Ogród Orinoko
- Ewakora
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 maja 2010, o 14:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogród Orinoko
Kaliny piękne ,ale sosenek by mi było szkoda,a cały ogród zjawiskowy 

Pozdrawiam wszystkich zielenią natchnionych. Ewa
Wiejski ogród Ewy cz.1, cz.2, cz.3 cz.4- aktualna
Wspomnień nadszedł czas
Wspomnień nadszedł czas
- pelagia72
- Od: 2 mar 2009, o 21:09
Marku
Nieźle kombinujesz
Pewnie ciężko było wykopać te sosny, raczej spore były
Ta kalina jest zimozielona ? Jak to możliwe ?
Trawska masz przecudne
Nieźle kombinujesz

Pewnie ciężko było wykopać te sosny, raczej spore były

Ta kalina jest zimozielona ? Jak to możliwe ?
Trawska masz przecudne

- orinoko01
- 200p
- Od: 21 cze 2009, o 22:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ewo, mi też było szkoda...echhh...tym bardziej, że sam je sadziłem jako malusie sadzonki...a teraz miały już trzy metry wysokości.
Pell, ciężko..ciężko, ale nie fizycznie a duchowo hihii.
Kalina sztywnolistna (Viburnum rhytidophyllum) pochodzi z Chin i jest zimozielonym krzewem o wysokości do 3 m. Mam dwie odmiany, jedna z nich wyraźnie ma większe kwiatostany i ładniejsze większe i bardziej lśniące liście. Pod tą z większymi kwiatostanami mam sporo siewek...co swiadczy, że jej nasiona mają dużą siłę kiełkowania.
Pell, ciężko..ciężko, ale nie fizycznie a duchowo hihii.
Kalina sztywnolistna (Viburnum rhytidophyllum) pochodzi z Chin i jest zimozielonym krzewem o wysokości do 3 m. Mam dwie odmiany, jedna z nich wyraźnie ma większe kwiatostany i ładniejsze większe i bardziej lśniące liście. Pod tą z większymi kwiatostanami mam sporo siewek...co swiadczy, że jej nasiona mają dużą siłę kiełkowania.
- Mama Ani
- 1000p
- Od: 17 cze 2009, o 14:40
Tak Agnieszko ta kalina jest zimozielomna i teraz ma juz kwiaty u mnie były dwie a teraz już jedna , bo drugą wydała ta koło warzywnika 

- Ewakora
- Od: 17 maja 2010, o 14:13
PILNUJ TE SIEWKI PILNUJ 

Pozdrawiam wszystkich zielenią natchnionych. Ewa
Wspomnień nadszedł czas
Wspomnień nadszedł czas
- pelagia72
- Od: 2 mar 2009, o 21:09
Zabójczo piękne focie barbuli i werben z motylami
Pozdrówcie

Pozdrówcie

- Olusia
- Od: 23 gru 2007, o 21:38
Marku , TOBIE I TWOJEJ RODZINCE wielkie podziękowania za gościnę i zwiedzenie ogrodu z przewodnikiem.
Roślinki zagospodarowane i mam wielką nadzieję , że żadnej nie zmarnuję.
Roślinki zagospodarowane i mam wielką nadzieję , że żadnej nie zmarnuję.
- e-genia
- Od: 5 wrz 2008, o 19:01
Marku piękna jesień u Ciebie , a u mnie dzięki chryzantemom od Ciebie mam też wyjątkowo kolorowo jak na tę porę roku , Dziękuję
Genia

Genia

- Gencjana
- Od: 27 sty 2010, o 22:14
Marku, super że dajesz więcej zdjęć. Piękne kolorki u Ciebie. 

- Ma-Do
- Od: 22 lut 2010, o 20:29
Marku,masz zachwycający ogród,w którym jest co oglądać o każdej porze roku.
Bardzo ładnie wyglądają złocące się trawy i łany kwitnącej werbeny i perovskii.
Takie optymistyczne widoczki są szczególnie pożądane właśnie teraz ,jesienią .
A do strumyka ciągle wracam i podziwiam,podziwiam.....
Bardzo ładnie wyglądają złocące się trawy i łany kwitnącej werbeny i perovskii.
Takie optymistyczne widoczki są szczególnie pożądane właśnie teraz ,jesienią .
A do strumyka ciągle wracam i podziwiam,podziwiam.....
Pozdrawiam , Małgosia
Moje wątki
Moje wątki
Marku, Twój ogród zachwyca o każdej porze roku, także jesienią, gdy wiele ogrodów traci swój atrakcyjny widok. Oczko, strumień wyglądają tak naturalnie, jakby stworzyła je natura a nie człowiek. Z przyjemnością oglądnąłem też na YouTubie filmiki z ubiegłego roku. A dorodne trawy, byliny i hosty pięknie komponują się z japońskimi elementami architektury ogrodowej. 

