Mój pas startowy, czyli wąska działka :) - cz. 2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sty 2008, o 10:48

Re: Mój pas startowy, czyli wąska działka :) - cz. 2

Post »

Czy to hebe to mam przyciąć? Czy zostawić i samo zarośnie? Nie mam pojęcia. Niedługo, jak śnieg zejdzie, biorę się za przycinanie wrzosów - oj, trochę trzeba się z tym nagimnastykować :roll:

A kamczackie chyba pod śniegiem miały za ciepło - w końcu one są super wytrzymałe - w czasie kwitnienia kwiaty wytrzymuja bez problemów mrozy do -8 :shock:
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dominiko czy Ty mieszkasz w innym kraju. U mnie jeszcze gruba warstwa śniegu, a u Ciebie już różyczki zaczynają listki puszczać i inne roślinki też. ;:138
Zawsze podziwaiłam Twoje zamiłowanie do winogron. Pokazywałam nawet tacie jakie masz odmiany. Spisał sobie i jestem ciekawa czy coś sobie zakupi
Pozdrawiam cieplutko Gosia
gloriadei
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 sty 2009, o 17:22
Kontakt:

Post »

Dominiś
to i do ciebie wiosna przyszła! :D
Dereń już na starcie i Bonica chce byc pierwsza ;)
Hebe bradzo dobrze toleruje cięcie, jak np. bukszpan.
Ale poczekaj jeszcze ze 2 tygodnie, jak się na stałe ociepli.
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 20:07

Post »

Nad moim hebe jeszcze z metr śniegu..
Myślę, że mu tam dobrze.. w zeszłym oku zakwtł, może i w tym będzie chciał.. :)

ale chętnie będę obserwować co Ty wyprawiasz ze swoimi..
z uśmiechami Iza
u liski
Awatar użytkownika
JLG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 mar 2009, o 17:16

Post »

Aż nie mogę uwierzyć, że to tegoroczne zdjęcia. Ale to oznacza jedno idzie wiosna :tan :tan :tan
linki Lesi
aktualny
Pozdrawiam ciepło - Joasia
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sezon rozpoczęty ;:183 ;:138 ;:170 :;230

Obrazek

Żwirek dla kotów przekopany, zagrabione, jeszcze trzeba trochę wyrównać, ale to już jak zejdzie śnieg, i będzie można nawieźć ziemi.

A rabata południowa praktycznie też już bez śniegu (jednak ciepło od domu się odbija, i śnieg się dużo szybciej rozpuszcza):

Obrazek

Pierwsze tulipany wystawiają łebki:

Obrazek

Wrzosowisko powoli się pokazuje:

Obrazek

Jesienna trawka przeżyła jednak :

Obrazek
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2007, o 22:28

Post »

W szoku jestem głębokim :shock: toż to wiosna prawdziwa!! To tylko u nas jeszcze zima?? :evil: Rano wszystko było przysypane świeżym śniegiem :( Do pracy jechałam 40/h koszmar jakiś, ślizgawica, że strach nogi stawiać ;:223 Gdzież mi do Waszej wiosny!!

Ale Ci zazdroszczę tego rycia w ogrodzie !! Mówiłam , że do maja wyrobisz się ze wszystkim, przy takim zapale??? nie może być inaczej ;:138
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Niestety ten zapał to mi minie, zwłaszcza, jak przyjdzie do prawdziwego kopania (kamieni). To były jakieś popierdółki :;230
magdala

Post »

No ,no ..piękne widoki !! Teraz mi się przypomniało ,jak rok temu chciałam już coś porobić na działce
i .....grabiłam śnieg (resztki co prawda ,ale jednak śnieg) i tylko rozglądałam się wokół czy mnie kto
nie widzi :roll:
I to żadna aluzja do Twojej dzisiejszej radochy ,Dominiko ,tak mi się przypomniało ...
Zanim u nas się roztopi -jeszcze trochę , teraz dla odmiany upiorna mgła w miescie :shock:
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55

Post »

Dominika ! Przecież ja też mieszkam w W-wie, nawet jeśli z drugiej strony...! U Ciebie jakby inny świat....nic nie rozumiem. Mój ogród leży pod sniegiem!!!
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Madziu - moi sąsiedzi chyba już się niczemu nie dziwią :;230 Śniegu też trochę odwaliłam, bo tam leżała górka z odśnieżania (ale i tak już niewielka).

Iza - wiesz, ja nie pokazałam całości ogrodu, tylko te najlepsze kawałki. Tam, gdzie dziś przekopywałam, i ta rabata przy ogrodzeniu, to jest południowa strona, przy i wzdłuż domu. Jasna elewacja odbija promienie słoneczne, więc wszędzie tam śnieg się topi kilka razy szybciej. Tulipany odkopywałam jakiś czas temu (trochę po omacku), było tam więc ze 30 cm śniegu mniej, jak się zaczęły roztopy. A ta młoda trawka też jest bliżej domu - może to też ma znaczenie. Wrzosowisko jest na górce, więc było tam mniej śniegu (było płasko na całym ogrodzie). W ogóle ogród (oprócz północno- zachodniej strony wzdłuż domu) mam w słońcu. Myślę, że to ma olbrzymie znaczenie.
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 20:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A mnie tą razą nie zieleń ujęła, tylko ten widok pięknej, pulchnej, przegrabionej ziemi...matko, jak ja za tym tęsknię... ;:167 już niedługo, może za jakieś dwa tygonie, będziemy sobie przygotowywać grządkę pod warzywa i wysiewać siedmiolatkę (to się chyba jakoś wcześnie wysiewa? muszę sprawdzić)
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Awatar użytkownika
dominikams
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A wiesz co - mam dokładnie te same odczucia - potem sobie stałam na schodach i gapiłam się na ten kawałek z wielkim ukontentowaniem :;230 A ziemia tam akurat nie bardzo, ale jak mokra to niczego sobie, nie? :D

Ja na razie to muszę dotrzeć w miejsce (potencjalne), gdzie mam mieć warzywnik. Znaczy obadać muszę, czy tam wejdzie - póki co nie za bardzo jeszcze widać :roll: Potem zrywanie darni no i wiadomo :roll:
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 20:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja to teraz rozumiem Pawlaków Jaśka, co ziemię z Krużewnik do USA ze sobą powiózł ;-)
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

DOMINIKO widze wielki napis SEZON JUŻ ROZPOCZETY . U mnie jeszcze nie tak szybko . Tam gdzie będzie warzywniak jeszcze trochę śniegu leży i nie ma co tam wchodzić . Musiałabym tez przekopać zeby zobaczyć czy te wszystkie rzeczy się porozkładały przez zimę . Wypróbowywałam taki przyspieszacz do kompostu z EM-ami -Bokashi . Ciekawe jak zadziałał . Poodkrywałam rano pierisa ,osmanthusa i skimię . Ta ostatnia wygląda jakby dopiero była wsadzona do ziemi . Super przetrzymała zimę .
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”