- Forumowicze piszą, że ich rośliny kwitły po dwóch latach, tz w drugim roku od wysiewu nasion czy od zakupu rośliny o której nie wiemy ile miała "wiosenek"Moje najstarsze adenium kwitło po 2 latach.

- Forumowicze piszą, że ich rośliny kwitły po dwóch latach, tz w drugim roku od wysiewu nasion czy od zakupu rośliny o której nie wiemy ile miała "wiosenek"Moje najstarsze adenium kwitło po 2 latach.
Jeżeli je stopniowo przyzwyczaisz do przebywania na słońcu, będą mogły się troszkę "poopalać" ale w najbardziej gorące dni, konieczne będzie cieniowanie lub wynoszenie do półcienia w godzinach południowych. Podczas przebywania na słońcu, potrzebna jest dobra wymiana powietrza wokół roślin (będą chłodzone)./ ... / półroczne maluchy jeszcze pewnie za małe, żeby je wystawić na bezpośrednie słonko?
A jednak potrafią zakwitnąć po dwóch latach. U mnie najmizerniejsza sztuka wysiana około 25 maja 2011 roku postanowiła zwrócić na siebie uwagę i dostała pączków.Akwelan_2009 pisze:- Forumowicze piszą, że ich rośliny kwitły po dwóch latach, tz w drugim roku od wysiewu nasion czy od zakupu rośliny o której nie wiemy ile miała "wiosenek"Moje najstarsze adenium kwitło po 2 latach.? Przeważnie nikt nie wstawia fotki - fotek kwitnących tych "dwulatków"
, ciekawe dlaczego ? Z ciekawością zobaczę taką "dwulatkę dojrzałą" do wyprodukowania i rozkwitnięcia pąków kwiatowych, wyhodowaną od nasionka w warunkach domowych na parapecie okiennym !
A to nie jest tak, że kwitną długie pędy? Zauważyłam, że tutaj takie rośliny często są przycinane. Ta widać, że była nieruszana i pewnie stąd kwitnienie. Choć samo Adenium wygląda słabo to jednak zrobiło niezły psikusAleksandraBdg pisze:![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Opowiedz jakie mają warunki i co z nimi robiłeś !
Jestem w szoku!
- więc nie mam powodów, żeby Tobie po Twoim bieżącym wpisie i wstawionej w nim fotce nie wierzyć.Przeważnie nikt nie wstawia fotki - fotek kwitnących tych "dwulatków" / ... /
Zakwitną ale dopiero jak urosną długie. Tzn. jeśli będziesz regularnie podcinać roślinę to ona ładnie się rozgałęzi ale pędy będą za "młode/krótkie" by zakwitły. Dlatego myślę, że np. co 2 lata warto dawać sobie spokój z podcinaniem dać gałązkom się rozrosnąć w górę. Przynajmniej zaobserwowałam takie coś studiując te wszystkie części wątku i zdjęcia w sieci. Ja sama dopiero mam siewkę, więc lepiej niech ktoś potwierdzi moje słowa lub zdementujebuniabunia85 pisze:To jak to w końcu jest? Jak się podetnie najdłuższy wierzchołek to nie będzie kwitnąć? Ja uciełam najdłuższy i zostały dwa mniejsze,i mam pytanie czy one zakwitną?
- zerknij w tym wątku na stronę 18 wpis z dnia: So 02 lut 2013 18:52 - Forumowiczki daszka - przyjrzyj się roślinie pierwszej po lewej stronie, jak Foruimowiczka starała się "wmówić", że 17-to miesięczna sadzonka wytworzyła pąki kwiatowe (ustawione do sfotografowanie dwie rośliny, jedna za drugą, dość nieudolnie) - dlatego jestem "niedowiarkiem" - poddawałem w wątpliwość, że dwuletnie rośliny Adenium otrzymane z własnego wysiewu w naszych warunkach parapetowych, mogą zakwitnąć. Jedni piszą, żeby podzielić się swoimi obserwacjami - doświadczeniem w opiece nad roślinami, drudzy dla zdobycia "poklasku". Od Cz 14 mar 2013 18:12 - Forumowiczka nie pokazuje swoich kwitnących roślin pod w/w nickiemPrzeważnie nikt nie wstawia fotki - fotek kwitnących tych "dwulatków"