Witam w ogrodzie u Aguniady cz.9
Re: Witam w ogrodzie u Aguniady cz.9
U nas też porządnie popadało i faktycznie róże od razy ruszyły. Nowe pędy rosną w oczach. Ja też bardzo lubię rozchodniki - pięknie wyglądają w połączeniu z trawami, zwłaszcza pozplenicą lub prosem. Ale najpiękniejsze są zdecydowanie mistanty. No może gdy już jesienią zaschną to wtedy zmieniam zdanie, że to jednak zimozielone turzyce.
Piękne są takie leśne ogrody - co prawda z brzozami bywa trochę problemów, zwłaszcza gdy są już starsze (ja mam dwie), ale urodą z całą pewnością tp rekompensują. Ogród bez drzew nie posiada takiego klimatu, no i nie ma gdzie się ukryć w upały. Ten uważam, że jest idealny, jest w nim wszystko, co w ogrodzie być powinno, i na dodatek w odpowiednicz proporcjach. A hortensje są prawdziwą ozdobą ogrodu późnym latem i jesienią, nie wyobrażam sobie by w ogrodzie nie było choć jednego krzaczka. Gdy wszystko już przekwiata, one dopiero pokazują, co potrafią.

- malgocha1960
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 lut 2010, o 18:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Agus,po prostu czapki z głów.Dobrze,że masz połówke swoja ,która tańczy w tym samym rytmie co ty,bo samemu nie da się zrobić tak jakby się chciało niestety,bo siły nawet fizyczne na to nie pozwalaja.;
- klarysa
- Od: 11 mar 2011, o 17:29
Aga, jak zwykle -cudnie, romantycznie i takie dopracowane kompozycje.
Przy tym naturalne i niewymuszone
To sztuka.
Trawy i trawki-to moja ostatnia choroba
Przy tym naturalne i niewymuszone

To sztuka.
Trawy i trawki-to moja ostatnia choroba

Justyna
Moje wątki W rozczochranym..., aktualna cz. 7 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 58&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje "wyczyny'...
Za miedzą...i troszkę dalej.
Moje wątki W rozczochranym..., aktualna cz. 7 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 58&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje "wyczyny'...

Justyno, Małgosiu, Kleo, Gosiu, Majutek, Jula, Kasiu, Nutko, Ewa, Dominiko, Doris, Andrzej, Dorciu - przepraszam, że podziękuję Wam wszystkim razem za wizyty i odpowiem też zbiorczo... strasznie dziś leniwy dzień... zjedliśmy grillowy obiad, a słońce relaksuje dając bardzo przyjemne ciepło - idealna temperatura dla osób nie przepadających za upałami... Można się przypatrzeć z bliska roślinom połyskującym kolorami w promieniach słońca, posłuchać śpiewu ptaków, odpocząć... szkoda że jutro już poniedziałek, ale tydzień krótki ;-)
Dominiko, sosna o którą pytasz, to sosna czarna Pyramidalis - to nasz cukiereczek, który dostarcza wielu estetycznych wrażeń swoim zwartym pokrojem, pięknym przyrostem, elegancją - w mojej opinii oczywiście...
Trawy i wrzosy budzą mój zachwyt - wiem, że ich kwitnienie wielu kojarzy się z jesienią, ale mnie to nie przeszkadza; uważam że są cudowne i namawiam wszystkich do zaproszenia tych roślin do swojego ogrodu... z traw najbardziej niezawodne są chyba miskanty, trzcinniki i rozplenice... przynajmniej u mnie żadne z tych traw nigdy nie przemarzły, ale wspomnianą pampasową raczej traktowałabym jako jednoroczną - szkoda, bo jej kwitnienie jest niesamowite, oryginalne, spektakularne wręcz...
Dziękuję Wam za miłe słowa pod adresem mojego ogrodu!
Dziś kilka fotek natury z bliska:

Geisha na jednej gałązce ma 15 pąków!

Dominiko, sosna o którą pytasz, to sosna czarna Pyramidalis - to nasz cukiereczek, który dostarcza wielu estetycznych wrażeń swoim zwartym pokrojem, pięknym przyrostem, elegancją - w mojej opinii oczywiście...
Trawy i wrzosy budzą mój zachwyt - wiem, że ich kwitnienie wielu kojarzy się z jesienią, ale mnie to nie przeszkadza; uważam że są cudowne i namawiam wszystkich do zaproszenia tych roślin do swojego ogrodu... z traw najbardziej niezawodne są chyba miskanty, trzcinniki i rozplenice... przynajmniej u mnie żadne z tych traw nigdy nie przemarzły, ale wspomnianą pampasową raczej traktowałabym jako jednoroczną - szkoda, bo jej kwitnienie jest niesamowite, oryginalne, spektakularne wręcz...
Dziękuję Wam za miłe słowa pod adresem mojego ogrodu!

Dziś kilka fotek natury z bliska:

Geisha na jednej gałązce ma 15 pąków!

