Mój mikroskopijny ogródeczek - Ania Kropelka cz.2
- Ania Kropelka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 lut 2009, o 08:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Mój mikroskopijny ogródeczek - Ania Kropelka cz.2
Jestem jestem Moi Kochani?.
Znów mnie trochę nie było, miałam trochę kłopotów i problemy zdrowotne. Ale sezon ogródkowy rozpoczęty, pierwsze koty za płoty, he, he, i trochę porządków ogrodowych już mam za sobą. Cebulowe wyłażą na potęgę, krokusy już kwitną a ja zabieram się już w tym tygodniu za sadzenie nowych nabytków?? ;-)
Znów mnie trochę nie było, miałam trochę kłopotów i problemy zdrowotne. Ale sezon ogródkowy rozpoczęty, pierwsze koty za płoty, he, he, i trochę porządków ogrodowych już mam za sobą. Cebulowe wyłażą na potęgę, krokusy już kwitną a ja zabieram się już w tym tygodniu za sadzenie nowych nabytków?? ;-)
- Ania Kropelka
Witaj Małgosiu, narożniki nie są niczym zamocowane, po prostu spina je konstrukcja dachu i obciąża ziemia w donicach na dole. Nic się nie dzieje wytrzymały wszystkie wichury.malgocha1960 pisze:Aniu,chciałam spytać jak są mocowane narożniki pod namiotem, jak to się zachowuje w letnie wichury? Swój namiot miałam niecały sezon i wyrwało go,połamało, w kawałkach zbierałam nawet u sąsiada.
- Ania Kropelka
- Aancyk
- 1000p
- Od: 20 lis 2010, o 17:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witam, jestem zauroczona Twoim ogrodem i zmianami jakie w nim zaszły.
Płot masz fantastyczny. Proszę napisz do czego jest zamocowany, czy masz pod spodem wylany jakiś murek w którym są osadzone metalowe pręty? Czy robiliście go sami z gotowych desek i jeśli tak, to gdzie można takie kupić? Jaki był koszt wykonania, zakupu takiego ogrodzenia? Gdzieś przeczytałam że był impregnowany własnoręcznie.
Przepraszam że tak dużo pytań ale właśnie myślę o podobnym ogrodzeniu. Zamierzam zająć się tym wiosną. Mam do ogrodzenia ok 45m.
pozdrawiam
Ania
Płot masz fantastyczny. Proszę napisz do czego jest zamocowany, czy masz pod spodem wylany jakiś murek w którym są osadzone metalowe pręty? Czy robiliście go sami z gotowych desek i jeśli tak, to gdzie można takie kupić? Jaki był koszt wykonania, zakupu takiego ogrodzenia? Gdzieś przeczytałam że był impregnowany własnoręcznie.
Przepraszam że tak dużo pytań ale właśnie myślę o podobnym ogrodzeniu. Zamierzam zająć się tym wiosną. Mam do ogrodzenia ok 45m.
pozdrawiam
Ania
- Ania Kropelka
Witaj Aniu, no faktycznie trochę się zmieniło w tym moim ogródku przez prawie 4 lata?.. ;-)
Płotek jest przymocowany do starego ogrodzenia na którym była siatka, przęsła są przykręcone do metalowych starych słupków i jest betonowa podmurówka, Płot jest mocowany trochę wyżej niż poziom gruntu, żeby nie dotykał ziemi i nie gnił. Przęsła były kupione gotowe w LM, i teraz też są bo je widziałam w niedzielę, jedno za około 80 zł. Nie były malowane więc impregnowałam je sama. A tak był montowany, szło błyskawicznie

Płotek jest przymocowany do starego ogrodzenia na którym była siatka, przęsła są przykręcone do metalowych starych słupków i jest betonowa podmurówka, Płot jest mocowany trochę wyżej niż poziom gruntu, żeby nie dotykał ziemi i nie gnił. Przęsła były kupione gotowe w LM, i teraz też są bo je widziałam w niedzielę, jedno za około 80 zł. Nie były malowane więc impregnowałam je sama. A tak był montowany, szło błyskawicznie

- JolantaG
- Od: 3 lis 2008, o 14:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
WITAM się już wiosennie .
Cieszę się ,że wróciłaś .Zdrowa,wypoczęta i w pełni sił do nowego sezonu .

