Majka 411 - róże 2011 cz.2

Zablokowany
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Majka 411 - róże 2011 cz.2

Post »

Maju, ale dałaś czasu z tą szkółką... ;:14 ;:14 ;:14
Siedzę i piszę, co bym chciała ;:14
Zamawiałaś samodzielnie, czy z grupą forumek?
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Moniczko , nie wal się tak po główce. Jak Ty chcesz pomieścic te wszystkie zakupy w ogrodzie . to ja się zaczęłam zastanawiać.
Ja wyautowałam kilka, a nowe wskakują na miejsca po tych wyautowanych, a Ty robisz nowe rabaty ?
Awatar użytkownika
Alania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lip 2008, o 21:55

Post »

Ja również mam część miejsca po wyautowanych, a część po zlikwidowanym skalniaku. Mam też jeszcze dużo miejsca z ogrodzie na nowe rabaty, ale jeszcze zostawiam to sobie na następny rok.
Awatar użytkownika
artam
1000p
1000p
Od: 26 paź 2008, o 00:10

Post »

Majeczko, Twoje zamówienie różane i we mnie podziw wielki wzbudziło! ;:180 Czytam, że nie zamawiasz w polskich szkółkach...Rozumiem to w przypadku róż, których nie da się zamówić :wink: Ale z niektórymi przecież nie ma problemu...Czytam, co piszesz i rozumiem, że nie jesteś zadowolona z jakości sadzonek...Ale nie rozumiem, o co chodzi z tym szczepieniem, można źle zaszczepić różę? :? Być może ja zadaję głupie pytanie, ale ja początkująca jestem, proszę mi to w prostych żołnierskich słowach wyłożyć ;:180
O pogromie wśród róż przez Ciebie uczynionym przeczytałam ze zdziwieniem wielkim...Już z wielu takich eksmisji na prośbę równie zdziwionych się tłumaczyłaś :wink: A ja z kolei :wink: Nie rozumiem, dlaczego pozbyłaś się Abrahama Darby i Belvedere? :shock: Przecież to jedne z najcudowniejszych róż! I pomarańczowe w dodatku! :wink:
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Moniczko, :D przyjemnie jest myśleć o nowych planach różanych. Zazdroszczę Ci tego miejsca. Ja to tylko trawniczek mogę zabierać :;230 :;230 Zamówisz w przyszłym roku. Już dziewczyny o tym piszą.

Witaj Martusiu, :D ale, żeś mnie załatwiła i co ja mam Ci teraz napisać. :;230 :;230 no to tak po kolei ;
1/ zamówienie - jakość sadzonek - szczepienie ( wyciągnęłam te hasła bo się pogubię Hihihi..hi )
Podkreślam to kolejny raz Martusiu , nie znam się na tym, jestem tylko praktykiem. Kupiłam już tyle róż, że nie jeden ogród miał by nasadzenia. To tak na wstępie. Skoro tak dużo, a ich nie mam , to nasuwa się odpowiedz niby sama. Róże te nie chciały rosnąć. Dlaczego ? Były marne, chorowite, brzydkie.
Szukam ładnych róż i te już znajduję, są u mnie w ogrodzie. Starannie wybieram co kupuję i gdzie. To mi się sprawdza.
(jak za mało to na Pw)

2/ wyautowanie :;230
Wiem, że Abrahamek i Belvedere to piękne kwiaty, a na dodatek pomarańczowe. :;230
Zobacz jak wiele osób pisze mi, że mam takie zdrowe róże, a wiesz dlaczego, bo eliminuję z rabatki te, które są chore i mogą mi zarażać inne. Nie robię tego od razu. Belvedere w tym sezonie poddałam szczególnej ochronie, ale to już jej natura bo i tak zachorowała. Łysa była, a ja takich nie chcę. Inne róże też mają piękne kwiaty. Abrahameki , jeden był źle zaszczepiony, a ten starszy nie pozbierał się po zimie. Jak wykopałam to miał głównie jeden długi korzeń jak chrzan. Nie mając korzeni drobnych to czym miał pobierać pokarm ?
No to tak z grubsza, jak coś nie jasne to dopiszę. :uszy
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Etap wyrzucania mam jak widzę jeszcze przed sobą. Na razie kupuję i troszczę się jak mogę. NIektóre ze starszych róż nie rokowały, ale je zostawiłam, i po paru latach pięknie się rozwinęły. Inne, faktycznie chorują, ale kwiaty mają piękne. Nie, na razie nic nie wyrzucam :!:
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wandeczko, :D a broń Boże, niech nikt nie zapatruje się na to co ja robię.
Mam dość indywidualne podejście do mojej rabatki różanej , lubię zmiany :;230
Aż nie chcę myśleć ,co to będzie jak wreście trafię na te moje wymarzone :;230
Awatar użytkownika
Jurek_9
200p
200p
Od: 10 lip 2008, o 21:12

Post »

Deirde napisał(a):
Nie wszystkie róże u nich są drogie
np Pink Leda u Schultheisa kosztuje 54 zł a u nich 32 zł.

