Ogród Ali -> alana cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród Ali -> alana cz.2

Post »

Właśnie skromne ;:oj takie karpy? to i dla mnie te nasionka orlików i białej dziewanny pozbieraj ;:224
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Pogoda podobna-najpierw mróz, potem deszcz, potem skwar nie z tej ziemi i teraz zimno i wietrznie. Kręci nami ta pogoda jak zechce.
Dalie nadal w piwnicy :oops: Ostatnio nie wychodziłam do ogrodu i taki jest skutek zaniedbań. Że nie wspomnę o chwastach :roll:
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Karolcia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 paź 2007, o 15:46

Post »

Aluś,nie jestem miłośnikiem irysów,jednak te "małe"ją świetne.
Mam je od Wioli.Rosną w towarzystwie żółtego liliowca od Dorotki.Samo się tak posadziło i to był strzał w 10-tkę,bo jednocześnie rozkwitają.
Pozdrawiam Magda :)
Awatar użytkownika
irminka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2010, o 19:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Alanko, drobne bratki na balkonie pięknie podane, znaczy sfotografowane. Pożyczam na tapetę ;:196
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 22:10

Post »

Witam witam :wit
U nas nadal posucha, liczyłam, że dzisiaj spadnie deszcz, ale przeliczyłam się. Na działce tak sucho, że woda nie chce wsiąkać, zrobił się popiół. Ale dzięki temu pozbyłam się czegoś w stylu jakby zielonych glonów ziemnych :wink: nie wiem jak to nazwać.

Gabi u mnie irysy tez łysieją od środka, ale to im starsze tym rozrzedzone. Te na zdjęciu niedawno posadzone, więc trzymają fason.
Doroto, nasiona orlików bez problemu zbiorę, gorzej z dziewanną, bo ona potrzebuje odpowiedniej pogody na nasiona, jak będzie sucho i słonecznie to postaram się coś uzbierać.
Ewo ten wczesnomajowy mróz odbijać nam się będzie czkawką do końca sezonu chyba, dużo lilii w tym roku mi nie zakwitnie, w ogóle brzydkie się zrobiły, krzewuszka chyba też z tego powodu zdeformowane ma kwiaty. Dalie jeszcze zabunkrowane? :D Pewnie wypuściły już zielone, więc w ziemi szybko podrosną.
Madziu u mnie irysy niebieski też rosną obok żółtego liliowca, wielosiła błękitnego i ciemnego orlika, super kompozycja, jedno podkreśla barwę drugiego :D
Irminko miło mi bardzo, że wykorzystasz w ten sposób moją fotkę, miłego oglądania ;) Dzięki!

Dzisiaj zapomniałam wziąć aparat na działkę, ale na szczęście siostra mi potem dostarczyła, więc zrobiłam na szybko małą sesję orlików (ale piękne są w tym roku). Niestety nie wszystkie, bo akumulatorki zaczęły wysiadać :D
Orliki - cz. 1
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ten czerwony to moja tegoroczna miłość orlikowa ;)
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Bardzo ładny ten czerwony, no i raczej mało typowy dla orlików :D
Niby się pogodziłam z tym, że jest sucho, ale denerwuje mnie bieganie z konewką, mam sporo do przebiegnięcia :D
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

piękności ;:167
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

Aluś, ja od Ciebie kilka lat temu dostałam tojad bicolor a dziewannę, to chyba nie mi wysyłałaś :D
Ty narzekasz na suszę a u mnie aż za mokro. Gdyby się dało to przesłałam bym Ci trochę deszczu. Nie pamiętam jeszcze tak mokrego i brzydkiego maja. Dziś był pierwszy dzień w tym tygodniu w którym nie padało :roll:
Ależ cudne masz orliki. Ten czerwony bardzo mi się podoba :lol:
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22

Post »

Alutka... on naprawdę jest taki czerwony ? ;:oj ... cudny jest.... zbieraj nasionka... :wink:
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nadal będę marudzić na brak deszczu, bo marchewka pada :twisted: Zaczyna wysychać z wolna. A najgorsze, że rowy powysychały (zbyt zamulone, bo wielu działkowców zaprzestało czyszczenia ich) to wody nie mamy i trzeba chodzić nad rzekę i zbierać. Tylko człowiek nie robot nie za dużo nie da rady. U nas zamiast deszczu, silny wiatr niemal cały rok. Nigdy nie przypuszczałam, że doczekam czasów, że trzeba będzie łapać wodę z Węgorapy :roll:

Ewo my też biegamy nad rzekę po wodę, a kawałek trzeba przejść, no i jeszcze furtka na chodnik wokół rzeki musi być otwarta. Dzisiaj było dużo ciemnych chmur, ale nic z tego.
Dorotko ja też się zakochałam w orlikach ;)
Wiolu nie dostałaś ode mnie dziewanny? Pamiętam tojad, a dziewannę wiem, że w tym samym sezonie wysyłałam jeszcze innej forumowiczce, i że przygotowywałam dwie sadzonki, hmmm :D U nas maj suchy, przywitał nas mrozami, pożegnał lekkim ochłodzeniem, a w środku miesiąca był upał, jednym słowem musiał wyrównać miesięczny rachunek ;) To czerwonego orlika też dopisać do tego ciemnego? Tylko jak na złość jak będą się wiązały nasiona zaczną się ulewy :;230
Gabi, orlik w rzeczywistości jest w takim kolorze, piękna barwa, zapisuję Ciebie na listę :D

Trochę widoków z życia rabat (foto z piątku, więc do dzisiaj więcej się rozwinęło)
Obrazek

Obrazek

Obrazek

W tle widać delikatnie czerwonego orlika
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Teraz orliki - cz. 2
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Alu :wit
Pięknie u Ciebie,piękne piwonijki ;:108
I hosty ;:167
ale orlików to Ty masz sporo :shock: i tyle kolorów ;:215 pięknych
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

Aluśka, ale Ty masz tam busz :shock: Uwielbiam takie klimaty ;:138
Kolekcja orlików cudna. Bardzo lubię te kwiatuszki, jednak w tym roku niezbyt się nimi nacieszyłam, bo w okresie ich kwitnienia ciągle padało :cry: Teraz podobnie zanosi się z piwoniami. Te które już rozkwitły są zmasakrowane przez deszcz ....
Awatar użytkownika
Karolcia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 paź 2007, o 15:46

Post »

Alu,ja też lubię taki busz...
Nacieszyłam oczy piwoniami.Fajne to towarzystwo w fioletowym kolorze dla nich ;:138
Piękne,dorodne kępy host :heja
Pozdrawiam Magda :)
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

BUSZ KOLOROWy , a te orliki to z nasion do gruntu siałaś?
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie :wit
U Was też chłodno nadal? Przez te zimniejsze dni róże stoją w miejscu, nie chcą otworzyć pąków... Jedynie dzika (chyba canina) kwitnie nad rowem, wspinając się po dereniu:
Obrazek

Obrazek

Aniu miło mi Ciebie gościć :) hosty nawet wyszły mozna powiedzieć bez szwanku z majowych mrozów i ładnie podrosły, a orliki to same siewki ;)
Wiolu, ja też uwielbiam busz, tylko gorzej jak na jaszczurkę trafiam w tym buszu ;:202 ;:306 Orliki w tym roku cieszą mnogością barw i rodzajem kwiatów, piwonie tez już rozwinęły się, tylko białe w kolejce.
Madziu to i Ty dawaj w mój busz :tan Fiolet i róż zawsze fajnie razem wyglądają, a jak jeszcze razem zakwitną. Hosty urosły mimo podmarznięciu w maju :)
Doroto, wszystkie orliki pochodzą z siewu, jeszcze kiedyś w początkach działkowania kupiła nasiona pojedynczych orlików i od tamtego czasu systematycznie odnawiają mi się nowe rośliny, a te mniejsze różowe i niebieskie rozsiały się od sąsiadów ;) Tak wiec można wysiewać bezpośrednio do gruntu, jak i w palety jeśli chcesz sobie zaplanować rabatę :)

To może orliki cz.3:

To zdjęcie nie wyszło, ale chciałam chociaż trochę pokazać jak one fantastycznie sie komponują - dwa bieguny
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”