Skrzydłokwiat - pielęgnacja i problemy w uprawie

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Annau
200p
200p
Od: 26 cze 2020, o 19:03
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Skrzydłokwiat - pielęgnacja i problemy w uprawie

Post »

Skrzydłokwiat ma tak jeśli jest zbyt suche powietrze, albo jest zbyt obficie podlewany.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2011, o 14:36
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Albo ma zbyt mało przepuszczalne podłoże - sama ziemia bez dodatku rozluźniacza.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
AGA Z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 paź 2009, o 11:20
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Mój Gemmini kupiony 2 lata temu ma coraz mniejsze listki. Jaka może być przyczyna? Nawóz? Zimowa pora?
Stoi na zachodnim parapecie ma sporo światła. Boję się go ruszyć. Może przesadzenie pomoże? Ma dzieciaczka, ale chciałam mieć gęściej w doniczce a nie jedną roślinkę.
Pozdrawiam Agnieszka
Spis treści
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Masz odpowiedź w tym co napisałaś.

Rośliny przesadzamy co około 2 lata żeby wymienić podłoże, które z czasem ulega zbytniemu zasoleniu. Efekt jest tylko, że zmienia się pH podłoża na niekorzystny, wskutek czego roślina coraz trudniej pobiera składniki odżywcze, aż w ogóle przestaje. Roślina tworzy coraz mniejsze liście, aż w końcu całkowicie wstrzymuje wzrost.
Podobnie może się stać, gdy bryła korzeniowa jest już przerośnięta.
Przy okazji, pamiętaj żeby w jednej doniczce nie rosły więcej niż dwa - trzy egzemplarze, gdyż inaczej będzie zbyt duża konkurencja o składniki odżywcze.
"Głową muru nie przebijesz, ale jeśli zawiodły inne metody należy spróbować i tej." - Józef Piłsudski
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Awatar użytkownika
AGA Z
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 paź 2009, o 11:20
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dziękuję za cenne rady.
Na wiosnę przesadzę ale zostawię obie razem.
Pozdrawiam Agnieszka
Spis treści
Annau
200p
200p

Post »

Witam :wink:
Mam pytanie. Chodzi mi o skrzydłokwiat Gemini. Jak to jest z wybarwieniem się liści. Jeśli otrzyma większą ilość światła to lepiej się wybarwia, ale czy dotyczy to tylko liści, które się tworzą, czy także tych, które się już wykształciły? Czy liść może jeszcze zmienić barwę, tak jak to bywa w przypadku np.epipremnum?
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Z każdą rośliną odmiany variegata wybarwienie liści może być zmienne, jak sama nazwa wskazuje. Większa ilość światła może wpłynąć na to, że liście nie będą zielenieć (dotyczy to wszystkich liści), ale należy pamiętać jeszcze o ryzyku rewersji, tzn. powrotu do przewagi zielonej koloru aż do nawet całkowicie zaniku jasnych plam.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Annau
200p
200p

Post »

Dziękuję. Doczytałam, że liście z objawami rewersji należy usuwać, bo powodują wyradzanie.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Z tym przycinaniem żeby uniknąć rewersji to często nie wystarczy odciąć jednego liścia, gdyż sam ten proces w dużym uproszczeniu odbywa się w stożku wzrostu samej rośliny.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
maci
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 12 mar 2021, o 21:48

Post »

Ponieważ to mój pierwszy post, witam wszystkich na forum.

Mam problem ze swoimi dwoma skrzydłokwiatami. Od kilku tygodni końcówki liści zaczynają brązowieć. Przeczytałem, że prawdopodobnie jest to spowodowane zbyt niską wilgotnością powietrza. Od tego czasu zacząłem je regularnie zraszać wodą, jednak ten problem dalej występuje i wydaje mi się, że coraz mocniej postępuje. Dodatkowo dzisiaj zauważyłem mocno żółty liść.

Obrazek

Obrazek

Podlewam kwiat raz w tygodniu, zraszam liście co 2-3 dni, dodatkowo doniczki są w osłonkach wyłożonych warstwą kamyków, które co kilka dni zalewam wodą (nie sięga ona dna doniczki). Kwiaty postawione są w średnio jasnym miejscu, nie padają na nie bezpośrednio promienie słońca.

W czym może być problem?
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wszystko, same błędy uprawowe. W zasadzie wszystko masz w wątku.

Po 1. Osłonki do wywalenia, korzenie muszą oddychać. Poza tym co to za pomysł z tym keramzytem w osłonce? Co on ma dać? Chyba, żeby podłoże wolniej przesychało, nic więcej. Doniczkę stawiasz na podstawce.

Po 2. Spryskiwanie liści nic nie daje, a za to w warunkach domowych zbyt częste spryskiwanie to pierwszy krok do załapania infekcji grzybowej. Żeby podnieść wilgotność powietrza można dać doniczkę z podstawką na dużej tacce wypełnionej wilgotnym keramzytem, ale to połowiczne rozwiązanie. Jak masz bardzo suche powietrze, to w okresie jesienno-zimowym dobrze jest zainwestować w nawilżacz. Ideą podniesienia wilgotności powietrza nie jest moczenie liści. Spryskiwanie liści wodą to mit i tylko mit powtarzany jak mantra.

