Marzenia pisane zielenią - ogród Judyty cz.1

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 14:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

O cudowna kobieto-to już mam skopiowane, ale odmian niektórych nie mam, liczyłam, że sobie wpadnę do Ciebie i przekopiuję-a tu klapa, więc jak będziesz miała może jakąś chwilę to sypnij tymi odmianami jeszcze raz :oops:
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

judyta pisze:O cudowna kobieto-to już mam skopiowane, ale odmian niektórych nie mam, liczyłam, że sobie wpadnę do Ciebie i przekopiuję-a tu klapa, więc jak będziesz miała może jakąś chwilę to sypnij tymi odmianami jeszcze raz :oops:
Ja też skopiowałam :D
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2007, o 22:28

Post »

hahaha nie ma sprawy dziewczyny
ale dziś cięłam winogrona i trochę się podłamałam.... sporo przemarzło... mam nadzieję, że to dlatego, że młode krzewy i ze odbiją spod kopczyków

To są moje odmiany, jeśli przetrwały mrozy :)
1.Arkadia
2. KarMaKod
3. Kodrianka
4. Ametyst
5. Kryżownikowyj
6. Prim
7. Muskat Letnij
8. Glenora
9. Einset Seedless
10. Iza Zaliwska
11. V25/20
12. Agat Doński
13. Nero
14. Canadice
15. Sewnson Red
16. Rusboł
17. Wostorg
18. Iliczewskij Rannij
19. V68-021
20. Krystali
21. Perła Zali

SZTOBRY, które właśnie się moczą i wieczorem zacznę ukorzeniać :)

1.Aloszenkin
2.Wiktoria
3.Jewroplewien
4.Arocznyj
5.Muskat Bleu
6.Festivee
7.Łora
8.Nadieżda AZOS
9.Ajwaz
10.Kodrianka 218
11.Timur
12.Piesna
13. Gałbena N.
14. Nadieżda Uk.
15. 217-40-3-1
16. A 1704
17. Olimpia
18. Kostia
19. Podarek Wojt.

Odmiany na wino

Dornfelder
Górzowskij Róż.
Siegerrebe
Schuyler
Dunaj
Marszałek
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

O matuuluu, ale Ty jesteś szybka kobitka-myk i już :shock: :shock:
No dziękuję bardzo!! Już przenoszę do osobistego archiwum.
Szkoda, że przemarzły :(
Ja wczoraj zdjęłam włókniny z magnolii i Rh. Leżą obok w pogotowiu. Róże też niebawem odkryję. Dziś jakoś mi nic się nie chce..nawet siać... :cry: :roll:
ida74
---
Od: 10 kwie 2008, o 17:03

Post »

Słuchaj jak ukorzenisz to możesz podesłać jakąś odmianę do degustacji :oops: :?:
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ida74 pisze:Słuchaj jak ukorzenisz to możesz podesłać jakąś odmianę do degustacji :oops: :?:
Ja jeszcze nie mam swoich owocujących krzewów, mam nadzieję, że w tym roku pierwszy raz zaowocuje kilka krzewów, ale po tych mrozach to już nie wiem :(
Ukorzeniam sztobry, które dostałam od forumowiczów z winogronowego forum, jeśli się ładnie ukorzenią, to będę miała na zbyciu kilka sadzonek. Odezwij się jesienią to wtedy będę wiedziała czy mogę coś oddać :) Obiecałam już Judytce 2 sadzonki, teraz trzeba cierpliwie czekać do jesieni :)
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aguśka-wróciłam z ogrodu i u siebie też notuję pierwsze straty zimowe. :cry: Dziś stopniał praktycznie cały śnieg-leży jeszcze w cieniu-gdzie słońce rzadko lub na krótko zagląda. Powiem, że po tym spacerze podłamałam się.
Krokusy coś wyżarło żywcem :evil: Bezczelnie wygrzebało od wierzchu-zostały tylko łuski :evil: :evil:
Niedawno jeszcze rosły-nawet zaczęły wyłazić na wierzch przed tymi ostatnimi opadami śniegu. Teraz zostały tylko dołki. Nie dość, ze nie mam tych najwcześniejszych kwiatów zwiastujących wiosnę to jeszcze coś wszamało moje biedne krokusy
;:199 ;:145 ;:145 ;:145
Róże-mocno ciemne, niektóre czarne-czarno to widzę.
Wychodzą na wschodniej rabacie tulipany i piwonia. I oczywiście wszędobylskie śniedki także wyłażą spod ziemi.
Ciemiernikom poczerniały liście i niektóre pąki-ale liściowe, nie kwiatowe... :cry:
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 22:10

Post »

