Ja mam 3 typy . Powiem. A co tam! Najwyżej będzie wstyd ...

Tak ,jak Marzena - 'M.Skłodowska-Curie', albo 'Matka Siedliska', ale skoro ma być "haczyk", to bardziej skłaniam się ku drugiej odsłonie wybarwionego 'Doctora Ruppel'a'.
Jakbym miał coś wytypować, to pewnie postawiłbym na odmianę "Maria Skłodowska-Curie". Oczywiście na razie czysto teoretycznie, bo chyba jeszcze nikt z forumowiczów nie miał okazji jej posadzić u siebie (premiera handlowa dopiero w tym roku) i nie wiadomo jak się sprawdzi w praktyce. Tym niemniej wygląda bardzo obiecująco, a że powojników białych pełnych nie ma zbyt wiele to ja z całą pewnością będę jej w tym sezonie wypatrywał.Firletka pisze:Ciekawe jaką odmianę wylansujemy w tym roku ?...
Są już jakieś typy ? Halo !
Dokładnie! No może tylko zdjęcia lepszej jakości by się tam przydały ;) Ale z całą pewnością nie damy rady stworzyć równie wygodnej w użyciu bazy danych.Firletka pisze: mamy bardzo dobre , zewnętrzne ( nie na tym forum ) źródło wiedzy o pnączach z wielofunkcyjną wyszukiwarką więc żeby nie powtarzać tego, co można szybko sprawdzić ..
Brzmi ciekawie... można faktycznie spróbować umieszczać zdjęcia i opisy powojników hodowanych już przez kilka lat (ja osobiście ustawił bym minimum na 3 sezony). Taki zestaw: zdjęcia z każdego sezonu + opis miejsca i gleby, używanych nawozów, no i oczywiście prywatna opinia o danej odmianie.Firletka pisze: Jakaś historia życia danej odmiany w konkretnym ogrodzie, zdjęcia ukazujące jej zmienność, opis warunków wpływających na takie, a nie inne kwitnienie, o tej , a nie innej porze w sezonie, ciekawostki, osobliwości, jak postępować, czego unikać.
Jestem za pomysłem Liliany..wiele razy wchodzę na clematisy...ale czas jakby tu zamarł,a wiem ,że jest wielu clemoholików ,min ja się do nich zaliczam...Hmm... Właściwie dlaczego powojnikowcy zapadają w sen zimowy? Np. w wątku różanym gorąco cały rok. Może by tak wzorować się na nich i przez zimowe miesiące stworzyć encyklopedię- powojniki wcześnie kwitnące, późno, bylinowe itd gdzie każdy(szczęśliwy)posiadacz odmiany zaprezentowałby zdjęcie odmiany posiadanej przez siebie i jej krótki opis? Swojego doświadczenia z tą odmianą? Taki wątek ściśle tematyczny, bazowy bez off- topic. Jak np. tu: viewtopic.php?f=41&t=49925
Przecież każdy z nas chętnie by poczytał...