Na zachód od Wisły

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Na zachód od Wisły

Post »

Jolu mam na karaganie i klonie to co roku, przyzwyczaiłam się do tej "dekoracji". I nie wchodzi ona na inne rośliny.
Z kolei ja chemii używam w ostateczności ;:108
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Olu ponieważ skrzyp rośnie u mnie nieproszony i trudno się go pozbyć, dlatego wykorzystuję go na robienie gnojówek i podlewam taką rozcieńczoną moje rośliny . A czy Ty robisz wczesną wiosną jeszcze w okresie bezlistnym, oprysk miedzianem ? Sama w tym roku jakoś nie zdążyłam złapać odpowiedniego terminu do tego oprysku, ale w poprzednich latach taki oprysk zapobiegał np. czarnej plamistości na różach. Myślę, że i na mączniaki też się przyda.
:wit
Awatar użytkownika
zwkwiat
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2011, o 09:30

Post »

Olu a seler naciowy przechowujesz mrożąc, czy masz inny sposób? czy rozmaryn będzie zimował na rabacie? ;:202
Mój niestety wymarzł.
Ogród zwkwiat,cz.aktualnaSzydełko
"Nie starzeje się ten, kto nie ma ma to czasu." Benjamin Franklin
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krysiu oprysk miedzianem ;:169 ? Nie. Za późno przeczytałam o skrzypie i krwawniku które zwalczają brunatną zgniliznę drzew pestkowych, chyba już za późno na zbiory? Skrzyp chyba lub bardziej wilgotną ziemię? Ja muszę się po niego wybierać w teren. Na szczęście pokrzywy u mnie rosną :uszy

Zosiu seler mrożę, ale przede wszystkim robię kiszonkę z ogonków liściowych selera z rzodkiewką. Rozmaryn posadziłam pod stopami jodły, ale chyba rzeczywiście na zimę zabiorę go do domu. To słaba, śródziemnomorska, ale cenna krzewina. Dziękuję za ostrzeżenie Zosiu ;:180

Mój jedyny w tym roku penstemon zbiera się do kwitnienia, ziomowit.
Obrazek Obrazek

Pierwiosnek - ten tu czego? Dziewanna.
Obrazek Obrazek

Świeżutkie nasadzenia (dzwonek poszarskiego - to ten ledwo widoczny), obok kwitnący dzwonek poszarskiego.
Obrazek Obrazek

Astry.
Obrazek Obrazek

Begonia Papilion Red.
Obrazek
Awatar użytkownika
zwkwiat
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Olu w tym roku miałam dużo Penstemonów, ale wysiewałam w lutym, kwitły w lipcu i sierpniu, a moich Ziemowitów nie widać, wymarzły czy co?
Astry pięknie Ci kwitną. Kochana zaintrygowałaś mnie tą kiszonką. Możesz podać mi przepis?
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zosiu przepis wysłałam Tobie na pw. Sadzonki astrów już drugi rok dostałam od mamy. U mnie wymarzło bardzo dużo cebulowych tej zimy, zimowit zeszłoroczny też się nie pokazał, te które kwitną to letnie nasadzenia. W końcu zrobiłam zdjęcie na którym ma bardziej realny intensywny kolor.
Odwiedziłam dzisiaj wystawę ogrodniczą pod Elblągiem, kupiłam rozchodniki okazale, sadźca, chryzantemę wieloletnią lawendy i jedną hostę, ale przede wszystkim poznałam Izę -Tu.Ja i Anię - Raczek - pozdrawiam :wit
Nie chcę się przechwalać, ale wczoraj posadziłam 70 krokusów, nawet szybko mi to poszło, a myślałam że zajmie to więcej czasu.