- dorcia7
- Od: 13 lip 2011, o 13:58
Pięknie ,ja dziś na działce nie byłam, od niepamiętnych czasów niedziela w domu i "LB" , poranek nie był za ciekawy dopiero teraz błękitne niebo i słońce
- HalinaK
- Od: 12 paź 2008, o 11:27
Aguś
dziękuję ślicznie za fotki ogrodowe 

Dorciu, u nas dzień był przepiękny - ciepły, nie za gorący... popracowaliśmy trochę w ogrodzie, a czas na odpoczynek też się znalazł
Co to jest LB? Pozdrawiam Cię!
Halinko, kopę lat Cię nie było u mnie, a mnie u Ciebie ;-) Cieszę się, że fotki z mojego ogrodu sprawiły Ci przyjemność

Halinko, kopę lat Cię nie było u mnie, a mnie u Ciebie ;-) Cieszę się, że fotki z mojego ogrodu sprawiły Ci przyjemność

- dorcia7
Lb - po rozwinięciu nie brzmi zbyt ładnie-dlatego u nas używamy skrótu -Leżenie Bykiemaguniada pisze:Dorciu, u nas dzień był przepiękny - ciepły, nie za gorący... popracowaliśmy trochę w ogrodzie, a czas na odpoczynek też się znalazłCo to jest LB? Pozdrawiam Cię!

- marpa
- Od: 2 sty 2009, o 13:13
Aguniu- widać żeś młodzież jeszcze-
ja wiem co to LB
dawniej bardzo popularne powiedzonko ale nie chcę odbierać Dorci przyjemności udzielenia odpowiedzi.W każdym bądź razie to bardzo miłe zajęcie!
U mnie wstrętnie
zimnica ,siedzenie w domu , mogło by popadać wreszcie porządnie chociaż ale nie pada!
Z traw będziesz zadowolona na pewno bo są wspaniałą ozdobą jeszcze jak są odpowiednio wyeksponowane to miodzio - widoki.
Ooo! i już się rypło
jaka szybka Dorcia! 

U mnie wstrętnie

Z traw będziesz zadowolona na pewno bo są wspaniałą ozdobą jeszcze jak są odpowiednio wyeksponowane to miodzio - widoki.

Ooo! i już się rypło

- dorcia7
Bo ja widzisz gadatliwa jestem,pytają to odpowiadammarpa pisze: Aguniu- widać żeś młodzież jeszcze-ja wiem co to LB
dawniej bardzo popularne powiedzonko ale nie chcę odbierać Dorci przyjemności udzielenia odpowiedzi.W każdym bądź razie to bardzo miłe zajęcie!
![]()
U mnie wstrętniezimnica ,siedzenie w domu , mogło by popadać wreszcie porządnie chociaż ale nie pada!
Ooo! i już się rypłojaka szybka Dorcia!

Maryniu, młodzież ze mnie tylko w duszy ;-)) Ryczę już, niestety ;-)) ale się tym nie przejmuję - szkoda czasu na zamartwianie się wiekiem. A że czas upływa, to fakt - nic nie możemy na to poradzić, poza radością z życia i tego, co mamy... W każdym razie, wiem już co to LB 
Trawy dają mi sporo radości; coś mi się wydaje, że będę szukać dlań kolejnych miejsc w ogrodzie
Przykro mi, że pogoda u Ciebie nie dopisała... może od poniedziałku będzie lepiej, czego Ci życzę
Dorciu, dzięki za wytłumaczenie
Nie znałam tego określenia, ale cieszę się, że tak spędziłaś czas - mnie się to rzadko zdarza ;-)

Trawy dają mi sporo radości; coś mi się wydaje, że będę szukać dlań kolejnych miejsc w ogrodzie

Przykro mi, że pogoda u Ciebie nie dopisała... może od poniedziałku będzie lepiej, czego Ci życzę

Dorciu, dzięki za wytłumaczenie

- dorcia7
Wierz mi że mnie też ! ale powiem Ci że bardziej się tym lenistwem zmęczyłam,niż w ogródku pracą,no cóż pewnie nie przyzwyczajona jestem do nicnierobienia
Święte słowa - ja też się męczę lenistwem 

- Margo2
- Od: 8 lut 2010, o 12:14
Dzisiaj chyba taki dzień. Ja więcej czasu spędziałam przed telewizorem niż w ciągu kilku ostatnich dni. Nic mi się nie chciało.
A potem przyjechali goście i wrócił m. z trasy. I wtedy się rozkręciłam
Ale już nie ogrodowo
A potem przyjechali goście i wrócił m. z trasy. I wtedy się rozkręciłam

Ale już nie ogrodowo
- nirali
- Od: 16 lis 2011, o 12:20
Witaj Aguś
Nadrabiam zaległości w forumowych ogrodach ale u ciebie nie mogę oczu oderwać od zdjęć....i nie tylko mam na myśli treść ale samo wykonanie! Perfekcyjne ujęcia
No i w kolejnym ogrodzie pojawiają się wrzosy...też uważam je za piękności choć jak nic zwiastują kroki jesienne

Nadrabiam zaległości w forumowych ogrodach ale u ciebie nie mogę oczu oderwać od zdjęć....i nie tylko mam na myśli treść ale samo wykonanie! Perfekcyjne ujęcia

No i w kolejnym ogrodzie pojawiają się wrzosy...też uważam je za piękności choć jak nic zwiastują kroki jesienne