ogród Agaty (sure)

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
magdala

Re: ogród Agaty (sure)

Post »

Ja w tamtym roku miałam takie dziury bez kopczyków - nie wiem jaki to zwierz,ale wciągał mi pod ziemię całe rośliny !
Nieduża funkia po prostu zniknęła, innej tak obgryzło korzenie ,że cała zżółkła ,na szczęście po przesadzeniu odżyła.
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2010, o 21:03
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

...i jak się historia skończyła, zwierz sam sobie poszedł? Bo zastanawiam się, czy coś powinnam zrobić?
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
X_r-o
---
Od: 25 lis 2005, o 09:06

Post »

magdala pisze:Ja w tamtym roku miałam takie dziury bez kopczyków - nie wiem jaki to zwierz,ale wciągał mi pod ziemię całe rośliny !
Nieduża funkia po prostu zniknęła, innej tak obgryzło korzenie ,że cała zżółkła ,na szczęście po przesadzeniu odżyła.
Właśnie niedawno oglądałem z córką bajkę o (tym czeskim) kreciku, który tak robił z kwiatkami!
magdala

Post »

Oj, nie, nie.. To jest miejsce ,gdzie zawsze zapadała się dziwnie ziemia - muszą tam być niestety
korytarze i stworzonko żyje sobie w najlepsze..
Ja nic nigdy nie robiłam ani z kretami ,ani z innymi futerkowymi -nie wiem co zrobić :?
Na forum nawet czytałam o różnych sposobach ,żeby coś w te dziury wlać czy wsypać..

Jedno ,co zrobiłam -posadziłam na tej rabacie piwonię drzewiastą w bardzo dużej donicy (do ziemi)
i do jej korzeni po prostu nie ma dostępu :D
No ,ale ta piwonia i tak ostatecznie kiedyś wywędruje na nową działkę ,więc lepiej ,żeby nie zakorzeniła się
zbyt mocno.
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Lepiej zobaczę, czy choiny nie zniknęły - może mamy u siebie czeskiego krteka? :;230

hm, gdzieś był jakiś wątek na temat roślin odstraszających... bo kota do ogródka niestety nie wypuszczam! :roll:
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
magdala

Post »

rispetto pisze:
magdala pisze:Ja w tamtym roku miałam takie dziury bez kopczyków - nie wiem jaki to zwierz,ale wciągał mi pod ziemię całe rośliny !
Właśnie niedawno oglądałem z córką bajkę o (tym czeskim) kreciku, który tak robił z kwiatkami!
Pawełku :D U mnie to jednak chyba banalna nornica albo coś innego ,bo kopczyków nie robi ,jak ten z Czechosłowacji :wit
X_r-o
---

Post »

Krtek miał do pomocy kumpelkę myszkę, więc może to ich wspólne dzieło? :;230
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ciekawe, czy jakby się zasadzic z łopatą i rozkopać im te korytarzyki - może wróciliby sobie w swoje strony? :roll:
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
X_r-o
---

Post »

Aga, tak na poważnie to może po prostu przysyp lekko ten wylot i wtedy przekonasz się, czy coś tam siedzi, czy już sobie poszło. Jak wykopie dziurę to znaczy, że masz dziekiego lokatora :wink:
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dobry pomysł! Jutro przy okazji zrobię rozpoznanie, bo na razie trafiłam na trzy otwory, dość blisko siebie (wygląda, jakby sobie zrobili po jednym korytarzyku pod każdą z choin).

jutro też może dojechać paczuszka z Pushem i resztą, od razu humor mi się poprawi... ;)
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
Awatar użytkownika
asia0809
1000p
1000p
Od: 27 lut 2007, o 00:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

No to czekamy na zdjęcia :wit .
izaziem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2008, o 16:08

Post »

Agato, ta dziura wygląda jak po nornicy tylko trochę większa :roll: Spróbuj ją zdeptać, zatkać tą dziurę jak się da ziemią a jak się pojawi nowa to może sypnij do niej trutkę na nornice. U siebie tak kiedyś robiłam. Teraz chyba muszę odnowić tą kurację...
Awatar użytkownika
Rudominka
200p
200p
Od: 9 wrz 2010, o 21:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

U mnie po ataku nornic poprzedniej zimy było tak:
Obrazek
Każdy korytarz kończy się taką norą jak pokazałaś.

Agata, jak chcesz to zaraz wywalę to zdjęcie.
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu, nie wywalaj zdjęcia, będzie dla porównania. Próbowałam odkopać trochę te korytarze, ale idą raczej wgłąb, więc zasypałam, jak radziliście. Zobaczymy, czy są jacyś mieszkańcy?

Asiu, zdjęć mam co niemiara, i norek i nowych roślinek. Przyznam, ze liczę na pomoc, bo niektóre sadzonki były nie podpisane i mam zagwozdkę, co jest co... niby prosto, wiem, co zamawiałam, tylko że dostałam bonusik - drugą niebieską sosenkę! :oops:

rozpakowaliśmy paczkę, roślinki nam się spodobały ;)

Obrazek

tylko która jest która?

Obrazek

strasznie się zmęczyliśmy i padamy na nos!

Obrazek

Izo, a jaką trutkę na nornice stosujesz? Co jest skuteczne?
Przyjrzałam się, ten korytarz wydaje się spory, ale w przekroju może mieć najwyżej 5 cm.

Obrazek
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Grazia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2009, o 11:05
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Agatko, a może to nory żaby grzebiuszki popatrz http://grzebiuszka-ziemna.zwierzeta.ekologia.pl/ ja mam takie norki/mało/i nie mam żadnych myszowatych za to wiem na pewno ,że mam grzebiuszki,widziałam.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”