Chodzi o glicerynę do fotek. To taka najprostsza do kupienia w każdej aptece? Nie zapycha ona "dyszy" w spryskiwaczu?
Jeśli zmieszasz glicerynę (tę najzwyklejszą z apteki) z wodą w proporcjach 50/50 - to Ci dyszy nie zapcha. Taka mieszanka jest dobra do takiego 'ogólnego' zroszenia. Jeśli zależy ci na jednej, ładnej kropli - to czysta gliceryna. I wówczas najlepiej nałożyć ją strzykawką (do zdobycia u znajomego narkomanafurious pisze:Vito, mam pytanie
Chodzi o glicerynę do fotek. To taka najprostsza do kupienia w każdej aptece? Nie zapycha ona "dyszy" w spryskiwaczu?
To rzeczywiście jest problem. Rozwiązałem go w ten sposób, że... nie robię tego typu zdjęć z samyangiem 14/2,8 który ma bardzo wypukłą przednią soczewkę. Bo dla jednego obiektywu nie będę kupował całego systemu.Asik1 pisze:Tylko jak taki filtr założyć na obiektyw szerokokątny z wypukłą soczewką![]()
Gdzieś przeczytałam, że są odpowiednie systemy - Vito, może coś wiesz na ten temat i mógłbyś podpowiedziedzieć czego szukać. Będę wdzięczna za pomoc
Średnica filtra musi być taka jak średnica obiektywu - i to jest jasne jak słońce. Czyli: masz 5 szkieł o różnych średnicach - to i 5 różnych filtrów. Majątek!dotii pisze:Vito157,dziękuje
Jak wybrać rozmiar Filtra do obiektywu . Czy na obiektywie np .Sigma APO DG 70-300mm można znaleźć takie informacje .