Moje spełnione marzenie -tu.ja cz.4
- markussch01
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lis 2007, o 22:40
Re: Moje spełnione marzenie -tu.ja cz.4
Pomalu zaczynaja zakwitac jesienne kwiaty,.....
Bardzo ciekawa szkarłatka amerykańska
Czy to Hortensja "Limelight" ?
Bardzo ciekawa szkarłatka amerykańska
Czy to Hortensja "Limelight" ?
- JacekP
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kwiaty szkarłatki otoczone wianuszkiem liści są bardzo dekoracyjne. Owoce zresztą też.
Z tym udziałem, to bez przesady
Dzięki wymianie roślin wszyscy mamy udział ze wzajemnością w ogrodach.
Acidantera u mnie chyba wypadła. Trudno się mówi. Będę podziwiał ją u Ciebie.
Z tym udziałem, to bez przesady

Acidantera u mnie chyba wypadła. Trudno się mówi. Będę podziwiał ją u Ciebie.
- ElzbietaaG
- Od: 16 sie 2008, o 14:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wygląda na to, że Acidantera to bardzo kapryśny kwiat, u jednych kwitnie co drugi rok
u innych wcale. Iza czy to jest kwiat zimujący czy trzeba wykopywać ?
u innych wcale. Iza czy to jest kwiat zimujący czy trzeba wykopywać ?
- tu.ja
- Od: 21 lip 2008, o 09:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Widzę, że accidantera wywołała małe poruszenie. Wydaje mi się, że to jednak dość kapryśna i wybitnie ciepłolubna roślina.
Grzegorzu - trochę się dziwię, że u Ciebie nie chciała kwitnąć. W końcu mieszkasz w cieplejszym rejonie...Dwa lata temu zakwitła mi dość późno, teraz szybciej mimo sadzenia na przełomie maja i czerwca, a cebulki były z B. i część moich.
Witaj Markusie z dalekiego kraju! Niestety h.Limelight jeszcze nie posiadam. Ta na zdjęciu to najprawdopodobniej Anabell . Masz rację jesień stoi już za drzwiami chociaż wciąż jest bardzo ciepło.
Muszę przyznać Jacku, że takie wymiany i świadomość, że ma się udział w czyimś ogrodzie są bardzo miłe. Zawsze gdy doglądam i podziwiam swoje rośliny serdecznie myślę o darczyńcach.
Niestety Elu podobnie jak mieczyki trzeba ją wykopywać ( nie lubię tego
). Sądzę, że u Ciebie na tarasie w dużej donicy świetnie by się czuła.
Na skalniaku zaczyna się kolejne kwitnie

Powojnik JPII miło mnie zaskoczył ( nadal jest w kwiatach):

Żeby nie było, że mam tylko kwiatki:

W tym roku dostałam cebulki mieczyków: od Ani-Raczek czerwonych, a od Amby białych. Zaczyna "wykluwać się" jednak coś co nie wygląda ani na czerwony, a tym bardziej na biały

Grzegorzu - trochę się dziwię, że u Ciebie nie chciała kwitnąć. W końcu mieszkasz w cieplejszym rejonie...Dwa lata temu zakwitła mi dość późno, teraz szybciej mimo sadzenia na przełomie maja i czerwca, a cebulki były z B. i część moich.
Witaj Markusie z dalekiego kraju! Niestety h.Limelight jeszcze nie posiadam. Ta na zdjęciu to najprawdopodobniej Anabell . Masz rację jesień stoi już za drzwiami chociaż wciąż jest bardzo ciepło.
Muszę przyznać Jacku, że takie wymiany i świadomość, że ma się udział w czyimś ogrodzie są bardzo miłe. Zawsze gdy doglądam i podziwiam swoje rośliny serdecznie myślę o darczyńcach.
Niestety Elu podobnie jak mieczyki trzeba ją wykopywać ( nie lubię tego

Na skalniaku zaczyna się kolejne kwitnie

Powojnik JPII miło mnie zaskoczył ( nadal jest w kwiatach):

Żeby nie było, że mam tylko kwiatki:

W tym roku dostałam cebulki mieczyków: od Ani-Raczek czerwonych, a od Amby białych. Zaczyna "wykluwać się" jednak coś co nie wygląda ani na czerwony, a tym bardziej na biały

- abeille
- 1000p
- Od: 4 mar 2009, o 12:08
Izuś, cynie od Ciebie są prześliczne i coraz bardziej mi się podobają. Czy u Ciebie tez są takie wysokie, bo u mnie mają z metr wysokości, choć
mogłyby być mniejsze, wcale by mi to nie przeszkadzało.
mogłyby być mniejsze, wcale by mi to nie przeszkadzało.

