Mój ogród, moja miłość - Ilona 2715 (część II)

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ilona2715
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 wrz 2010, o 11:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój ogród, moja miłość - Ilona 2715 (część II)

Post »

Dzisiaj to był naprawdę pracowity dzień, jutro powtórka, więc szybciutko odpowiadam, wstawiam kilka zdjęć i do łóżeczka ;:19 ,

Iwonko na punkcie kwiatów to chyba obydwie mamy hopla ;:306, my ze sobą nie konkurujemy ;:185 , nawet jedna praca mi odeszła, bo Gosia porobiła grządki na warzywniku, widziałam, że siała groszek, ale czy coś jeszcze to nie wiem, bo ja dzisiaj działałam na froncie (przodzie)

Ewka dziękuję ;:196, pergole rzeczywiście fajne zawsze chciałam je mieć, właśnie takie z łukami, ale nie wyobrażałam sobie, że aż tak idealnie się wkomponują, dodając ogrodowi szczególnego uroku, gorzej ze ścieżkami, to znaczy fajnie, że są chociaż takie, ale mi marzą się z kamienia, póki co w sferze marzeń z wiadomych względów, ale wymienić zawsze można.

Gosiu byłam widziałam ;:63 , a te niebieskie kwiatki, które dzisiaj mi pokazywałaś (przypomniało mi się) to cebulica.

sasanki rozchyliły dzisiaj nieśmiało swe płatki
Obrazek

śnieżnik lśniący, taki niepozorny kwiatuszek, a robi wrażenie
Obrazek

i rzeczywiście wygląda jakby lśnił
Obrazek

pierwiosnek
Obrazek

te jeszcze troszeczkę
Obrazek

serduszki też
Obrazek

Obrazek

chyba po raz pierwszy zakwitnie mi korona cesarska, co prawda tylko jedna, ale zawsze :tan
Obrazek

na koniec moje futrzaki
Obrazek
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ilonko, coraz więcej kwiatów i coraz więcej powodów do optymizmu ;:215
Melduję, że wątek otwarty, zapraszam :wit
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
misiaczekm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2009, o 19:32

Post »

Jak miło popatrzeć na kwiatuszki!!

Aż się oczy śmieją!! ;:3
Awatar użytkownika
ewunia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2012, o 15:31

Post »

:wit
Witaj Ilonko
Wiosna widać zawitała u Ciebie na dobre :tan
Ilonko mam pytanie a nawet dwa
Czym oddzielasz rabaty od trawnika?
Z czego robisz te superanckie kółka w rabatach, które są między innymi na 44 str
Awatar użytkownika
Altika
500p
500p
Od: 29 mar 2011, o 13:05

Post »

Ilonko pięknie wszystko u Ciebie kwitnie. U mnie dopiero nieśmiało wszystko wychodzi z ziemi, ale mam nadzieje, że przy tej pogodzie przyspieszy. Posadziłam pelargonie na balkonie a dzisiaj był przymrozek w nocy. Mam nadzieję, że wysoko nie ucierpiały. Psiaczki masz cudne.
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ilonko, wiosnę masz już - jak wszystkie forumki z Wielkopolski - bardzo piękną i zaawansowaną :)
Twoje futrzaki zachwycające... co to za rasa?
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Wszystko piękne, ale te Twoje futrzaki ;:138 ;:167 ;:138 ;:167
Awatar użytkownika
ilona2715
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu, tak kwiatuszków coraz więcej póki co w fazie pąka, ale jeszcze troszkę i wybuchną tęczą kolorów, uwielbiam te porę roku, kiedy wszystko budzi się do życia, kiedy czuć pierwsze powiewy ciepła, chyba nawet bardziej niż upalne lato, chociaż tak naprawdę to każda pora roku ma swój urok, oprócz zimy brr. W tym roku czekam z niecierpliwością na kwitnięcie róż, bo jeszcze tylu, co w tej chwili nie miałam i sama jestem ciekawa czy te rabatki spełnią chociaż troszeczkę moje oczekiwania. Widzisz i tym razem nie załapałam się na kawkę u Ciebie, bo jak odbierałam moje królewny od Ewki, Ty byłaś na wojażach ;:306, ale ogród sobie obejrzałam ;:108. W nowym wąteczku byłam, podziwiałam i się wpisałam ;:196

Piotrek fakt oczka się śmieją, a z każdym dniem śmiać się będą coraz bardziej :tan

