Od ugoru do ... cz.1

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2010, o 21:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Od ugoru do ...

Post »

Tak więc prace ociepleniowe dobiegły końca :

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Teraz kolej na poprawki i adaptacje w drugim tunelu :roll: :roll: :roll:
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Natura zawsze wie co robi :wink: Śnieg spadł pół godziny po tym , jak przywiozłem piece do centralnego ogrzewania w tunelach :roll:

Obrazek

Obrazek

Jeszcze tylko trochę rur , parę drobiazgów i ogrzewanie jak sie patrzy ;:209
Awatar użytkownika
PiotrekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 wrz 2011, o 08:42

Post »

Podziwiam, czym będziesz palił? drewno, węgiel? i ile planujesz wypalić towaru przez zimę? :) jak by nie patrzeć to ogrzewanie bez sensu... ale dla ogrodnika ma sens. Mam namiar do gościa który ma mega tunel (nówka), stoły i wszystkie bajery. Jak chcesz to wstawię Ci fotkę z ulicy jak to wygląda... może będziesz zainteresowany. Tunel stoi 3-5 lat. Obecnie niszczeje, robili rozsady tak jak Ty ale zaprzestali działalności.

Obrazek
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zimą nie będę ogrzewał , dopiero od Marca , gdy sprowadzam sadzonki pelargonii i kilka innych. Dość sporo wysiewam z nasion na regale ze sztucznym oświetleniem. Od przyszłego sezonu chcę też wysadzić ze dwie grządki moich ulubionych kwiatów , czyli Lilii . Nie zdecydowałem jeszcze jakich , na razie posadziłem w tunelu kilka OT i Azjatyckich , a co do reszty , jeszcze nie wiem :roll: Co do opału , to piece są uniwersalne , muszę sprawdzić , co się lepiej sprawdzi :roll: Co do tunelu , to chciałbym w przyszłym roku postawić segmentowy 20 x 30 m , zobaczymy co z tego wyjdzie :roll: Rozsadę jest łatwiej wyprodukować niż dobrze sprzedać , wiele osób właśnie z tego powodu rezygnuje z uprawy. Wejście na rynek trochę trwa , ale moim zdaniem warto się postarać :uszy
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Coś tu bardzo cichutko :roll: Przesyłka z Vitroflory przypomina , że do wiosny coraz bliżej :

Obrazek

:uszy :uszy :uszy
Awatar użytkownika
ewa w
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2012, o 14:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Zibi święta się zbliżają to wszyscy ciastka pieką :). Ty już o nasionkach myślisz, dla Ciebie to konieczność a ja dumam jak pozbyć się w przyszłym roku plamistości na różach i aby szybko się zregenerowały po tegorocznej suszy :wink: Oj zagwozdka ;:131
A co będziesz siać ?
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Na szczęście u mnie ciastka (pyszne) piecze lepsza połowa , więc mam czas na przygotowania do sezonu :D Sieję to co zwykle z większym naciskiem na petunie i surfinie , w tym roku dobrze się sprzedawały. A po za nimi aksamitki , begonie , dalie , lobelie , coleusy , astry i cynie. Oprócz tego trochę pomidorów , ogórków i innych warzyw , na które już mam zamówienia :roll: Z rozsady pelargonie i begonie :roll: Trochę tego będzie , szykuję do grzania dwa tunele po 130m2 , z jednego odejdzie dwie grządki lilii. Wiem , plan napięty , ale damy radę :uszy :uszy :uszy
Awatar użytkownika
ewa w
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2012, o 14:01

Post »

Widziałam "naocznie" jak robota pali Ci się w rękach Zibi - podziwiam ;:196
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W tym roku również zapraszam :wit Myślę że będzie więcej do wyboru ;:333 ;:333 ;:333
fumikko
100p
100p
Od: 2 cze 2013, o 23:03

Post »

Zibi , też zastanawialiśmy się nad nasionami z Vitro..... ale są znacznie droższe niż od innych, nie tzw. profesjonalnych producentów.
Napisz czy faktycznie są warte tej ceny.

Dalie też robisz z nasion?, my w tym roku mamy zamiar zrobić trochę sadzonek dali z tym że przez ukorzenianie kiełków.
Czyli bulwy początkiem stycznia do ciepłego i co odbije do ścięcia z piętką i do ukorzeniania
Zobaczymy co z tego wyjdzie :D , w każdym razie duże firmy w ten sposób namnażają dalie na wielką skalę.

Pisałeś też wcześniej, że chcesz w przyszłym roku postawić zblokowany tunelik 20x30 , rozglądałeś się już za jakimś producentem? , czy może też będzie to własna konstrukcja drewniana?. U kogoś na forum widziałem już takie zblokowane rozwiązanie wykonane w technologi drewnianej z tym że nie wiem jak się sprawdza coś takiego na dłuższą metę.

Przy okazji ponowny ukłon za pracę którą wykonujesz ...śledzimy Twoje postępy na bieżąco , są one dla nas dużą inspiracją podążamy troszkę Twoja drogą z tym, że z jakimś 2 letnim opóźnieniem, ale wszystko trzymają finanse i praca zawodowa ;:223 (brak czasu).

