Ogródek Pszczółki cz.4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p
Od: 4 mar 2009, o 12:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogródek Pszczółki cz.4

Post »

Krysiu, tak, to prawdziwe migdały. Nasz migdałowiec jest dużym drzewem ma z 10 metrów wysykości i jest dość rozłożysty.
Daje nam szczególnie cień w gorące letnie dni,a na wiosnę ładnie kwitnie. Często kwitnie już w lutym i wtedy jest prawdziwym zwiastunem wiosny.
Co roku dale nam około 5 kilo migdałów, może nie aż tak dużych jak te w sprzedaży ale zawsze własnych. Znajdziesz kilka jego zdjęć na poczatku
pierwszego wątku.

Obrazek
Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Ależ super drzewo.... :D
i świetnie ,że tak pięknie kwitnie tak wcześnie a także,że masz własne migdały ;:138
Pięknie to wygląda wiosną ;:63
kajpej
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 lis 2009, o 14:56

Post »

Wiesiu jakie piękne drzewo! czy pachnie ? Migdały lecą z nieba ,oj ja chcę Twój ogródek.
pozdrawiam Elżbieta
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Kontakt:

Post »

Piękny widok, takie drzewo :shock:
I te róże..
Moja Buff Beauty wydała dwa kwiatuszki.., nie tak piekne, jak Twoje ale to i tak sukces przy jej 30 cm :;230
Awatar użytkownika
Isia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 maja 2007, o 17:55

Post »

Wiesiu ależ cudne to drzewo migdałowe nawet nie wiedziałam że tak właśnie wyglada migdał za nim trafi do torebki w markecie :wink: ale swoje migdały super sprawa ;:138 ja ciesze sie z rodzimych laskowych 8-) Różyczki w bukietach wyglądają przepięknie coraz bardziej kusi Polka. U mnie zawilce po raz drugi zaczynają kwitnienie... :wit
Awatar użytkownika
Gencjana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sty 2010, o 22:14

Post »

Jakoś nie przypuszczałam, że można mieć w ogrodzie jadalne migdały. Nawet w Paryżu, gdzie też nie robią z owsa ryżu.
Pięknie wygląda kwitnący. ;:167
Pozdrawiam.Adrianna
Moje wątki Aktualny
Awatar użytkownika
tara
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2008, o 22:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

witaj Pszczółko wpadałam cichutko podziwiać Twój śliczny ogródek urzekające Buff Beauty i Polka i robią wrażenie. Dojrzałam, oj - ślimaczyska u Ciebie też są, jak ja ich nie niecierpię!!!!
Migdałowca tylko zazdrościć, pozdrawiam
Spis moich wątków. Wątek aktualny.
Up­ra­wiam swój ogród marzeń
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p

Post »

Witajcie moje drogie i moi drodzy :wit
Krysiu, uwielbiam to drzewo i nie zamieniłabym chyba na żadne inne ;:108 choć śmieciuch z niego straszny ;:224
Elżbietko, migdałowiec bardzo lekko pachnie, ale przyciąga całe masy pszczół tak że ich brzęk słychać z daleka, jakby w ulu :D
Ale jak migdały spadają z nieba na taras taki robią hałas że czasami podskakuję. :;230 Ja też chcę Twój ogródek :;230
Aniu, Buff Beauty, nie na darmo ma piekność w nazwie :heja rozrośnie się szybko, zobaczysz sama :shock:
Isiu, poprzedni właściciele mieli doskonały pomysł by posadzić tego migdałowca. Do dzisiaj im dziekujemy ;:108 ;:138
a najbardziej to za to wczesne i piękne kwitnienie ;:138 o laskowe orzechy tez lubię :heja
Adrianko, masz rację, nawet u nas nie da rady zrobić ryżu z byle czego, a migdałowce są raczej rzadkością i chyba nie
wszyscy cieszą się własnymi migdałami. Nad morzem śródziemnym to już co innego, tam to normalka :;230
Taruniu, ja też bym chętnie oddała komuś te ślimory bezskorupkowe i te w skorupkach też przy okazji :;230
Cieszę się bardzo że róże Ci się podobają, zresztą u Ciebie jest ich dużo dużo więcej i jakich pieknych ;:108
Wątki Pszczółki
dawidbanan
---
Od: 29 cze 2009, o 13:22

