Działka korzo_m cz. 5

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Działka korzo_m cz. 5

Post »

O kurczaczek ;:oj Chyba idzie jesień, bo dzisiaj jesteś kolejną osobą, która ma ogrodowego doła :lol:
Chyba na jesienną depresję trochę za wcześnie ;:14
Dorotko przypominam, że mamy przestępny rok, więc wszelkie nieszczęścia, plagi i zarazy możesz śmiało zrzucić na 2012 ;:173
U mnie też nie jest różowo, ale staram się patrzeć w przyszłość ( w następnym sezonie będzie lepiej :tan ), choć nie zawsze przychodzi mi to lekko, kiedy np. patrzę na Twoje hortensje ;:180 Moje to porażka :!:
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Iwonko naprawdę mam dość jak widzę, że moje starania, harówka nie pomagają. Ja jeszcze się nie izoluję, wychodzę do ogrodu, spędzam między rabatkami cały dzień, rozmawiam z roślinami z nadzieją , że drgną i się zabiorą w siłę :;230 nie jest ze mną tak żle, wszystko pod kontrolą ;:7 Zmęczenie materiału daje mi popalić.
Zapomniałam, że ten rok jest przestępny, może lepiej że byłam tego nieświadoma :lol:
Moje hortensje tego roku mają szczyt formy, tym mogę się pochwalić, może to, że były dwukrotnie zasilone, może to, że je podlewam 3x dziennie dodało im piękna.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Dorotko,witaj w klubie z przesileniem jessiennym.U mnie doszło do tego,że poranne wygramolenie sie z łózka to wielka wyprawa.Jak sobie pomysle,że muszę wyjść i zobaczyc kolejne szkody cyrkowego kreta to cieszę sie jak rano pada.
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Dorotko hortensje przepiękne, ja próbowałam ukorzenić z wiosennego przycinania, niestety nie udało mi się :? może jeszcze teraz spróbuję.... szkoda mi troszkę kasiorki, żeby kupować takie same jak już mam ( potrzebuję jeszcze 4 krzaczki) a właśnie takie bym chciała. Normalnie wywołałaś u mnie ochotę na jeszcze jeden eksperyment 8-) :lol:
Przepiękne masz dalie....ogromne i cudne kolorki :D
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Małgosiu ja bardzo cieszyłabym się gdyby i u mnie popadało, a tu nic. Jestem ranny ptaszek, nie mam problemu z wstawaniem. Mam żywe budziki- psa + dwie kotki, szczególnie jedna kicia jak rano jest głodna to mnie bardzo mocno budzi :;230
Wolę rankiem się odrobić, wtedy nie ma jeszcze takich upałów (dziś w końcu temperatura mi odpowiadała, to moje klimaty)

Agness z wiosennego przycinania ukorzeniłam dwa badylki, lepsze efekty miałam w lecie. Patrzyłam na moje nowe nabytki, chciałam ciąć, ale one na wszystkich gałązkach mają kwiaty, poczekam do jesieni. Widziałam u Bożenki- Babopielki jak gałązki trzyma w szklankach z wodą, a wiosną już z korzonkami gałązki sadzi do doniczek. Może tego sposobu i ja spróbuję.
Bawiłam się w duże ukorzenianie różnych gałązek jeszcze w zeszłym roku, teraz jak mam już mniej więcej ogród zagospodarowany przestałam.
Dzięki w imieniu dalii, zapraszam do mojego wątku daliowego, tu nie wszystkie pokazuję.
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dorotko, u mnie leje cały dzień ..zimno, rozpaliłam w kominku...zrobiło się tak jesiennie...mam nadzieję, ze jutro będzie pogodnie, bo cóż to za odpoczynek w weekend bez uruchomienia łopaty w ogrodzie :D
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu a ja bym chciała, aby u nas popadało tak ze 3 dni intensywnie. Ja mam piaski wszystko więdnie i usycha, żal patrzeć. Temperatura spadła, ale ja nie lubię upałów, wystarczy mi jak jest 18-25 st wtedy czuję się super.
Ja jutro mam odpoczynek od ogrodu, muszę rankiem pojechać do Krakowa, spędzę tam pracowicie cały dzień.
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Od rana deszczyk pięknie podlał mi działeczkę. Na kilka kolejnych dni zapowiadają deszczowa pogodę, nawet nie wiecie jak ja się cieszę :heja :heja :heja już planuję po niedzieli poprzesadzać młode siewki naparstnicy. Zastanawiam się czy mogę teraz poprzesadzać bodziszki, muszę im poszukać trochę cienia, z którym u mnie jest największy problem.
Znalazłam miejsce na rabatce z dziurą, dziś ogladając rabatki Agnieszki wpadłam na pomysł, ze można tę lukę zapchać hortensją. Chyba po niedzieli podjadę do ogrodniczego czegoś poszukać ;:108
Pozdrawiam Dorota
Mineralka
200p
200p
Od: 5 lut 2008, o 10:07

Post »

Pani Doroto - piękny jest ten Pani ogród - muszę przyglądnąć się też wcześniejszym wątkom :) - hortensje ma Pani cudne po prostu a ta własnej "produkcji" po prostu powala - miodzio
będę podglądała bo u mnie podobne warunki w ogrodzie - dużo piachu i tereny podobne bo niedaleko - mój ogród dopiero powstaje więc będę czerpać inspiracje
pozdrawiam
Magda - pilna uczennica Matki Natury
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mineralka witam bardzo serdecznie nowego gościa :wit miło, że znalazłaś czas dla mojego skromnego ogrodu.
(Tu na forum wszyscy zwracamy sie do siebie po imieniu ;:108 )
Hortensjami zainteresowałam się niedawno i tak powoli, powoli co roku coś dokupuję i dosadzam.
Mieszkam 35 km od Krakowa w stronę Śląska, także Rzeszów nie mam za blisko, ale tak jak piszesz łaczy nas ta paskudna ziemia piaskowa. Ciężkie utrzymanie wilgotności w czasie suszy.
Zapraszam oglądaj mój ogród kiedy tylko masz ochotę.