Wczesna wiosną jak będę w Bytomiu po doniczki to również wproszę się na wizytę może będzie okazja wymienić się doświadczeniami.
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Oczywiście serdecznie zapraszam , choć po doniczki ... Raczej kupuję gdzie indziej. Cieszę się , że moje posty mogą w czymś pomóc :uszy
Dalie z rozsady produkuje się przy konieczności zachowania odmiany , z nasion pozwalają na duże zróżnicowanie nasadzeń. U mnie wychodzą doskonale. Z rozsady produkuje np. szczytnica38 , Mariusz to pierwszej wody ogrodnik . Wielkie firmy takie jak Vitroflora , Santier czy Volmary sprzedają dalie jako siewki , więc może obie metody są skuteczne :roll: Drewniane tunele zblokowane stosuje między innymi Mariusz i dobrze się sprawdzają , są znacznie tańsze w budowie od gotowych konstrukcji. Co do trwałości , mój pierwszy tunel o śmiesznych wymiarach 5 x 7,5 x 3 stoi już czwartą zimę , raz wymieniałem folię i raz go całego przenosiłem. Nadal trzyma się nieźle choć konstrukcja była raczej robiona w ramach zdobywania doświadczeń.
Właściwie nie zdecydowałem jeszcze czy bedzie to obiekt zespolony czy trzy odrębne , takie jakie dwa już u mnie stoją ( 8 x 16 x 4 ) i w których w tym roku montuję instalację grzewczą. Przy konstrukcji ze3spolonej największym problemem jest u mnie dobre naciągnięcie dachu , alpinistą niestety nie jestem :roll: Finanse blokują wiele osób , trzeba się uzbroić w cierpliwość i dążyć do celu :uszy :uszy :uszy
truskawka2013
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 20 sty 2013, o 15:02

Post »

Zibi mam pytanie>?
Czy nasiona zebrane z werbeny kaskadowej ,zakupionej w szkółce powtórzą cechy matki ?
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Niestety , jest to mało prawdopodobne :roll: Nasiona wiązały się skutkiem przypadkowych zapyleń . Część zapewne powtórzy , ale trudno określić ile :roll:

A wracając do nasion , to te z Vitroflory to inna półka niż te ze sklepu ogrodniczego. Zdażają się błędy odmianowe , na przykład z 250 niebieskich lobelii 5 było białych , ale też płożących. Kiełkowalność w granicach 100% , duża żywotność , moim zdaniem warte są swojej ceny.
fumikko
100p
100p
Od: 2 cze 2013, o 23:03

Post »

W IPP bierzemy tylko skrzynki , tacki transportowe pod P9 i doniczki pod róże , resztę bierzemy z Bestwinki.(przyzwoita jakość/ceny) Braliśmy też od p. Frączka z Dąbrowy Górniczej ale u niego różnie bywa z jakością (wyrobione formy- doniczki bez dziurek), a dla roślin to katastrofa.
Co do dostawców to z naszego małego doświadczenia wynika, że na naszym rynku najlepszej jakości materiał (ładny i równomierny ) dostaniemy z Syng.. i z Vitro.., choć cześć bierzemy od lokalnego potentata czyli Plant... z Zaborza ale tu różnie bywa. Z tym, że do nich mamy blisko więc zawsze możemy czegoś nie odebrać :wink:
Co do nasion to tak podpytywałem , bo kiedyś zastanawialiśmy się nad wysiewem na dużą skalę bratków, ale szybko stwierdziliśmy,że jak już to lepiej się nam opłaci kupić siewki.
Z własnych wysiewów robimy niezbyt dużo, głównie aksamitki, trochę stokrotki afrykańskiej, szałwie, niecierpki, parę odmian pomidorów Przynajmniej na razie, ze względu na to, że pracujemy zawodowo z żoną, to głównym naszym kierunkiem rozwoju stają się byliny.
Z resztą na te tematy można by trochę popisać ale to nie miejsce na to. Więcej można popisać na priva albo porozmawiać przy okazji spotkania.

Faktycznie to u Mariusza (szczytnica38) widziałem te drewniane zblokowane tunele. Byłem pod wielkim wrażeniem ogromu pracy jaką wykonał , no ale do Niego mamy za daleko na odwiedziny:)
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mariusz to bardzo miły i szczery człowiek , poznałem go na zjeździe forumków. Też zajmuje się bylinami , naprawdę warto Go odwiedzić :uszy Mamy też wątek dla producentów :

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 82&start=0

Rozsadę kupuję z Santier-a przez GreenPunkt w Tychach , bardzo dobra jakość . W GreenPunkcie kupuję też doniczki. Przelicznik jest taki , że taniej kosztuje mnie przywiezienie samochodem dostawczym spod Częstochowy niż zakup w Bytomiu , 3km odemnie :( Jeśli chodzi o kalkulację bratków , to nie ma żadnego porównania. Nasiona z Vitroflory i sukces murowany :uszy
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”