Ewka mój M kocha się w kamieniu, więc najczęściej rabaty od trawnika oddzielone są kamieniem lub kostką, ale że nie wszędzie chcę ją mieć, to czasami wkładam blachę, ale tak żeby nie było jej widać, w zasadzie to marzą mi się te specjalne ograniczniki, ale są za drogie, bo metr to ponad 10zł, a tych metrów jednak jest sporo, więc wykorzystuję to, co mam. Ale nie wszędzie mam też rabaty bez niczego, wiosną odcinam (nadaję kształt) głęboko nożem, to co za dużo i wyciągam razem z korzeniami, na sezon starczy. Domyślam się, że chodzi Ci o te koła i jajo w tym białym żwirku, tu wykorzystałam najprościej mówiąc biały plastik, przycięty na szerokie paski za pomocą których je uformowałam (część paska jest w ziemi, a część wystaje) z jednej strony zasypałam żwirkiem z drugiej ziemią i prawie nie widać

Kasiu za momencik i u Ciebie wszystko wybuchnie kolorami, jeszcze kilka dni temu, jak oglądałam wiosenkę w innych ogrodach to nie mogłam uwierzyć, bo u mnie dopiero wschodziło, a teraz po kilku dniach wszystko szaleje. Dziękuje w imieniu psiaczków ;:196

Aguś z dnia na dzień rośliny rosną dosłownie w oczach, jak przyjeżdżam z pracy i je oglądam, to dostaję takie oczy ;:oj,
a futrzaki to owczarki szkockie collie długowłose.

Iwonko te futrzaki podbiły me serce, są naprawdę kochane, człowiek strasznie się do nich przywiązuje, są jak członek rodziny, do niedawna miałam trzy, wczoraj minęły dwa lata jak odeszła moja pierwsza sunia, żona tego czarnego (tricolor), a ta jasna (blue merle) sunia obok niego to ich dziecko, sobowtór mamy. Dwa lata to przecież kawał czasu, a mi się wydaję jakby to było wczoraj, nie ma dnia, żebym o niej nie myślała, ciężko się pogodzić, że tak młodo, że w taki sposób i w ogóle. Fakt czas rany goi, ale zapomnieć się nie da, to dzięki forumowiczom, ich wsparciu przetrwałam jakoś tamten czas, ale dość tych smutków ;:223 .

Ten weekend jak zarówno dzień dzisiejszy były bardzo pracowite jak zapewne dla większości z Was, to nic, że wszystko mnie boli i tak jutro po pracy ruszam dalej, bo to po prostu kocham, mam nadzieję, że nie będzie padać (chociaż przydałoby się, ale najlepiej w nocy), u nas właśnie przed chwilą pokropiło, lecz troszkę za mało. Doba zrobiła się za krótka :;230, więc tak po trochu staram się odwiedzić i Wasze ogrody, odpowiedzieć, wstawić kilka zdjęć i zmykam ;:19 byle do piątku, bo w przyszłym tygodniu już będzie łatwiej, dodatkowo kilka dni wolnych :heja

tutaj dzisiaj działałam, Ewka tu odcięta trawa nożem
Obrazek

tutaj również, bez żadnych ograniczników jak mi się znudzi, to może kiedyś coś wsadzę, ale póki co tak zostanie
Obrazek

uformowane na kulki bukszpany, na ile się dało z każdym następnym cięciem będzie lepiej, przedtem były cięte w kwadrat wiec troszkę czasu potrzebują
Obrazek

w tym kole posadziłam wczoraj hortensję bukietową Polarny Miś, za pierwszym i pomiędzy tymi dwoma iglaczkami, z tego ujęcia jej nie widać
Obrazek

rzut na front z innej perspektywy
Obrazek

najnowsza rabata różana (trzecia) jeszcze nie skończona, czekam na przetaczniki i coś tam jeszcze, ale już nie pamiętam co zamawiałam ;:306, trawa nieco ucierpiała, ale zajmę się nią później
Obrazek

i troszkę wiosenki, korona cesarska coraz większa
Obrazek

tulipanki również
Obrazek

cieszynianka, myślałam, że wymarzła
Obrazek

goryczka, Kasiu ;:196
Obrazek

i zagadka, nie wsadziłam znacznika, a to, to rośnie i zadarnia jak szalone, nie wiem czy zostawić czy się tego pozbyć
Obrazek

ciemiernik wciąż kwitnie
Obrazek

miodunka zaczyna
Obrazek

kokorycz pełna Solida
Obrazek

i jeszcze raz śnieżnik, trudno obok niego przejść, żeby nie cyknąć fotki
Obrazek

a jeszcze tyle widziałam, magnolię w pąkach, wychodzące brunery, ostróżki, clematisy, piwonie, świecznicę brunette, rozchodniki, chryzantemy, hiacynty, lilie, ale to następnym razem :wit
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Ilonko, czy bukszpany cięłaś teraz? Na moich kilku kulkach zauważyłam uschnięte listki z wierzchu, przypalone słońcem chyba..mogę je przystrzyc? :lol:
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Pytasz, czy się "tego" pozbyć!? Stanowczo tak (pogarycznik)! Ale nie wyplenisz tak ot! Trzeba pędzlować rundupem :evil: Mam to samo!

Futrzaki grzeczne! Takie psa można mieć w ogrodzie! Grzeczne i ładne!

