Śliwa - choroby i szkodniki Cz.1

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
Zablokowany
Awatar użytkownika
pawelp1320
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 kwie 2013, o 11:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Śliwa - choroby i szkodniki

Post »

I jest mszyca?
Pozdrawiam Paweł
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wygląda na roztocza.Może być przędziorek ,ale ja stawiam na pordzewiacza śliwowego.Jężeli listki są zgrubiałe i kruche to ON.Siarkol,Tiowol,albo typowe akarycydy.Pordzewiacz jest maleńki i widać go dopiero pod mikroskopem (pow min.20 x,takie pomarańczowe kluseczki z 4 nóżkami),przędziorek w porównaniu z nim to gigant.
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Amator nie pozna; wszystkie młode listki są kruche...
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
killermannnnn
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 4 maja 2014, o 15:17

Post »

Zauważyłem dzisiaj zwiędnięte liście młodych odrostów na kilku śliwach. Co to może być? I jak się tego pozbyć. Przypominam sobie że miałem ten sam problem w zeszłym roku i samo znikło ale czy to w czymś nie zaszkodzi ?

Niedawno pryskałem Fastac'em ale wątpię żeby miało to coś wspólnego.

Załączam zdjęcia:

Obrazek

Obrazek
romekp
200p
200p
Od: 22 lis 2009, o 07:24

Post »

Witam!
Przepraszam że trochę nie w temacie; z pewnymi oporami, opryskiwałem śliwę R. Ulenę przeciwko owocnicom, Mospilanem, tuż po kwitnieniu. I dopiero teraz gdy już są spore zawiązki widać dużo pogryzionych ( z czarnymi plamkami ) zawiązków. wydawało się że zawiązała rewelacyjnie. Nie spodziewałem się "opóźnionego" ataku owocnicy. Ciekaw jestem czy nie byłoby skuteczniejsze stadko kur grzebiące w sadzie :)
Pozdrawiam.
romekp
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

killermannnnn wygląda na brunatną zgniliznę,była pryskana Topsinem lub Miedzianem w czasie kwitnienia?
romekp stężenie było dobre?Pytam ,bo ostatnio okazało się,że f-ma pakująca Mospilan po 2,4 g :?: ,do mojej paczuszki nasypała 1,98 g (mam wagę jubilerską 0,01g).
rpilski
50p
50p
Od: 13 lut 2010, o 14:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

kaLo pisze:killermannnnn wygląda na brunatną zgniliznę,była pryskana Topsinem lub Miedzianem w czasie kwitnienia?
romekp stężenie było dobre?Pytam ,bo ostatnio okazało się,że f-ma pakująca Mospilan po 2,4 g :?: ,do mojej paczuszki nasypała 1,98 g (mam wagę jubilerską 0,01g).
Ciekawe. Ja też odważałem Mospilan na wadze jubilerskiej i też w opakowaniu było faktycznie istotnie mniej niż to zostało zadeklarowane (ale szczegółów już nie pamiętam).
Pozdrawiam,
Radek
rafcio18
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 24 maja 2009, o 17:40

Post »

Witam

Mamy pytanie czy można już pryskać Mospilanem na owocówke śliwkóweczke? Na tej stronie http://piorin.gov.pl/sygn/php/rwoj.php?woj=WR w Trzebnicy pojawił się komunikat na pryskanie, ale jeszcze nie jest aktywny, czarną dziurkę na razie widziałem tylko na jednym owocu, wstrzymać się jeszcze z pryskaniem czy można to już robić?
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jeżeli komunikat nie jest aktywny,to znaczy,że nie ma potrzeby.

Czy to mogą być uszkodzenia mrozowe?
Obrazek Obrazek
romekp
200p
200p
Od: 22 lis 2009, o 07:24

Post »

Witaj KaLo,
stężenie mogło być nawet odrobinę większe, wydaje mi się że temperatura była trochę poniżej 10st. C
Natomiast stopień porażenia owoców przez owocnice się powiększył. Albo teraz więcej widać. Jakaś masakra. Może też łagodna zima ma na to wpływ. Chyba będę musiał kupić kury i wpuścić do sadu. Pewnie coś by to dało gdyby wszyscy w okolicy mieli kury w sadach. być może też oprysk był wykonany za wcześnie. Co Wy na to drodzy forumowicze?
Pozdrawiam.
romekp
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie jestem pewien,ale te robaki po zjedzeniu jednego zawiązka idą do następnego,więc powinieneś powtórzyć oprysk. http://piorin.gov.pl/cms/upload/sliwa_o ... iwowe0.pdf
Larwy zimują w kokonach, w ziemi pod drzewem.Jeżeli wiosną rozłożysz agrowłókninę w granicach korony ,to muchy nie wylecą i nie złożą jaj na kwiatach.korzystaj z tej strony: http://piorin.gov.pl/sygn/start.php
Awatar użytkownika
zuzola11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 sty 2013, o 10:36

Post »

Co dolega tej śłiwce ? Jak można jej pomóc? Czym opryskać?
Obrazek Obrazek
badylarz
200p
200p
Od: 27 sty 2012, o 22:07

Post »

Tę śliwę Ci mszyce zjadły. Opryskaj jak najszybciej mospilanem albo Pirimorem, odżyje, ale owoców to jednak rwać nie będziesz. Pozdrawiam.
wie66
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 5 lip 2008, o 17:39

Żółknięcie zawiązków śliwek

Post »

Witam
Na mojej działeczce posadziłem Renklodę Althana.Pięknie rośnie, ma już około dziewięciu lat,kwitnie już chyba piąty rok,ale pożytku nie mam.Jak kwitnie to całe drzewo jest ''białe'',po przekwitnięciu są malutkie zielone owoce, jest ich bardzo dużo i na tym koniec mojej radości.Gdy owoce dorosna do ok 1 cm długości 95 % z nich zaczyna żółknąć potem brązowieć aż usychaja i odpadają. Dodam że obok rosnie Opal, który kwitnie w tym samym czasie i ma piekne owoce.
Mam pytanie czy gdyby kwiatki nie były zapylone to byłyby malutkie śliwki a może jest inna przyczyna żółknięcia i opadania zawiązków?

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
wie66
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
kaLo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Opal jest samopłodna ,Althana potrzebuje zapylacza.Njprościej przeszczepić w koronie odpowiednią odmianą.
Renkloda Althana
Zapylacze: Jefferson, Renkloda Zielona, Lutzelsachska, Renkloda Ulena, Królowa Wiktori
Zablokowany

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”