U Przemka w ogrodzie cz.II

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
przemekg
1000p
1000p
Od: 9 sty 2010, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: U Przemka w ogrodzie cz.II

Post »

Dalie kwitną, a przymrozki w prognozach :?

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

chryzantemy mają być zimujące :wink:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jabłoń wiosną zachwycała bielą licznych kwiatów, teraz masa jabłek :D
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Geniu sadzonki pelargonii od Ciebie ładnie się ukorzeniły i już zaczynają rosnąć :D w domu przetrwają do wiosny.
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam
Cz. I
Cz. II
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Przemku patrząc na twój ogród to aż zal serce ściska, że trzeba kończyć sezon.
Tyle barw i cudne dalie, trawki itd.....
Będę trzymać kciuki za pelargonie, bo są cudne.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Przemku miałam pytać czy przyjęły się te sadzonki pelargonii a Ty mnie wyprzedziłeś i mam odpowiedź .

Genia :wit
Awatar użytkownika
Kamilwilcz
200p
200p
Od: 7 lip 2011, o 19:46

Post »

Przemku masz bardzo ładne dalie....:) wszystko masz śliczne w sumie...:) pierwszy raz widzę pelargonie o tak ciekawym zabarwieniu liści:) jakiego koloru będą kwiaty:)?
lawenda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 mar 2007, o 19:33

Post »

będę śledziła z przyjemnością jak rosną Twoje rarytasy, również nowinki które dopiero kupisz, iglaczki na pniu bardzo mi się podobają jednak wydaje mi się ze nie pasują do mojego ogrodu, obecnie róże nie dają mi spokoju :wink:
Awatar użytkownika
przemekg
1000p
1000p

Post »

Łukasz dzięki :D jak wszyskto dookoła wkurza to dobrze, że chociaz ogród cieszy i daje chwilę wytchnienia :wink: I mnie najlepiej się podoba ta pelargonia, chociaż wszystkie ładne, a ta wygląda prawie jak żurawka :P

Grażynko na włąśnie, tyle roślin jeszcze cieszy oczy, a tu jesień i zima bliżej :( mnie już jakaś irytacja jesienna ogarnia :roll: A pelargonie w domu na parapecie powinny dobrze dotrwac do wiosny.

Geniu jak widzisz wszystkie się przyęły :D bardzo mi się podobają, jeszcze raz wielkie dzięki :D

Kamil bardzo dziękuję :wink: te dalie mam od tego roku, wcześniej miałem takie wysokie równe z płotem zwykle się pokładały trzeba było je sadzić przy płocie albo palikować i wiazać miałem ich dosyć i zostawiłem na zimę, a tej wiosny kupiłem takie karłowe mają całkowitą wielkość ok 50cm małe kompaktowe krzaczki wszędzie można wcisnąć :D
Takie pelargonie też pierwszy raz zobaczyłem u Geni, nawet nie pytałem jak kwitną, zobaczę dopiero jak zakwitną ale przy tak kolorowych liściach to kwiaty i tak nie są najważniejsze :) mam nadzieje że przez zimę się na tyle rozrosną aby wiosną można było zrobić sadzonki :wink:

Urszulo a zapraszam do odwiedzania mojego wątku, teraz jesień to u mnie więcej czsu będzie na na wszystko i na forum również, mnie już choroba różana trochę przechodzi :wink: ciekawe jak przez zimę posiedzę na forum to co zmów za choroba mnie dopadnie :;230
Pozdrawiam
Cz. I
Cz. II
Awatar użytkownika
Kamilwilcz
200p
200p

Post »

Też mam dalie które pokładaja sie i trzeba je palikowac... Ale są dla mnie bardzo ważne i nie mam odwagi je zlikwidowac.... Są to dalie które pozostały jeszcze po ogrodzie mojej babci...:) na wiosnę na pewno powiększe moja kolekcję dalii..:)
Awatar użytkownika
przemekg
1000p
1000p

Post »

A to jak Twoje dalie mają taką historię to trzeba się mimi porządnie opiekować aby mieć je przez kolejne lata ;:108 , moje wysokie dalie nie miały żadnej historii więc zostawiłem je na zimę bez żalu :wink:
Pozdrawiam
Cz. I
Cz. II
Awatar użytkownika
Kamilwilcz
200p
200p

Post »

Są dla mnie bardzo ważne:) darzę je sentymentem:)
Tak samo ważne są piwonie, kosaćce, liliowce...:)
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Przemek, Twój ogród jak zaczarowany - mnóstwo kolorów :!: Nie tylko kwiatów ale również liści. I ogólne plany i detale - super :!: I jeszcze zdjęcia tak ładnie obrobione (coś z nimi majstrowałeś ale są naprawdę świetne ;:108 ).
Dalia biała z pierwszego zdjęcia o wygiętych i pofalowanych płatkach to 'Aspen'? Jest niesamowita :!:
Awatar użytkownika
przemekg
1000p
1000p

Post »

Kamil też mam takie rośliny w ogrodzie ;:108 , które choć nie są najnowszymi odmianami to i tak mają swoje piękno i wielką wartość, zwłaszcza te które przypominają bliskie osoby których już nie ma.

