Ogród - mój azyl - JolantaG cz.4
- pyzia
- 200p
- Od: 18 maja 2009, o 11:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: Ogród - mój azyl - JolantaGraj cz.4
Jolu pozdrawiam Cię serdecznie po raz pierwszy w 2010! Życzę wszystkiego dobrego i z przyjemnością myślę o tym co jeszcze przed nami
- będzie pięknie!

- Zabeczka101059
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 lis 2008, o 14:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witaj Jolu
Róże i dalie masz piękne
miło popatrzeć w ten mroźny dzień

znasz nazwę tej róży, jest piękna
Róże i dalie masz piękne

znasz nazwę tej róży, jest piękna

- JolantaG
- Od: 3 lis 2008, o 14:52
DZIDZIU,najprawdopodobniej jest to róża Fisherman?s Friend.
PYZIU ,dziękuje i życzę miłego feriowego wypoczynku .
MARYLU ,wszyscy byśmy chcieli ,żeby nam ,w pobliżu organizowali takie targi i wystawy .
DALU ,dziękuje .Ty chociaż przez kilka dni miałaś odskocznię od tej zimy ,a my tutaj mamy jej już serdecznie dosyć .
GRAŻYNKO ,chyba sami będziemy musieli wziąć sprawy w swoje ręce i zacząć organizować targi i wystawy .Na razie robimy to tutaj na forum ,może kiedyś zajmiemy się tym na szerszą skalę .
HALINKO ,dziękuje
.
ADO ,też mi się bardzo podoba ta NN .Obficie i długo kwitnie i jako ostatnia łapie wszelkie choróbska .
MOJE ŻÓŁTKI .

PYZIU ,dziękuje i życzę miłego feriowego wypoczynku .

MARYLU ,wszyscy byśmy chcieli ,żeby nam ,w pobliżu organizowali takie targi i wystawy .

DALU ,dziękuje .Ty chociaż przez kilka dni miałaś odskocznię od tej zimy ,a my tutaj mamy jej już serdecznie dosyć .

GRAŻYNKO ,chyba sami będziemy musieli wziąć sprawy w swoje ręce i zacząć organizować targi i wystawy .Na razie robimy to tutaj na forum ,może kiedyś zajmiemy się tym na szerszą skalę .

HALINKO ,dziękuje

ADO ,też mi się bardzo podoba ta NN .Obficie i długo kwitnie i jako ostatnia łapie wszelkie choróbska .
MOJE ŻÓŁTKI .

- HalinaK
- Od: 12 paź 2008, o 11:27
Joluś
żółte różyczki śliczne ... ojjj zapachniało 

- jollla500
- Od: 26 cze 2008, o 23:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Halinko dziękuję Ci bardzo
Kochanie zapraszam do nowego wątku.... http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=30260

Kochanie zapraszam do nowego wątku.... http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=30260
- tara
- Od: 16 mar 2008, o 22:01
piękne ale sprawiłaś im ubranka jakie dostojne 

Witam Cię Julu w Nowym Roku i życzę wszelkiej pomyślności.
Tak zapachniało tymi różyczkami, że tylko patrzeć wiosny ;)

Tak zapachniało tymi różyczkami, że tylko patrzeć wiosny ;)
- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
Jolu - dziękuję :P
Mam słabość do żółtych róż.
Do jesieni broniłam się rękoma i nogami przed zakupem różowych bo mnie nie kręciły ale poległam.
Różowe też piękne
Mam słabość do żółtych róż.
Do jesieni broniłam się rękoma i nogami przed zakupem różowych bo mnie nie kręciły ale poległam.
Różowe też piękne

Jolu, ale piękne masz róże! Śliczna różowa z kropelkami rosy! Czuję jej zapach.
Miłego dnia Ci życzę. 