Gosiu no właśnie, to znaczy , że trzeba zrobić analizę pod konkretne róże.
Ciekawa jestem czy ktoś już kupował od nich i jakie sadzonki otrzymał.
Kupowałem i sadzonki są bardzo ładne ;:333

Jak kupujesz u Katrin Schade, to zwróć uwagę na opis róży, jeśli jest to odrost lub mała sadzonka, to rzeczywiście jest ona mała ;:108 :D (zapytaj się p.Małgosi, może ma zdjęcie róży'Bellard', którą dostała za całe 7 EUR :;230 )

:wit
Pozdrawiam - Jurek
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Jureczku, :D dawno nie gościłeś na forum.

Dziękuję za informacje, będę rozmawiać z Panią Małgosią to zapytam o zdjęcie róży'Bellard'.
Może jest na HMF. zaraz popatrzę. ;:108
Awatar użytkownika
Atka-a1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 kwie 2009, o 09:58

Post »

Ja wyautowałam kilka, a nowe wskakują na miejsca po tych wyautowanych
Majko, czytałam gdzieś, że róża po róży nie powinna rosnąć na tym samym miejscu? Czy te nowe będą dobrze rosły? Pytam, bo wiosną musiałam wykopać L. Lucię i mam puste miejsce, ale w półcieniu. Ona pewnie nie zniosła zmiany warunków świetlnych (podrosło drzewo) i w końcu odmówiła współpracy. Chętnie bym tam coś niewielkiego, wytrzymującego półcień posadziła, ale powstrzymywała mnie informacja o tym, że będzie tam następna róża źle rosła.
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Beatko, :D bo zawsze najważniejsze są szczegóły.
Miejsce po wyautowanej róży jest to samo, ale ziemia nie. Wymieniam ziemię bardzo dokładnie.
Ziemia od starej róży jest odkładana na bok ( pomimo, że to naprawdę dobra ziemia ) i wykorzystuję ją do kompostownika.
Z jednego dołka wyjmuję prawie dwie taczki ziemi. Do dołka wsypuję papu ( dwie garście ) najczęściej granulowane + kompost ( dobry kubeł )i dobrze to mieszam widłami, następnie sypię kubeł dobrej ziemi. To jest zaprawienie dołka pod różę. Wsadzam róże w ten sposób, że odgarniam w dołku na boki wsypaną wcześniej ziemię układam korzenie róży i obsypuję dobrą ziemią. Ubijam wokół podlewam, że aż woda stoi. Jak wsiąknie to jeszcze raz. Na koniec dopiero uzupełniam ziemię wokół róży i znowu udeptuję. Kopczyk i gotowe do wiosny.
W miejscu gdzie masz mało słońca możesz posadzić Rhapsody in Blue, piękna róża. Popatrz na HMF.
Awatar użytkownika
Jurek_9
200p
200p
Od: 10 lip 2008, o 21:12

Post »

:D dawno nie gościłeś na forum.
To, że nic nie piszę wcale nie znaczy, że nie wiem co w FO piszczy :D
majka411 pisze:Beatko, :D bo zawsze najważniejsze są szczegóły.

Miejsce po wyautowanej róży jest to samo, ale ziemia nie. Wymieniam ziemię bardzo dokładnie.
Ziemia od starej róży jest odkładana na bok ( pomimo, że to naprawdę dobra ziemia ) i wykorzystuję ją do kompostownika.
Z jednego dołka wyjmuję prawie dwie taczki ziemi. Do dołka wsypuję papu ( dwie garście ) najczęściej granulowane + kompostownik ( dobry kubeł )i dobrze to mieszam widłami, następnie sypię kubeł dobrej ziemi. To jest zaprawienie dołka pod różę. Wsadzam róże w ten sposób, że odgarniam w dołku na boki wsypaną wcześniej ziemię układam korzenie róży i obsypuję dobrą ziemią. Ubijam wokół podlewam, że aż woda stoi. Jak wsiąknie to jeszcze raz. Na koniec dopiero uzupełniam ziemię wokół róży i znowu udeptuję. Kopczyk i gotowe do wiosny.
Robię prawie dokładnie tak samo, a dodatkowo ostatnio (oprócz banana :D ) dodaję trochę mikoryzy albo zlewam EM-ami ...

:wit
Pozdrawiam - Jurek
Awatar użytkownika
Atka-a1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 kwie 2009, o 09:58

Post »

W miejscu gdzie masz mało słońca możesz posadzić Rhapsody in Blue, piękna róża
Mam ją :D , rośnie od wschodu, ma słońce do ok 12 godziny. Chyba nie ma sensu jej przesadzać.
Teraz rozumiem, dlaczego na starym miejscu nowe róże dobrze Ci rosną :D
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Robię prawie dokładnie tak samo, a dodatkowo ostatnio (oprócz banana ) dodaję trochę mikoryzy albo zlewam EM-ami ...
Jurek, :D wiem, wiem jesteś czujny, ciągle mnie korci napisać ó zamiast u . :;230 :;230 Jeżeli stosujesz mikoryzę to, co ona Ci dała masz jakieś oczywiste spostrzeżenia. Ciekawi mnie ten temacik.
Kolejny wynalazek EM-u a, to też jak mikoryza?
O bananka nie pytam. :;230
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Beatko, :D jeżeli róża Ci dobrze rośnie to nie przesadzaj. Najwyżej kup nowy krzak jak bardzo Ci się podoba.
Dobrze, że już wiesz co znaczy wykopać i zaprawić dołek pod różę :;230 :;230 , a 32 dołki :;230 :;230 :;230
Zablokowany

Wróć do „Moje róże !”