Korona kwitnie ;:138
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
ilona2715
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu zanim je przycięłam, to troszkę poszperałam, bo zawsze robiłam to intuicyjnie i w zasadzie nie wiedziałam czy dobrze, w sumie to zdania są podzielone można dwa lub trzy razy do roku, pierwsze cięcie przeprowadza się marzec/kwiecień, ale nie można było, bo przecież zima jeszcze wówczas była, więc zrobiłam to teraz, drugie cięcie koniec czerwca, kiedy to młode przyrosty przestają być jasno zielone, można też korekcyjnie w sierpniu, ale lekko, tylko to, co wystaje poza obręb wytyczonej figury. Myślę więc, że możesz je przyciąć byle nie w pełnym słońcu, do tej pory jakoś specjanie nie zajmowałam się nimi, ale teraz mam zamiar poświęcić im więcej czasu o ile się oczywiście przyjmą, w końcu to moje dzieci ;:306, to znaczy ukorzenione i wyhodowane z przyciętych gałązek.

Miłka, dzięki, mówisz, że to pogarycznik, ciekawe, bo dostałam go jako jakąś roślinkę, albo z jakąś roślinką skoro znacznika nie było, póki co jest go tyle ile pokazałam, więc mam nadzieję, że się jakoś podkopie i usunę, randapu nie mogę tam użyć, bo wokół pełno lilii, liliowców i innych. No ale jeśli będzie się nadal rozrastał to wykopię je i odpowiedni go potraktuję ;:108
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37

Post »

No tak ... obejrzałam zaległe strony i stwierdzam,że u Ciebie nie ma już nic do roboty a Ty narzekasz,że przydałoby się trochę wolnego a tu znów do pracy...
Pięknie u Ciebie i każdy zakątek kryje jakieś tajemnicze rośliny i nie tylko.
Wiosna przyszła szybciej więc jesteś o wiele bardziej do przodu. U mnie niektóre rośliny jeszcze przykryte bo tak trzeba, znów były przymrozki w nocy.
Po weekendzie 1-majowym wyślę Ci sadzonkę Mikołajka płaskolistnego bo wreszcie wyszedł spod ziemi... Przejrzyj swoje notatki, pomyśl i daj znać czy cos jeszcze potrzeba ?
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
JolantaG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lis 2008, o 14:52

Post »

Współczuję podagrycznika .Też się z nim męczę .Wykopuję i po kawałeczku wybieram ,a on po czasie i tak wyłazi .Wystarczy ,że maleńki kawalontek zostanie i rośnie ,rośnie jak szalony . :evil:
Psiaki urocze . :shock: ;:138 ;:138 ;:138
Awatar użytkownika
ilona2715
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krysiu, właśnie o Tobie dzisiaj myślałam, więc chyba ściągnęłam Cię telepatycznie ;:306, myślałam, że muszę do Ciebie zajrzeć, gdyż staram się codziennie wpaść do kilku zaprzyjaźnionych ogrodów, bo do wszystkich naraz niestety się nie da. Mikołajka płaskolistnego mam od zawsze, ja wspominałam Ci o alpejskim, potem napiszę pw. Uwierz mi kochana, roboty jest wciąż sporo, już pisałam, że robię tak zdjęcia, aby bałaganu widać nie było :;230. Okey ogarnięte z większego mam wszędzie, ale ja chyba troszkę inaczej patrzę na ogród, kiedy tu mieszkam, niż jak miałam działkę ROD, gdzie jeździłam tylko na weekendy, tu człowiek widzi każdy niedopracowany szczegół ;:223.

Jolu powiem Ci, że zdziwiłam się, że to podagrycznik, miałam kiedyś go na poprzedniej działce, oczywiście nieświadoma co, to jeszcze go rozsadzałam ;:306, ale wyglądał nieco inaczej, bo miał większe liście z białą obwódką. Nie wiem z czym przywędrował, ale na pewno go nie miałam, bo całą działkę przekopałam wywalając każde źdźbło perzu, którego skutecznie się pozbyłam. Damy radę, tam gdzie był już "przeryłam", kilka listeczków a pół wiadra kłączy wyciągnęłam (już zutylizowane), teraz będę bacznie obserwować, mam nadzieję, że nigdzie nie zdążył wleźć.

pierwsze żonkile
Obrazek

biała sasanka
Obrazek

chryzantemy i dwie brunery od Krysi ;:196 (Christin) przezimowały :heja
Obrazek
Obrazek
Obrazek

forsycja zaczyna
Obrazek

Obrazek

magnolia obsypana pąkami
Obrazek

które zaraz, za momencki
Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

A forsycja piękna! Ja jestem skazana na niemanie! :;230 Kilka razy patyki brałam od bliźnixh, kilka razy sadziłam, ale za każdym razem zmarniała :-) Sąsiad ma - musi mi to wystarczyć :-)
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”