grazka_j - moje wątki
Pozdrawiam serdecznie. Grażyna
Pozdrawiam serdecznie. Grażyna
- tu.ja
- Od: 21 lip 2008, o 09:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Tyle róż...! Co jedna to ładniejsza!
Do listy targów i wystaw dorzucę Stare Pole k.Malborka woj.pomorskie - 2 razy w roku ( czerwiec i wrzesień ) są rajem dla ogrodomaniaków. Terminy tegoroczne to 19-20.06.2010 i 11-12.09.2010. Szczerze polecam!
Do listy targów i wystaw dorzucę Stare Pole k.Malborka woj.pomorskie - 2 razy w roku ( czerwiec i wrzesień ) są rajem dla ogrodomaniaków. Terminy tegoroczne to 19-20.06.2010 i 11-12.09.2010. Szczerze polecam!
- JolantaG
Dziękuje Wam kochani za pochwały pod adresem moich różyczek .Ciekawa jestem jaki będzie ten rok dla nich ,czy znów będą męczone przez choróbska
Oby nie .
IZA ,dziękuje za cynk w sprawie kolejnych targów .Pewnie wiele osób z tego skorzysta. :P
Za oknem zima ,więc postanowiłam przynieść troszkę wiosny ,do domciu . :P

IZA ,dziękuje za cynk w sprawie kolejnych targów .Pewnie wiele osób z tego skorzysta. :P

Za oknem zima ,więc postanowiłam przynieść troszkę wiosny ,do domciu . :P

-
- 1000p
- Od: 26 sie 2008, o 19:21
Wiosna w domu,urocza ,teraz pozostało tylko czekać na tą za oknami...
- e-genia
- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Witaj Jolu cudny ten cyklamen ,powiedz jak długo stoi Ci e domu i kwitnie , ja nie mam do nich szczęścia , A spotkałam ostatnio osobę która mówiła że 11 lat miała i pięknie powtarzał kwitnienie , pewnie coś nie tak z nim robiłam .
Genia
Genia
- Cynthia
- Od: 16 lut 2009, o 12:50
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Przyłączam się do pytania Geni
U mnie cyklamenki ,to kwiaty sezonowe....po kwitnieniu nie jestem w stanie ich utrzymać przy życiu

U mnie cyklamenki ,to kwiaty sezonowe....po kwitnieniu nie jestem w stanie ich utrzymać przy życiu

Pozdrawiam słonecznie - Baśka 

- JolantaG
Nie wiele Wam mogę powiedzieć na temat cyklamenów ,bo to dzisiejsze zakupy .Wcześniej ich nie miałam .
Znalazłam w necie troszkę informacji i wygląda na to ,że są dość trudne w uprawie .
Cyklamen najlepiej czuje się w zimie w miejscach zacienionych i o niższej temperaturze w granicach ok. 14?C. Roślinę nawozimy w okresie wzrostu średnio raz na dwa tygodnie. Po przekwitnięciu liście cyklamenu zaczynają żółknąć, rozpoczynamy wtedy stopniowo ograniczenie podlewania, dzięki czemu roślina wchodzi stopniowo w stan spoczynku. Gdy roślina przejdzie w stan spoczynku przenosimy ją w chłodniejsze i bardziej zacienione miejsce, gdzie przebywa średnio do połowy maja.
http://www.tipy.pl/artykul_1715,jak-pie ... ameny.html
Zaaklimatyzowanie cyklamenów
Po zakupie cyklamenu należy trzymać roślinę przez pewien czas w chłodnym miejscu i zapewnić dużą wilgotność powietrza. Cyklamen musi się zaaklimatyzować.
Wilgotność powietrza
Cyklamen potrzebuje stale wilgotnego powietrza jednak nie należy zraszać jego liści ani kwiatów. Aby zapewnić roślinie odpowiednią wilgotność ustaw doniczkę na podstawce z wodą i kamyczkami bądź żwirkiem w taki sposób, aby dno doniczki nie stykało się z wodą. Doniczkę wstaw do pojemnika zewnętrznego wypełnionego wilgotnym torfem.
Podlewanie cyklamenów.
Najpierw sprawdź palcami ziemię. W przypadku, gdy jest ona lekka i się pyli wówczas należy nawodnić roślinę. Doniczkę wstaw do wiaderka i nalej do niego wody (woda musi być poniżej górnego brzegu doniczki). Po kwadransie wyciągnij doniczkę z wody i odsącz jej nadmiar. Pamiętaj, że nie wolno zamoczyć bulwy.
Czyszczenie liści.
Liście zamieć miękkim pędzelkiem. Nie należy używać wody ani preparatów do nabłyszczania.
Coś się dzieje z rośliną niedobrego:
* Pojawiają się nowe liście ale nie ma kwiatów. Cyklamen wymaga nawożenia.
* Liście są pomarszczone i zwisają. Zbyt wysoka temperatura oraz za sucho. Nawodnij roślinę i przenieś do chłodniejszego miejsca.
* Liście są żółte i opadnięte. Za gorąco i za ciemno. Przenieś roślinę w miejsce jaśniejsze i chłodniejsze. Żółknięcie liści może być również spowodowane dymem tytoniowym.
* Przypalone liście. Mokre liście zostały wystawione na bezpośrednie działanie promieni słonecznych. Postaw roślinę w cieniu i nawadniaj od spodu.
* Liście tracą kształt, są lepkie, na nich zielone owady. Mszyce. Spryskaj roślinę pyretrum lub insektycydem systemicznym.
* Szary nalot na listkach. Mączniak rzekomy. Spryskaj roślinę fungicydem zawierającym benomyl.
* Gnijąca bulwa. Bulwa została zamoczona. Jeśli bulwa nie ma liści można odciąć chorą tkankę ostrym nożem i posypać sproszkowaną siarką. W okresie wzrostu rośliny nie można nic zrobić.

