Moje spełnione marzenie Małgocha1960
- malgocha1960
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 lut 2010, o 18:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Moje spełnione marzenie Małgocha1960
Dziękuję Halinko za radę.Jednak najmniej kłopotliwa jest godecja,nic z nią nie robię i kwitnie do samych przymrozków.
Ewa,ten kwaitek mam raczej z wyjazdu z Sulejowa.Juka mogłaby nie byc aż taka wielka,ale żeby kwitła co roku,a nie co trzy lata.
Ewa,ten kwaitek mam raczej z wyjazdu z Sulejowa.Juka mogłaby nie byc aż taka wielka,ale żeby kwitła co roku,a nie co trzy lata.
- hala67
- Od: 1 paź 2011, o 22:12
Małgosiu, ta roślinka której nie znasz nazwy, to chyba Dzwonek szerokolistny Campanula latifolia. Porównaj w internecie, na przykład na tej stronie: http://rosliny.wymarzonyogrod.pl/baza-r ... tny,5_274/
Pozdrawiam Hala
- malgocha1960
Halinko, ten gatunek,o którym piszesz jest na zdjęciach ciemnofioletowy,a ten mój ma jasny kolor.Kwiaty bardzo podobne.
Teraz dodałaś stronkę,gdzie go zupełnie przypomina.Miejmy tylko nadzieję,że się rozsieje.Teraz sobie myslę,że mam go może ze spotkania z ogrodowiska,sama już nie wiem.
Teraz dodałaś stronkę,gdzie go zupełnie przypomina.Miejmy tylko nadzieję,że się rozsieje.Teraz sobie myslę,że mam go może ze spotkania z ogrodowiska,sama już nie wiem.
- hala67
- Od: 1 paź 2011, o 22:12
Zobacz w bazie roślin (link który Ci wkleiłam).
Pozdrawiam Hala
- lora
- Od: 25 maja 2010, o 13:43
Małgosiu dziś przejrzałam wiele stron Twojego wątku ogród nie do poznania busz zrobił się na Twoich rabatkach super...
juka wspaniała moja jeszcze nie kwitnie tylko 5patyków pokazała...
..masz wiele ciekawych roślinek ...pierwszy raz słyszę o klarkie...

juka wspaniała moja jeszcze nie kwitnie tylko 5patyków pokazała...
..masz wiele ciekawych roślinek ...pierwszy raz słyszę o klarkie...

- Niunia1981
- Od: 18 sie 2011, o 15:01
Dzień dobry Małgosiu
Nie masz żadnych szkód po tej burzy w nocy? Bo ja profilaktycznie pochowałam fuksje na noc do domu bo się bałam że mi się połamią 

- magry
- Od: 15 wrz 2009, o 19:20
Jest szkoda po burzy.Wywiało przepis na placek ze śliwkami.Dobę go już szukam a jego jak nie ma tak nie ma.Dzwonek latifolia
to nie jest.Taki posiadam i ten ze zdjęcia jest niepodobny.Podejrzewam natomiast,że jest to taki,który rośnie na naszych polskich ugorach.Tego z kolei staram się pozbyć kilka lat ale on jest bardziej przebiegły ode mnie.Rozsiewa się i rozrasta rozłogami.
to nie jest.Taki posiadam i ten ze zdjęcia jest niepodobny.Podejrzewam natomiast,że jest to taki,który rośnie na naszych polskich ugorach.Tego z kolei staram się pozbyć kilka lat ale on jest bardziej przebiegły ode mnie.Rozsiewa się i rozrasta rozłogami.
Pozdrawiam,Janek
Górki,pagórki i reszta.
Górki,pagórki i reszta.
- malgocha1960

Ubić 5 całych jaj i 1 szklankę cukru,dodać 2 1/2 szklanka maki+2 łyzeczki proszku do pieczenia.Na końcu 1 rozpuszczoną ciepłą palę/Ja daję tylko z Kruszwicy/.Na wierzch poutykać pezekrojone na poł sliwki skórka do dołu.
Misiu,dziękuję.Klarkia,inaczej dzierotka to jednoroczna,potem zrobię zdjęcia to wstawię,bo coraz więcej jej kwitnie.
Moniko,sama jestem zdziwiona,ale wiekszych szkód nie ma,a dawało ostro.Mela biedna trzęsła się jak galareta,a teraz odrabia i spi cały czas.
Janku,przepis słoneczko przyniosło na tacy.Co do dzwonka to czas pokaże,na razie jest ładny,a potem zobaczymy.