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Zwiedziłam też dwie miejscowości na Warmii. Kilka roślin wpadło mi w oko:
Obrazek

Jarzębina niczym parasol i tulipanowce, zastawiające ile mają lat?
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18

Post »

Olu- Was też było miło poznać w realu ;:196 Mam nadzieję, że Orneta spodobała Wam się.
Zdjęcia super! U mnie też teraz te wiosenne zawilce pokazują pojedyncze kwiaty. Chryzantema cudna - ciekawe czy Ci przezimuje. Spróbuj ukorzenić kawałek gałązki.
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iza :) Ukorzenianie to teraz? Trochę przybrudzone kwiaty na szczycie ten miły pan mi sprezentował, nie zauważyłam, bo od razu wpakował do siatki. Też jestem ciekawa czy przezimuje ;:218 Wiesz Iza na żywo jeszcze nie widziałam pełnego zawilca, tego to mam właśnie ze względu na wiosenne kwitnienie. Jeden z rozchodników ma pełno plam na liściach, wzięłam go bo zależało mi na odmianie, ale sprzedający pan czarował że to jakoby normalne - ale to mi się nie wydaje, miałam wcześniej dwa rozchodniki innej odmiany, wprawdzie wymarzły, ale plam na liściach nigdy nie miały.
Awatar użytkownika
imer
1000p
1000p
Od: 29 lip 2011, o 15:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Olu witaj, ostatnio troszke mnie nie było, dużo pracy i innych takich :( Zaraz na spokojnie obejrzę ostatni miesiąc w Twoim ogrodzie. Serdeczności :)
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Remi mój wątek ma powolny chód, więc nie ma tego dużo, dziękuję. Zaglądałam do Ciebie od czasu do czasu i zauważyłam dłuższą nieobecność, ale fajnie, że znowu coś będzie można zobaczyć ;:108
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Olu :wink: aż 70 cebulek ;:oj
Piękne zakupy.
Pozdrowienia dla poznanych forumek i dla Ciebie.
:wit
Awatar użytkownika
zwkwiat
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Olu, mam też tą chryzantemę zimowała u mnie. Zrobiłaś duże zakupy, niech Ci rosną zdrowo.
Mój tulipanowiec ma około 3 m wysokości i rośnie 7 lat, kupiłam go jako 30-40 cm sadzonkę.
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Krysiu dziękuję :) Już posadzone: sadziec, 2 różne rozchodniki okazałe, 3 lawendy, hosta Bright's Lights i chryzantema wieloletnia.. ;:218. Wszystkie botaniczne krokusy wymarzły mi minionej zimy, one kwitną przed tymi większymi i są jednym z pierwszych pożytków dla pszczół.

O, o, o ! Zosiu :) No to mam dobry humor od rana. Dziękuję ;:180 Tam na targach były tylko dwie wieloletnie chryzantemy, reszta była jednoroczna. Posadziłam ją do donicy, potem (gdzieś w listopadzie) chciałabym ją posadzić w gruncie, ale może lepiej było by od razu do ziemi, aby się ukorzeniła? Zatem te tulipanowce ze zdjęcia chyba są w podobnym wieku, albo trochę młodsze. Rosły w miejscowości Pasłęk, to był mój pierwszy wyjazd w te strony, pierwszy raz widziałam krzyż przydrożny prawosławny, w samym Pasłęku świątynie trzech :( wyznań Chrześcijaństwa: Bizantyjska, Greko-katolicka i Katolicka. Weszłam do kościoła (obok cmentarza) myślałam że to "normalny" katolicki, a to był Greko-katolicki. Przy kościele katolickim znajdowała się figura Anioła (podobno na każdej wieży kościoła znajduje się Anioł). Na trasie zaś była roślinna nazwa miejscowości.

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Olu - 70 krokusów :shock: ale będzie pięknie na wiosnę!
Miałaś fajny wyjazd i udane zakupy. Trzymam kciuki za Twoje chryzantemy. Ja mam tylko dwie wieloletnie. W tym jedną bardzo starą, przywiezioną jeszcze z poprzedniej działki. Kwiaty ma pojedyncze, ale za to w moim ulubionym wrzosowym kolorze. W tym roku w lipcu zrobiłam nowe sadzonki i one mają już pączki kwiatowe. Jak byś chciała - to w przyszłym roku mogę zrobić także dla Ciebie.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
zwkwiat
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Olu, wstawiłam zdjęcie tej chryzantemy, ja bym wsadziła od razu do gruntu na zimę usyp kopczyk, jeżeli będzie bezśnieżnie to jeszcze gałązki, powinno być dobrze, ach i zdjęcie aktualne matrony, też ma plamki a teraz jeszcze dziurki, to pewnie jakiś grzyb, ale rośnie dobrze zaczyna kwitnąć.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”