Obrazek

Obrazek

Obrazek Obrazek

robinia po raz trzeci powtarza kwitnienie
Obrazek Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
rządek aksamitek zastąpił puste miejsca po różach wielkokwiatowych
Obrazek Obrazek
hortensja GREAT STAR tegoroczny zakup
Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Dorota
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dorotko rząd Aksamitek wcale nie brzydszy a one mniej wymagające niz Róże i praktycznie nawet na suchym podłożu rosną i kwitną cały czas.
Kiedyś podobnie jak Ty ukorzeniałam co się da bo była taka potrzeba a dziś albo z ciekawości, czasami pod wymiany lub tak na wszelki wypadek dodatkowy egzemplarz cennego gatunku.
W sezonie i tak sporo pracy a takie przedszkole wymaga stałej opieki.
Co do ukorzeniania Hortensji to większość tych co sadziłam w pojemniki przezroczyste i zaraz zadołowałam przy "matce" jest zielona a część z nich już rośnie.
Ileż radości to sprawia ... :tan
Widziałam u Ciebie Dzielżany w czystym żółtym kolorze - jeśli masz na tyle aby uszczknąć to rezerwuję bo chcę je dosadzić dla kontrastu do czerwonych kwiatach , które sadziłam wiosną.
Aha ... i głowa do góry bo każdy dzień zaczynamy od nowa i jaki on będzie w dużej mierze zależy od nas samych.
Pozdrawiam ;:168
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Dorotko,aksamitki bedą kwitły nieprzerwanie do samych mrozów,róże maja humory jak stare panny,
Mineralka
200p
200p

Post »

Dorotko bliżej nam do siebie niż do zachodnio-pomorskiego np :P
Ja właśnie jestem na etapie ukorzeniania wszystkiego co się da żeby móc od przyszłego roku wystartować na zielono na naszej działce. No i im dłużej się przyglądam ogrodom tu na forum tym bardziej muszę się wybrać na spacer po rodzinnych ogrodach i poszukać hortensji i na pewno wysępić cebulki pacioreczników

Co do piachów to widzę że wrzosy pięknie dają sobie radę i to mnie cieszy najbardziej - a długo one już rosną u Ciebie ? dostały się już korzonkami do piasków ?

U mnie połowa działki to piach piękny żółty godny pozazdroszczenia. Znajomi przyjeżdżają do nas po piasek do piaskownicy, ale w zamian zawsze każę im przywozić swoją ziemię :P a co przynajmniej się użyźniamy. Natomiast druga połowa działki była dużo niżej i ma nawiezione sporo żyznej gleby - choć teraz pomału dochodzimy do tego że i gliny też. Tam będą rosły roślinki uprawne. Czyli już rośnie sad a od wiosny będzie też warzywniak i jagodnik.
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krysiu aksamitki bardzo lubię, wcale nie przeszkadza mi ich specyficzny zapach. Pamiętam bardzo dawno temu byłam na wakacjach u mojej cioci w opolskiem, tam właśnie zamiast płotów działki dzieliły rzędy posianych aksamitek, piękne widoki. Znałam te kwiaty, ale takich odmian nie widziałam, ciocia powiedziała mi, że dużo nasion mają z Niemiec. Od tamtej pory minęło sporo lat i zawsze sieję gdzieś ich rządek. Na suchym podłożu kwitną, ale i tak trzeba podlewać.
Dzielżan masz zaklepany, miałam jeszcze dzielżan czerwony piękny, ale tej zimy trafiło.
Dziś mam dobry humor, od rana jestem w swoim żywiole, mam w ręce kopaczkę i plewię, plewię...... :;230 teraz mam trochę przerwy, zwierzyniec jest w domku właśnie usypia to ja zaras wyruszam dalej plewić rabatki przy ogrodzeniu, bo z nimi tam się nie da, od razu któraś wyszłaby na drogę.

Małgosiu wiem, że są kapryśne, ale żeby ich aż tyle padło po zimie to skandal ;:223 Z aksamitek przynajmniej mam ciagłość bo zbieram nasionka i za rok znowu cieszą oczy :lol:

Magda masz rację bliżej, właśnie mój mąż w sobotę jechał do Twojego miasta ;:173
Wiem jak każda nowo ukorzeniona sadzonka cieszy. Jeszcze kilka lat temu produkowałam hurtowe ilości, oszczędzałam kasę bo swoje, po 4 latach mam już piękne krzaczki. Ja eksperymentowałam w iglakach i krzewach ozdobnych.
Moje wrzosy dostały do dołku torfu kwaśnego, najstarsze rosną już 3 lata, większość to nasadzenia zeszłoroczne, po zimie jedynie wypadły mi wrzośćce.
Pokaż nam swoją działkę, na pewno coś doradzimy, i roślinek jak będziesz już gotowa na sadzenie przybędzie.
Pozdrawiam Dorota
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Mineralka
200p
200p

Post »

Dorotko - dzięki za wsparcie - w sumie to mam założony wątek taki na początek - ale na razie jakoś nie piszę tylko czytam innych - układam sobie w głowie co chcę i jak chcę ale wszelkie porady bardzo mile widziane - zresztą przyjdzie czas że będę o nie prosiła....prosiła....prosiła.....

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=58536
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”