Miejsce na ziemi -Ave cz.2
- Ave
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 kwie 2008, o 12:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nie wiem czy czosnek, czy pułapki lepowe ;) ale na razie ziemiórek NIET, chyba, że następne pokolenie szykuje się do wylotu z ziemi ;)
W razie czego - zostawiłam w donicy lepkie żółte "przywitanie" , jeśli ich w dalszym ciągu nie będzie, to znaczy, że robalom w ziemi czosnek zafundował śmiertelną biegunkę
W razie czego - zostawiłam w donicy lepkie żółte "przywitanie" , jeśli ich w dalszym ciągu nie będzie, to znaczy, że robalom w ziemi czosnek zafundował śmiertelną biegunkę

-
- Od: 25 wrz 2008, o 12:42
- Kontakt:
Ave Eve
.........też sobie pozawieszam zółte kartki
nie wiem czy mam ziemiórki ale.......wreszcie trochę KOLORU!
.............ilez mozna patrzec na wszechogarniajaca biel ?
i na rózach tez zawieszę bo w ubiegłym roku zleciały sie brudnice!
a jak sie ma rozsada pommodoro?
cmokasy z gór

i na rózach tez zawieszę bo w ubiegłym roku zleciały sie brudnice!

a jak sie ma rozsada pommodoro?

cmokasy z gór
nic nie jest takie jakim się wydaje Spis Treści
- Ave
Tomaty wszadzone najwcześniej mają coś cienkie łodyżki, ale rosną i drugie listki się powoli rozwijają - słońca jak na lekarstwo
) Goni je młodsze rodzeństwo wsadzone później... Może mają za ubogo... bo wsadziłam w większe mieszkanka, ale w taki sam substrat "do siewek"... ? Powinnam przesadzić do normalnej ziemi ? czy może czymś zasilić ?

-
- Kontakt:
ups.........moze pospieszyłas z pikowaniem
.........ale widziałam Twoje foto i generalnie wygladały ok
.........moje przepikowałam dzisaj 
pikujemy gdy pojawia sie para lisci własciwych
wsadzam do mieszanki;2/3humus+piach+g+troche ziemi z zagonu........dodaję witaminy B i pryskam mieszanke delikatnie miedzianem [ 1/4 dawki na opakowaniu ]
2 skrzynka siewek jest zapasowa.......ale jeśli wszystko pójdzie dobrze to z tej skrzynki metoda selekcji optycznej
wyrywam najbardziej wybiegniete i oczywiscie zbyt gesto siedzace .....pod koniec kwietnia mam wyselekcjowanych 6 szt i wtedy wstawiam tę skrzynke w wieksza i głebszą , dosypuje mieszanki jak do rozsady i czekam do 15 maja
jeśli masz ZAPAS to pozwól mu rosnac!........w maju zdecydujesz co do gruntu co na kompost
cmokasy

pikujemy gdy pojawia sie para lisci własciwych
wsadzam do mieszanki;2/3humus+piach+g+troche ziemi z zagonu........dodaję witaminy B i pryskam mieszanke delikatnie miedzianem [ 1/4 dawki na opakowaniu ]
2 skrzynka siewek jest zapasowa.......ale jeśli wszystko pójdzie dobrze to z tej skrzynki metoda selekcji optycznej

jeśli masz ZAPAS to pozwól mu rosnac!........w maju zdecydujesz co do gruntu co na kompost

cmokasy
-
- Kontakt:
aaaaaaa i b. wazne........nie przelewaj siewek i rozsady
..pomidory pochodza z AP......gdy kiełkuja konczy sie lub zaczyna pora SUCHA[zima] ......tam sa tylko 2 PORY ROKU :lol:SUCHA i MOKRA czyli zima lato[ bywa ze zbiory sa 2 razy w roku! bo one lubia te przejsciówki
]

- hanka55
- Od: 19 sty 2008, o 15:30
- Kontakt:
Krótki, gruby kurdupel - to wzór cnotliwej siewki.
Lampę im zawieś Ewuś, 100W świetlówki, 50cm nad głową.
Niech mają dopalacz fotosyntezy.
Przestaną się glistowato ciągnąć.
Jakie nawozy?
One na " cycu" mają iść - w ziemi mają tyyyle jedzenia,
że nawet pelargonię by brzucho rozbolałao.
Ale tak sobie czytam, czytam i już wiem,
dlaczego lubię gotowe rozsady ca 50gr/ szt !

Lampę im zawieś Ewuś, 100W świetlówki, 50cm nad głową.
Niech mają dopalacz fotosyntezy.
Przestaną się glistowato ciągnąć.
Jakie nawozy?
One na " cycu" mają iść - w ziemi mają tyyyle jedzenia,
że nawet pelargonię by brzucho rozbolałao.

Ale tak sobie czytam, czytam i już wiem,
dlaczego lubię gotowe rozsady ca 50gr/ szt !

- ada.kj
- Od: 2 gru 2008, o 12:03
Jeżeli chodzi o pomidory to ja też Haniu. W tym roku pod wpływem forum dałam się namówić na nasionka "maskotki". I te wysieję dopiero pod koniec marca, gdy słońce mam nadzieję będzie już wyżej.
Co my wiemy to tylko kropelka. Czego nie wiemy to cały ocean.
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
- ada.kj
- Od: 2 gru 2008, o 12:03
Ewuniu. Szafirków też mogę dołożyć jak będę szykowac paczuszkę.
Co my wiemy to tylko kropelka. Czego nie wiemy to cały ocean.
- Ave
O, żesz, ten powiadamiacz... znowu nie zadziałał, a u mnie tylu miłych Gości 
Smokini - dzięki za super rady pomidoro- będę musiała dołożyć im ziemi pod warzywka, bo w tym samym substracie chyba im nie najlepiej. Swoje siewki pikowałam jak miały już tę parę liści właściwych. Ale żółty ożarowski jest super , a ten czerwony, malinowy jakis taki niepomidorowy... potem wkleje fotki.
I za radą Hani dam im chyba troche światełka - to musi być świetlówka ? czy insza żarówka też może być - byle mocna ?
Haniu ja też zaczynam się skłaniać do kupna "gotowca tomatowego" ale najpier na próbę , bo trzeba znaleźć porządnego sprzedawcę.
Jadziu, jeśli masz nadwyżki nasionek swoich malw to z przyjemnością parę przygarnę - i poprosze o instruktaż - jak sie to robi... żeby były takie piekne jak u Ciebie
Krysiu - kupiłam jesienią szafirki - ciekawa jestem co z tego wyjdzie i jakie kolorki
Jak okaże się, że nic z nich nie ma, to się uśmiechnę 

Smokini - dzięki za super rady pomidoro- będę musiała dołożyć im ziemi pod warzywka, bo w tym samym substracie chyba im nie najlepiej. Swoje siewki pikowałam jak miały już tę parę liści właściwych. Ale żółty ożarowski jest super , a ten czerwony, malinowy jakis taki niepomidorowy... potem wkleje fotki.
I za radą Hani dam im chyba troche światełka - to musi być świetlówka ? czy insza żarówka też może być - byle mocna ?
Haniu ja też zaczynam się skłaniać do kupna "gotowca tomatowego" ale najpier na próbę , bo trzeba znaleźć porządnego sprzedawcę.

Jadziu, jeśli masz nadwyżki nasionek swoich malw to z przyjemnością parę przygarnę - i poprosze o instruktaż - jak sie to robi... żeby były takie piekne jak u Ciebie

Krysiu - kupiłam jesienią szafirki - ciekawa jestem co z tego wyjdzie i jakie kolorki