Moje zielone cztery kąty

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Kocina
1000p
1000p
Od: 22 lip 2008, o 22:27
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Gosia - a pokaż gołą wierzbę, bo ciekawa jestem. Też muszę ciąć swoją.

Słonecznikowa orgia cudna :)
Pozdrawiam ? Ogródek Marty: 1, 2
Awatar użytkownika
gorzata76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2009, o 14:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Marta - dziś sąsiedzi tak grillowali :evil: , że od ogródka trzymałam się z daleka...
Jutro cyknę...
Aga - jak u mnie będzie nadmiar, to nie ma problemu... a podrzucisz w zamian nocne podlewanie? :lol:

Jako że w ogródku nie dało się wysiedzieć z wyżej podanych powodów, a pogoda niczego sobie - zrobiliśmy mały wypad na Górę Św. Anny :wink: Tam też kwitną łubiny :roll:

Obrazek

...nasionek sobie też nazbierałam :roll:
Awatar użytkownika
gorzata76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Za mną dzień ogródkowo niewykorzystany, czekam z utęsknieniem na zapowiadany deszcz :roll:
No... chyba uśmiercę w końcu tego pająka, co chyłkiem przyczaja się w łazience od kilku dni... tylko niech popada ;:160

W drodze z pracy nie oparłam się pokusie wejścia do ogrodniczego, obejrzałam cebulki i wiecie co? Niczego nie kupiłam :lol: Rozpaskudziło mnie to forum, już nie chcę mieć "czegokolwiek", tylko konkrety... :lol:

Już wiszą plakaty zapowiadające targi "Dom i Otoczenie" we wrześniu... kolejne spustoszenie dla portfela się kroi...
O ile wystawcy staną na wysokości zadania :roll:
No i zawsze zostaje jesiena wyprzedaż w cebulach... :wink:
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2009, o 23:21

Post »

Małgosiu zareagowałam na Twe pochwały w moim wątku,natomiast chciałam mile powitać moją krajankę,miasta z którego pochodzę i mieszkałam przez wiele lat(czyżby oś. Sikornik?).Obecnie Pszczyna jest moim miasteczkiem.Jest zielono,dwa zalewy,tamy,lasy ,zamek,zagroda żubrów,parki,bliskość gór,ścieżki rowerowe-czegóż można więcej chcieć.Masz dużo różnych ładnych kwiatów ,hosty stały się ostatnio moją obsesją,gdy zobaczyłam jedną w ogrodzie pokazowym w Dankowicach o odurzającym zapachu i kwiatach białych wielkości mniejszych lilii.
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
gohna
500p
500p
Od: 5 mar 2008, o 19:31

Post »

gorzata76 pisze:Podobnie zresztą jak kolor pomarańczowy - Gohna - nie musisz się przefarbowywać, nie wyrzucam jednak rudzielców :lol: :lol: :lol:
Małgoś, to kamień z serca mi spadł, nie wiem jak Ci dziękować :wink:
pozdrawiam serdecznie
gohna
Ogród gohny...
Awatar użytkownika
gohna
500p
500p

Post »

Małgoś, teraz dopiero obejrzałam wszystkie zdjęcia. Pięknie u Ciebie i już :wink: . Słoneczniki cudnie się wdzięczą, kącik hostowo - żurawkowy, po prostu palce lizać a żółta budleja w lawendzie, po prostu uruchomiła moją ospałą dziś wyobraźnię :lol: . A teraz ciekawostka: wracając z Rzeszowa oglądałam różne widoczki, oczywiście "zapuszczałam żurawia" do każdego ogródka i widziałam w jednym z nich budleję fioletową sięgającą do wysokości dachu :shock: . Ona była podwiązana czymś, żeby się nie kładła ale widok był niesamowity. I teraz powiedzcie mi czy to możliwe? Bo tak sobie myślałam, że budleje, to raczej nie wysokie są... a może to była jakaś tawuła, która też ma takie podłużne kwiatostany?
pozdrawiam serdecznie
gohna
Ogród gohny...
Awatar użytkownika
g.kiecko
1000p
1000p
Od: 19 wrz 2007, o 23:19

Post »

Proszę, proszę ... nie było mnie małą chwilkę ... :wink: a Gosieńka szaleje :D
Oj, mam dużo do nadrobienia.
Ciągle zachodzę w głowę, jak Ty Gosiu, na tak małym areale potrafisz upchać taką rozmaitość kwiatów? :wink:
Pozdrawiam Gośka
Mój ogród
Awatar użytkownika
gorzata76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nelu, jak to miło spotkać krajankę :D Co do lokalizacji, to raczej okolice Parku Chrobrego :wink:
Hostę, o której piszesz, pokazywała chyba ostatnio hanka55 - rzeczywiście imponująca, a jeśli dołożyć zapach :shock: ... nawet wiem, gdziebym ją upchnęła :lol:

Gohna - ja też widziałam taką budleję :shock: i powiem Ci, że kiedy pierwszy raz czytałam o tej roślinie, utkwiło mi, że jej roczne przyrosty sięgają kilku metrów... czyli na moich piaskach max. 1 m :roll:
Hi, hi :lol: ja też tak mam od pewnego czasu, że lustruję z samochodu wszystkie ogródki, ba, nawet mój M się tym powoli zaraża (byleby patrzył przy tym na drogę :wink: )

Gosiu druga :wink: - ja mam po prostu dużo, ale... mało :lol:
Czyli mówiąc po ludzku: wszystkiego po trochu :wink: Niedawno byliśmy u znajomej mojej mamy, właścicielki domu z... hmmm... miejscem na ogród :roll: i pani ta nie mogła się nadziwić - co wspomniała o jakiejś roślinie, słyszała: "Mamy" :lol: ... a z opowieści wiedziała, że mamy mały ogródek...

