Ogródek ? najpierw balkonowy, potem pełnowartościowy.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
AdamoB
50p
50p
Od: 22 lis 2011, o 15:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Balkon Lokiego

Post »

Co do powojowatych ? staram się, staram. ;-) Aczkolwiek w przyszłym roku albo sobie w końcu sprawię ogródek (wersja optymistyczna, na którą bardzo mocno liczę), albo powojowatych nie będzie ? bo dopieszczę drugą z uwielbianych przez siebie rodzin, czyli motylkowe ? nakupiłem już sporo nasion jakichś udziwnionych groszków (w stylu Lathyrus belinensis, Lathyrus tingitanus, etc.)...
W takim razie trzymam kciuki, aby wersja optymistyczna stała się faktem jak najszybciej ;:59 Motylkowe, czy tam bobowate, to faktycznie bardzo interesująca rodzina- od niewielkich pnączy, aż po drzewa :) W poprzednim roku w ogrodzie znalazłem małą siewkę wyki drobnokwiatowej, byłem zszokowany w jakim tempie ta roślina rośnie i jak chwyta się wąsami czepnymi wszystkiego co znajdzie na swojej drodze :) I tak obserwowałem ją sobie przez całe lato :;230 Jak będziesz zainteresowany to odezwij się do mnie po świętach- mam jeszcze sporo nasion z rareplants itp. różnych motylkowych i mogę bez problemu trochę przesłać :)
O Narcissus papyraceus nawet nie wspominam, bo widać wariata powyżej ? mam nadzieję, że mu zima nie zaszkodzi...
Niezły wariat faktycznie... Bez pędzenia kwitnie, widać śpieszyło mu się na świat ;) Szczerze mówiąc to nie mam pojęcia co będzie się z nim działo później :shock: Chyba najlepiej zostawić, licząc, że za rok wróci już grzecznie do szeregu.
U mnie jedynie kilka narcyzów wystawiło kły; patrząc na prognozy i niemal ciągle dodatnie temperatury mam niemałe obawy czy przypadkiem nie przywitam wiosny już w zimie :D Czy w regionie Francji w którym mieszkasz również macie wyjątkowo ciepłą jesień?
Jeśli chodzi o muzę ? kiedyś już o tym dyskutowałem w jednym wątku na tym forum - viewtopic.php?f=24&t=2235&start=294#p1939680 ? pewnie część linków już nie działa, no ale tak czy siak zorientujesz się mniej-więcej czego słucham. ;:172
Przynajmniej połowę z tych zespołów znam i słuchałem :D Widzę, że gustujesz w cięższych klimatach, mi przeszło z wiekiem, choć od czasu do czasu puszczam Kredki, Slipknota, etc. :P Obecnie to głównie Iron Maiden, Dickinson solo, stara Metallica i np. Florence + The Machine, Kate Bush, Tori Amos, Blackmore's Night ;:180

Do wątku zbieram aktualnie zdjęcia, aby mniej-więcej zobrazować odchwaszczanie terenu i przerabianie czystej gliny której u mnie pod dostatkiem, w glebę odpowiednią dla roślin i trawy ;) Wciąż z różnym skutkiem, gdy obserwuję połacie mchu w pewnych miejscach ;:223

Miłego weekendu!
Pozdrawiam!
Adam.
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

AdamoB pisze:W takim razie trzymam kciuki, aby wersja optymistyczna stała się faktem jak najszybciej
Pracujemy nad tym z Żoną. :-P
AdamoB pisze: Motylkowe, czy tam bobowate, to faktycznie bardzo interesująca rodzina- od niewielkich pnączy, aż po drzewa
Są nawet maleńkie roślinki z runa ? w stylu koniczyny czy nostrzyka.

Ale to, co mi się szczególnie podoba to forma kwiatu.

