Aprilkowy las

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Aprilkowy las

Post »

Hejka, niestety cierpię na chroniczny brak czasu. Zaczynają przekwitać pierwsze lilie a ostatnio sadzone jeszcze nie wypuściły kiełków. Cudownie kwitną dzwonki. Nowa rabata czyli przedogród w większości gotowa, nie czuję pleców. Część roślin już ustawiona i na razie zadołowana. W przyszłym tygodniu planuję zakupy reszty roślinek i dopiero wtedy pokażę całość dla większego efektu :tan
Generalnie zdjęć nie porobiłam bo nie miałam kompletnie kiedy. Ale wkrótce wszystko uwiecznię i pokażę.

Moniczek, witaj, dawno Cię nie było. Niestety bratki już zaczynają przekwitać. Nie są takie ładne i muszę coś na ich miejsce wymyśleć. Wysiałam przed nimi siedmiolatkę dla fioletowych kwiatuszków ale jakoś marnie rośnie. Chcę tam posadzić szałwię w większych ilościach ale nie wiem czy przez brak czasu nie będzie już w tym roku za późno.

Agness, berberysów nie ma tak dużo, tylko 6 sztuk ale jeszcze kolekcję będę powiększać. Najbardziej podoba mi się Pow Wow. To ten z przebarwieniami na liściach. Na jesieni będzie tri-color. Piękny jest też Ottawski Milion Miles lub coś takiego. Jest duży i ładnie wybarwiony. Jeden berberys po zimie niestety marniutko. A brateczki zostaną wsparte jakimś fioletem. Myślałam o szałwii i lawendzie, choć nie wiem czy lawenda da radę na tak kwaśnej ziemi.

Teraz pora odwiedzić Wasze ogrody bo mam kolosalne zaległości ;:7
Awatar użytkownika
atena40
500p
500p
Od: 3 lut 2010, o 18:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jolu, Aprilku. Jak to się stało,że wcześniej nie trafiłam do Twojego lasu??? ;:223 ;:223 ;:223 Masz uroczą działkę. Jak ja uwielbiam takie leśne klimaty. Dużo pracy już zrobione, a efekty powalają. Pięknie u Ciebie. Jeśli pozwolisz, częściej będę dawała frajdę swoim zmysłom i podziwiała Twój las. Pozdrawiam ;:196
Pozdrawiam, Atena
Mój wiejski bałagan
Awatar użytkownika
lulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:38

Post »

Aprilko, to uważaj na siebie, co by ci coś nie strzeliło w kręgosłupie. Ciekawa jestem nowych nasadzeń, jak znajdziesz chwilkę, to proszę o relację foto ;:224 Jak to lilie już przekwitają? ;:oj Mam nadzieję, że kupiłaś w tym roku już z kwiatami? Czyżby u mnie takie opóźnienie z kwitnieniem było:roll: ?
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

uhu wlasnie, jak przekwitaja :shock: moje jeszcze nie zakwitly a Twoje juz po? Chociaz sasiadka ma takie rdzawo-pomaranczowe, to juz kwitnal na calego - moje musi byc pozniejsze jakies.
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ateno, jaki wojowniczy nick. Witam Cię bardzo serdecznie na moich piaseczkach. Działka nowa więc jeszcze niezbyt jest się czym chwalić. Walka trwa i do emerytury pewnie nie zdążę powiedzieć że zakończona, ale chętnie będę się wspierać dopingiem innych bo pracy dużo i to bardzo ciężkiej. Ale nie narzekam bo efekty wynagradzają. Oczywiście dopóki nie przejdę się po ogrodach na Fo bo wtedy depresja murowana. ;:223

Magdo, uważam, uważam, ale M przyjechał na chwilkę wczoraj i dziś znów się pakuje. Na nikogo nie mogę liczyć w pracach nawet suczysko mi utrudnia. Tak ładnie wczoraj wyrównałam nową rabatę, zadołowałam rośliny te co mam a dziś doły i górki bo kość trzeba było zakopać akurat pod klonem, bo tam świeżo ;:223 Olewają moje siatki i muszę chyba wytłumaczyć ręcznie nie przejmując się że to rekonwalescentka.
A lilie tak, pierwsza już przekwita ale pamiętaj że moich część była pędzona w domu i wysadzana w kwietniu już z całkiem sporymi kłami. Ale mam też takie co jeszcze się nie pokazały dla równowagi. Także wszystko u Ciebie w porządku ;:224

Juleczko, bez paniki, ja sterowałam sprawą ręcznie :tan Pod koniec lata Twoje przekwitną a moje Triumphatory pewnie dopiero będą miały pąki. Taki myk wyczytałam u Ursulki i bardzo mi się spodobał. Zastosowałam jak widać z dobrym efektem. A jakie masz odmiany?
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A to taki myk, to juz jestem spokojniejsza.
Z odmianami mi nic nie mow, bo ugryzla bym siebie sama w tylek za to :twisted: Kupilam na kiermaszu we Wroclawiu piec cebul - zapisalam na kartce, kartke do woreczka z cebulami wlozylam. Przyjechalam, cebule namoczylam .... woreczek z kartka przepadl bezpowrotnie ;:223 nawet kosz na smieci przeszukalam, nic jak kamien w wode. Pink Spring - mam na pewno, bo u Rosanki sie na nia zapatrzylam i Magic Star - bo nazwe pamietam a reszta, to czarna magia.
Awatar użytkownika
zeberka4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 17:25

Post »

Berberysy masz bardzo ładne. Ja czekam aż moje przyrosną i utworzą żywopłot ;)
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58

