Ogródek pod dębami część 4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogródek pod dębami część 4

Post »

Aniu11. Ja także sadzam iglaki przynajmniej po dwie jednakowe odmiany, albo nawet rzy, zwłaszcza te mniejsze. "Arnoldy" szczególnie ładnie wyglądają w grupie. Wspominasz o buku. Także kupiłam wiosną buczek, ale o pokroju płaczącym, na nóżce. Takie drzeweczka są świetne, bo pod nimi mozna sobie sadzić dowolne rośliny, a drzewka z kolei zpewniają trochę cienia temu, co rośnie u ich stóp. Mam też karaganę syberyjską. Też w momencie zakupu miała 1,50 i kosztowała około 20 złotych :) Nie masz czego żałować, że nie kupiłaś tamtego buka, bo będziesz mieć jeszcze niejedną taką okazję ;:108

Edulkotku, oszronione widoki to już historia. Teraz jest ciepło i ma być jeszcze cieplej. I tak aż do połowy grudnia. Chyba niepotrzebnie zrobiłyśmy te kopce do różyczek, co?

Bishop, poziomki mówisz :?: A wiesz, że z tych poziomek wystrzelają kłęby waty, gdy postają parę dni w domu? W tamtym roku aż się przeraziłąm na ich widok, gdy weszłam do pokoju :shock: NIe wiedziałam, skąd nagle się wzięły te białe kłaki :roll:

Romku, witam porannie :wit Oszronione roślinki to piękny widok. Możemy wtedy dostrzec na nich precyzyjne kunsztowne wzorki, które mogłyby posłużyć niejednemu artyście jako kanwa do jego arcydzieł. Szczególnie ładnie wygląda to właśnie na żurawkach. Niestety jest tylko łabędzim śpiewem tych roślin, którewkrótce się pokurczą i zbrzydną :|

Artam, pytasz o Czesława. On już całkiem golutki. Natomiast na jego koledze, Edwardzie (dostał takie imię od jednej forumki :D ) nadal wiszą suche liście i będzie tak aż do wiosny, bo to jakaś inna odmiana dębu. Liście już w dużej cześci poszły z dymem, zostały tylko na rabatach.
Co do iglaków zgadzam się z tobą zupełnie. Niektórzy uważają je za nudne, ale przecież zimą bez nich ogród wyglądałby o wiele nudniej niż z nimi. Akurat u mnie jest ich tyle ile roślin kwitnących, a więc jedne dla drugich stanowią tło, zalezy jak kto na to patrzy :) Ogromnie podobają mi się wiosenne iglakowe przyrosty, delikatne i zieloniutkie, które świetnie kontrastują z tęzyzną pozostałych igieł.
Ta lilia, o którą pytasz, to On Stage. Bardzo oryginalna i wysoka. Dla ciebie fotka w zbliżeniu.

Obrazek
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 17:24

Post »

Karganę ma moja szwagierka, aż dwie sztuki...oglądając ogrody na forum nie spotkałam u nikogo tego drzewka szczepionego na pniu a przecież ładnie wygląda i nie przemarza w zimie. W jednej szkółce tylko raz spotkałam i dlatego pamiętam nazwę...buczek też miałam ochotę kupić, był bardzo wysoko szczepiony...upchnij go człowieku do samochodu osobowego ;:223 koniecznie trzeba jechać czymś większym...może przy okazji trafi się coś jeszcze większe:;230 ;:224
Awatar użytkownika
lora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2010, o 13:43
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Wandziu jak zwykle urzeka mnie Twoja wrażliwość na otaczający nas świat ..a Twoja ścieżka
wśród roślin jest tak wspaniała aż dech zapiera... :)

...a ja mam pierwszego storczyka -pieguska :tan ale jak teraz dbać o niego...
Wandziu kiedy podlewać :?: Ty specjalistka ;:108
pozdrawia Misia

Ogrodowe wątki Misi
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2010, o 11:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

:wit

Oj dziwna ta pogoda w tym roku... czytałam że ma być dość ciepło do połowy grudnia... roślinki nam powarują w takich temperaturach :roll:
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

....oj u mnie też wietrznie i ciepło, kopce na różach chyba za wcześnie w tym roku usypałam a w sobotę nawet mnie wzięło i opatuliłam trzy hortensje......będzie się pewno pod ta włókniną wiele działo...

u Ciebie Wandziu zielonego dzięki iglakom wiele.....teraz widzimy jak one są potrzebne w ogrodzie.....