Pozdrawiam. Romek.
Lata wcześniejsze
Lata wcześniejsze
- ankha
- Od: 5 kwie 2009, o 17:17
Witaj Marku, podoba mi się u Ciebie (jak wszystkim
) chyba najbardziej te konsekwentne połączenia roślin i elementów architektury. Również rezygnuję z roślin, które u mnie się źle mają, choć na razie jeszcze jestem na etapie ich poznawania. Strumyk ach, marzenie, może we własnym ogrodzie... Ale mam do niego jedno pytanie. Czy woda, która się tam znajduje płynie? Masz doprowadzoną wodę ze stawu czy zbiera się tam po prostu nadmiar deszczówki? (jeśli to już pisałeś, a ja nie doczytałam, to wybacz
, ale ogłuszyła mnie dojrzałość Twojego ogrodu)
pozdrawiam

pozdrawiam

Marku przywędrowałam do ciebie z wątku Krysi
i jestem zachwycona twoim ogrodem
Bardzo duże wrażenie robią twoje trawy
A te zdjęcie z szumiącymi trawami na wietrze- te ruchome- już myślałam ze coś ze mną nie tak
No i nie wiedziałam że jest kalina zimozielona
A twój judaszowiec, kwiaty kielichowca, przecudna budleja, ... Wspaniały ogród, przemyślane nasadzenia (chociaż tych sosenek szkoda), wspaniały klimat- aż się nie chce opuszczać twojego ogrodu, więc jeszcze cichutko pospaceruję 

- orinoko01
- 200p
- Od: 21 cze 2009, o 22:39
Witaski!!
Bardzo się cieszę, że zaglądacie do mojego wątku...choć ja sam go czasem zaniedbuje.
Pell, motyli o dziwo jest teraz więcej jak w lecie...chociaż z każdym dniem coraz mniej. Melduję też, że tulipanki od Ciebie są od tygodnia w ziemi
. Udało mi się zrobić z nich 6 grup po 6 sztuk.
Olu, jak tylko będziesz w pobliżu to zapraszam ponownie
.
Geniu, chryzantemki teraz brylują...bardzo ładnie w tym roku wykwitły.
Adrianno, jak na razie jest dość ładna jesień to i kolorów nie brak .Piękne barwy liści ma u mnie kalina japońska i derenie kousa. Pozdrówki cieplutkie dla Ciebie
Małgosiu, Dziękuje za pochwały. Staram się obserwować w jakim okresie nic nie kwitnie i w kolejnym sezonie uzupełniać lukę odpowiednimi nasadzeniami. Zauważyłem że, najmniej atrakcyjnie wygląda wczesną wiosną...więc teraz realizuję pomysł żeby to zmienić. Chcę docelowo stworzyć kilkadziesiąt grup kwitnących na biało tulipanów. Kupiłem tez 50 cebul czosnków...powinno być ładnie hihiii.
Romku , Bardzo dziękuję na miłe słowa. Zapraszam do obejrzenia filmików z zaprzyjaźnionych ogrodów forumowiczów.
ankha, w strumyku woda stoi, mam porobione przegrody tworzące niecki. Dodatkowo pod strumykiem jest poprowadzony wąż i podłączony do pompy...jednak nie było potrzeby użycia jej. Zrobiłem to rozwiązanie tak na wszelki wypadek, jakby długo była susza, żeby uzupełnić stan wody. Ogólnie strumyk jest zasilany wodą deszczową z rynien.
Aniu, Cały czas coś udoskonalam, coś wykopuję, coś wsadzam...miło jest czytać że się podoba ...to motywuje,
Bardzo się cieszę, że zaglądacie do mojego wątku...choć ja sam go czasem zaniedbuje.
Pell, motyli o dziwo jest teraz więcej jak w lecie...chociaż z każdym dniem coraz mniej. Melduję też, że tulipanki od Ciebie są od tygodnia w ziemi

Olu, jak tylko będziesz w pobliżu to zapraszam ponownie

Geniu, chryzantemki teraz brylują...bardzo ładnie w tym roku wykwitły.
Adrianno, jak na razie jest dość ładna jesień to i kolorów nie brak .Piękne barwy liści ma u mnie kalina japońska i derenie kousa. Pozdrówki cieplutkie dla Ciebie

Małgosiu, Dziękuje za pochwały. Staram się obserwować w jakim okresie nic nie kwitnie i w kolejnym sezonie uzupełniać lukę odpowiednimi nasadzeniami. Zauważyłem że, najmniej atrakcyjnie wygląda wczesną wiosną...więc teraz realizuję pomysł żeby to zmienić. Chcę docelowo stworzyć kilkadziesiąt grup kwitnących na biało tulipanów. Kupiłem tez 50 cebul czosnków...powinno być ładnie hihiii.
Romku , Bardzo dziękuję na miłe słowa. Zapraszam do obejrzenia filmików z zaprzyjaźnionych ogrodów forumowiczów.
ankha, w strumyku woda stoi, mam porobione przegrody tworzące niecki. Dodatkowo pod strumykiem jest poprowadzony wąż i podłączony do pompy...jednak nie było potrzeby użycia jej. Zrobiłem to rozwiązanie tak na wszelki wypadek, jakby długo była susza, żeby uzupełnić stan wody. Ogólnie strumyk jest zasilany wodą deszczową z rynien.
Aniu, Cały czas coś udoskonalam, coś wykopuję, coś wsadzam...miło jest czytać że się podoba ...to motywuje,