Po 3. Do przesadzenia i to już. Do przepuszczalnego podłoża, mieszanki ziemi i żwirku w proporcji około 3:1. Keramzyt wsypujesz na dno doniczki z odpływem. Podczas przesadzania sprawdź stan korzeni.

Po 4. Roślin nie podlewa się cyklicznie, a w zależności od warunków uprawy oraz wymagań danej rośliny czy pory roku. Skrzydłokwiata podlewasz wtedy kiedy przeschnie wierzchnia warstwa podłoża.

Stanowisko jasne w pobliżu okna. Jak masz północną, wschodnią wystawę to daj na parapet.

Resztę znajdziesz w wątku.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Lock
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 16 mar 2018, o 13:30

Post »

Witam serdecznie!
Chciałbym podpytać co powinienem usprawnić przy uprawie Skrzydłokwiatu. Przyjrzałem się dzisiaj roślinom w sklepie i są one dużo bardziej 'soczyste' i sztywne od mojego. Wiem, że w sklepach są one pędzone odżywkami jednak zastanawia mnie kondycja mojej rośliny, która ma liście bardziej oklapłe:
Obrazek

-Stoi na miejscu, gdzie światło jest rozproszone.
-Przesadzałem go kilka miesięcy temu - wcześniej sporo czasu spędził w podłożu produkcyjnym, dlatego postanowiłem go przesadzić mimo późnej jesieni.
-Ziemia uniwersalna zmieszana z perlitem - niestety wcześniej robiłem to 'na oko', i nie wiem jaki jest stosunek ziemi do perlitu.
Obrazek

-Na dnie doniczki jest warstwa drenażu w postaci keramzytu.
-Wilgotność powietrza była bardzo niska, stąd podsuszone końcówki. Jednak od 1,5 tygodnia zainwestowałem w nawilżacz powietrza i wilgotność utrzymuje się na poziomie ~55%.
-Podlewanie - różnie, ale raczej nie częściej niż raz w tygodniu. Czekam aż wierzchnia warstwa przeschnie na głębokości ok 3cm. Woda przefiltrowana filtrem Brita.
-Temperatura w pomieszczeniu to 21-23st.
-Kilka dni temu przetarłem liście szmatką z wodą z cytryną. Nie usunęło to w pełni delikatnego nalotu na liściach po zraszaniu rośliny w okresie kiedy wilgotność była skrajnie niska.
-Umieściłem w doniczce pałeczki nawozowo-owadobójcze - inna roślina miała problem z ziemiórkami, więc prewencyjnie umieściłem je tutaj. W związku z tym na jakiś czas przestałem nawozić nawozem płynnym. Wcześniej nawoziłem raz na 2-3 tygodnie.

To do czego doszedłem po przeczytaniu tego wątku to wyciągnięcie doniczki z osłonki, żeby zapewnić lepszą cyrkulację powietrza od strony korzeni. Na razie doniczkę postawiłem na osłonce do góry dnem i zapewniłem delikatny odstęp od jej powierzchni:
Obrazek

To co zwróciło moją uwagę, to główny, najstarszy liść, którego łodyga wygląda tak:
Obrazek
Inny główny liść obok wygląda podobnie. Ten biały 'nalot' to jakiś osad chyba, bo jest 'kruchy'.

Co powinienem zrobić, aby liście nie były tak oklapnięte?
Czy ziemia powinna być bardziej przepuszczalna?
Co zrobić z tym 'dziwnie' wyglądającym głównym liściem? Czy to może być zwiastun jakiejś choroby?
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Z tego co widzę to doniczka jest za duża uwzględniając wielkość bryły korzeniowej. O ile dałeś większą?
Zbyt duża doniczka to większe ryzyko albo przelania albo zbytniego przesuszenia podłoża. Liście są oklapnięte z powodu albo właśnie niedostatku albo nadmiaru wody - trzymanie wpierw długo w podłożu produkcyjnym, a potem w osłonce i przy tak dużej doniczce to pierwszy krok do gnicia korzeni.

Wyciągnął bym z doniczki i sprawdził stan korzeni.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
Lock
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 16 mar 2018, o 13:30

Post »

Przyznam szczerze, że nie wiem o ile większa była nowa doniczka. Produkcyjną chyba zutylizowałem, więc nie mam jak porównać. Nie jest to na 100% "przepisowe" 2cm, raczej sporo większa.
Aktualnie bryła korzeniowa ma około 16cm:
Obrazek

Nowa donica ma natomiast około ~23cm. Koniecznie muszę ją zmniejszyć? Do 18cm? Czy mogę dorzucić więcej rozluźniacza?
Ziemia wygląda w tej chwili tak (dzisiaj rano podlewane):
Obrazek

Jeśli chodzi o korzenie, to na moje amatorskie oko wyglądają one zdrowo:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
norbert76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Doniczka o wiele za duża. Musisz dać mniejszą. Rozluźnij jeszcze bryłę korzeniową i do niej dobierz doniczkę. Jeśli średnica bryły korzeniowej, która dodatkowo nie widać żeby była mocno przerośnięta, to wystarczy jak dasz 17 - 18 cm. Na dno wsyp drenaż z keramzytu, jeśli go wcześniej nie było. Doniczkę stawiasz na podstawce.
Po przesadzeniu podlej porządnie i daj na jasne stanowisko w pobliżu okna.
Dżungla w bloku
Storczykowo u Norberta
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”