Nowości warzywne i owocowe,nieznane i mało znane

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Alembik
500p
500p
Od: 1 cze 2012, o 13:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Warzywa nieznane,mało znane i trochę inne od znanych.

Post »

Znalazłem w necie taką oto grafikę dotyczącą zmianowania:
Obrazek
Sporo tu różnych dziwnych nazw, których wcześniej nigdy nie widziałem. Najbardziej mnie ciekawią te bataty i cocoyam. Czyżby dało się je w sprzyjających warunkach uprawiać w Polsce? :D
Awatar użytkownika
KASIA
200p
200p
Od: 4 cze 2005, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Bataty sie udaja w cieplych rejonach Polski. W centrum na 100%
Primum non nocere
jutlandia
100p
100p
Od: 26 paź 2012, o 10:40
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

mirzan - jeśli czytasz, a post był dawno temu... czy wiesz, jaka jest nazwa łacińska tej chryzantemy jadalnej?

druga rzecz, czy ktoś z Was uprawiał "Broccoli raab, Rapini, Cima di Rapa" (różne nazwy)?. Link: http://www.seedaholic.com/broccoli-raab ... -rapa.html
Amanita
---
Od: 22 lis 2010, o 18:39

Post »

Chryzantema jadalna; shungiku - Chrysanthemum coronarium

http://en.wikipedia.org/wiki/Chrysanthemum_coronarium
mirzan
---
Od: 23 maja 2005, o 06:50

Post »

Liście chryzantemy jadalnej są dość twarde,nie bardzo smakowały mi, a żonie wcale.
Marmela
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 1 kwie 2013, o 00:43

Post »

Podpinam się pod pytanie o Rapini.
Miałam w planach wysiać je w tym roku, ale w końcu zrezygnowałam, z powodu braku miejsca :) i informacji jak wygląda uprawa w Polsce.
Z tego co wyczytałam jest to warzywo bogate w kwas foliowy, witaminę K, magnez, sulforafan i jest dość popularne i ogólnodostępne przez cały rok w innych krajach europejskich, ale jakoś w Polsce nigdy nie znalazłam.

Może by tak jako poplon...
leff
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 17:34

Post »

jutlandia pisze:...
druga rzecz, czy ktoś z Was uprawiał "Broccoli raab, Rapini, Cima di Rapa" (różne nazwy)?. Link: http://www.seedaholic.com/broccoli-raab ... -rapa.html
Dzikie brokuły? Jeżeli tak to jest trochę na forum.
Pozdrawiam,

J
Marmela
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 1 kwie 2013, o 00:43

Post »

To chyba nie takie proste. Na forum dzikimi brokułami nazywane były chińskie brokuły (Kai-lan). Rapini/broccoli raab bliżej jest do rzepy niż brokuła. Jest jeszcze broccolini, będące hybrydą Kai-lan i brokuła :)
Awatar użytkownika
KASIA
200p
200p
Od: 4 cze 2005, o 16:22
Kontakt:

Post »

Znacie odmiane papryki spider ?? Podobno dobra ale hiszpańska
Primum non nocere
Awatar użytkownika
Agulka11
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 mar 2011, o 18:58

Post »

Marmela - sam opis z linka podaje informacje - jest to roślina z grupy rzepowatych, rośnie podobnie do sprouting broccoli - czyli dzikich brokuł ale z liśćmi pomiędzy rozwidleniami bardzo charakterystycznymi dla roślin rzepowatych. Siejesz na wiosnę jak i jesień - więc zasady jak przy kalafiorach i brokułach zwykłych - ale warzywko nie jest wymagające jak ta grupa.

Wysiew jako poplon to świetny pomysł - szczególnie że czas wegetacji to 60 dni i są wrażliwe na zbyt ciepły klimat, więc jak szpinak szybko pójdzie w kwiat jak posiejesz w środku lata. posiej na jesienny zbiór i podziel się doświadczeniem :)
Pozdrawiam
Forumowiczka - Aga
Amanita
---

Post »

mirzan pisze:Szpinak malabarski,pnący trzymałem w namiocie.Dorósł do ponad 1m długości. Liście bardzo grube,mięsiste.Bardzo ładnie wygląda kwitnący i owocujący,perełki na sznurku. Nie jadłem,
rosło to jako roślina ozdobna...
Obrazek

Mirzan, czy nasiona szpinaku malabarskiego moczy się wcześniej? Czy potrzeba jakiś konkretnych zabiegów przed wysianiem, a może one długo kiełkują? Bo posiałam swój szpinak, ale nasionka nie wykiełkowały. Są w ziemi, w doniczce od ponad tygodnia.
Rumianka
500p
500p
Od: 31 paź 2011, o 22:40

Post »

Nie jestem Mirzanem , ale posiałam malabar do doniczek, jedną partię moczyłam przez noc , drugą nie. Ta pierwsza wzeszła po tygodniu, druga kiełkowała dłużej .Na razie rosną w szklarni , ale po niedzieli pójdą z doniczek do gruntu , mam nadzieję , że będzie cieplej :roll: .
Pozdrawiam , Bożenka.
Amanita
---

Post »

Rumianka, dziękuję za odpowiedź :) teraz się już wszystko wyjaśniło. Może moje jeszcze wykiełkują, potrzebują tylko więcej czasu.
Awatar użytkownika
Krzysztof59
200p
200p
Od: 29 lip 2013, o 17:39

Post »

Nasiona namoczyć w ciepłej wodzie przez 24 godz. Wysiewać w większych doniczkach 6-7 cm w przekroju. Do kiełkowania trzeba użyć sterylnej mieszanki ziemi z dobrym drenażem, kupionej w sklepie ogrodniczym. Nasionka kładziemy na wilgotnym podkładzie i przykrywamy 0.5 ? 1 cm warstwą ziemi. Trzymamy w ciepłym, słonecznym miejscu podkład musi być lekko wilgotny, ale nie mokry. Dobrze jest przykryć kloszem, lub delikatnie spryskiwać wodą o temp. pokojowej. Kiełkowanie może trwać od 2 - 10 tygodni, więc proszę o cierpliwość. Młodych siewek nie przesadzamy - dlatego używamy większych doniczek gdzie będą rosły do czasu wysadzenia do gruntu. Przed wysadzeniem trzeba koniecznie zahartować roślinkę!
Taki opis kiełkowania szpinaku pnącego znalazłem w sieci. Zastosowałem się do niego i mam 5 siewek które również w najbliższy weekend trafią do gruntu.
Pozdrawiam - Krzysztof
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2012, o 16:22

Post »

Ja też dochowałam się całkiem ładnych krzaczków ( z nasionek od Ciebie Rumianko). Długo je moczyłam długo kiełkowały i dużo czasu zajęło im wypuszczenie liści właściwych. Jutro lub pojutrze idą do ziemi. Ciekawa jestem ich smaku.
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”