Apteka na działce

Jak zachować doskonałe zdrowie, kondycję i urodę? Porady, zdrowa żywność, najlepsze przepisy.
Zablokowany
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2006, o 18:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Apteka na działce

Post »

Witam miłych gości :wit
Sezon w pełni więc czasu na wszystko nie starcza. Lipiec u mnie zawsze wyjątkowo roboczy bo zbiory truskawek, porzeczek ( mamy czerwone, czarne i złote) i robienie z nich przetworów tradycyjnie bez żadnych wynalazków w postaci zagęszczaczy itp
Jestem po pierwszych zbiorach Dziurawca, Mięty, Oregano, Hyzopu, Piołunu , Melisy, Ogórecznika lekarskiego Majeranku... chyba nic nie przeoczyłam.
Dobrze się suszyło w te upalne dni na stryszku altany ale w domu jeszcze dosuszałam w odpowiedniej temperaturze.
Zamroziłam sporą porcję liści Pysznogłówki bo stosuję je do aromatyzowania herbaty ale ona też nadaje się do suszenia i warto to zrobić dla jej cennych właściwości leczniczych.
Wszystko zapakowane, opisane i odstawione na odpowiedni czas.
Dziś zrobiłam pierwsze zbiory płatków z Nagietków
Do tego pielenie na działce i codzienne domowe obowiązki - jednym słowem doba za krótka.

iwona0042 wszystko dogramy na PW

goja94 widzę,że koleżanka Ci podpowiedziała.
Ciekawi mnie czy dostałaś je ?
Moje siewki każdego dnia deszcz przyklepuje i mam mieszane uczucia co do jej żywota.
leje u nas od 3 tygodni prawie kazdego dnia, zdaża się tkże grad i wczoraj to tak sypnęło,że az szyby dźwięczały.

mika181 witam nowego gościa i serdecznie zapraszam do grona ludzi szukających zdrowia w przyrodzie.

hala67 Halinko bardzo się cieszę z takiego podejścia.
Musli osobiście nie jadam ale za to jogurt z grzybka jest dla mnie bazą do której dodaje różne owoce i miksuję - smakowite tak,że muszę dzielić na porcje aby dla każdego starczyło.
Maseczka na włosy - czemu nie . Kiedyś cos z jogurtu kupnego robiłam ale dodawało się jeszcze chyba jajko i odrobinę miodu - już dokładnie nie pamiętam.
mirzan
---
Od: 23 maja 2005, o 06:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Przeczytałem u Różańskiego o katalpie,pierwszorzędnie działa na stawy. Zaraz oskubię ją
z liści, na śniadanie.
bebeluch
1000p
1000p
Od: 26 gru 2010, o 16:35
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

ja ciągle jeszcze błądzę po forum podpowiedzcie gdzie można zależ tego p.Różańskiego stawy też mi dokuczają a jakby co to jeszcze walczę z zatokami
Mędrzec potrafi uczyć się nawet od Głupca. Głupiec nie uczy się nigdy.
mirzan
---

Post »

Ooo,zatoka to jeszcze większe niż staw. http://rozanski.li/
bebeluch
1000p
1000p

Post »

Dziękuje Mirzan
bebeluch
1000p
1000p

Post »

Mirzan a jak tam Twoje kielichowce bo ja ciągle o nich marzę i teraz to jeszcze katalpie też?
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Na strony Różańskiego zagladam dość często bo ma ciekawe i dokładne opracowania.
Moja Katalpa mała więc nie ma na co sie rzucać ... :;230
Ponad rok temu przerwałam leczenie tabletkami o nazwie Arechin, faktycznie pomógł na RZS i zespół Sjogrena ale zrobił spustoszenie gdzie indziej.
Od tamtej pory stosuję tylko leki ziołowe- oby jak najdłużej to mi wystarczało.
Nalewka ze Złocienia maruny - 2 x dziennie po 15 kropli dała zaskakujące wyniki zarówno w samopoczuciu jak i analizie krwi na odczynniki RZS.
Szkoda,ze z tej nalewki nie można robić okładów ale jest na alkoholu więc ta i żadna inna także.
W sezonie sa świeże liście, wystarczy kilka zmiażdżyć i nałożyć na bolący staw. Kilka takich kompresów i jest poprawa przynajmniej u mnie.
Oby tak dalej.
Pozdrawiam
mirzan
---

Post »

bebeluch pisze:Mirzan a jak tam Twoje kielichowce bo ja ciągle o nich marzę i teraz to jeszcze katalpie też?
Kielichowce jeszcze małe,ale są.Katalpy też.
ganio4
1000p
1000p
Od: 11 maja 2009, o 09:27

Post »

Christinkrysia, myślę, że to może ciebie zainteresować.
http://vimeo.com/38788975
Kasia
Awatar użytkownika
badzia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lip 2011, o 19:41
Kontakt:

Post »

Krysiu, pani Maria Treben proponuje okłady z nalewki nagietkowej (dot.innych schorzeń) ROZCIEŃCZONEJ przegotowaną wodą. Idąc tym tropem, myślę, że można by też ze złocieniem maruną w analogiczny sposób zadziałać na RZS. Mowa o nalewkach na 40% alkoholu.
mirzan
---

Post »

Czy stosował ktoś roślinę o nazwie bacopa?
Awatar użytkownika
badzia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Czy masz na myśli roślinę kwitnącą na biało i niebiesko, płożącą? Tę znam tylko jako ozdobną, do pojemników i nazywa się właśnie bacopa. W tym roku akurat jej nie mam ale jest bardzo dekoracyjna bo ma duuuużo zielonej masy i obficie kwitnie. Mirzan, zioła, których Ty poszukujesz dla siebie są potrzebne również mnie, ale że bacopa...? Wiesz coś o jej właściwościach leczniczych?
mirzan
---

Post »

Kwitnie biało,płożąca.Podobno pamięć poprawia,czytałem o niej.Mam,ale nie wiem po co.
Awatar użytkownika
badzia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Będę szukać, szperać, jak coś znajdę odezwę się. W moich zbiorach zielarskich nic nie ma o bacopie ale wezmę na spytki znajomego zielarza.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
christinkrysia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Miło mi,że zagladacie do wątku bo ja tradycyjnie w biegu ... :;230
Spirytus zakupiony , nalewka nagietkowa juz się robi ale trzeba poczekać określoną ilość czasu.
W tym roku wyjątkowo dużo tych ziołowych nalewek robię i już zaczęłam dawać im dokładne etykiety aby się nie pogubić.
Ważne,że efekty widzę i nie tylko ja ;:138

Bacopa monnieri jest znana przede wszystkim z urody a jej właściwości lecznicze są często zaskoczeniem dla ludzi z którymi rozmawiam.
Osobiście nigdy nie korzystałam choć raz byłam zdecydowana kupic kapsułki po ciężkim dla mnie okresie długiej diety itd.
Ogólne osłabienie wpływało na koncentrację, pamięć itp i stąd poszukiwania ale obeszło się bez niej bo znalazłam o niej dobre i takie sobie opinie...
O wszystkim co jej dotyczy tradycyjnie znależć i poczytać można na stronach Dr Henryka Różańskiego więc zapraszam zainteresowanych .
Zablokowany

Wróć do „Bądźmy ZDROWI i piękni... jak nasz ogród”