Nie mówię już o tym, że jako biolog, doceniam zdolność wiązania azotu atmosferycznego w korzeniach. :-)
AdamoB pisze: W poprzednim roku w ogrodzie znalazłem małą siewkę wyki drobnokwiatowej, byłem zszokowany w jakim tempie ta roślina rośnie i jak chwyta się wąsami czepnymi wszystkiego co znajdzie na swojej drodze I tak obserwowałem ją sobie przez całe lato Jak będziesz zainteresowany to odezwij się do mnie po świętach- mam jeszcze sporo nasion z rareplants itp. różnych motylkowych i mogę bez problemu trochę przesłać
Wielkie Ci dzięki. ;:180

Na razie mam tyle, ile na balkon wlezie... A jakby opcja ogród stała się realną, to może ewentualnie się o coś uśmiechnę ? tyle że z drugiej strony głupio by mi było, bo sam na razie w zasadzie nie mam się czym odwdzięczyć... Trochę fasoli, wilców, hibiskusów i dziwaczków z własnych zbiorów ? i tyle... Będzie jeszcze nasturcja, ale nasiona leżą w skrzynce, skąd nie mam jak ich wybrać, póki rosną tam rośliny macierzyste (a te rosną i kwitną cały czas).
AdamoB pisze: Niezły wariat faktycznie... Bez pędzenia kwitnie, widać śpieszyło mu się na świat ;) Szczerze mówiąc to nie mam pojęcia co będzie się z nim działo później Chyba najlepiej zostawić, licząc, że za rok wróci już grzecznie do szeregu.
Tak też właśnie uczynię.
AdamoB pisze: U mnie jedynie kilka narcyzów wystawiło kły; patrząc na prognozy i niemal ciągle dodatnie temperatury mam niemałe obawy czy przypadkiem nie przywitam wiosny już w zimie :D Czy w regionie Francji w którym mieszkasz również macie wyjątkowo ciepłą jesień?
Ano ? do dzisiaj nie było nawet przymrozków (a cały czas pamiętam, że w zeszłym roku wklejałem ósmego grudnia fotkę lwiej paszczy na tle ośnieżonego krajobrazu). Gdyby nie deszczowa pogoda, to można by to z wiosną pomylić, LOL.
AdamoB pisze: Przynajmniej połowę z tych zespołów znam i słuchałem :D Widzę, że gustujesz w cięższych klimatach, mi przeszło z wiekiem, choć od czasu do czasu puszczam Kredki, Slipknota, etc. :P Obecnie to głównie Iron Maiden, Dickinson solo, stara Metallica i np. Florence + The Machine, Kate Bush, Tori Amos, Blackmore's Night
Jeżeli o mnie chodzi ? nie ma szans, żeby mi przeszło. Zresztą oboje z Żoną w takich klimatach siedzimy... Teraz na przykład z głośników leci sobie ?Axioma Ethica Odini? Enslaved ? i zagłusza sąsiadkę z dołu i jej niewyżyte dziecię...
AdamoB pisze: Do wątku zbieram aktualnie zdjęcia, aby mniej-więcej zobrazować odchwaszczanie terenu i przerabianie czystej gliny której u mnie pod dostatkiem, w glebę odpowiednią dla roślin i trawy Wciąż z różnym skutkiem, gdy obserwuję połacie mchu w pewnych miejscach
:-D

Pozdrawiam!
LOKI

PS. Sorry, że wyciąłem wszystkie emotikony w cytatach, ale właśnie wyskoczył mi komunikat, że wiadomość zawiera ich za dużo i że dozwolone maksimum to piętnaście ? co zdarzyło mi się po raz pierwszy odkąd siedzę na tym forum.
Awatar użytkownika
bystrzanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 wrz 2010, o 17:05

Post »

O! Masz szansę na większy kawałek gruntu. To ja też potrzymam kciuki, żeby się udało.
U mnie też wylazły spod ziemi cebulowe :shock: . Pierwszy raz im się to zdarzyło o tej porze roku. Choć w zasadzie jaka to pora roku? Nawet Skrzyczne (widzę je przez okno) jest ledwo co posypane śniegiem, a raczej mocno oszronione...
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Dzięki, Bystrzanka.