Cieplutko pozdrawiam Wiesia
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
Wątki Pszczółki
Wątek Wisienki i nasze klimaty "Francja znana i nieznana"
- JacekP
- Od: 5 mar 2007, o 13:10
Bardzo miłe takie drugie kwitnienia. Zwłaszcza dębik super
Mi teraz ponownie kwitnie pełnik 

-
- Od: 22 sty 2008, o 16:08
A u mnie wiosna... zakwitła sasanka 

- AGNESS
- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Izuś prześlicznie kwitnie Ci JP II mój niestety w tym roku nie zakwitnie po przesadzeniu, ale pięknie się rozrasta , więc musiał się dobrze ukorzenić. Mam nadzieję, że w przyszłym roku wynagrodzi mi brak kwiatuszków
Na Twoim skalniaczku się dzieje
.....szczególnie zachwycam się dębikiem, bo go strasznie lubię
A i niebieskie gwiazdeczki przetacznika ślicznie wyglądają na zieleni listeczków 

Na Twoim skalniaczku się dzieje

- maniusika
- Od: 18 mar 2009, o 20:50
padł mi komputer i przez tydzień nie widziałam ogrodów teraz nadrabiam , w pniaku posadź begonię , jest wytrzymała na mrozy .. ładne zakupy na razie kupiłam tylko liliowce bo ładnie wyglądają nawet jak nie kwitną , twoje pary liliowców wyglądają śliczne , śliczny również powojnik mój zaczął usychać i go przycięłam teraz znowu ładnie odbija , nie wiem co mu się stało .. szarłatka i hortensje ślicznie ci kwitną a na skalniaku też nie brakuje kwiatów ,..
Iza u Ciebie dopiero dębik kwitnie
u mnie już dawno przekwitł w dodatku mrówki zrobiły sobie pod nim kopiec i dzisiaj musiałam mu zrobić przeprowadzkę bo ledwie zipał
tak po cichu zazdraszczam acidantery , moja ulubienica wśród kwiatowych zapachów , niestety coś mi skonsumowało cebulki i muszę poszukac nowych .

- jollla500
- Od: 26 cze 2008, o 23:49
Izuniu ale u Ciebie kwitnących kwiatów...to tak jakby dopiero lato się zaczynało
buziaczki 

- ada.kj
- Od: 2 gru 2008, o 12:03
To widzę, że dębik jest ulubieńcem mrówek. U mnie również pod nim zrobiły sobie gniazdko. 

Co my wiemy to tylko kropelka. Czego nie wiemy to cały ocean.
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
- tu.ja
- Od: 21 lip 2008, o 09:18
Witam moich gości!
Od kilku dni jest bardzo gorąco a nawet upalnie. Dzisiejszy dzień był okropny pod tym względem. Mimo wieczorowej pory wciąż nie ma czym oddychać. Dla roślin to też trudny czas. Szczególnie dla róż, które zaczynają powtórne kwitnienie. Pierwsze było bardzo krótkie przez upały i to chyba też będzie mizerne. W końcu spróbowałam swoich pomidorków

Zanno -
, a wydawałoby się, że firma taka porządna, z tradycjami. Te cynie coraz lepiej prezentują się i na jednym "krzaczku" jest kilka kolorów kwiatów
Wiesiu - w zeszłym roku białe cynie były u mnie wręcz ogromne - wysokie, duże kwiaty. A w tym raczej takie sobie - jedne małe, a inne ciut większe. Cieszę się, że podobają Ci się. Mam nadzieję, że orliki też się spiszą.
Masz rację Jacku! Sporo roślin kwitnie u mnie po raz kolejny. Mam też małych rekordzistów, którzy zaczynają 3 lub 4 kwitnienie w tym roku
Iza! Wiosna przy takich temperaturach?
Odważna ta Twoja sasanka - podobnie jak moja prymulka:

Agness - JPII wciąż kwitnie i mnie zadziwia. Na skalniaku zrobiłam trochę porządków: pielenie, wycinanie przekwitłych kwiatostanów i przerwanie co bardziej ekspansywnych lokatorów. Dosypałam drobnych kamieni by chwasty nie miały gdzie się siać. Sporo roślinek wydaje pojedyncze kwiaty.
Witaj Janeczko! U mnie dwa powojniki też usychają - to ten uwiąd jest. Trzeba przyciąć i już - mam nadzieję. Dzięki za miłe słowa. Liliowce szczerze polecam! Są niesamowite. U mnie wciąż niektóre z nich kwitną:

Elu - u mnie dębik nie dopiero, a znów kwitnie - jak wiele innych bylin
Acidanterę kupiłam w Biedronce za jakieś śmieszne pieniądze.
Dzięki Jolu! Wiesz jednak, że na fotkach wszystko lepiej wygląda
Ado - w tym roku jest istny koszmar z mrówkami. Wszędzie ich pełno, same mrowiska na działce.
- to już niestety nie jest letni zawilec
- mój pierwszy mieczyk ( wielkie dzięki Ambo ) - jeszcze tak pięknych nie miałam - będę dbała o te cebulkę jak o skarb
- lwie paszcze z mojego siewu
- w końcu ( po dwóch latach ) doczekam się kwiatów języczki
Od kilku dni jest bardzo gorąco a nawet upalnie. Dzisiejszy dzień był okropny pod tym względem. Mimo wieczorowej pory wciąż nie ma czym oddychać. Dla roślin to też trudny czas. Szczególnie dla róż, które zaczynają powtórne kwitnienie. Pierwsze było bardzo krótkie przez upały i to chyba też będzie mizerne. W końcu spróbowałam swoich pomidorków

Zanno -

Wiesiu - w zeszłym roku białe cynie były u mnie wręcz ogromne - wysokie, duże kwiaty. A w tym raczej takie sobie - jedne małe, a inne ciut większe. Cieszę się, że podobają Ci się. Mam nadzieję, że orliki też się spiszą.
Masz rację Jacku! Sporo roślin kwitnie u mnie po raz kolejny. Mam też małych rekordzistów, którzy zaczynają 3 lub 4 kwitnienie w tym roku

Iza! Wiosna przy takich temperaturach?

Agness - JPII wciąż kwitnie i mnie zadziwia. Na skalniaku zrobiłam trochę porządków: pielenie, wycinanie przekwitłych kwiatostanów i przerwanie co bardziej ekspansywnych lokatorów. Dosypałam drobnych kamieni by chwasty nie miały gdzie się siać. Sporo roślinek wydaje pojedyncze kwiaty.
Witaj Janeczko! U mnie dwa powojniki też usychają - to ten uwiąd jest. Trzeba przyciąć i już - mam nadzieję. Dzięki za miłe słowa. Liliowce szczerze polecam! Są niesamowite. U mnie wciąż niektóre z nich kwitną:

Elu - u mnie dębik nie dopiero, a znów kwitnie - jak wiele innych bylin

Dzięki Jolu! Wiesz jednak, że na fotkach wszystko lepiej wygląda

Ado - w tym roku jest istny koszmar z mrówkami. Wszędzie ich pełno, same mrowiska na działce.

- christinkrysia
- Od: 26 maja 2006, o 18:37
Izuniu witaj !
Nie było mnie chwilkę i zrobiło się trochę zaległości. U Ciebie wciąż kolorowo i wciąż spotykają Cie niespodzianki gdy zakwita pierwszy kwiat ale mieczyk trafił się piękny i mimo,ze takiego koloru nie oczekiwałaś nie gniewasz się na niego prawda?
Wszystkie rośliny w tym roku przechodzą ekstremalne warunki począwszy od srogiej zimy, zimnej wiosny,szalonych letnich upałach i obfitych opadach a ciekawe jak będzie wyglądać koniec sezonu...?
Niektóre mimo to swietnie sie maja ale część dość nagle zaczyna ginąć w oczach a szkoda .
W Elblągu będę 13 września i jeśli nic nie stanie na przeszkodzie jestem chętna na spotkanie z Tobą
- daj znać jaki masz plany?
Nie było mnie chwilkę i zrobiło się trochę zaległości. U Ciebie wciąż kolorowo i wciąż spotykają Cie niespodzianki gdy zakwita pierwszy kwiat ale mieczyk trafił się piękny i mimo,ze takiego koloru nie oczekiwałaś nie gniewasz się na niego prawda?
Wszystkie rośliny w tym roku przechodzą ekstremalne warunki począwszy od srogiej zimy, zimnej wiosny,szalonych letnich upałach i obfitych opadach a ciekawe jak będzie wyglądać koniec sezonu...?
Niektóre mimo to swietnie sie maja ale część dość nagle zaczyna ginąć w oczach a szkoda .
W Elblągu będę 13 września i jeśli nic nie stanie na przeszkodzie jestem chętna na spotkanie z Tobą
- daj znać jaki masz plany?