Jacek dzięki, chociaż jakoś perspektywa najbliższych miesięcy mnie przygnębia i nie pozwala za bardzo cieszyć się ogrodem, chociaż jestem zadowolony że jeszcze mam tyle kwitnących roślin, to głównie za sprawą forum, przybyło u mnie wiele gatunków bylin. :wink: A ta biała dalia to z PNOS-u z tych niskich rabatowych opisana jako PLAYA BLANCA.
Pozdrawiam
Cz. I
Cz. II
Awatar użytkownika
Helios
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 cze 2010, o 18:56

Post »

Witaj Przemku!
Jesienna chandra dopada chyba nas wszystkich :cry: Jak patrzę na Twoje dalie i pomyślę, że wystarczy przymrozek i będziemy je mogli oglądać dopiero w przyszłym roku, to robi mi się bardzo smutno.
Ta dalia na ostatnim zdjęciu w formie radosnych słoneczek jest niesamowita! Gdzie ją można znaleźć? (a może to nie dalia :oops: )
pozdrawiam - Helena
Gdzie kwitnie kwiat - musi być wiosna, a gdzie jest wiosna - wszystko wkrótce zakwitnie (Friedrich Rückert)
Ogród Heleny Ogród Heleny cz.2
Ogród Heleny cz.3
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

PNOS i tym razem trochę rozminął się z prawdą. Dobrze, że chociaż kolor się zgadza. 'Playa Blanca' to dalia kaktusowa o płatkach zwiniętych w rurkę. A Twoja, tak jak podejrzewałem - to 'Aspen' (półkaktusowa, płatki na końcach ścięte na kształt stalówki). Bardzo mi się podoba. Jak jeszcze będą mieli w PNOS-ie 'Playę' w przyszłym roku, to jest szansa, że na nią trafię :lol:
Awatar użytkownika
przemekg
1000p
1000p

Post »

Witam w niedzielny wieczór tak się składa że w ostatnich tygodniach więcej czasu na forum mam tylko w niedzielę, stąd takie cotygodniowe relacje, a z każdym tygodniem zima bliżej...

Heleno już sam nie wiem dokładnie bo wkleiłem zdjęcia dalii i chryzantem i nie jestem pewien jakie zdjecie masz na myśli :wink: , niestety i przymrozek juz był al eniewielki dziś chyba będzie gożej więc o jesienne przygnębienie jeszcze łatwiej.

Jacku no właśnie trochę w tym pnos-ie też pomieszane, ale i tak jestem zadowolony że nie jakies bezwartościowe zielsko przysłali, jak to często bywa przy zakupach na alle......

Dziesiejsze raczej ostatnie już fotki pacioreczników w tym roku

Obrazek

Obrazek
Durban

Obrazek

Obrazek
Stuttgart

Obrazek

Arundo donax spróbuję je przezimowac w ogrodzie

Obrazek

Obrazek
M Giganteus do 3m dociągnął :wink:

Obrazek
winobluszcz trójklapowy w jesiennej szacie

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Trawą Pampasową zamęczam Was już od kilku tygodni :wink:

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam
Cz. I
Cz. II
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
przemekg
1000p
1000p

Post »

Dziękuję Łukaszu :D chociaż wiesz że z tymi moimi zdjęciami to się mogę schować :wink: , a winobluszcz to właśnie taki który bardzo dobrze pnie się po ścianach tylko niestety dośc łatwo przymarza, a durban taki kolor liści ma cały sezon, nie jest to jesienne wybarwienie, zakwitnąć do końca zapewne już nie zdąży bo dziś w nocy przymarznie :? moje kanny rosną w gruncie i do piwnicy będę chował tylko wykopane kłacza a część nadziemna do ścięcia :roll: nie lubię jesieni ;:223 tyle jeszcze roślin w świetnej formie i jeden większy przymrozek i koniec, trzeba czekać całe miesiące.
Pozdrawiam
Cz. I
Cz. II
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”