....jak tam CZESŁAW :;230 :;230
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

AgaNet, oj już sama nie wiem, czy ten ciepły listopad i grudzień to dobrze, czy źle :|
Misiu, w sprawie storczyków odpowiem u ciebie :D
Leszczyno, :wit Czesław dziękuje za pamięć o nim ;:196 Dzisiaj w nocy porządnie nim wytargało. Tak się żalił bidulek, że aż spać nie mogłam. A co do kopczyków, to dzisiaj też na nie dziwnie patrzyłam, ale przecież odkopywać już nie będziemy :wink:

Aniu11, moja KARAGANA wygląda tak. Nazywają ją również polską akacją, bo listki ma bardzo podobne, tylko że mniejsze. Ta moja ma na razie niewelką czuprynkę, bo jest młodziutka. :D

Obrazek
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Wandziu,powtórzę się którys raz,jestem pełna podziwu gdzie ty to wszystko mieścisz.Szkoda,że nie jeżdżę w twoje strony,bo chętnie zobaczyłabym twój piekny ogród na własne oczy.
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31

Post »

Wandziu ale chyba Karagana nie rośnie zbyt wielka, krzaczki dochodzą do 1,5-2m, to szczepiona pewnie też nie będzie większa, oczywiście nie licząc pniaczka. A kwitła Ci już :?:
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Małgosiu, to nic, że mieszkasz daleko, ale kiedyś pewnie będziesz w W-wie. Zapraszam serdecznie :)
Edulkotku, KARAGANA SYBERYJSKA "PENDULA" szczepiona ma wysokość 120-150m, w zależności od wysokości szczepienia. Kwitnie w maju na żółto. Moją kupiłam już po kwitnieniu ;:108
Awatar użytkownika
Anna11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2009, o 17:24

Post »

Karagana chociaż młodziutka fajnie wygląda...mogę prosić o fotkę z oddalenia, jestem bardzo ciekawa co rośnie obok niej i jak się komponuje na tle innych roślin :P
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Aniu, ja mam pod dębem olbrzymi skalniak i KARAGANA rośnie właśnie na nim w niższych jego partiach. To są dwie jedyne jej fotki. U stóp rosną tawuły japońskie i ubiorek wiecznie zielony.

Obrazek Obrazek
leszczyna
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2009, o 21:37

Post »

...jak przyjemnie popatrzeć o tej porze roku na tak soczystą zieleń...........oj muszę założyć kajet chciejstw i skrobnąć trochę trawnika na wiosnę.......
Awatar użytkownika
JSZFRED
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2008, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wańdziu pastella piękna mam dla Ciebie Rapshody
Obrazek
Pozdrawiam Asiorek

Asiorlinki
Awatar użytkownika
Helios
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 cze 2010, o 18:56

Post »

:wit
Piękny ogród i piękne zdjęcia :lol:
Jak Ty zmieściłaś tyle roślin, a one chyba lubią własne sąsiedztwo, bo wspaniale rosną :!: A jak się jeszcze rozbuduje różanka...
Mnie również zaczyna niepokoić to ciepełko, bo jak się rozpocznie wegetacja tych już uśpionych, to chyba na wiosnę będzie klapa. Nie mam doświadczenia, więc nie wiem jak roślinki to znoszą. Chyba czas pokaże :?
Helena
Gdzie kwitnie kwiat - musi być wiosna, a gdzie jest wiosna - wszystko wkrótce zakwitnie (Friedrich Rückert)
Ogród Heleny Ogród Heleny cz.2
Ogród Heleny cz.3
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Wandziu moja karagana szczepiona na pniu przez 10 lat pięknie rosła w ogrodzie, aż tej wiosny padła.
Nie wiem, co mogło się stać, gdyż nie marznie i nie chorowała, myślę, że może nornice korzenie podjadły.
Cudna lilia ta On Stage i wygląda na pachnącą.
Moim nazwy zupełnie mi się już pomyliły, zresztą wiosną miałam dużo podmianek.
Byłam na działce podlewać ogród, ale nawet aparatu nie wyciągałam, nie ma co focić , Ty jeszcze do niedawna takie piękne zdjęcia z ogrodu jesiennego wstawiałaś. :)
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”