Ale zrozum też i mnie. Ja również mam wiele spraw na głowie i ciągle mi towarzyszy brak czasu, ale zawsze staram się wejść na to forum i jeśli mam o czymś wiedzę to się z nią dzielę, tłumaczę, opisuję i informuję innych forumowiczów, sam też o wiele rzeczy pytam. Jeśli jednak codziennie widzi się nieraz po kilka nowo założonych tematów albo wpisów, w których są pytania o jedne i te same rzeczy na które już wielokrotnie odpowiadano na forum, to można się lekko zirytować.paula8305 pisze:SHAD skąd ja to znam...na niejednym forum znajdą się takie "życzliwe" osoby jak ty,które zawsze służą dobrą radą![]()
Wiesz przy dwójce małych dzieci trochę ciężko mi przewertować czterdzieści stron forum...Oczywiście próbowałam znaleźć coś zanim napisałam...
Trzeba było od razu napisać że nie masz czasu zapoznać się z tematyką i potrzebujesz szybkiej i krótkiej odpowiedzi na zadane pytania. Generalnie kozula już wszystko Ci napisała, ja dodam tyle że Allegro to nie jest dobry pomysł na zakup drzewek, można bardzo łatwo zostać oszukanym. Jeśli chcesz mieć orzecha wielkoowocowego, zwanego potocznie Jacek, wałach, mamut, to tylko i wyłącznie w grę wchodzi roślina szczepiona. Siewki orzecha włoskiego nie powtarzają cech rośliny matecznej, choć może zdarzyć się wyjątek i taka siewka będzie rodzić jeszcze większe owoce niż te z których została wysiana, ale to taki totolotek. Jeśli chcesz mieć pewność że twoje drzewko będzie rodzić duże i smaczne orzechy, to tylko szczepione, niema co ryzykować szczególnie że na pierwsze owocowanie siewki czeka się nawet kilkanaście lat.
Ja proponuję kliknąć ci na link znajdujący się pod wpisem kozuli, niebieski napis "Moje orzechy włoskie", na pewno sobie coś dobierzesz.