Cieszę się ,że wróciłaś .Zdrowa,wypoczęta i w pełni sił do nowego sezonu .

- Ania Kropelka
Witaj Jolu serdecznie!! 

- MagdaMisia
- Od: 17 mar 2009, o 20:39
Witaj Aniu!
Cieszę się, że znów jesteś z nami.
Cieszę się, że znów jesteś z nami.

- Ania Kropelka
Witaj Madziu , i gratulacje..... ;-)
- Aancyk
- 1000p
- Od: 20 lis 2010, o 17:21
Dzięki śliczne za odpowiedź.
Proszę Cię tylko o rozwinięcie skrótu " LM " bo nie mam pojęcia jaki to może być sklep. Chyba u mnie go nie ma. Ogrodzenie wygląda tak jakby deski były przybite z obu stron czy to tylko takie wrażenie?
W każdym razie jest super i właśnie czegoś takiego poszukuję w Kielcach.
Proszę Cię tylko o rozwinięcie skrótu " LM " bo nie mam pojęcia jaki to może być sklep. Chyba u mnie go nie ma. Ogrodzenie wygląda tak jakby deski były przybite z obu stron czy to tylko takie wrażenie?
W każdym razie jest super i właśnie czegoś takiego poszukuję w Kielcach.
- Ania Kropelka
Leroy Merlin sklep z materiałami budowlanymi. Tak deseczki sa przybijane jakby na przemian i to daje fajny ażurowy efekt, bo pod kątem przebija światło
- Mama Ani
- 1000p
- Od: 17 cze 2009, o 14:40
Witaj Aniu idziemy z
tatem juz do ogrodu 

- Ania Kropelka
Pogoda za oknem sprzyjająca, więc prace ogrodowe w toku, w zasadzie większośc rzeczy już porobiłam, uporządkowałam rabatki, spulchniłam ziemię, przycięłam hortensje, złotlina i wszystko co było suche i przemarznięte. Dziś rozgarnęłam kopczyki różom, bo zaczęły się już zaparzać. Niestety straty są spore po zimie. Część róż będę cięła na wysokość 20-30 cm, tak bardzo pomarzły. Do przycięcia zostały jeszcze iglaste, no i róże. Wiosnę już czuć. Dziś wysadziłam na początek 8 nowych lilii?..jeszcze mam kilka doniczek z nowymi nabytkami, w tym dwie róże, Elficę i NN burbonkę
Cebulowe już wielkie. Narcyzy mają pąki, niedługo zakwitną. Na początek pokaz krokusików?.

Cebulowe już wielkie. Narcyzy mają pąki, niedługo zakwitną. Na początek pokaz krokusików?.

- Ania Kropelka
Do posadzenia czeka ciemiernik biały, robię już drugie podejście, zeszłoroczny nie przetrwał zimy, żółty rododendron, bordowa świecznika i sadziec?i trzy maciupkie trzmielinki. No i przyszły już pocztą zamówione mieczyki, chyba z 80 cebul?? padnę jak je posadzę??. Ale jak będzie kolorowo jak zakwitną, ehhhh?.
Cd. dzisiejszych fotek?

Irysiki, czekam aż zakwitną żółte

Rannik, byłam pewna że zdechł, ale przeżył, zakwitł i mam nadzieję że się rozmnoży

Pieris ładnie rośnie, variegata znowu podmarzła, ale chyba weźmie się w garść

Zrobiony porządek

Cd. dzisiejszych fotek?

Irysiki, czekam aż zakwitną żółte

Rannik, byłam pewna że zdechł, ale przeżył, zakwitł i mam nadzieję że się rozmnoży

Pieris ładnie rośnie, variegata znowu podmarzła, ale chyba weźmie się w garść

Zrobiony porządek

- JolantaG
- Od: 3 lis 2008, o 14:52
Śliczne iryski . :P
Dlaczego przypominam sobie o ich kupnie ,dopiero wtedy ,jak u kogoś kwitną .

Dlaczego przypominam sobie o ich kupnie ,dopiero wtedy ,jak u kogoś kwitną .