Dzisiaj pościnałam wszystkie szałwie,bo raczej szpeciły swoim wyglądem niż zdobiły.Może przez 2 tygodnie jeszcze zdążą trochę odrosnąć.

- malgocha1960
- Tosia1
- Od: 13 mar 2010, o 16:48

Co zasiejesz, to zbierzesz
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
Malutki ogródeczek Tosi - cz.14. Zapraszam serdecznie!
Wcześniejsze wątki.
- malgocha1960
- marpa
- Od: 2 sty 2009, o 13:13
Słoneczniczek u mnie nie przetrwał zimy
ale są 2 siewki
.To bardzo dekoracyjna roślina u Ciebie pięknie się prezentuje
Miłego dnia Małgosiu ! U mnie dzisiaj znowu najwyższa temperatura w kraju
Zaraz się wybieram zebrać plony na działkę ...no i coś tam uwiecznić
bo szczególnie liliowce nie zawsze uda mi się zobaczyć kwiat nowego... 

- marzena06
- Od: 4 cze 2008, o 22:01
Małgosiu pieknie wszystko kwitnie na rabatach ,zółta stokroyka cudo a to co jest
http://i48.tinypic.com/24y5u39.jpg
http://i48.tinypic.com/24y5u39.jpg
- AGNESS
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Małgoś prześlicznie zakwitł Ci nachyłek u mnie dopiero pojawiają się pojedyncze kwiatuszki ....A lilie....marzenie, wszędzie ich wypatruję
Przez ten niemiłosierny upał szybciej przekwitają, aż szkoda....

- malgocha1960
Maryniu,u mnie na razie pochmurno,ale duchota nie do wytrzymania.Upały same w sobie uwielbiam,ale nie sztuczną duchotę nad głowa.
Marzenka,to jest miniaturka wierzby boydii,jest malutka naprawdę,ale ma piekne listki.
Aguś,najpierw musiałam wyczytać co to jest nachyłek,bo przecież nie znam po nazwach połowy roslin w swoim ogrodzie.Ze mnie taka znawczyni,myslałam,że to zmutowana rudbekia,bo przy niej rosła,nie wiem nawet skąd mam ten nachyłek,przeciez tyle sieję,że potem sie zupełnie gubię.Przesadziłam go w kąt działki i tam całkiem ładnie rośnie.Tak bym chciała,żeby lilie chociaż częściowo przetrwały do spotkania,bo mało co bedzie kwitło,ale faktycznie szybko zostaje wspomnienie po nich.

Kilka różyczek kwitnie,ale najbardziej czekam na kwiaty parkowej poszkodowanej przez zimę.Biedna odbiła,ale ma jakieś 30 cm wysokości,nie mogę dopatrzyć się żadnego pączka jeszcze,a o tej porze była zawsze w pełnym rozkwicie juz.

Marzenka,to jest miniaturka wierzby boydii,jest malutka naprawdę,ale ma piekne listki.
Aguś,najpierw musiałam wyczytać co to jest nachyłek,bo przecież nie znam po nazwach połowy roslin w swoim ogrodzie.Ze mnie taka znawczyni,myslałam,że to zmutowana rudbekia,bo przy niej rosła,nie wiem nawet skąd mam ten nachyłek,przeciez tyle sieję,że potem sie zupełnie gubię.Przesadziłam go w kąt działki i tam całkiem ładnie rośnie.Tak bym chciała,żeby lilie chociaż częściowo przetrwały do spotkania,bo mało co bedzie kwitło,ale faktycznie szybko zostaje wspomnienie po nich.

Kilka różyczek kwitnie,ale najbardziej czekam na kwiaty parkowej poszkodowanej przez zimę.Biedna odbiła,ale ma jakieś 30 cm wysokości,nie mogę dopatrzyć się żadnego pączka jeszcze,a o tej porze była zawsze w pełnym rozkwicie juz.