Deszczyk pada sobie od rana ;:47
Niech podleje porządnie, tutaj nie padało już od dwóch tygodni...
Na ogródek z okna mogę popatrzeć :wink:
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 20:11

Post »

Nadrabiam zaległości, korzystając z tego, że moje dzieci są wreszcie razem, wiec się kłócą, więc nie odganiają mnie od kompa :-) Gosia, śliczne te żurawki z funkiami, no muszę mieć coś takiego :-)
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2009, o 23:21

Post »

gohna pisze:Małgoś, teraz dopiero obejrzałam wszystkie zdjęcia. Pięknie u Ciebie i już :wink: . Słoneczniki cudnie się wdzięczą, kącik hostowo - żurawkowy, po prostu palce lizać a żółta budleja w lawendzie, po prostu uruchomiła moją ospałą dziś wyobraźnię :lol: . A teraz ciekawostka: wracając z Rzeszowa oglądałam różne widoczki, oczywiście "zapuszczałam żurawia" do każdego ogródka i widziałam w jednym z nich budleję fioletową sięgającą do wysokości dachu :shock: . Ona była podwiązana czymś, żeby się nie kładła ale widok był niesamowity. I teraz powiedzcie mi czy to możliwe? Bo tak sobie myślałam, że budleje, to raczej nie wysokie są... a może to była jakaś tawuła, która też ma takie podłużne kwiatostany?
Budleje są jednymi z moich ulubionych krzewów,dwie wyhodowane z odszczepki ,mają może po 5 lat i wyrastają do 3m.
Nie rozrastają się jak typowy krzew,gdyż na wiosnę tnie się je prawie przy ziemi,zostawiając do 20cm i na nowo wyrastających łodygach tworzą się kwiatostany.Polecam ,uwielbiają je motyle,pachną i nie chorują.

Gosiu na pewno by się miejsce znalazło na kolejną hostę do kolekcji,tym bardziej pachnącą. :wink:
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Kontakt:

Post »

ja też od pewnego czasu nic nie robię, tylko uważnie lustruję ogródki i to po kilka razy :twisted:
sąsiadkowe to znam lepiej niż one same 8) :lol: :lol:
Awatar użytkownika
gohna
500p
500p

Post »

AniaDS pisze:ja też od pewnego czasu nic nie robię, tylko uważnie lustruję ogródki i to po kilka razy :twisted:
sąsiadkowe to znam lepiej niż one same8) :lol: :lol:
a ja myślałam, że tylko ja tak mam :shock: u sąsiadki rosną piękne róże. Nie pytajcie o nazwy bo nie wiem, ona pewnie też nie. Piękne, pełne, czerwone różyce, do tego białe przewisające za ogrodzenie i wypatrzyłam u niej białe dzwonki, takie jakich mi brakuje :? :wink:
pozdrawiam serdecznie
gohna
Ogród gohny...
Awatar użytkownika
onka37
1000p
1000p
Od: 13 sie 2007, o 20:58

Post »

Witaj! jak u Ciebie śliczne! bardzo podoba mi się kącik żurawkowo- hostowy, tylko chyba szybko będzie tam ciasno? (a może się mylę)wiem sama po sobie bo ja tak wszystkiego nawciskałam że chyba będę niedługo przesadzać, a tego kącika po prostu Ci zazdroszczę bo takiego nie mam. słoneczniki cudne... to są takie małe ozdobne? moich jeszcze nie ma 9chyba że nie wiem że są :lol: )
Awatar użytkownika
gorzata76
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A niech to!!! W czasie ładowania zdjęć zaczęłam odpisywać w innym wątku i szlag mi nagle trafił mojego posta tutaj :evil:
Treść na szczęście miałam na podglądzie, więc tylko trzeba było trochę poprzerabiać, ale znów pół godziny dodawania fotek... ech...
100krotka pisze: Nadrabiam zaległości, korzystając z tego, że moje dzieci są wreszcie razem, wiec się kłócą, więc nie odganiają mnie od kompa

Ja mam odwrotnie - w takich sytuacjach nie potrafię nie interweniować :?

Nelu - ja już nawet dziś pokazywałam mojemu M, gdzie będą rosły te hosty :wink: ... i w brodę sobie pluję, że na wiosnę nie kupiłam... w jednym ogrodnictwie były takie piękne, wielkie...

Aniu, Gohno - może wścibskie z nas baby, ale przecież bez złych intencji :D
onka37 pisze: bardzo podoba mi się kącik żurawkowo- hostowy, tylko chyba szybko będzie tam ciasno?
Iwonko, to nie problem, cóż milszego dla ogrodnika, niż przesadzanie? :wink: Mi tam się marzy zwarta kępa roślin, te przeplatające się kolory...
Już teraz poszerzyłam pierwotny krąg... na szczęście jeszcze znalazłam parę piaskowców... następnym razem nie będzie tak łatwo...
A słoneczniki "mix" - kwiaty mają różne, wysokość od 1,8 m wzwyż :wink:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Budleja niezmordowana...

Obrazek

I inne kwitnące...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Coś mi dziś nie idzie z tymi zdjęciami, teraz znów serwer przerwał połączenie... fotosikowy serwer :roll:
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
AniaDS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sie 2008, o 00:13
Kontakt:

Post »

ja wyczaiłam u sąsiada różę..
pełną, w pięknym, łososiowym kolorze, jeszcze takiej w żadnym katalogu nie widziałam :shock:
Wielokwiatowa, ma gdzieś metr wysokości i ponad 20 lat :shock:

jakby mu rosła gdzieś przy płocie, to normalnie już bym kawałek ciachła..... :oops:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”