Nasiona od Kozuli i innych forumowiczów - wiosna '11-cz.2

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 lut 2008, o 08:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Re: Nasiona od Kozuli i innych forumowiczów - akcja wiosna '11-c

Post »

Wreszcie i ja spróbowałam dojrzałe pomidory, wstawiam zdjęcie,
ponieważ nie jestem pewna, czy nie pokręciłam nazw,
za wyjątkiem Złotego Ożarowskiego pomidory są z kwiatów staśmionych, ale szkoda mi było te kwiaty obrywać,
specjalnie na talerzu położyłam i malinowego i bawole serce, żeby było widać dobrze różnicę w kolorach

Obrazek

Na zielono te 141 ? wyglądają tak

ObrazekObrazek

Jak dla mnie smak świetny, dodam , że 141 to Albenga x Copia
czy można z niego zebrać nasiona, czy już jest utrwalona ta krzyżówka?
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
Awatar użytkownika
leniawka
500p
500p
Od: 27 sie 2010, o 11:52
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

u mnie też zostały częściowo na krzakach kwiaty staśmione i teraz wiem ,że to był błąd - owoce okropnie poskręcane, zajmują tylko miejsce w gronach i szkoda mi krzaków na te mutanty - wiem, że nie na sprzedaż je mam, ale jakoś tak nie mam do nich przekonania - w przyszłym roku będę wszystkie usuwać ;:14
pozdrawiam
Iwona
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2010, o 21:44
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Rusałka, zbierz nasiona z tych krzyżówek Albengi:) Ja chętnie potestuję, w następnym roku mam zamiar połowę pryskać a połowę nie.. Byłyby do nie pryskanej. U mnie Banana Legs ma taki owoc, że powinien sie nazywać Noga Słonia - pojęcia nie mam jakim cudem bo bardzo dbałam żeby od początku miały metki. No ale nic, troszkę się zaczął psuć od spodu od pęknięcia, ale mam nadzieję, że jak postoi to trochę dojrzeje i wydłubię nasionka, bo intryguje mnie :D Szkoda że wcześniej nie doczytałam o zostawianiu 2 gron megagronowi, mój ma 3 i teraz żal obciąć bo owoców mało - miesiąc ulewy i kwiatki zaczęły gnić:/ Mam podobnego tylko o żółtych owocach Ildi i radził sobie podobnie, grona trochę innej konstrukcji ale tez taki rój.

Kamma: Rudy jak kiełbasa w sensie koloru czy smaku? Jeśli smaku, to ja bym chętnie przetestowała:D Tego super smacznego też;) Rudy to jedyny pomidorek jaki mi na skutek nieszcześliwego wypadku padł:/ Miałam tylko 2 sadzonki i obie przepadły jeszcze przed wysadzeniem:/ A taka byłam ciekawa co to..
Awatar użytkownika
Rusalka
1000p
1000p
Od: 10 sty 2011, o 14:24

Post »

Loeb... właśnie mam takiego dużego 0.7kg miał ze szklarni..
I dojrzały aż miekki..
z niego ziore nasionka..
a smaku się już doczekać nie mogę..jak smakuje tak jak wygląda to będzie boski!!!
najlepsze ze tak mi i małemu posmakował megagron że boje się że opędzlujemy krzaki i nasion nie będzie z czego zbierać.. :D:D
Coś dziwnie piszę? Tak Ci się zdaje?
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2010, o 21:44

Post »

O to super.. to by był do trójcy :) Ja na megagronki czekam dopiero, zerwane leżą i dojrzewają :/ Plujcie nasionami;P Z akcjowych nasion jedyny owoc jaki do tej pory zjadłam to melon:)) Pewnie gdyby pogoda dopisała byłoby inaczej, a tak nie ma się co dziwić.
Awatar użytkownika
Slawgos
500p
500p
Od: 14 kwie 2010, o 19:55

Post »

Jeśli chodzi o mnie, to na pierwszym miejscu oczywiście jest megagronisty, ale w moim małym foliaku, w przyszłym sezonie będzie tylko jeden. Doświadczenie tegoroczne, gdy wsadziłem dwa krzaki megagrona, nauczyły mnie, że co za dużo, to nie zdrowo. Megagron wsadzony na zewnątrz foliaka nie sprawdził się, jak dla mnie ewidentnie nadaje się tylko do szklarni/foliaka.
Drugie miejsce zajmuje pomidor nr 127. Kwintesensja pomidora jeśli chodzi o smak, a i inne zalety też posiada. Po pierwsze jest to pomidor wczesny, więc jest duża szansa, że dojrzeje zanim choróbska zaatakują. U mnie właśnie tak było, 127 rósł i w foliaku, i na zewnątrz, może nie uwierzycie, ale nie pryskałem krzaków w ogóle. Ani w foliaku, ani na zewnątrz. Tydzień temu zniszczyłem te, które rosły pod chmurką (ten rok, po tym, co się działo 3 maja nadal uważam, że jakiś pokręcony jest), pod folią (tfu, tfu... :wink: ) mają się nadal dobrze. Ale ja nie o tym chciałem... :wink:
Trzecie miejsce przypisuję numerowi 36- jak dla mnie malinówka z lat mojej młodości. Kolor, smak i wielkość owoców zaimponowała mi i mam pewność, że będę wyciągał pesteczki i w przyszłym roku na pewno będę chciał mieć tego pomidora.
I żeby była jasność, jakie kozulowe pomidorki u mnie rosły (w foliaku): 14, 125, 36, 124, 126, 127, 130, 133, 135, 137.
Wyboldowane te, które na pewno w przyszłym sezonie zagoszczą u mnie w foliaku.
Pozdrawiam.
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Kontakt:

Post »

:wit U mnie Rudy również zajął wysokie miejsce. W/g mnie jest przepyszny. Natomiast 36 dojrzewa ,myślę ,że na dniach ją spróbuję .Natomiast malinowe śliwki mam bardziej żółte na wszystkich krzakach. U mojej córki na tych krzakach wiszą pomidorki w kolorze jasno malinowym w delikatne paseczki.
Asia
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Post »

Czy ktoś popatrzy na moje zdjęcia i upewni mnie co do pomidora nr 141
Awatar użytkownika
Rusalka
1000p
1000p
Od: 10 sty 2011, o 14:24

Post »

ja tam patrzeć mogę..ale jaka to odmiana Ci nie powiem.. trzeba by fachowego oka do tego..
A musisz mieć "nazwe"
ja mam pomieszane przez kota sadzonki i nie wiem co to za odmiany.. bo np Kalman miał być a wyszedł jakiś czarny pomidor i głowy sobie tym nie zawracam..
jak ci smakują to zbierz nasiona..
jak zależy ci konkretnie na tym nr to poczekaj do akcji i go sobie zamówisz i będziesz pewny...
Coś dziwnie piszę? Tak Ci się zdaje?
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
Awatar użytkownika
jokaer
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Czy muszę mieć nazwę, pewnie niekoniecznie, ale lubię wiedzieć,
i samą mnie już złości to moje bałaganiarstwo czasami ;:223
Pomidor mi smakuje niesamowicie ;:65

Mnie psy totalnie przemieszały etykietki przy mieczykach :evil:
Awatar użytkownika
Anna29
500p
500p
Od: 4 maja 2008, o 11:20

Post »

Kochani: zebrałam nasionka z papryki tej ostrej, która była w akcji. Czy one będą nadawały się na następne sianie czy raczej nie?

To jest papryka od Dagmary: https://sites.google.com/site/odmianypo ... rykacyklon
Awatar użytkownika
Jankiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 16:43

Post »

Anna29 pisze:Kochani: zebrałam nasionka z papryki tej ostrej, która była w akcji. Czy one będą nadawały się na następne sianie czy raczej nie?

To jest papryka od Dagmary: https://sites.google.com/site/odmianypo ... rykacyklon
Jasne, Dagmara przekazała nasiona do akcji z owoców wyhodowanych przez siebie.
Awatar użytkownika
jarson64
500p
500p
Od: 27 cze 2011, o 17:19

Post »

Anna29 pisze:Kochani: zebrałam nasionka z papryki tej ostrej, która była w akcji. Czy one będą nadawały się na następne sianie czy raczej nie?

Jak najbardziej :D
Nigdy nie kłóć się z głupcem, bo ludzie mogą nie dostrzec różnicy
pozdrawiam Jarson
Moje krzyżówki
OLINKA
50p
50p
Od: 28 lut 2011, o 20:09

Post »

W takim razie czy ktoś może potwierdzić czy to jest rudy bo nasionka dostałam " z drugiej ręki " i nie wiem czy nie pomieszane. Dodam, że jest to jeden z ładniejszych krzaków ze 120 szt różnych odmian jakie mam wsadzone

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Jankiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 16:43

Post »

mam opóźnienie w uprawie pomidorów, wiec nie wszystkie odmiany mogłem już degustować.

Na razie moi faworyci to:

Rudy 127 od Kozuli
megagroniasty nr14 od Kozuli

Nie jestem pomidorowym kiperem i nie potrafię dokonać dokładnego opisu cech tych odmian, ale wiem że wygląd, zapach i smak Rudego jest pierwsza klasa, a megagroniasty bardzo słodki, jak to określiła Kozula - cukiereczek.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”