U mnie nadal nasturcja kwitnie, lewkonia zresztą też, z czego wnioskuję, że nie było przymrozków podczas mojej nieobecności... Będę musiał toto pofocić...

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Żeby nie było, żem gołosłowny. Fotki wykonane dzisiaj (26. grudnia 2011):

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Loki a u Ciebie nasturcje ;:63 u mnie kwitnie krokus i hiacynt ,ale wklejałam już wcześniej w swoim wątku.
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Widzę, że razie u Ciebie jeszcze jesień.
U mnie lekko poprószyło śniegiem, który w dwa dni się zgubił.
Zimy nie ma więc szaro i buro.
Miłego świętowania. :wit
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

@ E-Genia ? ot i przyroda szaleje? Pogoda zresztą też?

@ Kogra ? no a u mnie śniegu niet? I wcale nie zapowiadają ani śniegu ani mrozu na najbliższe dni. ;-)

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
aleksanderk
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 19:24

Post »

:wit ja pierwszy raz u Ciebie , prosto od Geni . Coś tą przyrodę pogięło ,nasturcje w grudniu ;:138
Będę zaglądał nacieszyć oczy pięknymi kolorami .U mnie w Łodzi raczej ponuro ;:3 brak i mżawka .
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witaj w moim skromnym wątku. Nasturcja ? podobnie jak lewkonia ? jak zaczęła kwitnąć późną wiosną, tak przestać nie może ? i nie przerywa kwitnienia ani na chwilę.

Jest to jedna z wielu zalet mieszkania we Francji. :-) Klimat tu o wiele łagodniejszy niż w Polsce.

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
Pani Szlązkiewicz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 sty 2006, o 18:51
Kontakt:

Post »

I ja się wpisuję żeby nie przeoczyć Twojego wątku :) a ja prosto z działu zdrowotno-religijnego :;230
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

A witam, witam!

Jako podsumowanie wiadomej dyskusji, która ponoć miała jeszcze przez 48h wisieć na forum, chyba ku przestrodze, ale której już nie ma, taki mały ? pasujący tak do minionej dyskusji jak i do natury forum ? cytacik z mojego ulubionego biologa, Richarda Dawkinsa: ?Czy nie starczy, że ogród jest piękny? Czy naprawdę muszą jeszcze mieszkać w nim wróżki??

I mam nadzieję, że w moim balkonowym ogródku Ci się spodoba. Nawet jeśli nie hasają po nim wróżki, krasnoludki i jednorożce, a co najwyżej bzygi, biedronki i mszyce. ;-)

Pozdrawiam!
LOKI
Szamanka
1000p
1000p
Od: 4 maja 2008, o 12:04

Post »

I przędziorki - zapomniałeś dodać 8-)

Swoją drogą ogladanie kwitnącej nasturcji pod koniec grudnia jest dla mnie czymś egzotycznym ;)
Nie wiem tylko czy to zasługa szczególnych anomalii pogodowych, która aktualnie mają miejsce, czy faktycznie klimat Francji jest aż tak bardzo łagodny ;)
Dziś na spacerze z psem zauważyłam piękną soczystą zieleń chwastów rosnących tam, gdzie spaceruję... Ciekawie to wygląda, zwłaszcza w grudniu ;) Aczkolwiek miesiąc temu koleżanka wspominała mi, że drugi raz w tym roku zakwitła jej magnolia 8-) w listopadzie ;)
Awatar użytkownika
Pani Szlązkiewicz
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 sty 2006, o 18:51
Kontakt:

Post »

Loki spodoba mi się na pewno :) Już mi się podoba, wystarczy mi ta kwitnąca nasturcja ( zupełnie zapomniałam o tych pięknych kwiatach), wróżek nie potrzebuję :;230
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
andrzejek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2010, o 11:45

Post »

Loki u ciebie to chyba sezon się nie kończy :;230 .I dobrze zawsze coś cieszy oczy i rozwesela .Pogoda szaleje ciekawe co nam dalej przyniesie
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”