ogród Agaty (sure)
Re: ogród Agaty (sure)
Ja w tamtym roku miałam takie dziury bez kopczyków - nie wiem jaki to zwierz,ale wciągał mi pod ziemię całe rośliny !
Nieduża funkia po prostu zniknęła, innej tak obgryzło korzenie ,że cała zżółkła ,na szczęście po przesadzeniu odżyła.
Nieduża funkia po prostu zniknęła, innej tak obgryzło korzenie ,że cała zżółkła ,na szczęście po przesadzeniu odżyła.
- Sure
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 lip 2010, o 21:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
...i jak się historia skończyła, zwierz sam sobie poszedł? Bo zastanawiam się, czy coś powinnam zrobić?
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
ogród Agaty - cz.4
Właśnie niedawno oglądałem z córką bajkę o (tym czeskim) kreciku, który tak robił z kwiatkami!magdala pisze:Ja w tamtym roku miałam takie dziury bez kopczyków - nie wiem jaki to zwierz,ale wciągał mi pod ziemię całe rośliny !
Oj, nie, nie.. To jest miejsce ,gdzie zawsze zapadała się dziwnie ziemia - muszą tam być niestety
korytarze i stworzonko żyje sobie w najlepsze..
Ja nic nigdy nie robiłam ani z kretami ,ani z innymi futerkowymi -nie wiem co zrobić
Na forum nawet czytałam o różnych sposobach ,żeby coś w te dziury wlać czy wsypać..
Jedno ,co zrobiłam -posadziłam na tej rabacie piwonię drzewiastą w bardzo dużej donicy (do ziemi)
i do jej korzeni po prostu nie ma dostępu
No ,ale ta piwonia i tak ostatecznie kiedyś wywędruje na nową działkę ,więc lepiej ,żeby nie zakorzeniła się
zbyt mocno.
korytarze i stworzonko żyje sobie w najlepsze..
Ja nic nigdy nie robiłam ani z kretami ,ani z innymi futerkowymi -nie wiem co zrobić

Na forum nawet czytałam o różnych sposobach ,żeby coś w te dziury wlać czy wsypać..
Jedno ,co zrobiłam -posadziłam na tej rabacie piwonię drzewiastą w bardzo dużej donicy (do ziemi)
i do jej korzeni po prostu nie ma dostępu

No ,ale ta piwonia i tak ostatecznie kiedyś wywędruje na nową działkę ,więc lepiej ,żeby nie zakorzeniła się
zbyt mocno.
- Sure
Lepiej zobaczę, czy choiny nie zniknęły - może mamy u siebie czeskiego krteka? 
hm, gdzieś był jakiś wątek na temat roślin odstraszających... bo kota do ogródka niestety nie wypuszczam!

hm, gdzieś był jakiś wątek na temat roślin odstraszających... bo kota do ogródka niestety nie wypuszczam!

pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
ogród Agaty - cz.4
Pawełkurispetto pisze:Właśnie niedawno oglądałem z córką bajkę o (tym czeskim) kreciku, który tak robił z kwiatkami!magdala pisze:Ja w tamtym roku miałam takie dziury bez kopczyków - nie wiem jaki to zwierz,ale wciągał mi pod ziemię całe rośliny !

Krtek miał do pomocy kumpelkę myszkę, więc może to ich wspólne dzieło? 

- Sure
Ciekawe, czy jakby się zasadzic z łopatą i rozkopać im te korytarzyki - może wróciliby sobie w swoje strony? 

pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
ogród Agaty - cz.4
Aga, tak na poważnie to może po prostu przysyp lekko ten wylot i wtedy przekonasz się, czy coś tam siedzi, czy już sobie poszło. Jak wykopie dziurę to znaczy, że masz dziekiego lokatora 

- Sure
Dobry pomysł! Jutro przy okazji zrobię rozpoznanie, bo na razie trafiłam na trzy otwory, dość blisko siebie (wygląda, jakby sobie zrobili po jednym korytarzyku pod każdą z choin).
jutro też może dojechać paczuszka z Pushem i resztą, od razu humor mi się poprawi... ;)
jutro też może dojechać paczuszka z Pushem i resztą, od razu humor mi się poprawi... ;)
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
ogród Agaty - cz.4
- asia0809
- 1000p
- Od: 27 lut 2007, o 00:34
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
No to czekamy na zdjęcia
.

-
- Od: 22 sty 2008, o 16:08
Agato, ta dziura wygląda jak po nornicy tylko trochę większa
Spróbuj ją zdeptać, zatkać tą dziurę jak się da ziemią a jak się pojawi nowa to może sypnij do niej trutkę na nornice. U siebie tak kiedyś robiłam. Teraz chyba muszę odnowić tą kurację...

U mnie po ataku nornic poprzedniej zimy było tak:

Każdy korytarz kończy się taką norą jak pokazałaś.
Agata, jak chcesz to zaraz wywalę to zdjęcie.
Każdy korytarz kończy się taką norą jak pokazałaś.
Agata, jak chcesz to zaraz wywalę to zdjęcie.
- Sure
Aniu, nie wywalaj zdjęcia, będzie dla porównania. Próbowałam odkopać trochę te korytarze, ale idą raczej wgłąb, więc zasypałam, jak radziliście. Zobaczymy, czy są jacyś mieszkańcy?
Asiu, zdjęć mam co niemiara, i norek i nowych roślinek. Przyznam, ze liczę na pomoc, bo niektóre sadzonki były nie podpisane i mam zagwozdkę, co jest co... niby prosto, wiem, co zamawiałam, tylko że dostałam bonusik - drugą niebieską sosenkę!
rozpakowaliśmy paczkę, roślinki nam się spodobały ;)

tylko która jest która?

strasznie się zmęczyliśmy i padamy na nos!

Izo, a jaką trutkę na nornice stosujesz? Co jest skuteczne?
Przyjrzałam się, ten korytarz wydaje się spory, ale w przekroju może mieć najwyżej 5 cm.

Asiu, zdjęć mam co niemiara, i norek i nowych roślinek. Przyznam, ze liczę na pomoc, bo niektóre sadzonki były nie podpisane i mam zagwozdkę, co jest co... niby prosto, wiem, co zamawiałam, tylko że dostałam bonusik - drugą niebieską sosenkę!

rozpakowaliśmy paczkę, roślinki nam się spodobały ;)

tylko która jest która?

strasznie się zmęczyliśmy i padamy na nos!

Izo, a jaką trutkę na nornice stosujesz? Co jest skuteczne?
Przyjrzałam się, ten korytarz wydaje się spory, ale w przekroju może mieć najwyżej 5 cm.

pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
ogród Agaty - cz.4
-
- Od: 7 kwie 2009, o 11:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Agatko, a może to nory żaby grzebiuszki popatrz http://grzebiuszka-ziemna.zwierzeta.ekologia.pl/ ja mam takie norki/mało/i nie mam żadnych myszowatych za to wiem na pewno ,że mam grzebiuszki,widziałam.