Cyklamen najlepiej czuje się w zimie w miejscach zacienionych i o niższej temperaturze w granicach ok. 14?C. Roślinę nawozimy w okresie wzrostu średnio raz na dwa tygodnie. Po przekwitnięciu liście cyklamenu zaczynają żółknąć, rozpoczynamy wtedy stopniowo ograniczenie podlewania, dzięki czemu roślina wchodzi stopniowo w stan spoczynku. Gdy roślina przejdzie w stan spoczynku przenosimy ją w chłodniejsze i bardziej zacienione miejsce, gdzie przebywa średnio do połowy maja.
http://www.tipy.pl/artykul_1715,jak-pie ... ameny.html
Zaaklimatyzowanie cyklamenów
Po zakupie cyklamenu należy trzymać roślinę przez pewien czas w chłodnym miejscu i zapewnić dużą wilgotność powietrza. Cyklamen musi się zaaklimatyzować.
Wilgotność powietrza
Cyklamen potrzebuje stale wilgotnego powietrza jednak nie należy zraszać jego liści ani kwiatów. Aby zapewnić roślinie odpowiednią wilgotność ustaw doniczkę na podstawce z wodą i kamyczkami bądź żwirkiem w taki sposób, aby dno doniczki nie stykało się z wodą. Doniczkę wstaw do pojemnika zewnętrznego wypełnionego wilgotnym torfem.
Podlewanie cyklamenów.
Najpierw sprawdź palcami ziemię. W przypadku, gdy jest ona lekka i się pyli wówczas należy nawodnić roślinę. Doniczkę wstaw do wiaderka i nalej do niego wody (woda musi być poniżej górnego brzegu doniczki). Po kwadransie wyciągnij doniczkę z wody i odsącz jej nadmiar. Pamiętaj, że nie wolno zamoczyć bulwy.
Czyszczenie liści.
Liście zamieć miękkim pędzelkiem. Nie należy używać wody ani preparatów do nabłyszczania.
Coś się dzieje z rośliną niedobrego:
* Pojawiają się nowe liście ale nie ma kwiatów. Cyklamen wymaga nawożenia.
* Liście są pomarszczone i zwisają. Zbyt wysoka temperatura oraz za sucho. Nawodnij roślinę i przenieś do chłodniejszego miejsca.
* Liście są żółte i opadnięte. Za gorąco i za ciemno. Przenieś roślinę w miejsce jaśniejsze i chłodniejsze. Żółknięcie liści może być również spowodowane dymem tytoniowym.
* Przypalone liście. Mokre liście zostały wystawione na bezpośrednie działanie promieni słonecznych. Postaw roślinę w cieniu i nawadniaj od spodu.
* Liście tracą kształt, są lepkie, na nich zielone owady. Mszyce. Spryskaj roślinę pyretrum lub insektycydem systemicznym.
* Szary nalot na listkach. Mączniak rzekomy. Spryskaj roślinę fungicydem zawierającym benomyl.
* Gnijąca bulwa. Bulwa została zamoczona. Jeśli bulwa nie ma liści można odciąć chorą tkankę ostrym nożem i posypać sproszkowaną siarką. W okresie wzrostu rośliny nie można nic zrobić.