Nie ma róży bez kolców... w ogrodzie u Ewy.
- JAKUCH
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
EWUNIU przeglądając róże w waszych ogródkach stwierdziłam to samo ,że GRAHAM to nie GRAHAM tylko właśnie PILGRIM a tak się cieszyłam ,że udało mi się go kupić . Ta pnąca niebieska ma nazwę BLUE WIND na etykiecie muszę więc sprawdzić ,czy to ta o której piszesz . Ewuniu dzięki za odpowiedż i miłego wypoczynku .
-
- Od: 25 sty 2009, o 17:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Jadziu,
nie słyszałam o blue Wind - to czasem tylko nazwa handlowa, nie odmianowa.
Z resztą i tak piękna!
Nareszcie udało mi sie usiąść na chwilę do kompa to wrzucę kilka zdjęć.
Takie ogólne widoczki;

Zaczęły kwitnąć lilie białe, po jesiennym sadzeniu są trochę spóźnione. Pieknie pachną!

powojniki "Warszawska Nike" i "Blue Angel"

nie słyszałam o blue Wind - to czasem tylko nazwa handlowa, nie odmianowa.
Z resztą i tak piękna!

Nareszcie udało mi sie usiąść na chwilę do kompa to wrzucę kilka zdjęć.
Takie ogólne widoczki;

Zaczęły kwitnąć lilie białe, po jesiennym sadzeniu są trochę spóźnione. Pieknie pachną!

powojniki "Warszawska Nike" i "Blue Angel"

- JAKUCH
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
EWUNIU u mnie jeszcze LILIUM CANDIDUM w pąkach w ubieglym roku kwitły jak szalone a teraz się obraziły ,gdyż zmieniłam im miejsce i tylko parę sztuk będzie cieszyć oko i nos . Ależ kwiatów kwitnie tarz chyba przyszedł czas żebym kupiła pare powojników . NIKKE ten kolor mi odpowiada będzie kontrastem dla zieleni . Piękne morze kwiecia
Właśnie taki ogród różany marzy mi się najbardziej! Naturalny, ciekawie skomponowany, z fragmentem trawnika.
Niby niewiele...ale jak trudno osiągnąć taki efekt! Wy, wszystkie "różane" dziewczyny posiadacie tyle fachowej wiedzy,że
czytając, gubię się przy drugim zdaniu...
Zapragnęłam odbudować u siebie różane rabaty, inne, bo mam zamiar używać chemii ale chciałabym mieć równie jak Ty
piękne
Żałuję, że nie mogę być partnerem w dyskusji o różach, no może z wyjątkiem odmian.
Twój ogród jest piękny. Podziwiam

Niby niewiele...ale jak trudno osiągnąć taki efekt! Wy, wszystkie "różane" dziewczyny posiadacie tyle fachowej wiedzy,że
Zapragnęłam odbudować u siebie różane rabaty, inne, bo mam zamiar używać chemii ale chciałabym mieć równie jak Ty
piękne

Twój ogród jest piękny. Podziwiam

Pozdrawiam, nigella
-
- Kontakt:
Dziewczyny!
witam przy porannej kawce
dzis dzień trochę chłodny ale dobry do prac w ogrodzie !
zaczynam wykopywac cebulowe, nawozić powtórnie polifoska rabaty i ściołkowac korą.
A teraz letnie klimaty: lawenda

zachwycam się ciagle szarotką!

bratki, pięciornik nepalski i ostróżki

i na koniec słodziutko

miłego dnia!
witam przy porannej kawce

dzis dzień trochę chłodny ale dobry do prac w ogrodzie !
zaczynam wykopywac cebulowe, nawozić powtórnie polifoska rabaty i ściołkowac korą.
A teraz letnie klimaty: lawenda

zachwycam się ciagle szarotką!

bratki, pięciornik nepalski i ostróżki

i na koniec słodziutko

miłego dnia!

-
- Kontakt:
JadziuJAKUCH pisze:EWUNIU u mnie jeszcze LILIUM CANDIDUM w pąkach w ubieglym roku kwitły jak szalone a teraz się obraziły ,gdyż zmieniłam im miejsce i tylko parę sztuk będzie cieszyć oko i nos . Ależ kwiatów kwitnie tarz chyba przyszedł czas żebym kupiła pare powojników . NIKKE ten kolor mi odpowiada będzie kontrastem dla zieleni . Piękne morze kwiecia
ja tez przeniosłam je w nowe miejsce, wszystkie cebule chyba dobrze to przyjeły, ale to fakt ze nie zawsze tak jest.
jednego roku posadziłam w miejscu, które absolutnie nie tolerowały (chyba zbyt wapienna gleba) i prawie nie kwitły.
zauwazyłam,że lubia świeżą ziemię kompostową,
Powojnik Warszawska N. ma piekny kolor ale jak dla mnie, powoli sie rozrasta. Może to wina złego miejsca. ma sporo cienia. spróbuje go przesadzic jesienią.
pozdrawiam cieplutko ;)
-
- Kontakt:
Dzięki!AGNESS pisze:Ewuś lilie przepiękne, moje jeszcze nie kwitną, ale już dosłownie lada dzieńPowojniki wspaniałe, one coś nie bardzo mnie lubią, mimo, że ja je kocham- cóż miłośc nieodwzajemniona

U mnie powojniki tez nie wszytkie mnie lubia

-
- Kontakt:
Marysiu, Dzięki za pochwały!maria5 pisze:Ależ u ciebie kwiatów zatrzęsienie jeden ładniejszy od drugiegocudnie. Chciałam ci się pochwalić, że prawie wszystkie patyczki od ciebie mają korzonki i dzisiaj wsadziłam je do ogrodu
![]()

Gratuluje ukorzeniania! Cieszę się, że wszyskie patyczki rosną

ognika tez pocięłam do doniczek, moze i mi sie uda

jakbys chciała cos jeszcze to daj znać

miłego dnia!

-
- Kontakt:
Tak naprawdę powstał bez konkretnych planównigella pisze:Właśnie taki ogród różany marzy mi się najbardziej! Naturalny, ciekawie skomponowany, z fragmentem trawnika.
piękne![]()
![]()
Żałuję, że nie mogę być partnerem w dyskusji o różach, no może z wyjątkiem odmian.
Twój ogród jest piękny. Podziwiam![]()
![]()

Na początku sadziłam co mi wpadło w ręce, dopiero z czasem zaczynałam czytac i poznawac co nieco ogrodnictwa

Wymarzyłam sobie Mixed Borders, jak to mówia Anglicy czyli wszystko razem: krzewy, drzewa, kwiaty, zioła, warzywa.
I tak powolutku ( 15 lat) coś zaczyna sie wyłaniać z haosu

Nigello! twój ogród jest tak piekny i duuuuuuuuuzy, ze z pewnością uda ci sie zrealizować wszystki marzenia!
Potrzebna tylko cierpliwośc i czas...

dziękuję za tyle miłych słów

pozdrawiam
-
- Od: 24 kwie 2008, o 10:57
15 lat ogrodu ,to prawie jubileusz , jeszcze troszeczkę i mam nadzieje
że i mnie uda się osiągnąć tak piękne efekty jak u Ciebie, gratuluje
tak cudnego miejsca
tak cudnego miejsca