Szkodniki (robaki) i choroby na liściach i w podlożu - temat ogólny Cz.1
- norbert76
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 paź 2011, o 14:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Identyfikacja chorób oraz szkodników na liściach i w podłożu - temat ogólny
Do powstania choroby bakteryjnej dochodzi podczas uszkodzenia tkanek zewnętrznych, czy to podczas przycinania, innych uszkodzeń mechanicznych, czy też wskutek ataku szkodników. Może też do nich dojść podczas uszkodzenia korzeni wskutek przelania.
Czasami nie można stwierdzić jednoznacznie jednej przyczyny, gdyż może się zdarzyć że występuje kilka ich jednocześnie.
Czasami nie można stwierdzić jednoznacznie jednej przyczyny, gdyż może się zdarzyć że występuje kilka ich jednocześnie.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
- 10p - Początkujący
- Od: 26 lut 2020, o 15:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dzięki za informację. Ja dziś na wszelki wypadek poobrywam wszystkie zarażone liście, popryskam środkiem przeciwgrzybiczym i będę się starał od dziś podlewać regularnie Cissusy. Mam nadzieję że to pomoże. Życzę miłego dnia i pozdrawiam.
- Nuami
- 100p
- Od: 15 lut 2015, o 16:33
Przygarnęłam znajdę, z dziwnym czymś na liściach. Wygląda dziwnie, wręcz jak ochlapane miedzianą farbą. Ale tylko na spodach liści.

Ciągnie mnie do ludzi, lecz odpycha od tłumów.
- norbert76
To jest skorkowacenie. Najprawdopodobniej roślina była nadmiernie podlewana albo/i rosła w nieprawidłowym podłożu. Nadmiar wody był wtedy wypierany przez liście, wskutek czego powstały uszkodzenia, które się z czasem zabliźniły. Skorkowacenie może też powstać wskutek mechanicznych uszkodzeń.
Posadź do przepuszczalnego podłoża i sprawdź przy tym stan korzeni.
Posadź do przepuszczalnego podłoża i sprawdź przy tym stan korzeni.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- Nuami
- 100p
- Od: 15 lut 2015, o 16:33
Dostałam ją z budynku szkolnego, a tam wiadomo jak traktują rośliny ; ) Zarówno podłoże jak i pielęgnacja były do kitu. Najważniejsze, że to nie szkodnik, bo aktualnie mam problem z ziemiórkami z paprotki i nic więcej nie jest mi potrzebne. Dzięki za pomoc 

Ciągnie mnie do ludzi, lecz odpycha od tłumów.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 24 cze 2020, o 11:23
Mam problem z takimi stworkami, żrą dosłownie wszystko, nawet kaktusy 
(Klik, aby powiększyć)

Na szybko mogę wymienić - żyworódki/kalanchoe/grubosze żywcem obumierają, fikusy zrzucają liście, storczyki - najbardziej im "smakuje" dendrobium, phalaenopsis nie ruszją, bądź minimalnie, jednego osobnika wypatrzyłem i ubiłem, więcej nie było, zielistki jakoś je znoszą, ale liście brzydkie się robią...
Chodzi mi o te ciemne muszko-podobne coś, nie wiem o tych mniejszych przezroczystych, czy to wcześniejsze stadium rozwoju czy co...

(Klik, aby powiększyć)

Na szybko mogę wymienić - żyworódki/kalanchoe/grubosze żywcem obumierają, fikusy zrzucają liście, storczyki - najbardziej im "smakuje" dendrobium, phalaenopsis nie ruszją, bądź minimalnie, jednego osobnika wypatrzyłem i ubiłem, więcej nie było, zielistki jakoś je znoszą, ale liście brzydkie się robią...

