jarha pisze:... Wiele razy próbowałam go sfotografować i przeważnie wychodził kolor coś między fioletem a biskupim

aż wreszcie pewnego ranka się udało

...
Fioletowy i pomarańczowy są najtrudniejsze do sfotografowania. Zazwyczaj pomarańczowy wychodzi mi tak jaskrawy jakby chciał się komuś rzucić do gardła, a fioletowy łamie się albo w stronę różu, albo intensywnie kobaltowej barwy...
jarha pisze:..., ale podobno nawet kawałek łodygi wsadzony do ziemi powinien się ukorzenić...
Nigdy nie słyszałam o próbach ukorzeniania z łodygi, ale na pewno można pozyskać zdrowe sadzonki z sadzonek korzeniowych: wiosną (zanim wegetacja ruszy na dobre), trzeba rozkopać roślinkę i wybrać kilka grubszych korzonków, przyciąć naokoło 7-10 cm i posadzić w doniczce "górą do góry" - powinny szybko się ukorzenić
jarha pisze:Czy mogłabyś podpowiedzieć jakiś nawóz na tę chlorozę? Mam tylko substral do pomidorów ...
Specjalistką od nawozów niestety nie jestem, jeśli ten substral ma dużo żelaza w składzie to może być, najlepiej w sklepie ogrodniczym zapytać o "nawóz z żelazem" albo "coś na chlorozę", jeśli9 sprzedawca jest choć trochę rozgarnięty to powinien coś znaleźć. Ewentualnie można jeszcze wrzucić kawał żelastwa do wiadra z wodą, "pobełtać" parę dni, i potem takim "sokiem z gwoździ" podlać roślinkę