Post »

Jolu współczuję przejść z sunią, miałam przeżycia z kotką to wiem jak się człowiek martwi. Na szczęście już jesteś po.
Widzę, że Twój las, to już obsadzony porządnie i też to tylko czekać aż wszystko się rozrośnie. Brawo ;:138 . Psy- szkodniki- skąd ja to znam :( , ale i tak kocham te bestie.
Piaskownica u Ciebie konkretna, a korzeni nie zazdroszczę. Odwalasz kawał ciężkiej solidnej pracy w swoim lesie. W tym tempie do emerytury spokojnie się wyrobisz i będziesz chadzać wśród zarośli i kwiatów i delektować się pięknem, które teraz z takim zacięciem tworzysz ;:180
Awatar użytkownika
lulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No tak kość najważniejsza, moja mniejsza kudłaczka notorycznie robi podkopy pod drewutnią ;:14
O tych liliach zapomniałam, a pisałaś kilka razy przecie, że w domku pędzone ;:223 Wspieram cię Jolu duchowo w pracach ogrodowych. Zuch kobitka jesteś i tyle. A płot już skończony?
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jule, przynajmniej się starałaś wiedzieć co masz, nieszczęśliwe wypadki trzeba ubezpieczać :;230
A co mam powiedzieć jak kupiłam Mont Blanc i jest pomarańczowe coś? ;:219 Nie dość że nie wiem co to zamast kępy białej oddzielnie i kępy czerwonej oddzielnie to mam niemal barwy patriotyczne. A do tego z tyłu niższe a z przodu wyższe bo się coś komuś pokiełbasiło z opisami ;:223
Tych odmian lilii co piszesz nie znam, muszę się dokształcić.

Saro dziękuję. Moje berberysy jako ozdoba a nie żywopłot więc cięcie tylko wtedy gdy coś dolega albo korekcyjnie. na żywopłot to chyba trzeba długo czekać? Ottawskie rosną chyba najszybciej z berberysów.

Marzenko, nie drwij, obsadzony las :;230 :;230 ledwie parę rabatek rozgrzebanych. A ile błędów już popełniłam to nie da się obliczyć. Ale masz rację, odkąd przedłużyli okres pracy to mam szansę skończyć przed emeryturą :twisted: pod warunkiem że dożyję. No może nie będzie tak źle, mam niezbyt dużą działkę. Ale kiedy Ty te Twoje hektary obrobisz to nie mam pojęcia. ;:185
Magdo, z psami tak jak z dziećmi, gadasz i gadasz a jak spuścisz z oka to robią co chcą i nie masz serca spuścić łomotu nawet jak się już bardzo należy.

A propos płotu, to pani raczy żartować? Teraz przerwa ale i tak nie planuję skończyć w tym roku. to mocno ponad 200 metrów. A ja to wszystko muszę przed powieszeniem przęseł pomalować i to dwukrotnie. nie licząc że trzeba niwelować teren bo górki dołki. Może gdybym nie pracowała zawodowo... ;:224 Ale trzeba kaskę zarabiać, więc tak źle i tak niedobrze. :oops: A jak Twoje cztery kółka? Decyzje zapadły?
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Z ta pewnoscia, to bedzie dopiero wiadomo jak zakwitnal - bo moze sie facetowi skrzynki w aucie wywrocily :twisted: Pierwsza jest blado rozowa, cos pieknego - druga ciemniejszy roz a reszta w roznych odcieniach bieli. Tak prawde mowiac, to lilie mnie nigdy nie ciagnely - no oprocz tej jednej, co ja u Rozanki ogladalam ale ze nie bylo bialych liliowcow na kiermaszu, to lilie sobie zapodalam.
Niech rosnal, tylko zeby sie nie okazalo ze jakis nieprzepisowy kolor mi sie trafil - bo do tych pomylek juz sily nie mam ;:223
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wiesz Jule, ja też nie przepadałam za liliami i jakoś tak wyszło a teraz jestem bardzo zadowolona, Podoba mi się ich skomponowanie z kosodrzewiną, thujami i cyprysikami. Tworzą fajny kontrast.
Bardzo jestem ciekawa jakie u Ciebie zakwitną. ;:65
Awatar użytkownika
lulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No ja swoim też czasem mam ochotę tyłek przetrzepać, ale jak te oczy wlepią we mnie to mięknę.
Płot myślałam, że skończony, a to przerwa na razie mhm...kapuję. No tak 200 m, to jest kawałek
Na ;:71 jeszcze decyzja nie padła, cały czas się zastanawiam i wymyślam coś nowego. Decyzja ciężka ;:145 Poza tym pewnie dopiero za jakieś 2-3 tygodnie kupimy ;:222
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Magdo im dłużej się czeka tym większa frajda ;:65 Jak ja zmieniałam auto to się M prawie chciał rozwodzić :;230 Kobiecie trudno dogodzić. A ja jeszcze środki ograniczone miałam bo budowa domu była w toku ;:185 Gdyby nie to że poprzedni mi ukradli to chyba by się M wycofał z całej zabawy, bo miał mnie serdecznie dość. Nawet znajomy ze Szwajcarii sprowadził i mi się nie podobał. Dopiero przypadkiem nabyłam od kolegi z pracy :;230
Tak więc rozumiem rozterki i trzymam kciuki ;:215
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
marika2006
200p
200p
Od: 24 kwie 2012, o 09:37
Kontakt:

Post »

:wit Bardzo ciekawy ogród :)
Pozdrawiam cieplutko i kolorowo :)
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=55916" onclick="window.open(this.href);return false;
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”