Post »

Jaki piękny migdałowiec! ;:154
x-d-a

Post »

A ja widziałam na własne oczy u Wiesi to piękne drzewo! Szkoda tylko, że pogoda wtedy była taka ;:47 , że nie szukaliśmy pod nim ochrony przed słoneczkiem....Ale wspaniale jest mieć wielkie drzewo i to do tego migdałowca na tarasie przed domkiem :P
Wiesiu, u Ciebie powiedzenie "myśleć o niebieskich migdałach" nabiera zupełnie innego sensu ;:224
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p

Post »

Dawidku, nieprawda że jest wspaniały ;:108
Dalu, drzewko przed domem to jest to :heja nie wiem czemu migdały mają być niebieskie? :;230 ale przyznam się bez bicia, że
ja często pod migdałowcem myślę o niebieskich migdałach a nie wiedziałam dlaczego to tak na mnie wpływa akurat tutaj :;230
Wątki Pszczółki
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Wiesiu te migdały to mi się kiedyś śniły, jak pokazywałaś je chyba na talerzu.
Wyglądały tak apetycznie, że aż zgłodniałam.
Fajnie tak chrupać swoje migdałki i na dodatek świeże a nie ze sklepu. ;:224
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ciekawe, jak smakują takie migdały prosto z drzewa ? :?
Wiesiu ;:196 , to tylko takie retoryczne pytanie :;230
A te ślimory to też zbieram każdego wieczoru, zwłaszcza po deszczach. :twisted:
Pojawiają się u mnie dopiero od trzech lat. :twisted: Przedtem były tylko winniczki. :?
:wit
goryczka143
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 21 sie 2009, o 20:41

Post »

WIESIU!
Ja jeszcze nie mogę się przełamać aby je pozbierać. Za to podobno mój syn
walczy z nimi ostro. Jak dobrze, że pokazałaś migdała w tej otulinie bo ja jeszcze
nigdy nie widziałam jak on wygląda w fazie dojrzewania. Widziałam u Ciebie
drzewo, podziwiałam ale wiosną. ;:196
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
abeille
1000p
1000p

Post »

Witajcie cieplutko ;:7
Grażynko, każdy własny owoc cieszy i jest dużo lepszy w smaku od tych kupnych. A u Ciebie smakołyków nie brak ;:138 Uściski ;:196
Krysiu, nasze migdały w smaku są dobre, choć są dużo mniejsze niż te z południa. One potrzebują dużo ciepła i słońca by dobrze rosnąć.
Takie nagie bezskorupkowe ślimaki są u mnie plagą od dawna, najgorsze że one są bardziej żarłoczne niż skorupkowe więc tępie je jak tylko
się da. ;:223 A poza nimi mam ślimaki skorupkowe wszystkiej maści, wielkości i koloru choć winniczki są najprzyjemniejsze do zbierania :;230
Milutkiego popołudnia :wit
Krysiu, ja je zbieram do szczelnej siatki plastikowej i na śmietnik. Jakoś nie dałabym rady tak jak niektórzy, przecinać je nożykiem Brrrrrrrrr ;:223
Migdały mają dość grubą tą zieloną osłonkę, są tacy co je jedzą w całości jak są jeszcze młode czerwcowe. A twarde pestki z właściwymi migdałami
pokazują się dopiero na jesieni. Później część spada sama, ale jest dużo co wiszą na drzewie przez cały nastepny rok chociaż potem są już nie do jedzenia.
Buziaczki ;:196

Ostatnio mam coraz mniej czasu i na ogród i na forum bo ganiam jak głupia po szpitalach, lekarzach, laboratoriach i innych mało ciekawych miejscach.
Nie to żebym była bardziej chora, ale wszystkim moim lekarzom nagle zachciało się mnie leczyć. ;:224 Chyba dobrze wypoczeli na wakacjach i tak nagle
im się sił więcej zebrało :;230
A tak z ogródka to jedno pytanie dla tych co mają agapanty. Co robicie z tymi zawiązkami nasion? Obcinacie? Zostawiacie?

Obrazek
Wątki Pszczółki
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”