Judyto, czy wysiałaś te dalie? Ja juz posiałam, wszystkie trzy rodzaje - zmienną, pomponową i kołnierzykową :D
To nieźle u Ciebie przymroziło, ciemierniki :? Współczuję zjedzonych krokus, nie ma nic gorszego niż coś takiego :evil:
A z odkrywaniem roślin może jeszcze się wstrzymaj trochę? Przede wszystkim z różami może, bo jeszcze za wcześnie chociażby na róże.
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Cholipcia i jak tu cieszyć się wiosną jak tu takie niespodzianki... ta zima była dość ostra niestety, pocieszam się, że u nas takie nie bywają zbyt często.
Spietrana o przyszłość tej mojej winnicy zaczęłam ukorzenianie. Bo jak sztobry też przemarznięte? .... im szybciej się o tym przekonam tym lepiej, może ktoś zdąży poratować... na szczęście wyglądały dobrze, choć przeleżały od jesieni w kopcu piachu, który też przemarzł do dna :(
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aluśka-dalii nie wysiałam-czekam na cynk od Ciebie :wink:
Róż nie ruszałam-tylko tak zajrzałam-najmarniej wyglądają te zimujące pierwszy raz, pomimo, że były sadzone wiosną. Obejrzałam kilka, i to, co zobaczyłam odebrało mi chęć obejrzenia innych... :cry:
Pierwszy raz mi się zdarzyło, żeby mi coś tak bezczelnie zeżarło cebule krokusów, i to tych zakupionych w ubiegłym roku..nawet nie widziałam jak kwitną (........... w tym miejscu rzucam mięsem :evil: :evil: :evil: )
W parapetowych zasiewach podejrzewam rozwój grzybów...widzę zwiastuny nadchodzącej plagi...w poniedziałek muszę koniecznie nabyć Previcur- ale boję się, że może być za późno do tego czasu!. Mam kilka preparatów zwalczających grzyby-ale żaden nie zwalcza zgorzeli, jak czytam w instrukcjach.
Wydaje mi się, że jedna z piwonii krzewiastej/drzewiastej ma już plamę zgorzelową na łodydze-jeśli mam rację-to niechybnie padnie :( ;:145
:( :( :( :( :( :( :( :( :(
Awatar użytkownika
eukomis
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2008, o 17:31

Post »

Witaj Judyto Ja swoje siewki chronie opryskując zaprawą Targrt -Dithane-NeoTec 75WG jest to zaprawa do cebulek i zgorzeli siewek . Nigdy mi siewki nie padły.
pozdrawiam Halina

*spis wątków
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Halinko oprysk wykonujesz profilaktycznie jak rozumiem, czy może po wystąpieniu pewnych objawów?
Już zapisałam nazwę, muszę się zaopatrzyć w medykamenty dla moich roślin i grzybowi wypowiadam wojnę!! :evil: :pogon ;:5
Dziś u nas chłodno ale bardzo słonecznie.
Tunel foliowy zaopatrzyłam w termometr, z odczytu którego wynika, że 25 stopni C to jest to, co rzodkiewka do wschodu potrzebuje najbardziej :wink: / wprawdzie wystarcza jej tylko 5 stopni aby kiełkować :wink: /
Rzodkiewka i sałata została w glebę foliakową rzucona!!
Wysiałam także dalie niskie, które dostałam od Halinki powiększając tym samym niemałą kolekcję doniczek z wysiewami na parapetach.
Poprawiwszy sobie humor widokiem dwóch pozostawionych przez nornice krokusów znalazłam następne zwiastuny nadchodzącej wiosny-nos z ziemi wystawiła sasanka, a także dwie następne piwonie. Odnalazłam także zagubione ubiegłej wiosny na rabatach śniedki chyba baldaszkowe ( jak czegoś nie pokręciłam :roll: )
Awatar użytkownika
maria5
1000p
1000p
Od: 18 wrz 2008, o 17:06

Post »

Widzę , że i u ciebie też wiosna cieszę się bo jest nas więcej nie tylko u mnie. ;:3
Miłego popołudnia.
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 22:10

Post »

Judyto, to cynk Ci dałam, więc możesz wysiewac dalie ;)
Ale fajnie, juz masz wysianą rzodkiewkę i sałatkę, ale bym takie swoje siewżutkie schrupała :D
U nas jeszcze śnieg leży :(
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Judytko widzę u Ciebie smutne wiadomosci, jakieś dziadostwo zeżarło Ci krokusiki :?: Szkoda wielka , to jedne z pierwszych zwiastunów wiosny, no ale może tylko trochę, a reszta została :?: Ja jeszcze nie wiem co u mnie, bo jeszcze śnieg leży, ale mam nadzieję, że będzie ok :?
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”