Chleb żytni domowy na zakwasie

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
ODPOWIEDZ
x-a-40
200p
200p
Od: 3 gru 2012, o 12:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Chleb żytni domowy na zakwasie

Post »

Wlasnie robie nastepne chleby.PO wyciagnieciu z lodowki zaczatek stoi do ocieplenia.Nastepnie serwuje mu rozgrzewke,czyli 2 lyzki maki i woda na 1-2 godziny.Potem zaczyn na noc.
Podbieram ciasto,ale bez soli,ktore stoi w sloiku jakis czas jak wyrasta ciasto we foremkach,a potem do lodowki.Sloik juz nie z pokrywka ,ale z podwojna gaza i wszystko jest OK.Tam tez rosnie ,ale juz nie tak intesywnie.
Nawet w temp.pokojowej ciasto wyrasta mi bardzo szybko tj.okolo 90minut.
Chleby sa pulchne i nie da sie ich kroic bardzo cienko ,jak na poczatku ,gdy byly mniej wyrosniete.
Pieke co 3 dni.

p.s.Za kilka dni bedzie klawiatura z polskimi znakami,bo ani pisac ,ani czytac.
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Post »

Najważniejsze, że zakwas uratowałeś. Próbowałeś jaki jest w smaku?
Piekę póki co 1xtydzień więc trzymam przez tydzień w lodówce w słoiku pod niedokręconą zakrętką, bo by mi inaczej wysychało. Ale ze dwa razy w tygodniu otwieram i 'przewietrzam' popukując w słoik. No i ciasto mam ze wszystkim, poza ziarnami, dokładnie jak Chudziak robi.
Napisz przy okazji dokładny przepis na Twój chleb ze sposobem robienia. No i pokaż jak wychodzą
:wit
x-a-40
200p
200p

Post »

Robie wg tego przepisu w pierwszym poscie na gorze http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=616
Zaczyn jest jak gesta smietana, ciasto wlasciwe przypomina plasteline.Wyrabianie 5-10minut,odpoczynek 30 minut i do foremek.Ot ,to wszystko :)
Nie dodaje zadnych innych rzeczy oprocz maki ,no moze troche siemienia na gore.
Zdjecia moze pozniej

p.s. Moze sprobuje dzisiaj bez maki 650,a calosci pszenicy z 1850.Zobacze co pomaga tak wyrastac ciastu? Maka 650,czy wytrenowany zakwas.
x-f-a
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 18 lut 2013, o 21:34

Post »

Też taki chlebek piekę, ale składniki biorę na oko.
x-a-40
200p
200p

Post »

Chleby dzisiaj wyrosły już w godzinę.Nie wiem,czy to dobrze ,czy źle,ale wszystko z nimi jest OK. Ciasto wyrastało w temperaturze pokojowej.
Piekąc teraz chleby nie ma znaczenia z jakiej mąki.Wszystkie wyrastają jak trzeba.
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Post »

Jakieś żarłoczne bestie wyhodowałeś :lol:
Super Axel, gratuluję
U mnie standard - 3-4 godziny. Ale mam do perfekcji opanowany mój ala pumpernikel wg Chudziaczka...tylko dłuuuugo się go robi niestety. Przy okazji spróbuję wg Twojego przepisu pszenno/żytni. Czemu zrezygnowałeś z ziaren w środku?
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 maja 2010, o 22:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

axel'owi dlatego tak szybko wyrastają chleby bo piecze stosunkowo często .Generalnie ciesze sie , ze w końcu jesteście - moniko i axel'u- zadowoleni ze swych wypieków ;:215
x-a-40
200p
200p

Post »

Czemu zrezygnowałeś z ziaren w środku?
Bo ich nie mam w zapasie :D ,a ,że piekę dość często to te ziarna dość trochę kosztują i dlatego dokładam je od czasu do czasu.Jak podzielę na połowę to mi podjadają po cichu :lol:
Zakrętkę wywaliłem ze słoika z zaczątkiem ,bo mi po paru dniach znów coś zaczynało pachnieć inaczej.
Teraz ma gazę i jest póki co OK. Jednak dekiel jest dość szczelny.

OLga- wpadłem całkiem przypadkowo na super dla mnie szynkę drobiową z szynkowaru.Zawsze mieszałem z wieprzowym,aż kiedyś spróbowałem z samym drobiem.
Po kilku gotowaniach mam opanowany skład przypraw ,który wszystkim domownikom odpowiada.
Oczywiście sól peklowa i pieprz ,ale dodatkiem jest 12 ziół z ziołowej przyprawy grilowej. Trzeba pamiętać o mniejszej ilości soli peklowej,bo przyprawa też zawiera sól.
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 maja 2010, o 22:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

axel40 pisze:wpadłem całkiem przypadkowo na super dla mnie szynkę drobiową z szynkowaru.
axel'u ja zawsze 'drobiową' robię z mięsa w 100% drobiowego - czasem czysto kurzego czasem mieszam z indyczym .
x-a-40
200p
200p

Post »

Najbardziej chodziło mi tą przyprawę grilową,bo zawsze człowiek kombinował co by tu jeszcze dodać,a tego nie ma,a to nie wiadomo jak będzie smakowało itp. Gotowa mieszanka ziół i produkcja nastawiona w lodówce.Doszło do tego,że mi przynoszą filety z kurczaka,a odbierają gotowca :D
I trza robić!
x-a-40
200p
200p

Post »

Pierwszy chleb prawie zjedzony już,ale wystąpił mały problem.Otóż na końcu chleba środek był bardzo kruchy i o mało co nie wypadł środek przy krojeniu. Jaka może byc tego przyczyna?
Pani Bestia
200p
200p
Od: 14 lis 2011, o 11:55

Post »

A może masz zdjęcie? Tak bywa jak chleb jest przerośnięty, nierównomiernie wyrośnięty, niedokładnie wyrobiony... Skoro teraz szybko wyrasta, to czasami możesz przeoczyć. Jaką konsystencję ma ciasto przy wkładaniu do foremki?
"Na początku był Smok."
x-a-40
200p
200p

Post »

No chleb juz zjedzony.Zobaczymy przy drugim co będzie.
Ciasto przed włożeniem do foremki ma konsystencję plasteliny.Wybieram go z miski i w powietrzu formuję dwoma rękami na długość foremki.
Ten feler występował tylko na samym końcu chleba.Po prostu bardziej się kruszył,a może nóż coś zawalił? To taka ostra piłka z ząbkami,ale nie do chleba,bo te przeznaczone do tego raczej maltretują chleb niż go kroją.
Pani Bestia
200p
200p
Od: 14 lis 2011, o 11:55

Post »

Spróbuj go złożyć kilka razy (ja też formuję w powietrzu :wink: ) - tak jak chleb do koszyka, albo jak ciasto francuskie - może trzeba trochę strukturę wzmocnić. Nie sądzę, żeby to było od noża, skoro się kruszył ;:209
"Na początku był Smok."
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
x-a-40
200p
200p

Post »

Przed włożeniem do foremek to w misce kilka razy ciasto przełoże przed formowaniem.Ciasto wyrabiam z 5-10 minut( no dobra,raczej 5 niż 10 :) ) do momentu aż mam czyste ręce i w miarę miskę
ODPOWIEDZ

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”