Ogórek - choroby, szkodniki
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Choroby pomidorów i ogórków
Amistar wycofano z ochrony ogórka, w poprzednich latach można było go stosować w uprawie ogórka ,karencja 3 dni , a więc można zrywać po trzech dniach po zastosowaniu oprysku. W roślinie przemieszcza się ku górze ,a wiec należy zwrócić szczególnie na opryskanie dołu rośliny.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
- krismiszcz
- 500p
- Od: 20 cze 2011, o 20:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Zgadza się, ale czy oprysk uszkodzi/osłabi kwiatostan ogórka ?ekopom pisze:Amistar wycofano z ochrony ogórka, w poprzednich latach można było go stosować w uprawie ogórka ,karencja 3 dni , a więc można zrywać po trzech dniach po zastosowaniu oprysku. W roślinie przemieszcza się ku górze ,a wiec należy zwrócić szczególnie na opryskanie dołu rośliny.
- ekopom
- -Moderator Forum-.
Nie osłabi, zapobiega szarej pleśni, zgniliźnie twardzikowej ,szczególnie pod folią, ale trzeba uważać ,aby nie była za wysoka temperatura. Podobno na mączniaka rzekomego jest mało skuteczny.
pozdrawiam Ludwik
Witam
Moje pytanie dotyczy pomidorów. Mianowicie na liściach pojawiły się żółte plamki a w ich środku plamka zaczyna brunatnieć. Styczność z pomidorami mam pierwszy raz. Do tej pory wszystko było ok. Gdzieś tak plamienie zaczęło się od przedwczoraj. Czy może to być wynik przelania, czy jednak jakaś choroba? Jeśli tak to proszę dokładnie mi opisać co po kolei zrobić, i czym. Dziękuję bardzo za uwagę
Pozdrawiam
Moje pytanie dotyczy pomidorów. Mianowicie na liściach pojawiły się żółte plamki a w ich środku plamka zaczyna brunatnieć. Styczność z pomidorami mam pierwszy raz. Do tej pory wszystko było ok. Gdzieś tak plamienie zaczęło się od przedwczoraj. Czy może to być wynik przelania, czy jednak jakaś choroba? Jeśli tak to proszę dokładnie mi opisać co po kolei zrobić, i czym. Dziękuję bardzo za uwagę

Pozdrawiam
-
- 100p
- Od: 12 sie 2009, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
pozdrawiam
Grażyna
Grażyna
problem z ogórkami
Mam ogórki w szklarni, mają duże liście i przyrosty nowych pędów, lecz za kwiatem jest malutki ogórek i nie ma wzrostu.. co zrobić?
Proszę o szybką odpowiedź.
Proszę o szybką odpowiedź.
Re: problem z ogórkami
Wkleić zdjęcie takiego krzaka ogórka.widura pisze:co zrobić?
Pozdrawiam
Widura
Wygląda mi to na błędy w nawożeniu. Podwinięte ku górze brzegi liści i kłopoty ze wzrostem zalążków mogą być spowodowane niedoborem fosforu . W czym te ogórki rosną ? W pojemnikach czy w glebie ?. Jak je nawoziłeś i czym ?.

Wygląda mi to na błędy w nawożeniu. Podwinięte ku górze brzegi liści i kłopoty ze wzrostem zalążków mogą być spowodowane niedoborem fosforu . W czym te ogórki rosną ? W pojemnikach czy w glebie ?. Jak je nawoziłeś i czym ?.

Ogórki mam posadzone bezpośrednio w ziemi,są to nasiona zakupione w Czechach.Podlewam je płynnym obornikiem / gnojówką / oraz przefermentowanymi pokrzywami,podlewam wodą ze studni odstaną.
Podwinięcie brzegów liści do góry nie jest chorobą a objawem niedoboru fosforu. W przypadku nawożenia organicznego niedobór może wystapić w 3 przypadkach.
- zbyt niskiej temperatury gleby
- zbyt niskiego pH poniżej 5,5
- zbyt wysokiego pH powyżej 7,0/ przewapnowanie/
W każdym razie na ogórkach nie widać śladu choroby.
Proponuję oprysk dolistny fosforanem amonu lub fosforanem jednowapniowym.
Pozdrawiam
- zbyt niskiej temperatury gleby
- zbyt niskiego pH poniżej 5,5
- zbyt wysokiego pH powyżej 7,0/ przewapnowanie/
W każdym razie na ogórkach nie widać śladu choroby.
Proponuję oprysk dolistny fosforanem amonu lub fosforanem jednowapniowym.
Pozdrawiam
choroba ogórków
witajcie
mam dośc sporą uprawe ogorków odmiany TESSA ale zaatakowała go choroba bakteryjna plamista kanciastość liści i teraz nie wiem co zrobić...
1.czy pozostawić te ogórki,opryskać miedzianem i będzie ok czy może wyrwać roślinki zeby nie zaraziły innej odmiany ogórka która jest zdrowa i bardzo ładnie plonuje?
2.a jeśli wyrwać to co moge na jej miejscu jeszcze teraz posadzić(kapuste pekińską,czarną rzepe,koper czy moze szpinak)?
a może już nic tam nie siać zeby też nie chorowało?Szkoda mi troche miejsca..
Dzięki za odpowiedź
Magdalena
mam dośc sporą uprawe ogorków odmiany TESSA ale zaatakowała go choroba bakteryjna plamista kanciastość liści i teraz nie wiem co zrobić...
1.czy pozostawić te ogórki,opryskać miedzianem i będzie ok czy może wyrwać roślinki zeby nie zaraziły innej odmiany ogórka która jest zdrowa i bardzo ładnie plonuje?
2.a jeśli wyrwać to co moge na jej miejscu jeszcze teraz posadzić(kapuste pekińską,czarną rzepe,koper czy moze szpinak)?
a może już nic tam nie siać zeby też nie chorowało?Szkoda mi troche miejsca..
Dzięki za odpowiedź
Magdalena
- ekopom
- -Moderator Forum-.
Re: choroba ogórków
Może połączyć miedzian z brawem (gwarant) , to będzie bardziej kompleksowy oprysk i dodając florowit .
pozdrawiam Ludwik
Już kilka razy spotkałem się z poradą, żeby dodać florovit do oprysku. ekopom co to jest za "florovit"? Ja mam florovit do warzyw, żona ma florovit do storczyków a w sklepie jest cała gama różnych flaszek i pudełek florovitu.ekopom pisze:Może połączyć miedzian z brawem (gwarant) , to będzie bardziej kompleksowy oprysk i dodając florowit .
Florovit do warzyw, owoców, kwiatów i rozsad w płynie.11krzych pisze:co to jest za "florovit"?
Pozdrawiam