Do tej pory sadziłem cebule z dymki ale nigdy nie miał udanych zbiorów, cebule rosły niewiele większe od rozmiaru, jaki miała dymka gdy ją wsadzałem. Gdy trafiłem na ten temat, postanowiłem spróbować z cebulą sadzoną z rozsady. Dlatego od połowy lutego sieję nasiona cebul, wszystko ładnie wschodzi i na pewnym etapie rozwoju staje i zaraz zamiera. Wysiałem już kilka paczek nasion cebuli i wygląda na to, że w tym roku nawet jednej główki nie wyhoduje. Nie wiem co jest nie tak, może jakoś mi podpowiecie, z rozsadą warzyw to mój pierwszy rok i jeszcze nie mam żadnego doświadczenia, ale np. pomidory też mam pierwszy raz, są w takim samym podłożu w takich samych warunkach i póki co super rosną. Podłoże w doniczkach z cebulą ma stałą wilgotność, obecnie w dzień są na balkonie a na noc chowam je przed silnymi przymrozkami do domu. Poniżej kilka poglądowych zdjęć mojej 3-4 tygodniowej cebuli, choć ciężko w to uwierzyć, jeszcze 2 dni temu w doniczkach miałem istny zielony dywan a teraz zostało po kilka siewek, które systematycznie padają. Oto one:
Poniżej doniczka z nieco lepiej wyglądającymi siewkami ale też zaczynają padać:
Do cebuli z nasion robiłam w tym roku 3 podejścia, bo spotkała mnie taka sama sytuacja co SHADA, najpierw piękny dywan cebul a potem obumieranie, potem horda ziemiórek zniszczyła mi plony, a teraz moje cebulki wyglądają całkiem przyzwoicie - i to chyba dlatego, że doświadczenie nauczyło mnie aby nie podlewać cebuli z góry, ale do podstawka. Owszem zanim nasiona wypuszczą kiełki moża je zraszać wodą, ale potem przejść na podlewanie od dołu. Podlewam je co 2-3 dni.
I moje cebulki są trzymane w ciepłym pomieszczeniu, bo mam wrażenie, że im chłód hamuje wzrost.
Ewa2019
Myslę, że można posadzić cebulę obok szczawiu.
Pozdrawiam Najcenniejsza wiedza z własnego doświadczenia.
Jeszcze nie posadziłam cebuli do gruntu, ale w doniczce już od kilku dobrych dni jest na dworze i nic jej nie jest. Myślę, że do gruntu przesadzę ją w maju, bo chcę aby jeszcze bardziej zmężniała.
Pozdrawiam Najcenniejsza wiedza z własnego doświadczenia.