Chodzi mi o te ciemne muszko-podobne coś, nie wiem o tych mniejszych przezroczystych, czy to wcześniejsze stadium rozwoju czy co...
- norbert76
Wciornastki. Zrób oprysk wszystkich roślin Mospilanem.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
- 1000p
- Od: 6 lip 2008, o 17:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- norbert76
Zdjęcie w zbliżeniu niezbyt wyraźne, ale najprawdopodobniej są to wciornastki, jak przypadek wcześniej. Jak wszystkie szkodniki potrafią się bardzo szybko rozprzestrzeniać. Oprysk Mospilanem.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 11 kwie 2020, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dzień dobry,
od jakiegoś czasu mam problem z bluszczami, mam ich dwa gatunki i na obydwu występuje ta sama choroba... (dodam, że niektóre są w różnych miejscach/pomieszczeniach - daleko od siebie). Poniżej zdjęcia:

Drugi problem to biały nalot na Chamedorze, poniżej zdjęcie:

Z góry dziękuję za identyfikację oraz sposób rozwiązania
Pozdrawiam
od jakiegoś czasu mam problem z bluszczami, mam ich dwa gatunki i na obydwu występuje ta sama choroba... (dodam, że niektóre są w różnych miejscach/pomieszczeniach - daleko od siebie). Poniżej zdjęcia:

Drugi problem to biały nalot na Chamedorze, poniżej zdjęcie:

Z góry dziękuję za identyfikację oraz sposób rozwiązania

Pozdrawiam
- norbert76
Krótko, przędziorki.
Kup najlepiej dwa preparaty z tych trzech: Sanium, Floramite albo Magus. Zrób przynajmniej dwa opryski, każdy innym preparatem w odstępie tygodnia czasu. Opryski zrób wszystkim roślinom jakie posiadasz.
Z kronikarskiego obowiązku, muszę Cię trochę zmartwić ale bluszcze są bardzo wrażliwe na te szkodniki i często ich nie da się uratować.
Kup najlepiej dwa preparaty z tych trzech: Sanium, Floramite albo Magus. Zrób przynajmniej dwa opryski, każdy innym preparatem w odstępie tygodnia czasu. Opryski zrób wszystkim roślinom jakie posiadasz.
Z kronikarskiego obowiązku, muszę Cię trochę zmartwić ale bluszcze są bardzo wrażliwe na te szkodniki i często ich nie da się uratować.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
- norbert76
A może opiszesz dokładnie warunki uprawy czy mamy bawić się w zgaduj zgadulę?
Nie widzę, żeby coś szczególnego działo się z tym aloesem, jednak znając życie trzeba by go przesadzić do właściwego bardzo przepuszczalnego podłoża, czyli mieszanki ziemi do sukulentów i żwirku w proporcji ok 1:2. Podczas przesadzenia oczyść dokładnie korzenie ze starego podłoża oraz sprawdź ich stan. Podlewać wtedy kiedy całkowicie przeschnie podłoże oraz postawić na słonecznym parapecie.
Polecam też lekturę tego wątku:
https://www.forumogrodnicze.info/viewto ... 30&t=46413
Nie widzę, żeby coś szczególnego działo się z tym aloesem, jednak znając życie trzeba by go przesadzić do właściwego bardzo przepuszczalnego podłoża, czyli mieszanki ziemi do sukulentów i żwirku w proporcji ok 1:2. Podczas przesadzenia oczyść dokładnie korzenie ze starego podłoża oraz sprawdź ich stan. Podlewać wtedy kiedy całkowicie przeschnie podłoże oraz postawić na słonecznym parapecie.
Polecam też lekturę tego wątku:
https://www.forumogrodnicze.info/viewto ... 30&t=46413
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dziękuję za odpowiedź. Rzeczywiście nie jest posadzony we właściwej dla niego ziemi, nie stoi też na parapecie, więc może brakuje mu światła. Planuję go przesadzić, zmartwiły mnie jednak te brązowe kropeczki, stąd moje pytanie, czy to nie objaw działalności jakiegoś szkodnika.
- norbert76
Jak napisałem na razie nie jest to nic, żeby się czymś specjalnie przejmować. Na pewno nie są to żadne szkodniki.
Musisz zmienić tylko podłoże oraz stanowisko. Sukulenty takie jak aloes rosną w pełnym słońcu, a nie w cieniu.
Musisz zmienić tylko podłoże oraz stanowisko. Sukulenty takie jak aloes rosną w pełnym słońcu, a nie w cieniu.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta