Szachownica cesarska(Fritillaria imperialis) Cz.2
- Gosia1704
- 200p
- Od: 21 maja 2014, o 11:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Cesarska korona - Fritillaria imperialis Cz.2
Jolek, trzeba ją było najpierw wykąpać w roztworze środka przeciwgrzybicznego lub obsypać nim (ciut środka sypkiego do torebki foliowej; wrzucić tam cebulę i parę razy potrząsnąć). Wyciąć lub wyskrobać wcześniej całą zgniliznę. Po całym zabiegu wrzucić jeszcze do popiołu drzewnego i dopiero do ziemi.

- Jolek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 maja 2013, o 21:24
Dziękuję za wskazówki
Zgniliznę wycięłam i obsuszyłam na słońcu. Zrobię jak radzisz bo ją nie zakopywałam. Inne w tej samej skrzynce i ziemi mają się dobrze.

Zgniliznę wycięłam i obsuszyłam na słońcu. Zrobię jak radzisz bo ją nie zakopywałam. Inne w tej samej skrzynce i ziemi mają się dobrze.
- Gosia1704
- 200p
- Od: 21 maja 2014, o 11:02
Jeśli będziesz wykopywała inne zabezpiecz je profilaktycznie tak samo. To im tylko pomoże. Popiół węgla drzewnego jest dla rośliny jak opatrunek. Zawsze zasypuję popiołem węgla drzewnego roślinne rany.
Re: Moje Szachownice ( Fritillaria )
Zastanawiam się jaka mogła być przyczyna, że z 50 cebulek F. meleagris posadzonych jesienią nie wzeszła (do tej pory), ani jedna sztuka? Paradoksalnie wszystkie F. uva-vulpis i F. imperialis posadzone w tym samym dniu i tym samym miejscu wzeszły wszystkie. Głębokość sadzenia była prawidłowa.
Paradoksalnie najbardziej zależało mi na tej właśnie Szachownicy. No cóż. W przy jesiennych zakupach trzeba zmienić dostawcę.
Paradoksalnie najbardziej zależało mi na tej właśnie Szachownicy. No cóż. W przy jesiennych zakupach trzeba zmienić dostawcę.
- Ela_2015
- 500p
- Od: 26 gru 2015, o 16:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
mw116 jak wiesz w którym miejscu posadziłeś te cebulki to delikatnie podejrzyj czy coś tam jest.
Może jeszcze wyjdą,zima nie była w tym roku zbyt mrożna to nie powinno nic im się stać.
Ja bym nie wytrzymała i sprawdziła bym w jakim stanie są cebulki.
Może jeszcze wyjdą,zima nie była w tym roku zbyt mrożna to nie powinno nic im się stać.
Ja bym nie wytrzymała i sprawdziła bym w jakim stanie są cebulki.
Ela
Na chwilę obecną nie mam możliwości sprawdzenia co z cebulami. Cała rabata jest zarośnięta miodunkami, pierwiosnkami, psizębami etc.
Mówi się trudno. Ogólnie nie byłem zadowolony z jakości cebul. Wydawały się mocno przesuszone. No cóż. W tym roku poszukam innego dostawcy.
Mówi się trudno. Ogólnie nie byłem zadowolony z jakości cebul. Wydawały się mocno przesuszone. No cóż. W tym roku poszukam innego dostawcy.
- Ela_2015
- 500p
- Od: 26 gru 2015, o 16:20
Jeżeli były za mocno przesuszone to wszystko możliwe,ze mogły nie przeżyć.
Szkoda tyle cebulek nasadziłeś,może spróbuj zareklamować lub napisz do tej firmy w której kupowałeś,
przecież tak nie można,jakiś nie uczciwy sprzedawca
Szkoda tyle cebulek nasadziłeś,może spróbuj zareklamować lub napisz do tej firmy w której kupowałeś,
przecież tak nie można,jakiś nie uczciwy sprzedawca

Ela
Generalnie mam złe doświadczenia z tym sprzedawcą. Zamówiłem sporą partię cebul jesienią. Znakomita większość przyszła w bardzo złym stanie. Cebule porażone przez choroby grzybowe, zniszczone... ogólnie dramat. Po reklamacji otrzymałem nowe, ale były niewiele lepszej jakości. Jednak nie chciałem po raz kolejny wnosić o reklamacje - po prostu chciałem jak najszybciej je posadzić bo był już ostatni dzwonek na sadzenie. Ku mojemu zaskoczeniu wzeszło jakieś 80% posadzonych cebul, ale Szachownica kostkowata ani jedna - dosłownie.
Powiem tak. Luty był bardzo mokry. Tulipany kupione w innym sklepie mocno średnio sobie poradziły z taką pogodą mimo iż cebulki były doskonałej jakości. Na jednej rabacie dopiero wychodzą z ziemi, ale widać, że mokry luty dał im się we znaki. Liście są dziwne pokręcone i słabo wyrośnięte. Co ciekawe F. uva-vulpis - bardziej wrażliwa na mokro wzeszła prawie w 80%, a F. meleagris żadna - a ta szachownica toleruje nawet okresowo zalewane łąki. Więc przypuszczam, że zwyczajnie musiały być wadliwe cebule - może jakieś stare, kilkuletnie gdzieś wygrzebane na magazynie? Nie wiem, trudno powiedzieć.
W każdym razie bardzo ubolewam, gdyż to chyba moja ulubiona roślina cebulowa. No trudno. Nauczony doświadczeniami zeszłego roku w tym poszukam lepszego dostawcy.
Powiem tak. Luty był bardzo mokry. Tulipany kupione w innym sklepie mocno średnio sobie poradziły z taką pogodą mimo iż cebulki były doskonałej jakości. Na jednej rabacie dopiero wychodzą z ziemi, ale widać, że mokry luty dał im się we znaki. Liście są dziwne pokręcone i słabo wyrośnięte. Co ciekawe F. uva-vulpis - bardziej wrażliwa na mokro wzeszła prawie w 80%, a F. meleagris żadna - a ta szachownica toleruje nawet okresowo zalewane łąki. Więc przypuszczam, że zwyczajnie musiały być wadliwe cebule - może jakieś stare, kilkuletnie gdzieś wygrzebane na magazynie? Nie wiem, trudno powiedzieć.
W każdym razie bardzo ubolewam, gdyż to chyba moja ulubiona roślina cebulowa. No trudno. Nauczony doświadczeniami zeszłego roku w tym poszukam lepszego dostawcy.
-
- 200p
- Od: 4 lis 2015, o 15:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Z wielką radością ogłaszam,że moje korony sadzone 21 listopada żyją i wystawają z azdej cebuli po dwa pędy 

- anida
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 sie 2015, o 21:28
U mnie na 4 posadzone wyszła jedna, ale i tak się cieszę.
Pozdrawiam Anida
Nie należy mylić prawdy z opinią większości.
Nie należy mylić prawdy z opinią większości.
-
- 100p
- Od: 17 mar 2015, o 20:34
Zdjęcie z dzisiaj, wsadzone 3 cebule, jedna korona wyrosła bez kwiatka, dwie z kwiatami.
Co do wsadzania w listopadzie, to ja akurat przepisowo wsadzałam, ale mój tato w listopadzie i też tydzień temu się chwalił, że w końcu wyszły
Więc chyba Wam się udało z tą lekka zimą 

Co do wsadzania w listopadzie, to ja akurat przepisowo wsadzałam, ale mój tato w listopadzie i też tydzień temu się chwalił, że w końcu wyszły

Papi
-
- 200p
- Od: 4 lis 2015, o 15:42
Ale moje sadzone były na glinie,tylko obłożone były żyzną.Mają po dwa pędy.
- Violunia
- 200p
- Od: 30 sie 2012, o 12:38
Mnie tez ładnie zakwitły i rzeczywiście krety się wyniosły a nornice żerują u sasiadki 

pozdrawiam wszystkich zawirusowanych ogrodem.
Violka
Violka