na parapecie.Z piekarnikiem dobry pomysł.
Chyba też posieję cukinię,tylko czy to nasionko-od razu w ziemię wrzucić,czy uprzednio na ligninie czy może namoczyć w wodzie albo coś takiego?
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Podłoże to, sądząc po składzie nawozowym, zawiera ok 2 kg nawozów na m3. To za wysoka zawartość jak dla rozsady a tym bardziej do wysiewu. Jeśli już ,to podłoże można użyć do produkcji rozsady roślin kapustnych.

UWAGA
Choć to jeszcze nie czas na zakup podłoży radzę zwrócić uwagę przy zakupie na zawartość nawozów. Powinna ona być podana na opakowaniu. Proponuję wybierać podłoża które zawierają nie więcej nawozów niż 0,8 kg/m3. Wyższa zawartość stymuluje rozwój wegetatywny tym bardziej jeśli nie mamy możliwości utrzymania optymalnych temperatur.
Awatar użytkownika
PaulaPola
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 21:18

Post »

Sterlux uniwersalny sie nada?
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Tak. Używałem tej wiosny tego podłoża do uprawy balkonowej. Zawiera 0,6 kg/m3 nawozu. Widać po wyglądzie pomidorków, że jest super

Obrazek Obrazek

Natomiast podłoże z Biedronki zawierające 1,2 kg/m3 nawozu okazało się za bogate. Pomidor rósł w liście a nie owoce

Obrazek

Tak wygląda opakowanie

http://www.hollas.pl/produkty-2/product/view/11/27.html
Awatar użytkownika
PaulaPola
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A powiedz mi jeszcze forumowicz, jeśli mówisz, że optymalne było by 0,8kg/m3 , to czy używając sterluxa trzeba rozsade czymś podkarmić i w którym tygodniu mniej więcej.
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Trudno jest odpowiedzieć na to pytanie. To zależy od tego jak uprawiana jest rozsada. A z tym, jak nietrudno zauważyć na forum każdej wiosny, jest różnie. Jeśli za wcześnie jest siana i przetrzymywana trzeba będzie uzupełniać nawożenie .Generalnie reagować trzeba na podstawie wyglądu roślin. Najczęściej do nawożenie podłoży używa się nawozu PG MIX o składzie NPK 14-16-18 / te liczby to procenty/. Widać po stosunku N:K, że w przypadku wystąpienia niedoborów w pierwszej kolejności należy spodziewać się niedoboru potasu

Jeśli użyjesz tego podłoża polecam Ci zaopatrzyć się do zasilania rozsady saletrę potasową. O szczegółach pogadamy na wiosnę .
Awatar użytkownika
PaulaPola
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mam saletre potasową. :D Oby do wiosny... :roll:
limonkaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2013, o 18:51

Post »

Ja też zamierzam się już rozglądać za ziemią do wysiewów, spokojnie może poczekać sobie w moim garażu ....
Bożena
Awatar użytkownika
Maraga
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lut 2011, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jak to mówią:historia lubi się powtarzać.
Limonkaa
Zanim kupisz podłoże przeczytaj ten wątek od początku.
Nie ma co się spieszyć z kupnem.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Ziemia długo składowana zmienia swoje właściwości i polecam nie spieszyć się z zakupem.
Zablokowany

Wróć do „Supersekcja HOT. Wybrane, najciekawsze tematy Forum - START -”